Belöna, och gör det när hunden minst anar det!

Skärmavbild 2014-12-29 kl. 16.47.58

 

Jag la ut en halvtaskig film idag på Instagram (@hundcoachen) på mig och Ice gåendes ute på ett stort fält.
Filmen i sig är inget speciellt alls, utan var bara en rolig grej och träning med kameran inför något i framtiden, men jag har fått en hel del frågor om filmen.

Frågorna handlar i huvudsak om hur jag fått Ice så uppmärksam på mig, och om jag kommenderat ”fot” på filmen?

Jag har inte kommenderat ”fot” på filmen utan Ice väljer att gå så där med mig när han tror att något är på gång.
Nu var det en drönare i luften och en kille i närheten som körde drönaren vilket gjorde att det blev något som vek av från det normala.
Jag har lärt att Ice, att när detta sker – Då händer nåt kul!
Det har jag gjort för att Ice, då något dyker upp (hare, joggare, bil eller annat) ska söka sig till mig istället för det som dyker upp.

Tänk dig en gräsplan, och varje gång du och din hund går ut mitt på gräsplanen, så slänger du en boll.

Bara efter ett par, tre gånger kommer hunden att förstå att på mitten av gräsplanen händer något kul.
Därför kommer hunden snart att alltid gå nära dig och titta på dig då du närmar dig centrum på planen.
Enkel ”få fördel i” dressyr.

Detta ”tänk” är det bara att du tar med dig i alla möjliga och omöjliga situationer i vardagen, och snart har du en enormt följsam hund.

Ex..

– du går en promenad och kommer fram till en trappa, släng en boll bakåt.
– du går på en promenad och det kommer en bil, du slänger en boll bakåt.
– du går en promenad och det kommer en cykel, du slänger en boll bakåt.
Osv … i alla möjliga och omöjliga situationer, snart kommer din hund att lära sig att när det dyker upp en situation som inte följer det normala – Då är husse/matte rolig!

Sen bygger du på detta genom att låta hunden ”fråga” dig först innan du är rolig.
Hunden ser en cykel, kommer in till dig för att hunden vet att du är kul, men nu belönar du inte förrän hunden ”frågat” ordentligt.
Snart har du en hund som lär sig att sätta igång dig, även om det inte händer något speciellt.

Boll kanske inte är det bästa belöningen med tog det som ett exempel ovan. Variera gärna belöningarna för bästa resultat.

 

17 svar på ”Belöna, och gör det när hunden minst anar det!”

 1. Inte helt insatt i skvallerträning….. men om detta är skvallerträning så är det nog snarare så att uppfinnaren av skvallerträning hämtat gammal redan uppfunnen teknik. Själv har mina mentorer pratat med mig om detta i typ trettio år. Dock ej kallat det skvallerträning. Dessutom är det jag pratar om sällan eller aldrig fungerande på problemhundar där beteendet är betingat….. Där funkar väl skvallerträning om jag förstått det hela rätt.
  Det finns mycket inom hundträning där tekniker uppfinns på nytt under nya namn…….

  1. Det man gjort, är att man sett att ”mycket av det gamla” passar in i ”klicker”/”belönigns” -tänket, och sedan satt namn på det för att man lättare ska kunna förklara vad det handlar om.

   Så, nu förstår t o m du Fredde, vad skvallerträning ÄR/HANDLAR OM 😉 😛

 2. Malin – behöver inte byta spå eftersom jag inte följer något spår. Individanpassning är det som gäller för mig, ingen metod 🙂

 3. Jag tror dig nār du säger att ni jobbade liknande skvaller träning redan innan. Men du belōnar och ändrar fokus till någonting positivit redan innan du ser en joggare. Vilket är jättebra du får ju en bättre relation med hunden oavsett om den tänkte springa fram eller inte. Jag tror inte skvallrandet behövs hos endast problemhundar, man kan ju se att folk som använder sig av metoden att leka med hunden kan göra detta för att få en bättre relation med sin hund. Jag såg ett klipp på Eva Bodfält när hon gick lös med sin hund framför en hare och han valde henne ändå detta för att hon lekt fram lydnaden i sin hund tror knappast hennes hund är problemhund utan är fostrad i att belöningar stärker relationen:)

 4. Det låter väldigt logiskt och ganska lätt när du berättar det. Men min hund KAN man inte distrahera med någon boll eller godis när han ser en annan hund, en cykel, en hare eller något annat roligt. Han är helt okontaktbar. Dessutom är han bara 6 månader så det borde gå att träna bort, eller?

  Dessutom så kan han få små ”ryck” där han hoppar upp på oss och biter och blir galen, helt okontaktbar då också. Är det normalt för en 6 månaders valp? Vi har testat allt. Blivit arga och sagt NEJ, puttat bort honom och tagit tag i nackskinnet. Vilket gör honom ännu mer taggad… Vad ska vi göra? Och är detta beteende normalt? Jättetacksam för svar. 🙂

  1. Om ni säger NEJ,puttar bort osv,så får hunden ”svar” på sitt beteende,en slags fördel.
   Då är det bättre att ignorera och/el avleda.

   Hans okontakt vid hundmöten kan förhindras genom att förekomma. Att ni,innan han sett den mötande hunden,jobbar med kontakt.

   Gör er mer intressant än den mötande hunden.

   1. Tack för tipset. 🙂

    Jag kan inte riktigt ignorera honom eftersom det gör riktigt ont när han biter mig. Och vill inte att han ska bita sönder mina kläder. Därimot har jag testat att utan att titta på honom, gå in i ett annat rum och stänga dörren. Eller knutit fast honom i en stolpe så han inte kan nå mig om vi är ute. Det har väl funkat ganska bra, jag har gått tillbaka till honom när han är lugn.

    Det med att se hunden innan honom och jobba med kontakt. Han kan gå brevid och kolla i ögonen så får han godis och beröm. Men så fort han ser den andra hunden är jag och allt godis helt ointressant… 🙁

   2. Som jag ser det är problemet inte att hunden får ett ”svar” på sitt beteende, utan snarare att svaret uppfattas av hunden som något positivt. Även att ignorera hunden är ett ”svar” för hunden.

    Alla är vi väl överens om att hundar gör mer av något de får fördel av och mindre av det de får nackdel av, men något jag tror är viktigt att komma ihåg är att allt vi gör i vår samvaro med våra hundar är någonting. Vi kan aldrig göra ”ingenting” i våra hundars ögon (då ”ingenting” är ett rent språkligt begrepp som inte existerar i praktiken), vilket faktiskt innebär att vi ”svarar” våra hundar precis hela tiden. Det svåra är bara att vara tillräckligt tydlig i sina svar… 🙂

    Mvh,
    Johan

  2. Är din hund inklickad? Skulle testa skaller på honom eftersom han är ung.
   Klicka mycket tidigt när din hund ser en annan hund ( eller på det avståd du vet att din hund inte skäller på den andra hunden belöna med bra godis) skäll inte på din hund speciellt inte när han. Att han är ung har sina fördelar och man kan verkligen forma hunden dit man vill. Håll hunden på en annan sida så de inte möts face to face fortsätt klicka och ge godis även en bit efter du gått ifrån hunden. Man kan givetvis belön klicket med lek, men då måste du veta att han leker med dig framför hunden, därför kan det vara lättre att ge godis:)

   1. Ja, han är inklickad. Men har aldrig haft med klickern på promenaderna utan den används när vi gör tricks hemma.

    Men ska absolut testa! Fast när han ser en annan hund (även om den är långt bort) så brukar han inte vara ett dugg intresserad av godiset längre. Inte av en leksak heller. :/

    1. Vad ger du får godis? Byt till något som är godare frolic brukar de flesta hundar gillar. Klickandet brukar uppmärksamma hunden till godis, tänk på att du ska klicka när han tittar på hunden det är godis belöningen som gör att han uppmärksammar dig. Försök se signaler precis innan han börjar skälla när du fortsätter gå och klicka vid det tillfället. Finns jättebra klickerfilmer på youtube jag rekomenderar:)

     1. * finns jättebra skvallerfilmer på youtube,
      När du klickar försök att ignorera felen som kan uppkomma att man säger nej eller liknande och fokusera på vad du kunde göra bättre ( öka avståndet eller liknande)

  3. Josephine: ja din hund är normal, du har helt enkelt gjort ”fel” och lurats dig in i kampen med din hund.

 5. 1. Att ”ignorera en hund” är inte detsamma som att visa ignorans utan att man låtsas som om hunden ”inte finns” och fortsätter med sitt, eller går iväg och gör något som inte involverar hunden.
  Att titta bort (vårt mänskliga sätt att ignorera varandra) är på hundspråk detsamma som att bekräfta att allt är ok.

  2. Innan man börjar att öva på hundmöten, tränar man in en mycket god kontakt med hunden utan störningar. Man tillför sakta störningar allt eftersom.

  3. En hund som är 6 månader är en valp och har ett valpigt beteénde som kommer att ”växa bort” det behövs inga korrigeringar. Men det är däremot bra att hitta en på/av-knapp.

  Gott Nytt År!

Kommentarer inaktiverade.