Bearnaisesås effekten!

Skärmavbild 2015-01-28 kl. 08.19.31

I dag mår jag bra igen, efter en dags kräksande! (kan man säga kräksande?)

Jag är tacksam för om detta var den omtalade magsjukan, i såna fall klarade jag mig hyfsat bra ändå 🙂

Jag har läst igenom era synpunkter och idéer för hund-tv och tar med mig dessa. Tack!

 

Jag hade mellan spyorna ett intressant samtal med Bo Edoff, näringsexpert, igår angående hundar som matvägrar helt plötsligt.
Han berättade för mig att det inte är helt ovanligt att en hund som äter ett foder, och sedan av någon anledning blir ordentligt magsjuk, senare inte vill äta det fodret igen. I alla fall inte till en början.
Hunden förknippar hundens mat, med obehaget och vara magsjuk.

Något som kan vara ungefär som ”bearnaissås-effekten” för oss människor. Vi går på en restaurang och äter god mat. Sedan blir vi magsjuka och får för oss att det var något med såsen. Därför får vi sedan svårt att äta just Bearnaissås.

Spännande vad vår hjärna kan spöka med oss 🙂

 

Skärmavbild 2015-01-28 kl. 08.12.39

Här ovan ser ni ett brev jag fått som gjorde mig glad 🙂

Även om jag anser att det brevskrivaren berättar skulle vara en självklarhet för oss domare i alla sammanhang.

En utställare som ställer ut en hund för mig, eller tävlar en hund för mig, ser jag som en kund till Svenska kennelklubben.

Den tävlande som kommer sist har betalat precis lika mycket pengar för att delta som den som kommer på första plats. Och även om det hela har ett tävlingsmoment i sig, så har alla som ställer upp absolut rätt till samma uppmärksamhet, och beskrivning av sin hund.

Och även om den hund som placerar sig sist, inte vinner – Så kan den hunden ha saker som är betydligt mer positiva, än den vinnande hunden. Och då tycker jag det är min förbannade skyldighet att berätta det.

En dålig jämförelse kanske, men – Om jag har en bil, en Skoda, som jag är förbannat nöjd med på alla sätt, och jag anmäler mig till bilracet Le Manse med min bil, då kommer jag sist, garanterat sist.
Men är min bil sämre för det, innebär det att jag inte kan trivas och ha stor glädje av min bil.

Nej, det kan till och med vara så att jag har mer nytta och glädje av min Skoda än vad dom andra bilägarna har.

Och som domare anser jag att det är min plikt att då även lyfta fram de positiva sakerna.

Jag blev väldigt glad för mejlet i alla fall 🙂

 

 

 

9 svar på ”Bearnaisesås effekten!”

 1. Kör faktiskt en gammal Skoda som jag är toppennöjd med. Skulle inte vilja byta den mot någon nyare Volvo, Audi, BMW you name it. Bilen ser risig ut men den tar mig från A till B utan problem. Zita trivs bra i den – fast å andra sidan sett, det gör hon i vilken bil som helst bara hon får åka med.

  Skönt att du är bättre i magen i alla fall.

 2. Min pappa brukar prata om bea effekten som något låååångt tillbaka då man inte hade tillgång till kyl och levde på de som fanns. För att man inte ska äta detta igen och man lärde sig då vad som va ätbart och inte!

 3. Vad är det med alla hundar som blir *magsjuka*?! Jag har haft hundar i drygt 35 år och aldrig haft en hund som varit dålig i magen (y) Kompisars och vänners hundar har *magsjuka* mer eller mindre regelbundet 🙁

  Att hundar är dåliga i magen flera gånger per år är inte normalt på något sätt. Ge hundarna bra mat (kött och ben) så slipper de bli dåliga. Stackars djur, tänk er själva att gå omkring med en mage i olag :'(

  1. Vad jag hört kan en stor orsak vara att vi idag inte låter våra hundar tugga i sig allt äckligt de hittar och detta påverkar tydligen deras förmåga att hantera olika bakterier. De behöver det för att hålla immunförsvar och bakterieflora i form och tydligen kan detta oxå ligga bakom en hel del av de allergier många hundar drabbas av idag.

   Mvh,
   Johan

   1. Du är något på spåren Johan 🙂

    Hundar behöver de bakterier som är i kött och ben för att deras mage ska må bra. Att äta sterilt torrfoder är inte bra för någon mage varken hund eller människa.

    Det animaliska (?) protein (?) som är i torrfoder hettas upp och de nyttiga bakterierna dödas. Hundar ska äta RÅ mat, det säger sig självt 🙂

    1. Kan tyvärr inte ta åt mig äran för det, 🙂
     Men som jag förstod det var det inte primärt kopplat till vilken mat de får utan snarare att de måste tillåtas få i sig bakterier överlag.

     Mvh,
     Johan

 4. För att svara på din första fråga, Fredrik.

  Visst kan du säga ”kräksande” men jag skulle plocka bort s och säga ”kräkande”. Vilket är rätt? Tjaa, det är nog inget som är ”rätt” men bra kan det vara bara det fungerar.

  Skönt att ditt kräkande är slut (för den här gången).

  1. Helt rätt och säga kräksande tycker jag däremot, men jag är från västkusten och det är nog olika hur man säger i olika delar av landet, haha;-)
   Aldrig roligt att spy;-))

 5. Hej Fredrik,
  Kul att se en härlig bild på Majvor piraten!
  Såg henne många ggr i Nyhetsmorgon när hon var liten o gosig o busig. Nu är hon nog fortfarande allt av det där men lite större?
  Jag är i väntans tider på en schäfervalp i vår. Dom är inte födda än – om några veckor.
  Spänningen är olidlig!
  Mvh Gunilla

Kommentarer inaktiverade.