Stress

Skärmavbild 2015-04-04 kl. 11.28.16

En underbar bild, som inte har med inlägget att göra 🙂

 

Stressad hund!

Många upplever att deras hund är stressad. Signaler på stress kan vara att hunden aldrig kommer till ro, rantar runt, flåsar mest hela tiden, att hunden ”är på tå” mest hela tiden…… och så vidare.

Finns det några bra stressdämpande övningar?
Det finns det säkert, men tyvärr är dessa övningar ofta mer generella och inte anpassade just efter DEN HÄR individen. Och då man försöker dämpa en stressad hund, på ett sätt som inte passar individen, så kan det istället ge motsatt effekt.

För mig handlar det mer om ett allmänt agerande dygnet runt. Lagom mängd motion och mental stimulans, en konsekvens, regler som du sätter upp som hjälper hunden att ta det lugnt.

 

Vanliga fel man gör med den stressade hunden:

-Tjatar på hunden mest hela tiden.
-Att man försöker dämpa hunden jämt och ständigt. Även den stressade hunden måste ”få ut stressen” ibland.
-Att man omedvetet uppmuntrar, ”svarar” på hundens stress i olika situationer, istället för tvärtom. Även då det gäller stress gäller ”hunden gör bara det den får fördel i att göra”….

 

11 svar på ”Stress”

 1. Det minsta du kan göra är faktiskt att skriva källan där du snodde bilden, för jag tror inte varken du eller Agria är speciellt sugna på att eventuellt åka dit pga upphovsrättslagen. Eller är den köpt ifrån en bildbank?

 2. tyckte mkt om detta inlägg. Men har du eller någon annan hört talas om ”pipschäfer”? Har hört det uttrycket men tycker det låter som en kass ursäkt… Men jag har en schäfer som piper rätt ofta åt allt. Även när hon är glad o ska åka bil etc…. Helt otroligt. Pratar hon mkt tro? För hon e en lugn o fin vovve med temprament såklart 🙂

 3. Bland de mest stressande hundar jag träffat är bland bruksfolket. Lydnadshundar lider ofta av en xtrem stress.

  1. Om det stämmer att lydnads/brukshundar ofta är stressade så vad beror det på? Att bruks/lydnadsraser är stressade? Träningen? För lite/mycket motion utanför plan, promenader och liknande? Att dom momenttränas för tidigt(valp, unghund)?

   1. Har ingen kunskap om nån forskning ang det. Men som Fredrik skriver så gör hundar det dom ’får fördel i’. Att en lydndshund får fördel när den går fot,sitter,ligger osv kan vara en orsak till stressen. Att den ständigt,hela tiden,vill göra dessa moment. ’Positiv stress’som han skriver..
    Personligen tycker jag ibland nästan synd om dessa lydnadshundar som tycks glömma bort att vara hund. Promenader domineras av ’fot’,oavsett om husse/matte sagt kommandot eller inte.

    Dessutom är ’fot’ osv inget normalt ’hundbeteende’. Det är något som människan hittat på. Varför? Till vilken nytta?
    Har själv tränat och tävlat lydnad,men slutade (pga dessa tankar) och la ner mer tid på sök och spår.
    Mer ’naturligt’ för hunden att spåra än att gå tätt fot.

    1. De är nog stressade för de tycker det är så himla roligt, min hund älskar att träna på brukshundklubbar/kurser. Däremot är vi där max en dag i veckan och varierar träningen med mer passivitet än bus. ( som spår, gåni skog, gå i koppel).

     Jag jobbar även mycket på passiviteten innan vi går ut på plan så blir högaktiviteten en belöning. Det är olika från hund till hund såklart, det är svårt att få till ett schema hur hunden får ut bäst stimulans. Men jag tycker vi hittat ett bra tränings schema nu mellan passivitet och altivitet. Och jag tror endel kanske glömmer bort att passiviteten är viktig på träning med. Många vill att hunden tittar på föraren under passivitet för man är kanske rädd man inte får ut max av träningen, jag vill att min hund tittar på omgivningen lägger sig ner och slappnar av mellan momenten.

     Ops sorry för långt inlägg. Svaret är att jag tycker det är ok med hög aktivitet sålänge det erbjuds passivitet för att minska stressen 🙂

 4. Jag lever med en stressad hund som är 6 ½ år. Har bett om hjälp överallt men inget har funkat. Hela mitt liv har blivit förändrat då jag har valt min hund framför allt annat. Har skrivit till dig åtskilliga gånger men jag förstår att du har massor att göra 😀 Kan jag bara få be dig att lägga ut texten lite mera när det gäller vad man ska göra så kanske jag kan få lite hjälp på vägen. Jag tycker du är helt suverän när det gäller problemlösningar och träningsmetoder och jag är övertygad om att är det ngn som kan hjälpa oss så är det du. Hoppas du har tid o möjlighet att läsa o besvara detta. Jag är nog inte ensam om problemet

  1. Får du inte kontakt med Frëdrik så kan jag varmt rekommendera Leif Hedberg,han är en helt suvären hundmänniska.Har själv kontakt med honom,han har varit på besök hos oss eftersom jag hade problem med min
   hanhund,utfall bl a,efter det så har vi kontakt om nya problem dyker upp.
   Hans mail adress är skidakaren@telia.com.Lycka till.

  2. Vad man kan göra,är väldigt individuellt.
   Understimulerad eller överstimulerad?

   Undvik situationer som stressar hunden. Ge lagom motion,varken för mycket eller för lite.

   Testa som A&F skriver,få hunden att varva ner.

 5. Genom åren har jag haft 8 hundar, många av dem omplaceringar och stressade.
  Alla har dock tyckt om när jag spelat musik, piano, eller ngt klassiskt stycke, samtidigt som jag har suttit med dem på golvet och strukit dem över kroppen, masserat öron, tassar och ”naggat” dem mjukt i pälsen. Alla har då varvat ner och varit på god väg att somna eller rent av somnat.

Kommentarer inaktiverade.