Vid problem, i huvudsak tre saker…..

Skärmavbild 2014-12-22 kl. 09.41.12

Här sitter jag med en frukost och datorn framför en skön brasa. Går ingen nöd på mig.
Dessutom var det första natten på en vecka jag kunde sova utan att gå upp vid 03 30 och fylla på Citadon/värktabletter i systemet.

Förutom att blogga med dig så har jag och en vän tillika polis startat ett nytt projekt. Det är topphemligt och når vi i mål med det projektet så tror jag att du kommer att bli förvånad. Men det vet vi inte säkert förrän hösten. Men det känns otroligt bra, bara hoppas att andra tycker det också.

Projektet är ingen hundprojekt, även om det ändå är en hel del hund i projektet (?)

 

Hundar som inte finner sig till ro i bostaden och mest rantar efter hela tiden.

Ofta handlar detta om hundar som är nya i familjen, eller om det hänt något speciellt som exempelvis att en hundkompis gått bort.
Då kan det oroliga vankadet, eller att hunden står på tå så fort husse/matte rör sig, vara ett faktum.

Då detta problem finns gäller i huvudsak tre saker –
-Begränsat utrymme
-Tid
-Inte ge fördel i hundens engagemang

I väldigt många fall måste man hjälpa hunden att finna lugn och ro genom att helt enkelt sätta hunden i ett begränsat utrymme så att hunden inte har möjlighet att befästa det här beteendet ytterligare.
Det här handlar inte alls om att det ”bara är jobbigt för ägaren” utan är otroligt viktigt för hundens välmående och möjlighet till vila.
En hund behöver mycket mer vila än vad vi människor behöver, och då är det viktigt att vi hjälper hunden med det.
Ordna ett trevlig men begränsat utrymme för hunden, och detta utrymme kan gärna vara i ”centrum” av bostaden. Det har ingen betydelse.

Låt det ta tid, förändringen och lugnet kommer inte på en dag, även om du kommer märka en viss skillnad direkt. Det kan ta några dagar innan hunden börjar ”tagga ner”.

Var noga med att inte bekräfta hunden då hunden inte tar det lugnt. Det är lätt att kommunicera med hunden då den vankar efter hit och dit och då förstärker du istället hundens beteende.
Likaså då hunden placeras i det begränsade utrymmet. Låt hunden vara oavsett hur den beter sig. Varje gång du på något sätt och av någon anledning kommunicerar med hunden ger du hunden bekräftelse på att den är aktiv och vaksam.

På den här typ av hund… låt hunden förstå att inne i bostaden händer inget, inne i bostaden tar vi det bara lugnt.
(med andra typer av hundar som inte har detta problem kan även bostaden vara ett ställe för aktivering, men inte med hunden med den här typ av problem)

 

 

 

3 svar på ”Vid problem, i huvudsak tre saker…..”

  1. Anser du Fredrik att det har samma positiva effekt om man enbart genom ex. handtecken eller att man säger till hunden att stanna, får hunden att ligga kvar och inte följa efter och på så sätt bryter beteendet?

Kommentarer inaktiverade.