Kloklippning – Krav och mys i kombination!

Skärmavbild 2015-04-06 kl. 19.47.51

Kloklippning något som är skräckfyllt och besvärligt, eller bygger på belöning, alternativt krav och mys.

Kanske är kloklippning det mest intima den normala hundägaren gör med sin hund, och kanske är det just därför så många har problem med just detta.

Det är väldigt normalt att hunden inte gillar att man hanterar tassarna, kanske är det den kroppsdel som hunden ”vill ha mest för sig själv”…

Oavsett hur man löser detta med kloklippning, och hunden inte far illa, så är det bra. Här anser jag att det inte finns några fel eller rätt. Syftet är att klippa klorna korta, så att hunden inte skadar sig. Hur man gör detta, är upp till var och en.

En nära vän till mig, en duktig hundpersonlighet, lär hunden redan från början – ”En klo klippt, du får godis” – vilket då bygger på förväntan och belöning.

Men jag passar gärna på att bygga relation, förtroende, lär hunden acceptans, krav, då jag klipper klorna.

Med den lilla och unga valpen börjar jag träningen med att inte klippa klorna alls. Jag lär valpen att slappna av och mysa med mig. När det går bra lär jag valpen att acceptera att jag tar, tittar, känner, på valpen tassar och klor. Då det går bra klipper jag en klo då och då tillsammans med den övriga hanteringen.

Grunden till en lugn och säker hund vid kloklippning är att hunden har förtroende för dig, men också att den låter sig hanteras.
På så sätt vill jag påstå att jag bygger kloklippning på både mys och krav.
Kravet är egentligen inte själva kloklippningen, utan kravet är mer – Nu ska vi gosa!

Man ska inte vara rädd för att ställa krav på en hund, inte heller vara rädd för att ställa krav på den unga valpen. Men det som är viktigt då man lägger in ett krav, det är att hunden förstår, samt har en möjlighet att förstå kravet.

Till och med vår iller (Williams, min sons, iller) har jag lyckas ”lära” att mysa med en kravställning.
Det som är lite lustigt i sammanhanget är att det i princip bara jag i familjen som kan ropa på illern och den kommer……

Till och med då det gäller barn, mina barn, ställer jag krav på mys… Jag fångar min son, kramar om honom, och säger – Jag släpper dig inte förrän du kramar tillbaka…
Ungefär på samma sätt gör jag med mina hundar.

Och ju mer jag gör detta med mina barn (trots protester ibland), desto mer kommer det självmant och gosar med pappa

Låter det knäppt, är det fel…?

Kloklippning är för mig inte en specifik sak. Kloklippning är för mig något vi ibland gör, då vi ändå gosar och myser…….

 

 

7 svar på ”Kloklippning – Krav och mys i kombination!”

 1. Så bra skrivet! Jag har JÄTTEPROBLEM med att klippa klorna på min hund! Trots gos och mys och jag tar på tassarna och klorna – men det funkar inte. Jätteledsamt för nu måste hon sövas…. som vare sig jag, hon eller veterinären vill. Vi ska testa igen i maj och hoppas på att det funkar – med ett annat sätt.

  1. Har du testat att att mata hunden med riktigt god mat? Och ha hunden stående där evetuellt håller någon i halsbandet smatidigt som hunden äter klipper du klorna? Funkade utmärkt på en hund jag hjälpte som hade jätteproblem med att ligga ner på rygg och bara bet.

   Själv gör jag som fredrik, men om det inte funkar måste man hitta nya sätt, alla hundar är inte bekväma i att ligga på rygg. Sedan om hunden inte gör det och kanske tom bits morrar så blir kanske matte/husse arga för att de är rädda och då är det nog bättre att man accepterar detta för en stund och klipper klorna på ett sätt hunden inte kommer åt en och biter.
   Jag tycker absolut man ska byta metod om det inte fungerar och bygga relationen mer. Kanske litar hunden tillslut på en mer i sånhär situation? Tycker absolut inte det är värt att avliva en frisk hund för ett sånthär problem. Fortsätter den bita även om man matar då skulle jag rekomendera munkorg. Nu vet jag iofs inte om den bits men jag antar det eftersom du skriver att du eventuellt ska avliva hunden.

    1. Jag läste det nu sövas jag tror jag uppfattade det som avlivning. Vilken tur blev orolig 🙂

 2. Tvångsgosa eller skojkrama en människa,ja. Men en hund/ett djur? Nej,där håller jag inte med. Du glömmer tanke vs instinkt.
  Har du någonsin sett hundar tvångsgosa,eller tvinga annan till ex lek?

  Jag vet att du ofta jämför barn och hund,och i vissa situationer håller jag med dig i dina exempel. Men det här? Nej,nu är du ute och cyklar.
  Tror du verkligen att du kan ’tvångsgosa’ med en (främmande?) hund som har stark intrigitet? Eller din egen hund som är trött och vill sova.
  Det är att inte respektera hundens space.

 3. Jag är rätt kluven till detta med ”tvångsmys”, även om jag nog tillämpar en light-version av det själv.
  Jag tror det krävs rätt mycket känsla/empati för att lyckas med det och saknar man det kan det, baserat på vad jag sett, bli helt fel (=motsatt syfte=sämre relation)

  Jag tror det är en sån grej som om man inte intuitivt är säker på vad man gör så bör man nog välja en annan approach.

  Däremot tror jag absolut att krav rätt ställda stärker en relation då det bl.a. visar på respekt och pålitlighet hos kravställaren samt öppnar upp för belöningar. 🙂

  Mvh,
  Johan

 4. Läste din blogg länge innan jag skaffa egen hund och lade dina tidigare inlägg om kloklippning på minnet och även scenen med kloklippning från huncoachen.. Då vänners hundar har varit monster då det gäller kloklippning. Jag började med kloklippning efter rasting när valpen var trött och en klo varje dag plus torka tassarna efter varje gång vi var ute. Det utvecklades till att nu när han är vuxen hund och han vill gosa så kommer han och kräver utav mig att det ska hållas tass med tassmassage .Kloklippning är något som ses som mysstund och han lägger sig självmant ner när klotången kommer fram varje söndag.

Kommentarer inaktiverade.