Vilket hundfoder?

frad

I morgon kan du höra mig på Rock klassiker, ”Morgonrock” i några minuter svarandes på hundfrågor. Det blir tidigt och jag vet inte exakt vilken tid de ringer.
Men det är ju alltid bra musik på den kanalen, så det är bara att lyssna….

Sen kl 11 -12 byter ni över till Sveriges Radio P4, då sitter jag en timme i studion och pratar hund. En timmes ”hundradio”.

 

Vilket foder ska jag ge min hund, vilket är bäst?

Tyvärr tror jag det är så att ett förhållandevis billigt foder inte är lika bra som ett dyrare.
Någon kan nu fråga mig hur jag kan säga så, och jag förstår frågan.
Men jag har tyvärr svårt att tro, då det gäller vår egen mat vi äter, och hundarnas mat, att råvaror och annat håller samma kvalitet om det är billigare eller kanske till och med billigast.
Men det är som sagt bara min egen uppfattning i frågan, och jag har inga bevis för det även om jag faktiskt tror att det finns.

Min hund mår bra av den billiga maten!

Det är ett påstående jag ofta hör. Det kanske stämmer, eller också gör det inte det.
Hunden kan inte själv säga hur den mår, och jag vet hundar som man säger är lågtempererade, lugna, trötta, blir lätt sjuka… som visade en hel annan attityd och friskhet då de fick en annan mat.

Äter jag pommes frites och korv hela dagarna i mitt liv, så överlever jag sannolikt fint och ingen behöver säga att jag mår dåligt. Men samtidigt vet jag, och alla andra att en bra kosthållning gör att du mår ännu bättre.

Det är precis likadant med hundar vill jag påstå.

De bästa hundfodren finns så klart i fackhandeln. Så är det och det är ett faktum.

Vilken mat av de kvalitativa foder som finns, jag ska välja till min hund, det är nog individuellt i stor grad, men här måste man studera sin egen hund.
Jag har provat foder, högkvalitativa foder, men som mina hundar inte går något bra på.

Jag själv ger mina hundar torrfoder, och jag har egentligen ingen uppfattning om färskfoder och annat.
När jag säger – ingen erfarenhet – så menar jag egentligen inte – ingen – eftersom jag prövat både det ena och det andra.
Det enda jag kan säga är att mina hundar mår bra, riktigt bra, på torrfoder. Dessutom tycker jag det är smidigt och enkelt på alla sätt.

Att göra sin egen hundmat på olika sätt, är något jag är frågande till. Även kritisk till, tills jag blir bevisad motsatsen.

Jag märker till och med skillnad på mina hundar från säck till säck på torrfoder, och då laga sin egen mat till hunden och tro att man då kan ge hunden ett jämnt och bra foder till sin hund är jag tveksam till.

Till slut vill jag ändå, ärligt och ödmjukt, säga att jag inte är en foderexpert. Men jag har trettio års erfarenhet av en stor mängd hundar som varit sällskapshundar, och extremt hårt arbetande hundar, och jag är verkligen nöjd med ett bra torrfoder.

Till sist – Hundar är, i denna fråga speciellt, inga vargar. Dessutom är det sannolikt så att även vargar skulle må bättre och kanske leva längre på en bättre sammansatt mat.

Naturen är sund och frisk – Det är faktiskt inte helt sant. Det finns det många exempel på 🙂

 

 

 

 

21 svar på ”Vilket hundfoder?”

 1. Fredrik, hur ”avgör” du hur bra dina hundar mår?
  Själv går jag nog mest på hur pälsen känns, hur magen verkar fungera, hundens hull och hundens allmäntillstånd(!?), typ energimängd, aktivitetsnivå etc….men det kanske finns andra saker som är bra att ha koll på oxå…?!

  Mvh,
  Johan

 2. @johan – genom det du själv beskriver, päls magen, avföring, hull……….. men också… hur mår hunden nu ett år efter det att jag bytet foder. temperament jämfört med förut, muskelmassa i förhållande till träning, är hunden lika samarbetsvillig nu som då, och kanske till och med beteenden som vi ibland kallar felbeteenden.
  Som många vet kan ibland felbeteenden uppstå pga hälsa. Ofta kontrollerar man hälsan hos vet… smärta med mera…. men även här kan givetvis det vi stoppar i hundarna ha en viss betydelse. Dock utan att man ska dra för hårda slutsatser på det. Men ett välmående hos hunden ger en finare hund. 🙂

  1. Tackar för svar! 🙂

   Ang. detta med att jämföra hunden ett år senare , för du då någon form av dagbok eller går du enbart på minnet?

   Mvh,
   Johan

 3. Du skriver:
  ”Till sist – Hundar är, i denna fråga speciellt, inga vargar. Dessutom är det sannolikt så att även vargar skulle må bättre och kanske leva längre på en bättre sammansatt mat.”

  På Orijens sida kan man läsa:
  ”DAGENS HUNDAR HAR SAMMA EVOLUTIONÄRA URSPRUNG OCH GENUPPSÄTTNING SOM VARGEN, FRÅN MINSTA LILLA CHIHUAHUA TILL DEN STORA GRAND DANOISEN..

  Enligt alla vetenskapliga klassificeringar är din hund en domesticerad varg. Det är med andra ord ingen överraskning att alla hundar, oavsett ras, inte bara kan äta samma mat som sina förfäder utan faktiskt behöver det för att må riktigt bra.

  Precis som sina vilda kusiner har våra sällskapshundar och katter utvecklats som köttätare, utrustade med vassa tänder och anatomiska funktioner anpassade för att metabolisera proteiner och fetter från kött – inte växter och spannmål.”

  Hur kan det komma sig att ni har så skilda åsikter när man på nätet läser att du är ”Orijen-ambassadör ”?

  1. Det publicerades faktiskt en studie för inte så länge sen som visade att hundars matsmältningssystem är mer anpassat att bryta ner kolhydrater än vargens. Detta trodde man troligtvis berodde på att hundar genom årens lopp ofta ätit det vi åt (eller snarare inte åt men slängde) och därmed anpassats till en mer kolhydratrik kost…

   Kanske kan vars kul att känna till… 🙂

   Mvh,
   Johan

    1. Kollade på klippet, men vet inte om det gav så mycket. Förrutom att ifrågasätta metodiken tyckte jag mest det lät som att de tyckte att deras antaganden var bättre än de antaganden som gjordes i studien…lite som ”min åsikt är bättre än din”. Men några motbevis presenterades iaf. inte…
     Redan i inledningen tyckte jag mig även ana en rätt stark bias med tanke på vad de ansåg att studien påstås sig ha bevisat…

     Huruvida den är fantastisk eller inte låter jag vara osagt, men personligen tycker jag den är intressant iaf och förhoppningsvis kanske den öppnar upp för en lite mer nyanserad diskussion i foderfrågan… 🙂

     Mvh,
     Johan

   1. Visst kan det vara så att hundar har lättare att bryta ner kolhydrater. Men den stora frågan tycker jag är om de verkligen kan smälta det överprocessade foder som torrkulor är. Min mage skulle i alla fall få spunk om jag var tvungen att äta något som var malt, mixat, ihopblandat, torkat, rullat och så ihop tryckt att det ibland inte änns löses upp i vatten och det finns inte en möjlighet att gissa vad det var från början.

    1. Med tanke på jag än inte sätt en hund bajsa ut torrfoderkulor så tror jag iaf att någon form av nedbrytande sker i magen på dem. 😀
     Hundar har ju även betydligt surare miljö i magen som gör att de bl.a kan smälta ben och dylikt.

     Men sen är ju frågan om det är det bästa för dem och även om alla ingredienser verkligen är nödvändiga eller ens särskilt bra. Själv tror jag inte att torrfoder är det bästa, men det är ju klart varierande kvalitet mellan olika torrfoder och visa tror jag faktiskt är bra.

     Men jag tror det viktigaste är att hitta ett foder som ens hund mår bra, sen vad det är för typ av foder ser jag mer som sekundärt…

     Mvh,
     Johan

     1. Fanns någon avsnitt ur samtiden och då tog forskaren upp skillnaden mellan vargen och hunden. Och en anledning var att hunden lärde sig leva med människorna och äta det som fick av människorna och blev anpassninsbar.

      Jag tycker man ska ge hunden den maten man själv ser att hunden mår bra av. Min äter torrfoder har riktigt fina muskler bajsar bra fiser inte äckliga fisar, fått beröm från både utställningsdommare och frisörer om fin pälskvalitet.

      däremot ger vi omega 3 då det fattades i fodret.

      BARF tycker endast pålästa personer ska ge om man föredrar det. Kalkbrist är jättefarligt för hunden.

 4. Har en fråga, min väninna har en rottisblandning som har ett invant beteende sedan hon fick honom vid 1 års ålder att hoppa efter sitt koppel och bita i det något som är otroligt jobbigt. hon har provat både morot och piska men inget hjälper. Jag sa till henne idag att hon kanske ska använda klickern och belöna varje gång han inte biter i kopplet och/eller använda munkorg i början för att han inte ska få möjlighet att hugga efter det. Men vänder mig till dig för att rådfråga vad du anser är bäst. mvh!

  1. Känner mig manad, då jag själv har en rottis som kom till mig när han var över ett år och hade samma ”hyss” för sig.
   Föreslå att hon ”tar ledarskapet”.
   Att hon börjar med alla små detaljer, kanske bekräftar hon hunden när den kommer och kräver saker, isåfall be henne göra tvärtom. När hunden slutar kräva uppmärksamhet lockar hon på den och belönar med en klapp.
   Bara ett exempel.
   Det här gör hon i alla situationer.
   Om hunden blir för ivrig vid dörren, gör tvärtom mot vad den förväntar sig.
   Den förväntar sig en promenad, hon lägger tillbaka kopplet och går och sätter sig, när hunden lugnar ner sig, tar hon kopplet igen och upprepar.

   Har själv använt detta och det fungerade, hunden började se mig som sin ledare, rätt snabbt och han hade så mycket ”hyss” för sig så det är obeskrivligt.

   Det kanske inte alls fungerar, men det kanske kan vara värt ett försök.

 5. Här kan man läsa lite om foder: http://www.nordichundfoder.com/Veronica_Ekvall_Specialarbete.pdf

  Sedan att varg skulle må bättre av konstgjort/producerat foder tror jag inte ett smack på och kommer aldrig att göra. Bara att få tanken att människan kan få fram ett bättre foder än det naturliga anser jag helt tokigt tänk.
  Torrfoder kom fram pga av vår lättja, inget annat.
  Har kört med torrfoder och färskfoder och ser bara fördelar med färskfoder.

  1. Om det passar dig bättre kör på det, färskfoder är bra precis som bra torrfoder. Ska bara lägga till att jag vet folk med hund där deras magar har blivit mycket sämre av färskfoder då de bajsat diare. Så jag är helt säker på att det finns för och nackdelar med allt. Jag känner mig inte lat som hundägare för jag ger torrfoder. Utan snarare smart, för jag vill inte ge min hund någonting jag inte är helt insatt i, och då är torrfoder bra!

  2. Men det finns ju även torrfoder som bara innehåller naturliga råvaror. Är även rätt övertygad om att det finns färskfoder med tillsatta syntetiska ingredienser.

   Personligen ser jag som sagt kvaliteten på fodret som viktigare än huruvida det tillagat eller inte…färsk skit eller torrt skit är fortfarande bara skit i min värld.

   Mvh,
   Johan

   1. ha ha ha … som i så mycket annat … skit är skit, oavsett 🙂

    Och, tänkte på det med ”hundars kost”.

    Är det egentligen så konstigt att hundarna INTE har samma matsmältning som vargen, eller andra ”vildhundar”?

    Evolutionen är EXTREMT bra på att anpassa ett djurs (även människan) födointag.

    Var inte så länge sedan som människan hade problem med ”vitt mjöl”, men några hundar (något tusen) år, fixar den biffen 🙂

    Likadant med komjölk. I stort sett endast vi i norden som genom evolution har en gen som gör att vi kan bryta ned den. Existerar inte hos några andra.

    Sherpas som bor på hög höjd, under i stort sett hela sina liv, skulle vi aldrig klara av. De har en extra gen som gör att de klarar av den höga höjden

    Varför skulle då inte hunden anpassa sig, så de i stort sett kan äta vad vi äter, då de ändå funnits i vår närhet i si så där 40 000 år eller vad det nu kan vara 🙂

    1. Fan va dum jag är! Klart de inte har någon evolution när det kommer till kosten, hade de det, skulle ju inga fodertillverkare tjäna några pengar 😛

     (ni vet, den där 4 – 5 miljarder SEK stora marknaden i Sverige)

     1. Vad har hundar med vitt mjöl att göra?
      Var inte så länge sedan som människan hade problem med “vitt mjöl”, men några hundar (något tusen) år, fixar den biffen 🙂

    2. Haha…jo, kommer oxå vidhålla det tills jag blir bevisad motsatsen. 😀

     Kan absolut vara en poäng du har. Anpassningar sker ju hela tiden så varför inte….

     Mvh,
     Johan

    3. Å fan, så det har funnits torrfoder till hund i 40.000 år, det hade jag inte en aniiiiiing oom !!

     Lägg ner nu va ?
     Det var till och med dumt för att komma ifrån dig, Patrik !
     Men om det är nu så att ni har rätt, varför äter inte vi människor liknande ?
     För det var ju ”lät” att konstruera ett torrfoder till hund och katt osv., då bör det rimligtvis vara lika lätt till Homo sapiens ?
     Ni måste skoja, för menar ni allvar ja då är det nog ”kört” för er del när det gäller detta med mat/foder till djur.
     Torrfoder kommer ifrån vår lättja, så är det och så kommer det förbli !!

     1. Inte torrfoder Claes, kolhydrater. 😉

      Och det finns faktiskt färskfoder som innehåller kolhydrater oxå…

      Vill du hitta konstruerad mat för människor är det bara att kika i frysdisken i din lokala mataffär…eller varför inte i ditt eget kök. Gissar att du inte slänger upp ett rått köttstycke på talriken, men kanske en mustig gryta med både det ena och andra i…å inte är väl det att beteckna som naturlig stenåldersföda…!?

      Men det finns faktiskt torrfoder till människor oxå och det har blivit rätt populärt i vissa kretsar. På fjälljakten har jag själv kört med frystorkad mat i packningen de senaste åren och tycker det fungerar kanon. De jag kört med har faktiskt betydligt bättre ingredienser och näringsvärden än många färska alternativ jag sett. Men det finns ju även klart sämre frystorkade alternativ så det gäller ju att kolla ordentligt…men det gäller ju oavsett om det frystorkad eller färsk mat…skit är som sagt skit helt enkelt… 🙂

      Mvh,
      Johan

Kommentarer inaktiverade.