Du måste vara tydligare!

När jag är ute och går med min japanska spets som precis fyllt 1 år, är han jätteduktig för det mesta och har bra med ögonkontakt, men så fort en cyklist eller joggare kommer ställer han sig på bakbenen hoppar och skäller efter dem.

Ser ut som att han vill leka.

Jag försöker med mina vanliga kommandon som fot, sitt osv som han alltid annars lyssnar på, men det går verkligen inte.

Nu sist fick jag skäll av en joggare fast det minst var en halvmeter mellan honom och hunden, så jag måste verkligen få honom att sluta.

Hur ska jag få han att börja lyssna på mig även i dessa situationer?

Man skulle kunna tänka sig att man lär hunden att då det kommer en cyklist eller joggare, så får din hund en godis. Kanske ändrar det din hunds inställning till dessa.
Sedan skulle man kunna tänka sig att du vid sidan om problemet förbättrar din lydnad. Det vill säga i det här fallet, att du lär din hund att då hunden lyder får den en rolig belöning.

Det här är två tips, och fungerar dessa, så är det bra.

Varför gör din hund detta?

Din hund gör antagligen detta, och dessutom med största säkerhet, för att din hund för fördel i att göra detta. Alltså, din hund finner någon typ av belöning då den gör detta.

Sannolikt så är “vinsten” för hunden att cyklister och joggare alltid “jagas iväg” och hunden är störst och starkast (i hundens värld).

Vore det min hund, då skulle jag varken avleda eller arbeta med bättre lydnad, jag skulle vara tydligare med att detta är förbjudet. Helt enkelt utan att ens tänka “belöningar” förbjuda hunden att göra detta.

Hunden avgör själv vilken nivå och styrka du tvingas lägga på “förbudet”, inte du. Hur tydlig måste du vara för att hunden ska förstå?
Det kan bara du avgöra, eftersom jag inte sett hunden.

Tänk på att INTE vänta på att det händer, utan istället förekomma innan det händer.

EX – det kommer en cyklist längre bort. Innan din hund har gjort det han alltid gör, så säger du åt den med tydlighet att du kräver “uppförande”. Du ska helt enkelt ställa ett krav på uppförande.

Vill du att din hund jagar cyklister, joggare, biter barn, jagar brevbäraren med mera?

Är svaret nej på detta, då anser jag det är orättvist att inte berätta för hunden att detta är förbjudet!

Detta inlägg är publicerat i Fredrik Steen Hundcoachen. Skapa ett bokmärke

9 Inlägg för Du måste vara tydligare!

 1. Caroline skriver:

  Hej, jag hade mängdtränat detta dvs anlita en eller flera joggare o cyklister och gå fram o tillbaka utmed en sträcka o öva öva öva! Till slut när din hund förstått vad du vill att den ska göra istället (vad vill du att hunden ska göra?) är det så enkelt. Lycka till!

 2. Madde skriver:

  Hej

  Jag känner igen detta problem då min hund också gör detta. Men min hund jagar även bilarna vi möter vilket också är jobbigt. Sedan känner hon sig helnöjd eftersom att hon har lyckas “jaga” bort faran.
  Lika jobbigt varje gång.
  jag har försök med godis men det funkar bara ibland. Hon lyssnar inte när man säger till henne.
  Tråkigt är det

 3. Helen skriver:

  Jag läser alla dina tips Fredrik! Har en 10 mån glad labradortik som behöver en hel del vägledning.
  Det låter bra det du skriver men du förklarar aldrig HUR!!!
  Hur ska jag förklara för min hund att det är förbjudet!?

 4. Cissi skriver:

  Vet inte om det bara är jag, men jag läser ofta bra tips på VAD man kan göra i denna blogg – men saknar ofta bättre information om HUR. Frågor som “vill du att din hund ska jaga cyklister” eller “är det du eller din hund som anser att beteendet är ett felbeteende” är retoriska frågor, och jag skulle istället så gärna vilja förstå bättre vad konkret du menar med att “förbjuda” och “vara tydlig”. Jag förstår att du inte kan säga exakt vad som funkar på varje individ, men kanske ge några olika exempel? Vi har vår första hund och i djungeln av åsikter försöker jag förstå de konkreta alternativen vi kan prova.

 5. A&F skriver:

  Jag vet inte, men tycker att det låter som om hunden behöver socialiseras, dvs vara ute bland joggare cyklister mfl och bara sitta och titta på dem och få rätt signaler från dig,
  T. ex att kanske vänta ut hunden, förr eller senare slutar den och då kan du lugnt tala om att den gör rätt. (Med en beröring, utan att säga ngt.) Ett litet tips bara.

 6. Moa skriver:

  Jag har ett liknande problem men med bilar. Min hund vill springa dom. känns som hon blir stressad när hon ser dom och vill springa efter(?) gnäller och ibland skäller och är helt okontaktbar, tar inte emot godis osv…

 7. Malin skriver:

  Kanske behöver hunden vara stimulerad innan man kräver av de att de ska klara av en sådan situation. Kanske riktar den energi mot något? Jag är verkligen inte utbildad hundinstruktör, men ibland känns det som många har problem med sina hundar. Då tänker jag hur mycket får de träna med huvudet? Kanske skulle hunden reagera annorlunda om den fått gjort ett spår/leta godis innan den får krav.?

 8. Anneli skriver:

  Jag funderar ofta på (inte bara gällande denna hunden) varför man öht släpper fram hunden så den kan stå på bakbenen, eller dra i kopplet mot cyklister, joggare, mötande personer och liknande. Håll dig själv mellan hund och mötande kan jag tycka, var en “vägg” som det inte är tillåtet att passera utan tillåtelse, låt hunden därmed slippa ta ansvaret för att hälsa på, jaga bort, eller vad nu hunden tänker i situationen och visa att du själv tar det ansvaret. 🙂