Gör en ”deal” med hunden…

Skärmavbild 2015-01-29 kl. 19.24.09

Kasper – en härlig och snäll livskamrat från Hundstallet!

Funderar du på att skaffa hund, titta in på Hundstallet.se      🙂

 

Jag får (tyvärr) många mejl om hundar som är rädd för män och barn. Hundarna flyr undan, hundarna morrar, hundarna går till angrepp….

Om vi nu i mitt inlägg utgår ifrån att det handlar om rädsla och osäkerhet, och inget annat, så vill jag svara alla dessa frågeställare i klump – Du gör fel!

”Du gör fel” i hanteringen av hunden bygger jag på det ni beskriver har varit en del av en lösning – Att låta hunden träffa snälla män och barn!

Om en hund är rädd för män, och visar det, men så visar mannen en godis i hans hand. Vad händer då?

Antingen är hunden fortfarande rädd och tar inte godisen, eller så är hunden fortfarande rädd och inte tar godisen, eller så släpper hundens rädsla av godisen.

Om hunden inte vill ta godisen, kan vi då vara överens om att du bara skrämt och stressat upp hunden i onödan då?

Om den tar godisen, men fortfarande är rädd, kan vi då vara överens om att hunden tog godisen fast den var rädd?

Om hundens rädsla släpper efter en godis (har jag aldrig sett) då är det väl jättebra.

Här finns en övertro på godis, och samma sak vore ju att be mig röra en geting för en tusenlapp i belöning.
Jag skulle sannolikt röra getingen, en gång, två gånger, tre gånger, och sen blev jag stucken – Vad har vi då vunnit?

Men då kanske någon tänker – ”Men alla män den får hälsa på är snälla, och kommer aldrig göra hunden illa” – men det har ju aldrig hänt innan heller (????)

Hunden är rädd för män fast det inte hänt något. Inte hänt något som vi förstår, men hundens känsla finns ju där. Alltså är det något som ”hänt” för hunden.

Lösningen på dessa problem är enligt mig att ”ge hunden semester i rädsla”.

Låt hunden slippa att konfronteras av män, eller barn.
Gör en deal med hunden – ”Jag ser till att inga män eller barn rör dig, men då får du(hunden) inte heller engagera dig i dom.

Alltså, var en bra, stark och trygg ledare och låta hunden slippa detta. Ställ krav på folk att ge fan i hunden, ställ krav på hunden att ge fan i folk.

Bara på några dagar eller veckor kommer du att se ett lugn i hunden när du och hunden möter barn eller män. Detta eftersom hunden äntligen har en ledare som tar detta ansvar, och hunden slipper.

Ju längre tid det går innan hunden behöver konfronteras av detta, desto bättre kommer hunden att komma att må. Och således bli mer balanserad och lugn.

 

https://www.facebook.com/hundcoachen.fredriksteen

En bra FB länk om du inte vill missa några blogginlägg 🙂

11 svar på ”Gör en ”deal” med hunden…”

 1. Jag trodde länge att jag var ensam om att vara paniskt rädd för getingar – skulle inte kunna röra en för en miljon kronor hur gärna jag än skulle vilja – å så fanns det i alla fall en till.

 2. Instämmer!
  Det finns saker som vi inte ser, eftersom vi inte lever i hundens värld och ser och upplever det den ser och upplever.
  Det kan räcka för hunden, med en stirrande blick från en människa, ett barn som kommer springande och tjoande. Vi rycker på axlarna, men hunden tycker antagligen att det är otäckt.
  Och rädslan är ett faktum.
  Nästa gång vill hunden fly från det otäcka och då tvingar vi den istället fram till något den är rädd för. Eller så vill den få bort det otäcka från sitt revirområde (sin zon) och gör ett utfall. Då straffar vi den istället för att lugnt gå därifrån.

 3. Det svåraste – att inte folk respekterar när man säger nej. (både folk med andra hundar ”min hund är så snäll så” och folk överlag, bara för att man råkar ha en söt hund) Vet inte hur många gånger jag har blivit tvungen att bli arg för att de ska förstå och inte röra! Tyvärr är det lättaste att gorma ”mina hundar har kennelhosta” för att få vara ifred än att ta diskussionen varför man inte låter sina hundar hälsa. SUCK! Eller föräldrar som skickar fram sina barn när man åker kommunalt utan att kolla av med mig och detta är tyvärr ett stort problem när man har en ras som är söt!

 4. Idag bet hunden grannens barn i ansiktet, barnet var på väg ut vid porten och sprang rakt mot oss, siktade in sig på hunden med utsträckta händer. Jag ropade till barnet NEJ! Kom inte hit, hunden är rädd för barn, men barnet verkade inte lyssna, då ropade jag till föräldern att få stopp på barnet men den verkade inte förstå att jag menade allvar. Jag försökte hinna gå emellan, stå i vägen, men barnet smet runt bakom ryggen på mig. Min hund kunde inte komma undan, den gick i försvar, och det gick hål i barnets kind, nu vill man att hunden avlivas.

  I ett tidigare blogginlägg ställdes frågan hur man ska nå fram med sitt budskap, hur man ska undervisa hundägarna ”där ute”. Kanske genom att beskriva hur scenarion kan bli om man INTE gör om och gör rätt… Texten är en dramatisering av just hur det skulle kunna bli om man inte lyckas skydda sin hund från sådant den är rädd för. 🙁

  1. Oh fy vilken jobbig situation, vad jobbigt att de inte tog dig på allvar. Tyvärr verkar inte alla förstå att hundar kan försvara sig och att det bara är att släppa fram barnet till hunden. Det ligger någonstans ett mellanting i ansvaret mellan föräldern och ägaren. En gång fick jag stoppa några barn när ett barn var ute med hund ( ingen vuxen där). De triggade upp denna hunden som det skulle kunna bli ett bett. Sedan sprang de fram till min hund och skulle leka. Jag fick säga ett skarpt nej till uppföarandet av båda hundarna. Och meddela att ni kan bli bitna av hunden om ni beteer er sådär, ni vill väll inte bli bitna? Men vi leker batman fick jag som försvar, då fick jag snällt säga att de fick leka batman någon annanstans men inte med hunden. Fy vad arg jag var främst inte på barnen utan på föräldrar som låter barnen gå ut med sin hund utan uppsyn. Tänk om denna snälla hunden hade bitit barnen och blivit avlivad pga detta?

  2. Fy vad hemskt, är så trött på folk som tror att en hund bara ska ta emot och ta emot utan att någonsin göra nåt tillbaka…

 5. ”… Texten är en dramatisering” Kopierat från inlägg ovan. Alltså har det inte hänt, utan det är en beskrivning av ett scenario som skulle kunna hända.
  Så tolkar jag det i alla fall.

  1. Ja, det var en dramatisering, ett påhittat scenario, men det kan bli ett faktum och hända på riktigt i allra värsta fall.

   Det var absolut inte meningen att luras, utan ett sätt att försöka visa hur man kanske, genom att måla upp ett ”worst case scenario” kan få ”folk” att tänka till.

 6. Jag tycker det var ett väldigt bra tips !!!

  Vi hade för ganska många år sedan en schäfertik som inte tyckte om barn. Hon visade detta genom att morra för att försöka hålla dem på avstånd och om de kom alldeles för nära så ville hon hugga (markera). Det hade inte hänt någon incident tidigare och hon fungerade jätttebra med våra två egna barn.
  För att inte utsätta andra barn eller tiken för situationer som ingen av dem egentligen ville hamna i så fick hon (tiken) sätta sig vid min sida då det närmade sig barn. Jag fick vara väldigt uppmärksam så att JAG såg till att hindra barnet för att komma fram till tiken. Vi hade samtidigt en liten valp som älskade barn och gärna ville hälsa. Vi kunde då säga att ni kan få hälsa på den lilla hunden men den stora hunden vill vara ifred. Det respekterades och barnen var glada.
  Efter vi började köra med detta så märkte vi hur tiken, då hon såg att barn var på väg fram, satte sig vid min sida lugnt och tryggt i vetskapen att även om barn var i närheten så fick hon vara ifred. Morrningarna slutade och hon slutade att stressa då hon hörde eller såg barn runt omkring sig. !!!!

 7. Jag har så svårt att köpa detta. Då min egen hund var rädd för främmande, riktigt rädd och nära på att bita en gång, men jag hann precis stoppa.
  Just män och barn var värst, men även okänd kvinnor var läskiga. Han fick bli erbjuden godis av mötande, ibland tog han ibland inte. Tog han inte sa jag bara att han inte ville och gick vidare.
  Idag vågar han hälsa på alla och lägger sig till och med på rygg för att låta sig bli kliad på magen av både män och barn. Jag är jätte glad att vi fick hjälp att övervinna rädslan, han sprider så mycket glädje till folk nu och går alltid emellan när nån människa vill hälsa på mina vänners människorädda hundar.

Kommentarer inaktiverade.