Mental aktivering, viktigare än motion.

Skärmavbild 2014-12-27 kl. 09.16.21

Bilden är från min senaste bok – Sällskapshunden
Foto – Linus Nilsson

 

Att motion är viktigt för hunden är nästan en självklarhet för alla hundägare i Sverige. Motion är viktigt för hundens hälsa, precis som det är för oss människor.
Men en timmes hård motion i skogen, gör inte att hunden inte behöver aktiveras på andra sätt.

Jag menar att mental stimulans är minst lika viktigt, eller kanske till och med viktigare för hundens välmående.
Visst är det så att motion gör att en individ mår bra även mentalt, men en hund behöver sociala sammanhang, känna sig delaktig, och vara en del av flocken, precis som vi människor.

Den bästa stimulansen tycker jag är i vardagen. Vara med på arbetet om det är möjligt, vara med på cafer, vardagsflirten som jag pratat om tidigare, och den vardagliga kommunikationen som vi har med varandra dagligen.
Lägg där till några minuter egentid till hunden, där den får söka efter gömda saker, eller göra cirkuskonster, och du får en nöjd hund.

Felbeteenden kan komma om hunden inte för tillräcklig stimulans. Och dessa felbeteenden kan komma att vara kvar även efter det att man börjat stimulera hunden.
Om en hund är understimulerad och därför får ett felbeteende. Då är det alltså inte per automatik att detta försvinner bara för att hunden helt plötsligt får stimulans.

Har du känt att du klättrat på väggarna av tristess någon gång?
Sannolikt din hund också även om hundar verkar ha det lättare att anpassa sig i dessa situationer än vad vi har.
Eller också handlar det bara om att en hund helt enkelt inte har någon möjlighet att klaga. Det har många gånger inget val än att köpa läget.

Hur vet man då att en hund mår bra och får tillräckligt med stimuli?

För det första ska man ha klart för sig att en hel del hundar får aldrig nog. Det kan göra om samma sak, eller olika saker, dag ut och dag in, och ledsnar aldrig.
Vissa hundar visar tydligt att de inte vill vara med längre och går och lägger sig. Det är olika på olika individer.

Men om hunden mår bra eller inte är givetvis hundens hälsa. Och den är givetvis kopplad till stimulans och motion.
Sen, hur är hunden i familjen?
Sover den?
Kan den slappna av i bostaden?
Svarar den på signaler då du vill kommunicera?
Kan den tempoväxla, från att vila till att vara glad?
Och så vidare…..

Jag tycker det här är ett intressant ämne, och jag kan bli lite bekymrad över när någon har ett problem och hundexperten ser lösningen i motion.
Stimulans, är snarare en del av lösningen vid ett problem, även om motion mer ska vara en självklarhet både för hunden och oss själva. Låt hunden vara en större del av familjen. Utan att för den delen göra hunden till en människa.

Lite morgon tankar, God morgon

 

7 svar på ”Mental aktivering, viktigare än motion.”

  1. Klok som en uggla som vanligt! Min förra schäfer tyckte väll det där med träning var så där han var en sådan som helst av allt ville kela och var lycklig och glad bara av att få vara med. Nu kom ju den mentala stimulansen av sej självt pga att han var med mej 24/7. Denna yrhättan jag har nu skulle defenetivt inte vara lycklig med bara promenader hon vill ha uppgifter. En kvart om dagen räcker konstigt nog långt. Eller att jag lägger in rallylydnadsmoment på promenaderna eller läggande under gång osv så får man två i ett dagar jag inte gitter gå ut och bara för att träna. Trix och fix inomhus räcker långt en tillsynes smått ”löjlig” övning att hämta Höger sko sen Vänster sko gör min hund glad

  2. Håller med om att motion inte är allt, mental träning behövs oxå, men, i lagom dos det med. Det finns hundar som överstimuleras, faktiskt, och det är inte heller bra, glöm inte att hunden har ett stort behov av vila,,större än vi anar, och ibland räcker det gott att bara få vara!!!

  3. Jag kan iofs tycka att motion är lika viktigt som stimulans, många hundar som enbart tränar bruks eller lydnad anser jag även behöver komma ut i skogen och bara få luffsa. Jag upplever att allt för många som håller på med bruks åker ner till klubben tränar men knappt motionerar ( lite som med rastgårdsfolket) tror vanligt hundfolk och bruksfolk kan lära av varandra:).

  4. Håller med till fullo!
    Tyvärr finns det hundar som saknar både fysisk och mental träning. Det är så svårt att ta upp med berörda hundägare tyvärr.

  5. Jag har två hundar (Perro de Agua Español). Den ena är 4 år och den andra är 9 månader. De är välmotionerade och jag jobbar mycket med mental träning av olika art (går olika kurser i lydnad, spår, viltspår, rallylydnad, gömmer godis, leker cirkuskonster osv.) och jag jobbar också med passivitet. Min unghund har dock hela tiden varit väldigt skällig mot mig. Och är fortfarande och jag vet inte hur jag ska få bort hans beteende. Han skäller t. ex.när jag sitter vid matbordet eller vid datorn. Och inte bara skäller. Han morrar och hoppar fram mot mig och ”naggar” i mina kläder. Det enda som hjälper nu är att stänga honom ute från mitt sällskap och så kan jag inte ha det. Det verkar som om aktiviering inomhus taggar igång honom ännu mer. Vi ska alltid hålla på med något tydligen. Jag önskar någon kunde ge mig ett råd!

    1. Såhär hade jag gjort: när han är jobbig, sätt honom i ett rum intill där han kan lägga sig, och stäng för med en grind eller liknande. När han varvat ner och hållt sig lugn en stund, öppna på glänt – och strunta i honom under hela den här processen. Håller han sig sedan lugn utsläppt kanske nån belöning vore på sin plats? Detta hade jag nog bara upprepat, tills hunden förstår att det inte ger nåt att vara jobbig på det sättet. Hoppas det löser sig, en ganska jobbig ålder om man har en hyper hund. Tror som du skriver att han inte ska ha aktivering inomhus, särskilt inte i den här åldern – av egen erfarenhet att döma.

Kommentarer inaktiverade.