Schäferdiskussion

Skärmavbild 2015-01-25 kl. 12.11.34

Det är lätt att vara glad på en trevlig utställning med trevliga människor och fina hundar.

Skärmavbild 2015-01-25 kl. 12.11.45

Men ibland måste man vara bestämd och visa vad man vill….

Skärmavbild 2015-01-25 kl. 12.11.56En del beslut kan vara kluriga…..

Tack Urban på Foto Urma för dessa bilder från utställningen i Varberg.

 

En tanke som slog mig på vägen hem. vill gärna höra din uppfattning om detta.

En hund fick betyget 0, eftersom den inte tillät att jag fick se tänderna på hunden. Den visade med tänder och ljud att jag inte skulle komma nära.

Många andra hundar tyckte inte heller att tandkontrollen var rolig, men agerade tvärtom – Med inställsamhet och underkastelse mot mig.
Dessa hundar passerar och får en bedömning och betyg.

Självklart kan vi inte ha hundar som visar sig aggressiv mot domaren (eller andra), men samtidigt så är det schäfrar vi pratar om.
Är det verkligen bättre att en schäfer visar ett beteende som inte tillhör schäfer – underkastelse och inställsamhet mot främmande person – än en schäfer som visar ett annat beteende som den hunden som fick 0?

Kanske borde båda typer av beteende ge en nolla i betyg… eller?

 

9 svar på ”Schäferdiskussion”

 1. Kan du inte bedöma hunden, kan du heller inte ge den något betyg.
  I min ras om en hund inte bara visar med kroppspråk att den inte vill, utan även med ljud, får den ofta rapporteringskod. Hunden får inte morra

 2. Nu kan jag ju inte så mycket men en gång på en utställning så var det en dogo argentino som var väldigt undergiven och pga av det fick den inget betyg för så ska de inte bete sig.

 3. Mitt inlägg blir : Hunden är sedan århundranden invand med människan, sedan har vi människor avlat fram olika modeller” av hund och också satt olika egenskaper i fokus hos de olika raserna.vid avel.En hund oavsett ras ska vara hanterbar, en hund lär man/dresserar för olika uppgifter, en hund som är ”vass” från början och en hund med annan mentalitet, ska gå att dressera som du tänkt dig, oavsett, en hund ska läras att inte slänga sig på främmande iaf, det är du som tar kontakt med främmande ex.vis och inte hunden, min filosofi är att det är ägaren som formar sin hund till vad den blir,,

  1. De sista raderna håller jag inte med om.
   Ja,till viss del formar ägaren sin hund,men hunden föds med egen personlighet. En del ”vassa” och framåt,andra mer ”tillbakadragna” ”veka”,stor integritet osv.
   Visst ska hunden vara hanterbar,men man får inte glömma att alla är olika. En del accepterar mer än andra.

   Hundar som inte tillåter domaren att se på tänderna ska ha betyget 0. Dom kan ej dömas.
   Det betyder dock inte att det är nåt fel på hunden,den passar helt enkelt inte i utställningsringen. Däremot kanske en jätteduktig hund på ex spår.

 4. har sett hundar som bitit andra i ringen på en ras där man absolut inte skulle kunna tro detta skulle ske , denna hunden fick CK före min hund. Har även sett andra hundar som inte gjort något elakt men sprungit ur ringen och blev obedömd.
  Om alla dommare skulle vara lika hårda är det ok, men det är ” ni” ju inte. Har även sett hundar med konstigt språng. Denna är stor champion så det skriker om det.
  Min kompis hundvalp fick en varning direkt efter morr, medan andra kan hugga och få Ck i bedömning.

  Jag kan kanske tycka du tänkte lite fel i din bedömning, schäfrar som ska vara orädda kommer troligtvis få gå i avel för du gav bra bedömning. Medan jag ser det som ett mindre problem ( fast ändå inte helt ok) när de var aggressiva vid bedömning.

 5. Båda beteenden du beskriver är fel anser jag om man tänker sig använda hunden i avel. På utställning spelar det ju ingen roll?! Ingen vettig människa avlar ändå efter utställningsresultat gissar jag?
  Oavsett hundens/rasen disposition så tycker inte jag att hunden ska lägga några känslor alls i möte med okända människor. Det är föraren, som någon var inne på, som hanterar dessa möten. Gissar att i dina exempel så är det hunden som ”fått” denna uppgift och löser det utifrån sin mentalitet/disposition.

 6. Frågan är ju om alla hundar i en ras ska vara stöpta i exakt samma form eller om det ska finnas variation inom rasen och hur stor får denna variation vara. Måste ju vara något att diskutera på domarsymposium.
  Frågor att ställa sig:
  Hur ska ett typiskt schäferbeteende vara?
  Vilken variation är okej och ska tillåtas?
  Vad är schäferns huvudsakliga arbetsuppgift, är det som skyddshund eller finns det plats även för den vallande schäfern fortfarande?
  Ska i så fall en i huvudsak vallande schäfer ha samma beteende som skyddshunden schäfer?
  Sen skulle ju jag vilja ställa frågan om vilken ålder det är på hundarna som beter sig mindre önskvärt? Är det beteenden som kan härledas till åldern, behöver man då ta så stor hänsyn till en hund som visar underkastelse?
  Ska en hund som visar underkastelse ha 0 eller ska den ha en ”lägre” bedömning med tillägget: hem och träna?

 7. Jag kan ofta se samma problem hos Jämthundarna. Tyvärr tycker jag att domarna är lite rädda för att ge nollor, det ska mycket till, typ bita domaren, innan de blir nollade. Jag vill heller inte se hukande hundar utan väluppfostrade hundar som har sin pondus men lär sig att det inte är hela världen att en främmande människa tittar på tänderna under några sekunder. Schäfrar är lättdresserade och jag kan inte se några problem med att förklara för hunden att tandvisning är en del av livet utan att behöva trycka ner och kuva den.
  http://jemtcraft.blogspot.se

Kommentarer inaktiverade.