Det ser snarlikt ut, men det är en enorm skillnad för hunden.

Skärmavbild 2014-12-22 kl. 12.38.44

EvaSthlm ställer som vanligt bra och intressanta frågor. Frågor som är viktiga och frågor som ger mig motivation att berätta mer om hur jag ser på saker och ting.

 

Om kommunikationen med hunden görs med inlärda handtecken eller med inlärda kommandon är egentligen samma sak, enligt mig. Det har alltså minimal betydelse om någon alls.

Men det jag tror att Eva är ute efter i sin retoriska fråga tror jag är frågan om skillnaden mellan en rak och tydlig kommunikation eller just inlärda kommandon.
Och där blir svaret – Ja, och absolut – ja!

Jag ska ta ett enligt mig tydligt exempel.
Låt oss säga att jag vill förmedla till min hund att besök som kommer till bostaden är mina, och jag beslutar därför mig för att visa hunden att då det kommer besök får hunden inte gå in i hallen.

Om jag då säger – sitt – till hunden utanför hallen och kommandot -sitt – har jag lärt hunden med hjälp av belöningar. Så kommer hunden i bästa fall att sitta kvar, eftersom den vet att den blir belönad.
Men syftet med övningen är inte för mig att lära hunden att sitta trots störningar, utan att hunden ska lära sig att besök är mina inte hundens.
I och med att jag ”hindrar” hunden att komma in i hallen tack vare inlärd lydnad där hunden endast utför mot belöning så kommer hunden i denna övning inte alls att koppla ihop det här med att besöken är mina. Inte alls.

Men om jag gör samma sak, fast med rak och enkel kommunikation, det vill säga med kroppsspråk, mimik, och fysisk kontakt, och inte bryr mig om hunden sitter, står eller ligger utanför hallen, och har aldrig ens tänkt tanken belöning i samband med detta, så kommer hunden att förstå budskapet – Husse/matte äger visst besöken!

Det här kan ju se snarlikt ut för den som tittar på, men för hunden är det en enorm skillnad.

Vad det så du tänkte Eva?

 

 

20 svar på ”Det ser snarlikt ut, men det är en enorm skillnad för hunden.”

 1. Jag skulle vilja säga att huruvida effekten är positiv eller inte hänger på hur hunden upplever/uppfattar det och inte så mycket på vad/hur vi gör. Det som fungerar bra för en hund behöver inte fungera för en annan. Verkar som detta med individanpassning är ständigt återkommande. 🙂

  Egentligen är det väl rätt lätt att avgöra huruvida det vi gör är positivt eller negativt för hunden då vi alltid har facit framför oss…!? 🙂
  Det viktiga är väl att inte glömma bort vilket syfte det man gör är tänkt att uppfylla. Vill man t.ex. bara att hunden ska vara still eller vill man att den ska slappna av…

  Mvh,
  Johan

 2. Uppfostran och inlärning. Har ju tidigare skrivit om programmen Hundcoachen,där du (alltid) vill ha hunden sittandes när du drar lite i koppelet. Ex ett avsnitt gällande besvärliga hundmöten. Hunden blev så (mentalt) trött så den la sig,och du säger ’nej,jag sa Sitt’!
  Men vad spelar det för roll om hunden sitter,ligger el står,så länge den sköter sig i sånt läge?

  Kanske nått du lärt dig nu på senare tid? 😉

  1. För mig handlar det du skriver om Thea, inte att hunden ska sköta sig vid hundmötet, utan att hunden har ett krav på sig att sitta oavsett vad som händer.
   När kravet på att sitta även om jag drar i kopplet, är så stort och ansträngande, så har hunden inte tid att bry sig om andra hundar, den ska koncentrera sig på att just SITTA! Punkt!
   I och med det kravet, så passerar den andra hunden utan att något händer, annat än just det hund och förare gör, vilket i förlängningen innebär att hunden inte behöver bry sig om mötande hundar. Det har ju gått bra alla andra gånger. 🙂

   1. Kravet är att uppföra/sköta sig,inte att göra cirkuskonster. Föraren måste få hunden att sitta vid varje hundmöte,och hur ’normalt’ är det för hunden? Som vanligt jämför jag med gatuhundar,och hur många gatuhundar sitter vid hundmöten?
    Eller ta en hund som inte kan ’sitt’,hur gör du då?

    I avsnittet där hunden la sig pga trötthet,kunde den absolut fått ligga kvar,den ’kapitulerade’ och visade inga tecken på att reagera när andra hunden gick förbi.
    Den gjorde ’rätt’.

    1. I min tanke gjorde den inte rätt. Kravet var att sitta, inte att sitta för att det kom en hund. När den då la sig ner, så gjorde den inte rätt.
     Att man använder kravet vid hundmötet, gör hundmötet till en parentes, inte det primära kravet. Kravet är sitt! 🙂

     1. Men ta då ’besöket är mitt’ ’äga dörren’, kräver du att hunden ska Sitta utanför hallen,eller är kravet att den inte ska vara i hallen? Samma sak eg 🙂

     2. 🙂
      Nej, för där är kravet inte att hunden ska sitta, utan att hunden ska hålla sig borta från hallen.
      Tror jag kan försöka förklara min tanke med att säga att man ska försöka tänka på vad det är man ställer för krav på hunden, och se till att fullfölja just det kravet.
      I första exemplet är kravet att hunden ska sitta.
      I andra exemplet är kravet att hunden ska inte ska engagera sig överhuvudtaget utan hålla sig undan.

      Om jag förklarar fel, får Fredrik gärna korrigera mig. 😉

     3. Helt enig i ditt tänk Eva! Det är ju helt olika krav man ställer på hunden i de två olika situationerna.
      Det är väl ingen kapitulation man är ute efter, att hunden ger upp, det handlar ju om att hunden ska svara på ditt krav om att den ska sitta.

     4. Men då är kontentan att det inte spelar någon roll hur man löser problemet, i.e. vilket krav man ställer, så länge man är nöjd med resultatet….!?

      För visst kan jag lika gärna kräva ’sitt’ vid besök som jag kan kräva att vi struntar i andra hundar vid hundmöten…

      Mvh,
      Johan

     5. Varför just ’sitt’?
      Varför stålla ett lydnadskrav vid beteendeproblem? Är det inte bättre att fokusera på en sak i sänder,nämligen hundens beteende vid hundmöten?
      Ställ ett krav-att hunden ska ignorera den andra hunden,oavsett om den står,sitter eller ligger.

     6. Jag tycker det blir mycket hopblandningar nu.
      För det första, att man använt just sitt, är egentligen ointressant, man kan lika gärna använda sig av ligg med belastning. Det intressanta är att hunden fullföljer kravet.

      På filmen som Thea hänvisar till har man av någon anledning valt att använda sig av denna sittövning. Varför vet jag inte då jag inte sett filmen.
      Men… det primära i den situationen är inte själva hundmötet, utan att man ställer ett krav på ett lydnadsmoment på hunden.
      När det handlar om besök i hallen, så handlar det om uppfostran. det ska vara lika självklart som att min hund inte får ta smörgåsen ur min hand. 🙂

     7. Visst är det så Eva att det är vi själva som avgör det. Dock tycker jag mig se ibland att folk tycks vilja en sak men det de gör speglar något annat. Ibland får jag känslan att många inte riktigt vet vad de vill (att hunden ska göra) och att det är det som ställer till det…

      Sen vet jag inte, kan man vara nöjd utan att ha uppnått det man ville…?? 😉

      God Jul! 🙂

      Mvh,
      Johan

    2. Håller med Thea, egentligen är det ju bättre att den ligger ner från sitt. På agility bad jag hunden sitta och stanna innan hoppsignalen min hund la sig ner. Min tränare som är en mycket vettig hundpsykolog sa det även det att min hund la sig ner för den känner sig mer bekväm i att ligga, sedan kunde man iofs bara säga stanna sa hon för då betyder det att hunden kan få göra vad den vill som den känner sig bäst bekväm vid sitta eller ligga eller stå. Men själva liggandet i sig var ingen olydnad i sig eftersom min hund inte hoppade förräns kommando.

     Jag håller nog med thea faktistsk 🙂

     1. Att ställa kravet ”sitt” vid besvärliga hundmöten kallas lydnad med störning.

      Uppfostran är en annan sak.

      😉

 3. Precis det jag var ute efter Fredrik!
  Tror du vet att jag är en stor förespråkare av några tysta dagar då all kommunikation sker via kroppskontakt. Det var så jag själv lyckades bryta mönstret just vid dörren. 😀
  Däremot så är det ju inte ovanligt att små valpar gärna följer en i början, och då upplever jag det som att visa ett stopptecken med handflatan hjälper för att visa valpen att den inte måste följa med, och därmed förhindrar att ett sådant beteende övergår till vana. Fortfarande utan krav på annat än att hunden/valpen inte följer med.

 4. Vi har alltid haft problem med att vår 7-åring tar för sig både vid hundmöten och när det knackar på dörren. I huset har jag försökt äga hallen och då håller han sig borta men han fortsätter skälla som en tok fast på avstånd eftersom jag har visat att han inte får komma fram. Men jag upplever nu att han blir värre nästa gång det knackar på dörren, det känns som han tävlar med mig om att komma fram först och skäller mycket mer än innan. Ska jag bara fortsätta som jag gjort och kommer detta beteende upphöra? Vad gäller hundmöten så känns det som att han triggas när jag puffar till honom och säger till honom, ska jag fortsätta likadant även där och kommer han att lugna sig vid mötena?

  1. Han skäller också åt andra ljud, tex att nåt dunsar i golvet och han tror att det kommer någon. Har också blivit värre och värre ju mer jag försöker känns det som.

  2. Jättesvårt att säga vad det beror på, men jag tänker, kan det vara så att när väl besöket är inne, så låter du hunden komma och hälsa? Eller ”äger” du hallen genom kommando (röst) eller enbart via kroppsspråk?
   Jag beslöt mig för att vara väldigt, väldigt lugn. Jag gick lugnt mot hallen, och visade där med kroppen att det inte var okej för hunden att vara där. Jag var helt tyst. Om hunden gjorde minsta antydan till att gå mot hallen, så bröstade jag upp mig och visade lugnt att det inte var okej.
   Det fick ta tid. Den som stod utanför fick kort och gott vänta. 😉

   Vid problemet med hundmöten, kan det vara så att du ”puffar till” hunden lite för sent, eller att du slarvar med belöningen när hunden tittar upp på dig?
   Fungerar det inte att ”puffa” till utan blir värre, då skulle jag fundera över hur jag gör och ändra. För blir det värre är det helt klart något som inte fungerar och att hunden inte förstår vad du menar.

Kommentarer inaktiverade.