En rakare och bättre kommunikation…..

Mitt sista mediauppdrag för i år…. (vad jag vet just nu, i alla fall)
Skärmavbild 2014-12-23 kl. 16.28.55

Hundradio på Sveriges Radio i förmiddags. En timmes hundprat tillsammans med min gamla Radio1 kollega och kompis Kim Kärnfalk.
Idag sjön hon privat för mig i studion, å jäklar vilken pipa hon har. Dags för Come back för ”Friends” säger jag… eller varför inte en solokarriär Kim?

 

För din och din hunds relation så tror jag att det är viktigt att man får till en sån normal relation som möjligt i vardagen.
Jag tänkte ta ett par exempel som kanske inte egentligen är så där jättenormalt.

-Hunden får inte vara i köket eftersom jag bakar nu. Därför platsar jag hunden utanför köket och använder mig av ett inlärt kommando ”ligg”.

-Hunden stökar med gäster när vi sitter till bords genom att hoppa upp i knät, tigger och annat. Därför placerar jag hunden plats vid mina fötter.

-Jag vill inte att hunden springer ut så fort jag öppnar ytterdörren och därför låter jag hunden sitta fint och få en belöning i form av godis innan den får gå ut.

För mig kan dessa situationer som ovan lösas som exemplen som ovan….. men bara i nödfall.
Relationen mellan dig och hunden ska vara bättre än så.

Om ungarna inte får vara i köket av någon anledning då jag lagar mat, visst vore det väl konstigt om jag med hjälp av belöningar och visst krav lät dom sitta precis utanför tröskeln i köket. Det naturliga är väl sannolikt att man helt enkelt gör klart för barnen att köket inte är aktuellt just nu… gör något annat helt enkelt.

Om jag har gäster hemma och ungarna stökar vid fikabordet så vore det väl konstigt om jag krävde att de skulle sitta där på ett speciellt ställe men var tysta. Det sannolika är väl att man helt enkelt inte accepterar detta och ser till att ungarna går och gör något annat.

Om jag inte vill att ungarna ska springa ut ur bostaden så fort jag öppnar ytterdörren så vore det väl konstigt om jag hade en stol i hallen och när barnen sätter sig där, först då öppnar jag dörren. Det sannolika är väl att man talar om för ungarna att inte springa ut bara för att jag öppnar dörren.

Kanske är det dåliga jämförelser men jag anser att vår kommunikation med hundar ibland och kanske alltför ofta krånglas till och på så sätt gör våra hundar beroende av belöningar och också gör våra hundars liv lite fattigt.
Den vardagliga raka kommunikationen som finns mellan personer i en familj utan kommandon och belöningar är viktigare för en individ än vad man kanske tror.

Varför älskar din hund att leka och umgås med andra hundar?
Kanske beror det just på detta till viss del i alla fall. Kommunikation görs mer naturligt utan massa kommandon som ska belönas hela tiden.

Ha en fin kväll så här dagen före dopparedagen 🙂

 

6 svar på ”En rakare och bättre kommunikation…..”

 1. Vad enkelt det blir när du drar paralleller mellan hund och barn. Blir så mycket enklare att förstå när det blir så himla tydligt. Tycker mycket om alla dessa exempel som du ofta lägger ut i dina texter. För mig som nybörjare på hundlivet gör det så mycket enklare att förstå ☺
  Tack för en jättebra blogg med en massa stöd och hjälp. Att ha hund är jätteroligt men så himla svårt, vill ju så gärna att det ska bli rätt så att vår vän mår gott med oss och får ett bra liv.

  Hälsningar Åsa

 2. Hej Fredrik! Jag har en boxer på 5 månader som är duktig på mycket. Är vi i skogen där det inte finns hundar så kan han gå lös och har vi koppel på så drar han inte. Han är väldigt kontaktsökande och får alltid beröm när han har ögonkontakt på promenader.

  Det enda problemet vi har är hundmöten. Så fort vi möter en annan hund bli han helt okontaktbar. Man kan hålla en bit leverpastej framför hans nos utan att han reagerar, han bryr sig inte när man försöker få honom att titta på mig. Han skäller dock inte men drar som en tok.

  Jag såg en video på youtube när du tränade din 4 månaders valp att inte hälsa på alla andra hundar på promenaden. Det såg väldigt enkelt ut och din hund verkade fatta direkt att man inte ska bry sig om andra hundar.

  Men min hund är inte lika lätt, han är ju inte så gammal ännu men han är väldigt stark när han drar mot den andra hunden och löser vi det inte snart kommer jag väl knappt kunna hålla honom som vuxen.

  Hoppas du har några bra tips på vad jag kan göra. 🙂

 3. Well put!
  Jag delar den åsikten till 100%.

  Just den naturliga kommunikationen man kan få med ett djur är verkligen en ball och skön känsla som jag verkligen strävar att få med alla våra djur så mycket det bara går. 🙂

  Mvh,
  Johan

 4. Huvudet på spiken Fredde! 🙂

  Nu vill jag önska er alla en riktigt, riktigt God Jul! 🙂
  Själv har jag redan fått dom finaste av julklappar. Först ett litet barnbarn och i förrgår fick min ena tik 10 små valpar.
  Ta hand om er allihop och ha en riktigt lugn och fin helg. 🙂

 5. Jag vill också passa på att önska en riktigt god jul till Fredrik med familj och till alla andra här!! 🙂

  Mvh,
  Johan

Kommentarer inaktiverade.