Två frågor, samma hund, sätta ett förbud, arbeta bara med belöningar.

Skärmavbild 2015-04-07 kl. 08.14.26

Nu sitter jag på Bromma flygplats för att ta mig upp till Umeå där jag ska medverka i kvällen Go’kväll, på SVT.
Jag är inte helt säker, men jag tror inte att Barbro Börjesson är med i kväll. Men Amber gör mig sällskap i alla fall 🙂

 

Två frågor, angående samma hund, med samma ägare – 

Hej, min hund jagar bilar. Det är livsfarligt för honom och vid ett par tillfällen har bilägaren stannat och gett oss en rejäl utskällning. Vad kan jag göra?

Hej, jag försöker lära min hund att ”gå fot”. Kan du ge mig något bra tips?

 

Hej.

En fråga du ställer handlar om krav och förbud, den andra handlar om motivation och belöning.
Är det naturligt för en hund att INTE jaga bilar? …………….. Ja, det anser jag att det är, och därför kan du ställa ett krav på uppförande.
Är det naturligt för en hund att ”gå fot”?…………… Nej, det anser jag inte att det är, och därför måste du uteslutande arbeta med positiv förstärkning och belöningar.

Då det gäller biljakt, där ska du helt enkelt ställa ett krav på din hund att INTE göra. Du behöver inte tänka på belöningar eller annat. Låt bara hunden förstå att detta är förbjudet. Du når hunden bäst om du gör detta INNAN beteendet är som värst, och istället förekommer något.

Att lära en hund att ”gå fot” kan man göra på många olika sätt. Jag gör oftast så att jag har något som hunden älskar och tycker är kul, och när hunden kommer in i den position jag vill att den ska ha då den går ”fot”, då belönar jag detta. Snart kommer hunden på att ”positionen” ger hunden en belöning och därför kommer den att söka sig till den positionen. Här arbetar jag uteslutande med belöningar och överraskningar av olika slag.

 

 

 

2 svar på ”Två frågor, samma hund, sätta ett förbud, arbeta bara med belöningar.”

 1. när hunden biter sönder elkablar och sängkläder
  vid tillsägning så blir man biten..vad göra???

 2. Hej
  När du träffar Barbro så hälsa henne från mig. Vi hade nämligen en helt fantastisk och underbar stund för samtal på min verksamhet i Malmö när hon kom ner för att hålla en föreläsning om hund. Det var en mycket trevlig kväll. jag önskar ofta att jag hade haft mycket större möjligheter att vara med mer i etologins värld och lära mig ännu mer. Mitt största intresse är hundarna och deras beteende. Är nästan avis på er!
  Ha en go vecka!
  Hälsningar
  Susanne /instruktör som för närvarande jobbar med en del problemhundar på kurs och försöker göra mitt allra bästa för att ge kursdeltagaren/hundägaren de rätta ”nycklarna” att arbeta med!

Kommentarer inaktiverade.