Krav eller avleda?

Skärmavbild 2015-03-31 kl. 12.41.47

Värmer upp innan jag äntrade radiostudion nu på förmiddagen. Jag drog Jerry Williams “Did I tell you”……
Nä, jag ljög på instagram där jag la ut bilden. För att få mer lyssnare på programmet bara 🙂

 

Hej fredrik!

Om ett par veckor får jag hem min första hund (jämthund), och har naturligtvist läst en del böcker för att förbereda mig. Men jag blir lite kluven till om man ska korrigera en hund eller avleda som du säger att man ska göra? Rasen som jag har valt är ju en jakthund som enligt många behöver ett starkt och tydligt ledarskap. Vill inte upptäcka senare att jag har en hund som inte ser mig som flockledare, samtidigt som jag inte vill ha en hund som är rädd för mig. Hur tycker du att jag ska göra? Och har du någon litteratur att rekomendera mig?
Sist men inte minst, ska man lära hunden ett “nej” eller inte?

Med vänliga hälsningar

Hej och tack för ett mejl med många bra frågor. Alla hundexperter kan nog se lite olika på detta, och inget behöver vara fel.

Men så här tänker jag!

Du ska inte välja mellan korrigera och avleda, du ska arbeta med alla möjliga verktyg. Där emot ska du komma ihåg att en liten valp är som en liten bebis – Den kan inget!
Hur “tuff”, hur “hårda” krav kan du ställa på ett 1 årigt barn?

Du ska leva med tänket att du ska hjälpa hunden att göra rätt. Skapa rätt förutsättningar, arbeta med att förekomma, bli en bra och trygg kompis med din hund. Sedan kommer situationer, helt utan att du behöver tänka på det, där du tvingas “sätta ner foten”.
Precis som med barnuppfostran.

Valpen gnager på skor i hallen.
2 alternativ….

1 – När valpen gör detta, fya så att valpen fattar att det är fel!
2 – Ha inga skor i hallen den första tiden, då kan detta inte uppstå!

Personligen arbetar jag efter alternativ 2. Jag vill undvika konflikter och annat så länge det bara går.

Ledarskap – Det kommer med tiden. Ju bättre kompis du är, ju tryggare kompis du är, ju roligare du är, desto mer du lär din valp, ju bättre du och din valp kan kommunicera, desto bättre ledare kommer hunden att se dig som.
Att fya, att förbjuda, att vara “tråkig” skapar ett dåligt ledarskap, och är inte alls något att sträva efter.

Däremot ska du inte vara “rädd” för att ställa krav.
Ex – “Nu torkar jag dig med en handduk, oavsett vad du gör eller tycker”…
“Nu klipper vi klorna, oavsett vad du gör eller tycker”…
“Nu myser vi, och du ska vara i mitt knä, oavsett vad du gör eller tycker”….

Det är i dessa situationer du ska ställa krav, det är i dessa situationer, du lär valpen att du bestämmer. INTE i fyande situationer.

Jag lär inte mina hundar “nej” (ordet nej), men jag lär mina hundar att när “jag höjer min svans”, då måste man lyssna.

Hur gör man det?
Genom att vara rolig osv….., genom att inte tjata, och vara jobbig, men fullföljer då jag “menar” det.
Att “fya”, att ha regler, som man vill följa dag ut och dag in, anser jag ger ett sämre ledarskap, än att vara rolig jämnt och ständigt, men kanske ställa ett krav i veckan (och där är man konsekvent.

Tack för dina frågor, jag hoppas att det blev lite tydligare / Fredrik Steen

 

Detta inlägg är publicerat i Fredrik Steen Hundcoachen. Skapa ett bokmärke

Ett inlägg för Krav eller avleda?

  1. Malin skriver:

    Jag undrar vem som låter sig sälja en jämthund som första hund? Måste ju finnas andra jakthundsraser som är mer anpassade att ha som förstahund om man vill ha en jakthund? Sedan tänker jag, eftersom man är så intresserad av att lära men samtidigt lite osäker som de flesta är ( även jag var) när man har sin första hund. Borde inte uppfödaren ge stöd om den vet att det är personens första hund?
    Sedan tog ju inte brevskrivaren upp något case i när den behöver korrigera vilket kan bli väldigt fel när man svarar på deta mail. Nu svarade iofs du ganska tydligt men jag undrar om det inte är bättre att brevskrivaren går kurser för att få hjälp.

    Jag kan själv svara på att jag ser hunden på ett helt annat vis nu vid hund nummer 2 än hund nummer 1. Där hade man ett högre krav på vad som var ok och inte ok. Nu vet man mera;)