Min hund är rädd – Det behöver inte ha hänt något!

Min hund är rädd för män, men inget ha hänt!
Min hund är rädd för barn, men inget har hänt!
Min hund är rädd för trappor, men inget har hänt!
Min hund är rädd för blanka golv, men inget har hänt!

Och så vidare………..

I vår träning av hunden i ett försök att få bort rädslor fokuserar vi alldeles för ofta i vad som har hänt och försöker finna lösningen där.
Men hundar fungerar inte som vi människor, och vi kan därför inte ha en aning om vad som hänt, om det ens hänt något.

Varför är en person flygrädd, fast planet aldrig störtat?
Varför är jag rädd för att bli biten av en geting, när det är betydligt värre att bli biten av en hund, och jag är inte allergisk?

Kanske kan man finna svaret till varför hunden är rädd, jag säger kanske för det kan vara svårt att förstå, men lösningen på problemet finns sällan där.

En man kanske har skrämt hunden….. en man är just en man, och inte alla män så det är ju ologiskt i sig.

Förklaringen till varför hunden är rädd övergår nog många gånger vår kunskap och förståelse, och därför är det många gånger helt onödigt att fundera på varför hunden är rädd.

Dessutom är en hel del rädsla genetiskt. Det vet vi genom mentaltester av hundar. Inom vissa familjebilder(linjer, gener) finns exempelvis mer rädsla för miljöer (golv,trappor, höga höjder mm), inom vissa familjebilder finns mer rädsla för ljud, inom andra linjer andra rädslor.

Rädsla av olika slag är därför ofta genetiskt kopplat.

Om….. om det har hänt något som du vet om, då brukar denna rädsla bli svagare och svagare.
Om det inte har hänt något (vad du vet om), då är det ofta besvärligare att få bort rädslan.

4 svar på ”Min hund är rädd – Det behöver inte ha hänt något!”

  1. Varför hunden är rädd för något är väl egentligen helt irrelevant!? Det enda man behöver veta är ju vad hunden är rädd för, för i grund och botten handlar det väl om att få hunden att associera det den är rädd för med något positivt…om man nu vill hjälpa hunden bli av med sin rädsla. Allt annat är ju bara vägen fram till att förstå vad:et… 🙂

    Ang. Logik så är ju rädsla en känsla och som alla känslor så grundar de sig ju inte i vår form av intellektuell logik. Enda sättet att förstå andras känslor/rädslor är genom empati. 🙂

    Mvh,
    Johan

  2. Min hund är rädd för att klippa klorna. Och så vägrar hon gå nedför trappor. Hon gjorde en serie-volt nedför trappan när hon var valp. Jag brukar bära henne nedför trappan och låter ett ”hundproffs” sköta klor.

Kommentarer inaktiverade.