Jag blir frustrerad och ledsen över att jag inte kan vara tydlig nog.

Skärmavbild 2015-03-29 kl. 13.12.12

Var på en väldigt trevlig inflyttningsfest igår kväll hos en TV4 kollega. Där träffade jag annat denna trevliga kvinna, Ylva Maria Thomson, som först blev känd som programpresentatör på TV1000 en gång i tiden.
Nu är hon bland annat konstnär. Väldigt trevlig är hon också!  🙂

 

Jag ska lära min hund att sitta – Då nonchalerar jag då hunden gör fel, och belönar då hunden gör rätt.
Jag ska lära min hund att inte dra i kopplet – Då nonchalerar jag när hunden drar i kopplet, men ger hunden fördel i att inte göra det.
Jag ska lära min hund att acceptera att jag klipper klorna – Då nonchalerar jag hundens protester, men ger hunden fördel i att den låter mig klippa klorna.
Jag ska lära en polishund att släppa i skyddsarbetet – Då nonchalerar jag om den inte släpper, men belönar stort då den släpper.
Jag ska lära min hund att gå ”fot” – Då nonchalerar jag att den inte går ”fot”, men belönar stort när den går ”fot”..

Och så vidare………..

Här tror och hoppas jag att alla som håller på med hund är ungefär överens.

 

Jag vill inte att min hund ska bita grannen – Här talar jag om för hunden att det är fel!
Jag vill inte att min hund ska jaga bilar – Här talar jag om för min hund att det är fel!
Jag vill inte att min hund ska engagera sig i hundar vi möter på promenaden – Här talar jag om för min hund vad som gäller!
Jag vill inte att min hund ska ignorera mig då jag ropar – Här talar jag om för min hund vad som gäller!

Och så vidare……..

 

Kan du nu tala om för mig om jag är för ”hårda metoder” eller ”mjuka metoder”!

 

Jag får just nu en hel del mejl från arga personer som tycker jag är dum så ”pratar skit” om mjuka metoder……. Detta retar mig lite, eftersom jag själv till stor del arbetar med metoder som uppfattas som mjuka.

Bland annat ikväll, då jag ska träna polishundar, som jag gör varje söndag. Vi tränar skyddsdressyr, och de nya hundförare som tränar med mig och på det sätt jag anser man ska träna en hund i skydd, blir överraskade över att min träning är så konfliktfri. Överraskade över träningsmetodiken att ge ”fördel i”, istället för att bråka och stöka.

Jag säger som jag sagt tusen gånger förut – Det finns inte hårda eller mjuka metoder, det finns inga metoder som fungerar på alla enskilda individer, det handlar om individanpassning. Och framför allt – Det handlar om att se skillnad på något jag väljer att kalla inlärning, och på det jag väljer att kalla uppfostran.

Jag behöver INTE lära min hund med hjälp av belöningar eller annat, att man inte ska bita grannen – Det kan jag förbjuda! Det bör jag förbjuda! – Det är naturligt för en hund att inte bita grannen.

Jag kan INTE lära min hund att ”gå på lina” om jag INTE använder mig av belöningar. Här gäller bara belöna belöna belöna rätt saker, nonchalera då hunden gör fel.
Det är inte naturligt för en hund att ”gå på lina”.

Jag känner en viss ledsamhet, och frustration, över att jag inte kan förmedla detta och mitt sätt att se på det hela, så att alla förstår.
Hur ska jag göra?

21 svar på ”Jag blir frustrerad och ledsen över att jag inte kan vara tydlig nog.”

 1. Fortsätt att vara dig själv och förklara för dom som inte förstår….
  Ibland tror jag att en del inte vill förstå, dom förvränger och misstolkar medvetet.
  Ha en fortsatt bra dag Fredde.
  Kram

  1. Tänka sig att Susanne är så klok. Jag har suttit på diverse hundforum och pratat mig blå, röd och gredelin om detta med s.k. hårda metoder. Folk ville helt enkelt inte inse eller förstå vad jag menade. Eller de kanske förstod, men sket i det i alla fall bara för att få hälla galla över mig och kalla mig för hundmisshandlare (HMH). För det var precis det de gjorde när de drog sina slutledningar.

   Säga NEJ = Hårda metoder
   Hårda metoder = misshandel

   Den kedjan innebar att de kallade mig HMH.

   När jag opponerade mig mot att de kallade mig för HMH så fick de lite ”darr i stämman” och menade att sååå menade de ju inte.

   Jag slutade prata om det och jag slutade kommentera i de trådar där sådant kom upp – de ville bara ha medhåll och att man skulle stryka dem medhårs. Det ger ju inget så jag slutade.

 2. Ähh Dr Phil har samma problem berättade han i ett av veckans program han får en massa fula komentarer på twitter både personangrepp om utseende men givetvis mest för sina åsikter….kommer nog med ”kändisskapet! Enda att göra är väll å vara trygg i sej själv och veta om man gör rätt och om kritiken är orättvis och elak varför ens gå igång på den. Sen får man ju föregå med gott exempel som mediaperson och 2 fel gör ju aldrig 1 rätt någonsin

  1. Går nog inte jämföra kändisskapet mellan Dr Phil med FS.
   En är känd över hela världen,den andre halva sverige..(iaf bland hundfolk)

   Håller med om att det hela handlar om individanpassning.
   Tycker det är för mycket tjafs om ”hårda” vs ”mjuka” metoder. Arbeta med individen och hundens instinkt,så blir det bra.

 3. Att fostra och träna hund är som att fostra och lära barn, ibland måste man hård men oftast är man vänlig. Att bara ha en metod gör dig enkelspårig. Ju fler verktyg du använder desto bättre kan du anpassa dig efter hund och situation.
  Jag ser ingen anledning till att dela upp metoderna i två områden. Det går ju inte!
  När min hund drar på en kanin 3 m. höjer jag rösten och säger bestämt NEJ! Hunden , en schäfer på precis 1 år, vänder och kommer direkt. Då leker vi med eller utan boll.
  Jag har lärt min hund att nej betyder sluta med det du gör omedelbart och spring till mig så får du belöning.
  Är det en hård eller mjuk metod?

 4. Jag och min man har funnit väldigt mycket nyttig info i dina texter och inslag på tv. Tack. Tack. Tack.
  Vi är mer förståelse nu vilket vi tror att vår valp uppskattar lika mycket som oss.

 5. Du kan uppfostra hundar som gör fel men inte vuxna människor även om de säger till dig att det är du som har fel. Nonchalera de som bara vill gå i konflikt och fortsätt jobba på det som är positivt

 6. Jag tror att ett av problemen är den för-förståelse som en människa har. För många innebär ordet hård, att det gör ont, medan mjuk betyder godis i mängder. Det är ju naturligtvis inte så svart/vitt.
  Det som under en period kallades velour-trams, kom till utifrån dåtidens hårda metoder, som, åtminstone jag, aldrig ser i dag – tack och lov. Ett fantastiskt bra initiativ där man visade i första hand på inlärning och inlärningsprinciper.

  Trots att jag är utbildad av, en av dina diskussionspartners, så är jag helt enig med dig: man måste se skillnad på vanlig hederlig uppfostran och inlärning. Hunden får inte bita folk, that´s it – det kostar hunden livet. Finns även andra saker som kan bli väldigt dyrt, både för hunden och även människans plånbok.

  Att vara både rättvis, bestämd och tydlig är inte detsamma som att det gör ont. Det kan nog vara rätt skönt för hunden att veta att, om grannen behöver ett bett, så fixar matte eller husse det i stället 🙂

  Ibland förstår jag inte varför det blir diskussioner. Alla vill samma sak. Men både hundar och människor är individer och kommer därför att ta till sig och jobba utifrån olika perspektiv.
  I dag är det dessutom inte lika stor skillnad.
  Tycker att du skriver bra

 7. En instruktör sa till mig en gång, att ska du förklara någonting för en annan person, utgå från att han/hon är dum och välj orden därefter.

 8. Jag tycker du är toppen Fredrik! Jag har tagit del av dina böcker och filmer – och tycker du är tydlig och förklarar engagerat! Jag har fått massa tips på lösningar och inlärning, och metoder för att hundlivet ska bli ännu trevligare. Tack!
  Och så finns det de som inte vill förstå, de kommer aldrig förstå.

 9. Haters gonna hate, potatoes gonna potate. Strunta i alla som nästan går in för att missförstå. Du är grym på det du gör och jag älskar alla dina grymma tips!
  (Ett tips skulle annars vara att du kanske kan förklara i en video? Kanske funkar när man känner att skrift ej räcker till)
  Keep up the good work!

 10. En sak, hur hård du skall vara avgör hunden.

  Det andra handlar on att det vara finns folk som vill missförstå och leta fel hos andra. Jägare själv är mäkta trött på kioskmongon som letar folk att hacka på och tro sig göra sig ett namn på det.

  Att en hund lär sig saker snabbare med att göra det den får rätt belöning för är då inget nytt och fattar man inte det så kanske akvariefiskar vore att föredra!

  Natti// My Lakritz & Big Z

 11. Måste fråga bara och inte för att jag säger att hunden ska bita grannen 😛 utan för jag nu inte förstår.

  Varför är det inte naturligt att bita grannen menar du? Tycker de verkar väldigt naturligt att vela ”jaga bort” faran/inkräktaren?

  Och med de sagt menar jag inte att man ska ignorera att hunden biter! Jag undrar bara hur du menar med att det är onaturligt av en hund att bita grannen?

 12. Som kommenterare till ditt förra inlägg angående detta var nog inte jag tydlig heller. Jag fyllde i den bit jag tyckte saknades för andra bloggläsare att läsa angående positiv förstärkning. Jag förstår dig och jag tycker de flesta saker du skriver om är vettigt.
  Det var alltså ingen kritik riktad mot dig om det lät så. Har inte haft tid att kolla in eventuella svar från det. 🙂

  Hundmänniskor, eller djurmänniskor överlag har ofta väldigt starka egna åsikter och väljer ofta, nog omedvetet, att läsa fel och tolka allt som att man slår sina hundar bara för man inte använder positiv förstärkning till allt.
  Kolla in kommentarer till alla möjliga videos på facebook-sidan ”vi som älskar hundar”. De tycker att man är hemsk så fort man busar med hunden fysiskt, trots att man ser världens gladaste hund. Det blir lite komiskt.

 13. Om folk förstod att fostra valpar från dag 1 då de kommer hem, så bleve det inga problem och korrigeringar skulle inte behövas.

  1. Instämmer. Det är inte ”gulligt” när valpen drar och ska fram till andra hundar och människor. Eller annat ”gulligt” valpbeteende som man inte vill ha hos en vuxen hund.

   Så enkelt egentligen.

Kommentarer inaktiverade.