”Håll i er pojkar, nu svänger det…”

Skärmavbild 2015-01-31 kl. 08.22.20

En bild som togs i samband med en inspelning då vi gjorde ”Hundcoachen” för några år sedan.

Jag är faktiskt uppväxt med två Borzoi. Min mormor hade två och det finns en del roliga historier om dessa två hundar.
Dels då min mormor lindade kopplen runt sina händer och var ute och gick. Hundarna började jaga en katt, och mormor släpades efter med några frakturer som följd.

Sen skulle min pappa skjutsa mormor och två Borzoi till en utställning i Jönköping, i en VW bubbla…….
Dessutom gick bilen sönder, så hon lämnade min far och bilen vid vägkanten, mormor med två hundar liftade ner med en lastbilschaufför.

”Håll i er pojkar, nu svänger det…” var något en ung Fredrik Steen med syskon hade väldigt roligt åt då mormor sa det till sina hundar under bilresor.

Det finns en hel del annat, men det tar vi någon annan gång. 🙂

 

Här är ett litet ”lexikon”, ett förenklat sådant, över gamla välkända ord i hundsammanhang då man beskriver hundens mentalitet.

Tillgänglighet – hur hunden hanterar och uppträder mötet med främmande personer. ”Öppen o tillgänglig”, överdrivet inställsam, något reserverad” är några vanliga termer i beskrivningen.

Skärpa – hundens förmåga att bli arg. Hur lätt blir hunden arg, blir den arg?  ”Stor, måttlig, liten, obetydlig, obehärskad osv”

Försvarslust – Hunden förmåga och vilja att försvara sig själv, alternativt sin förare. Benämns i termer som i ”Skärpa”.

****den stora skillnaden på försvarslust/skärpa är sluthandlingen. Skärpa säger man ofta är den passiva delen i aggressioner och är ofta kopplad med rädsla och flykt. Medan försvarslust är den aktiva där attacker kan ingå.

Dådkraft – enkelt förklarat är det hundens mod. Då hunden blivit rädd, hur kommer den då över rädslan och jobbar vidare. ”Stor, måttlig, liten, …..” (OBS – kan endast bedömas om hunden blir rädd. Ett fel många gör är att bedöma detta innan hunden blivit rädd. Ofta på stabila hundar sker detta misstag)

Nervkonstitution – hur håller hunden ihop när det händer saker. Kan den fokusera, blir det märkliga beteenden, undvikanden med mera. ”Nervfast, måttligt nervafast, ngt nervös….”

Hårdhet – Hur hanterar hunden saker, hur lätt kommer den ihåg otäcka saker, hundens förmåga att minnas…… Om den skräms flera gånger… försämras hela hunden då? Eller tar hunden moment efter moment som om varje testmoment vore ett nytt? ”Hård, måttligt hård, ngt vek, vek….”

Kamplust – Hunden vilja att engagera sig med muskler, käkar, men även i andra situationer…. Et ex på detta kan vara hur länge hunden orkar/vill arbeta utan belöningar..
”Stor, måttlig, liten, obefintlig…..”

Det finns fler termer, men här var några. Det är också så att alla hundexperter, även om de är duktiga, inte är riktigt överens om allt detta.
Men det är ju det som gör hunden så intressant och utmanande 🙂

 

 

3 svar på ””Håll i er pojkar, nu svänger det…””

  1. Min hund är öppen o tillgänglig, har obetydlig skärpa, ingen försvarslust, måttlig dådkraft, är nervfast, är nåt vek obetydlig har måttlig kamplust. Dessutom är den intresserad av att jaga. Gissa vilken ras?!

  2. Hej Frederik! Jag är en kvinna på 49 år som undrar hur Du ser på denna verkliga händelse.
    Min Rottweilerhane är nykastrerad och efter op tog jag med han hem så han fick vakna långsamt ur narkosen istf att vet gav han en upp piggannde spruta. Han ligger och halvsover i nästan 11 timmar och jag sitter bredvid han och ser till så han får i sig vatten.Varje gång han vaknar till så viftar han på svansen när han ser mig.När det gått 16 timmar så börjar han resa sig upp och går omkring opåverkad av narkosen.Jag vill då ta ut han så han får kissa.Klockan är 22 och 45 på kvällen och det är snöoväder ute.Jag går till en mycket enskild plats då jag inte vill stöta på andra hundar.Släpper min rottis lös så han får gå och nosa och kissa.Bakom en stor trave med nedfällda träd kommer det då fram en kvinna med 2 powderpuffhundar.Hon har stått där bakom min rottis är då ca 7 meter ifrån mig och hon släpper den ena av hundarna och han rusar fram till min rottis samtidigt så frågar hon om det går bra att dom får hälsa.Nej säger jag han är nyopererad samtidigt som jag börjar gå för att hämta in min hund.min hund har då nosat på den andra hunden och står nu still så han kan få nosa på min hund.Den lilla powderpuffen när inte upp så han hoppar upp och ställer sig på bakbenen för att nosa min hund i baken.På något vis så fastnar hans långa klor i stygnen och Charlie vänder sig om och ylar av smärta.powderpuffen hänger kvar och min rottis skriker av smärtan och vänder sig helt om och hugger powderpuffen över ryggen och där han kommer åt.Stygnen slits upp och det börjar blöda något enormt.Powderpuffen dör av hugget över ryggen.Efter att detta hänt så försvinner ägaren bort och jag står kvar med hennes döda hund och med charlie som blöder.Jag vet ej vad jag ska göra så jag ringer efter polisen.Lägger min jacka över den döda hunden så den inte ska bli igensnöad och väntar.När polisen kommer så kliver ägaren ut ur en översnöad bil som står längre bort. Vi blir förhörda var för sig och det slutar med att jag blir stämd av ägaren till powderpuffen.Hur ser Du på denna situation? Med vänlig hälsning/Ingela

Kommentarer inaktiverade.