Viktigt!

Skärmavbild 2015-01-23 kl. 10.33.58

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/senaste

På länken ovan kan du finna dagens Nyhetsmorgon där vi pratar fetma och övervikt hos djur. Vad det beror på, hur du kan komma tillrätta med det, och vad det kan orsaka.

Ett viktigt ämne, inte minst då veterinärer just nu varnar för att hälften av alla hundar och katter som söker veterinärvård är just överviktiga.

Förutom medicinska besvär så kan givetvis ohälsa även påverka din hunds beteenden och er möjlighet att kommunicera med varandra.

Viktigt av en jädra massa orsaker – Låt inte din hund vara överviktig!

I morgon dömer jag en utställning nere i Varberg, en Schäferutställning. Efter den info jag fått så är det så många hundar anmälda så att man tvingas ta in en extra domare.
Det ska bli oerhört kul och inspirerande.

7 svar på ”Viktigt!”

 1. Det här är så sant! Jag har hela tiden haft uppfattningen om att problemhundar kan ha med vikt att göra. Men har inte fått det bekräftat, förrän nu.
  Hundar med Har också läst att en liten hund ska ha mindre protein än en stor och mer fett. Färre fibrer och kolhydrater.
  Obalans i kroppen ger obalans i beteénde.
  Min yngsta rottweiler hade fel foder, då han kom, därmed också felbeteénde. Jag bytte till ett foder med lägre fetthalt och han blev förändrad.
  Men det var ingen, inte en enda, som trodde på mig då jag sa det.
  Alla skyllde på hunden, när det var fodret.

 2. Eftersom jag som schäferägare ofta besöker specialutställningar,har jag ofta undrat över varför så många schäferägare är så överviktiga.. Hundarna ska ju ha bra kondition för att springa i ringen.. men HUR motionerar dessa mänskor sina hundar?? Från bilen,fyrhjulingen eller nåt annat fortskaffningsmedel?? Man ska ju inte dra alla över en kam.. så visst kan fetma bero på sjukdom också.. För det mesta är hundarna i gott skick..det är ägarna jag är orolig för..

 3. Efter förra vintern/våren med brutna lårben och dålig rygg lade Zita på sig nästan åtta kilos övervikt. När vi väl kom igång sedan och med mmest grönsaker och frukt i kosten gick det bra att få ner henne till normalvikt.

 4. Mycket bra att du lyfter detta med övervikt Fredrik!

  Tänker på det Annika skrev här i tråden om tjocka Schäferägare. Jag lyfte faktiskt detta ämne på ett forum förut ett par år sen.
  Jag kan säga att jag blev lynchad och de flesta hundägare sa att det berodde på sjukdom.

 5. Jag tror att övervikt hos hundarna har att göra med att människor inte inser att normalt hull på ett husdjur innebär ett par synliga revben. Det tillsammans med förnekelse och rädsla att känna sig som en dålig djurägare. ”Min hund ser ju inte ut som en tunna än”. Mina hundar har 2-3 synliga revben. Uppfödaren tycker att dom kan gå ned lite, och dom vanliga människorna jag träffar tycker att jag borde ge dom mer mat. Det är nog grundsynen på vad övervikt hos djur är som borde ändras.

  1. Nja, det du beskriver som ”normalt hull” är ju snarare undervikt och är i min värld lika felaktigt som övervikt. Vad har du fått lära dig att det ska vara så?

   Mvh,
   Johan

Kommentarer inaktiverade.