Älska din hund, men är du säker på att det du gör är bra?

Skärmavbild 2015-04-10 kl. 09.25.52

Kan inte låta bli att fundera lite omkring detta med djurplågeri, träningsmetoder, och annat.

När en hundexpert på teve slänger en så kallad ”skrammelpåse”, bredvid hunden, så höjs röster att det handlar om djurplågeri.
Men när någon sprutar lite vatten på hunden i syfte att skapa obehag för hunden, så har jag en känsla av att det accepteras mer…..

När hundägare efter hundägare belönar sina hundar med en godisbit, är det sällan någon som funderar över hundens välmående. Tvärt om så tycker man detta är fint och bra.
Detta trots att en stor del av Sveriges hundar är kraftigt överviktiga. En övervikt som förkortar hundens liv, försämrar hundens livskvalitet, och ger andra sjukdomsbilder.

Inte heller är det många som reagerar negativt på en hund som får ligga i soffan eller i sängen, eller en hund som är inne största delen av livet i en alldeles för varm lägenhet. Allt detta är utan tvekan stor del till det klådproblem vi har bland hundar idag.

Det finns de som anser att jag är en dålig hundägare bara för att jag har mina hundar utomhus så mycket det bara går, det är aldrig någon som är negativ till att de är inomhus.

Då jag var i thailand och la ut lite bilder på ”vild”-hundar, då höjs röster för att jag bör agera. Att jag bör ta hem hunden till sverige och så vidare….. Vem kan vara så säker på att en vildhund i Thailand har ett sämre liv än en svensk hund som bor på fjärdevåningen i en lägenhet?

När jag ibland pratar om att en hund måste acceptera att man hanterar hunden, så får jag elaka kommentarer och mejl om att det är traumatiskt för hunden att tvingas till detta, traumatiskt för hunden att den måste ligga still i mitt knä……
Men är det traumatiskt för hunden då vi lämnar in den till veterinären? Och i så fall bör vi inte förbereda och lära hunden detta i så fall?
Och hur gör vi med våra barn då vi går till doktorn…. När det kommer fram en spruta eller om det måste tas blodprov…. ungen skriker och gråter, sjukhuspersonal fullföljer, förälder håller i….. Men inte med en hund(?)

Ordspråket – Sila mygg, men äta elefanter – kan passa bra in i vissa lägen. Då det gäller hundsverige kanske det är extra passande.

För en tid sedan la jag ut en kort film klipp då jag tränade en polishund i skydd. Efter en munkorgsstöt ville hunden angripa igen. Jag SATTE UPP, (jag angrep inte hunden med mitt knä!!!) knät för att hindra hunden från att göra detta – Det blev det liv och brev om.
Denna polishund är en rutinerad polishund som bara under det senaste året haft sju sändanden efter farlig person, bitit sig fast med stora skador som följd………. Hanterar man inte den hunden på ett visst sätt i träningen kommer den att behövas ta ur tjänst. Den har erfarenheter de allra flesta hundar inte har. Den arbetar också i en miljö som ibland är betydligt mer våldsam och allvarlig än att jag sätter upp ett knä då den vill angripa mig fast jag står still…..

Kanske är det så att vi hundägare i Sverige tycker att en hund ska leva i något som snarast kan liknas vid en ”Astrid Lindgren -värld”, men det är inte så verkligheten ser ut varken för dig, mig eller hundarna.

Älska din hund, du kan aldrig älska den för mycket, var snäll och rädd om din hund, och visa den respekt… gör du det då den får ligga i sängen istället för utomhus, gör du det då du ger den godis som belöning även om den är överviktig, gör du det om du själv aldrig lär den klara av saker som hunden kanske inte själv tycker är så kul??

Lite morgon tankar  🙂 🙂

33 svar på ”Älska din hund, men är du säker på att det du gör är bra?”

 1. Vilken hemsk rubrik. Det är ju den ständiga oron som hundägare, att det man gör inte duger. 🙁

 2. Vissa saker måste man ju göra precis som du skriver som veterinären ex vis och även där blir det ju att skapa trygghet.. Men då det kommer till träningsmetoder så MÅSTE man inte kasta en påse man måste inte spruta vatten man måste inte använda ordet nej för att bryta beteenden osv.. Det finns betydligt trevligare vägar att gå då det gäller den biten.
  Sen att vi måste göra vissa saker i våran vardag är ju en helt annan sak 🙂
  Bra att hålla isär det man måste, och det man gör för att egot talar högre och man inte vill lära sig andra vägar i kunskap.
  Stor skillnad 🙂

 3. Vadå inte säga nej för att bryta beteenden?? Är det ordet i sig du har problem med Hanna? Vad tycker du passar att säga när hunden tex ser en huggorm o blir intreserad av den? Att säga nej är inte elakt men man måste naturligtvis lära hunden ordets innebörd Innan man kräver att den ska lyssna o lyda. Regler är bra,dom ger hunden trygghet o frihet.

  1. Nu pratar du om brandsläckare. Vilket en huggorm är. Det pratade inte jag om. Jag skrev om metoder stor skillnad carina.

   1. Jag vet inte om ni(Carina o Hanna) missförstår varann eller om jag tolkar någon fel? Carina skriver att hon lärt in ett NEJ så hunden vet att den måste bryta det den håller på med. Användbart när hunden snor bullar på bordet men också som akut brandsläckning. Går hunden mot en orm så tror jag alla gör vad dom kan för att stoppa hunden. Har du ett NEJ så är det lättare att snabbt få stop på hunden. Har man inte lärt in ett NEJ så vrålar man nog nej ändå och hoppas på att hunden blir överrumplad av skriket och backar. Tråkigt om den inte bryr sej av skriket och man inte hinner fram och fysiskt får undan hunden..

 4. Vattensprutare här… ganska nyligen dessutom… Vår familj har en fransk bulldog som inte är så där gullig som de ser ut att vara.

  Jag kan inte tillräckligt mycket hundpsykologi för att kunna använda rätt terminologi men kort sagt så skiljer vår hund på folk och folk och väljer vilka han beter sig trevligt mot. När det gäller människor utanför familjen så hanterar vi det helt enkelt genom att hunden och de inte umgås men det funkar ju inte lika bra med familjen.

  Vår hund hade alltså under ett bra tag (säg ett år) försökt styra vår mellankille. Nafsningar i fötter, tillåter inte att sonen alltid går dit han själv vill och när tex. Vår istadiga fralla är helt med på att andra i familjen kan avbryta detta beteende utan att han knotar men inte mellankillen själv.

  Till slut kändes det inte hållbart att en familjemedlem behöver back up för att kunna röra sig fritt i hemmet. Han behövde säga ifrån på ett sätt som hunden förstod, men det funkade inte med bara kroppsspråk och röst för honom. Tio år, spenslig kille med mjukt sätt. Perfekt att bossa runt med i vår hunds ögon. Vattenspruta alltså. Vi har aldrig använt det tidigare så hunden var inte alls beredd. Ett utfall mot fötterna – en välriktad stråle vatten som fick hunden att nästan sätta sig av överrumpling. Sedan kunde man nästan se kugghjulen snurra i bulldoghjärnan och efter det – inte ett enda tecken på dåligt beteende.

  Jag tycker inte att vatten är någon bra ide som rutinmässig lösning men för oss som provat oss igenom allt annat vi kunnat komma på eller läsa oss till så fungerade detta och jag har svårt att känna mig jättedålig över det. Livet med hund fungerar flera hundra gånger bättre nu när vi inte behöver vara på vår vakt mot att hunden börjar stalka sonen. Och är hunden traumatiserad så är han det inombords. Förutom ökad respekt gentemot sonen som höll i sprutan ingen för oss märkbar förändring.

  1. Jag tycker er lösning på problemet är sunt. Om ni låtit hunden hålla på att trackasera killen, hur skulle killen mått då? Jobbigt att inte kunna röra sej i sitt hem och behöva be om hjälp, hur traumatiserande vore inte det för killen?

 5. När vi har curlat färdigt våra barn skall vi börja curla våra hundar. Det är inte ett straff att höra ett nej, varken för hundar eller barn. Fredrik, bra skrivit!

 6. Fast håller inte med. Forum på nätet översvämmar om inlägg om tant agda som aldrig går mer än runt gräsplätten och om grannen med den tjocka hunden som uppenbarligen aldrig får motion.

  Jag tror inte det är mer eller mindre pajkastning åt något håll, alla gnäller på alla och om allt. Precis som du gnäller om att folk gnäller på dig och att dom inte gnäller på andra.

  Sanningen är den att alla blir nerklankade, inget vi gör duger nånsin, det finns alltid nån som kommer komma och klaga och speciellt om du är offentlig person eller om du jobbar med hund.

  Jobbar du med tjänstehundar är du hård och elak, terapihundar är det synd om för att dom måste stå ut med så mkt som en ”vanlig” hund aldrig skulle stå ut med, signal och ledhunar har jag hört folk gnälla på att det är så synd för att dom alltid måste gå i tjänst och att det är elakt.

  Det alla ovannämnda hundar har gemensamt är att dom älskar det dom gör! Dom älskar sitt jobb, annars skulle de inte funka!

  Så det jag vill ha sagt kort och kort, det kastas skit på dessa du säger att det inte kastas skit på, ja du gör ju egentligen de också i detta inlägg 😉 Men sen är det som med allt det känns som det sker mest emot en själv och folk som gör liknande som en själv för att det tar mer personligt och då kommer man ihåg det.

  Jag som har terapihund och jobbar med mkt belöningar glömmer ju aldrig att du skriver dessa inlägg om att godisfolk kan vara dolda djurplågare, men jag kommer inte lika mkt ihåg när du sätter ner foten emot andra eftersom jag aldrig känt mig träffad. Vet dock att du har gjort det, men för vad kan jag inte ens minnas så, ja du förstår säkert vad jag menar 😉

  Ha det bra!

 7. Bra skrivet både Fredrik och Sofia. Det är många som vet hur jag ska ”uppfostra” min hund och gärna fyar mig när jag tar i lite mer än vanligt eller höjer rösten med hunden. Men ibland måste jag faktiskt göra det. Det är som i exemplet med ormen ovan. Jag skulle vilja ha 100-procentig lydnad på min hund, men… Kan ju hända att det dyker upp någonting där det absolut är nödvändigt. Därmed inte sagt att det skall utnyttjas i tid och otid. Däremellan får hon vara hund och leka, härja och busa runt. Nu orkar hon för all del inte lika mycket av sådana aktiviteter, märks hon börjar bli gammal, men lusten finns fortfarande kvar.

  Ha en skön helg allihopa.

 8. Tycker nästan du dumförklarar hundägare,Fredrik..
  Är du felfri,och alltid gör rätt?

  Skulle klådan,som vissa hundraser har,bero på mycket vistelse inomhus? Källa på det?
  Det skulle alltså inte bero på aveln?

 9. Bra inlägg tycker jag! Aldrig fel att uppmana till lite eftertanke.

  En fundering till de som direkt kritiserar detta och när man avfärdar när någon påpekar att det man gör mot sin hund kanske inte är så bra som man tror, gör man då det med sin hunds bästa i åtanke eller gör man det för sin egen skull?

  Mvh,
  Johan

 10. Visst är det sorgligt med alla tjocka hundar! Men att skylla det på godisbelöningar är väl lite att ta i, kan jag tycka. 🙂
  Jag har bemött det här:
  https://djurtranarbloggen.wordpress.com/2015/04/10/matbeloningar-leder-till-tjocka-felutfodrade-djur-eller/

  Sen är det för mig självklart att det är traumatiskt för hunden att tvingas göra saker den inte tycker om. Det är ju därför vi tränar! Min hund ligger still i mitt knä helt utan tvång, slänger fram tassarna för kloklipp utan tvång, ställer sig på våg utan tvång, öppnar t om munnen på signal för tandinspektioner utan tvång., han blir t om glad då han får chancen att göra det eftersom det för honom betyder att det är nåt kul på gång. Samma gäller Papegojorna. Och getterna. Och så vidare.
  Det beror ju inte på att jag haft turen att bara umgås med djur som medfött älskar att bli hanterade, utan på att vi faktiskt tagit oss tid att träna in dessa moment, just för att undvika tvånget och obehaget. Det blir lite av en falsk dikotomi då det läggs upp som i det här inlägget, vilket är synd.

  I övrigt håller jag med dig i sak, men bara inte i exempel… 🙂

  1. Om du och din hund umgås, vakna 10 timmar per dag och du belönar lika ofta med lek som godis så blir hunden belönad 40 ggr per timme. Mer än varannan minut, är det möjligt?

   1. I snitt ja, men det är såklart inte så det ser ut i verkligheten.
    Tränar vi in ett nytt moment går det fort när små delmål skall belönas och vi ska hålla momentum uppe, och då kan han bli förstärkt så mycket som var tredje sekund. Då och då får han också flera bitar samtidigt för att variera mängd och göra det mer spännande. Vi gör utan problem slut på alla bitarna, så uppenbarligen är det fullt möjligt, och dessutom väldigt effektivt.

    1. Min hund är några månader äldre än din(en pudelvalp på 6 Månader?). Han har fullt sjå med att lära sej av egna upplevelser, studera andra hundar och att bara vara en glad ung hund. Tror inte han skulle orka koncentrera sig på så mycket annat, det är full fart och sedan sover han.
     Imponerande att din valp orkar koncentrera sig och lära sig så mycket!

     1. 2-3st 5-minuters träningspass om dagen är inte så mycket att be om tycker jag, han har gott om tid att vara glad unghund också, och deltagande är alltid frivilligt. 🙂
      Och som sagt, de flesta belöningar får han i vardagssituationer, som just på promenader. Jag tvingar honom inte stå i givakt hela dagarna. 😉 Precis som ni fokuserar vi på att ha kul och vara glada!
      Fokus är ju något som lärs in det också; lönar det sig att fokusera så gör en det. 🙂
      Hoppas ni får många fina år tillsammans! ^^

 11. Används inte ordet ”traumatiskt” lite väl friskt i dessa situationer?
  Eller är det bara jag som tolkar innebörden av det som allvarlig och hyfsat bestående skada..?

  Mvh,
  Johan

  1. Jo. Jag skrev traumatiskt för barnet för jag tror att ett barn kan må riktigt dåligt av att bli attackerad av familjens hund.

   1. Det tror jag oxå. Klart otrevlig situation.
    Tänkte mer på alla de som menar att en hund blir traumatiserad bara för att den måste göra något den inte vill…

    Mvh,
    Johan

    1. Ptja, jag har arbetat med en hel myriad djur som fått bestående men av hantering de inte kännt sig bekväma med… ALLT behöver inte vara traumatiserade, men ett djurs upplevelse av en händelse skall inte förringas bara för att det är ”något som måste göras”.
     Kan en träna förebyggande så bör en göra det i min mening, sen kan vi givetvis inte förhindra allt. Tur då att all vetenskap tyder på att djur som har maximallt med kontroll och självbestämmande till vardags klarar av jobbiga händelser bättre, när de väl måste inträffa. 🙂

     1. Håller med. Jag säger inte att djur inte kan få bestående men av att göra saker de inte vill. Det jag ifrågasätter är när det framställs som att de får det så fort de måste göra något de inte vill.

      Jag skulle vilja hävda att orsaken till att man ger sin hund bestående men är pga felaktig behandling/hantering, oavsett om det handlar om något hunden vill eller inte vill göra.

      Mvh,
      Johan

 12. Fredrik nu blev jag besviken . Belöning = vad ?
  Du kan ju inte smutsa ner ordet belöning på de sättet du skriver om. Du får nog förklara på ett bättre sätt när de gäller belöning .
  Jag , belönar mina hundar i mängder . Med godis !! Men jag har inga feta hundar .
  När en hund jobbar , ska den ha belöning .
  De du skriver om handlar om , att älska ihjäl sin hund . Å , de tror att hunden är en människa .

 13. Mycket bra skrivet Fredrik,du kan verkligen hund.Läser din blogg varje dag,får många tips o ideer,så Tack o trevlig Helg.

 14. Men fredrik du rekomenderar ju personer som har problem med kontakten att ta bort matutfodringen och belöna hunden med godis under sk tysta dagar. Många använder kanske maten att få jobba för istället för att bara utfodra , de flesta hundar som jag har sett som belönats med godis är INTE tjocka då de får mer motion och aktivitet än många andra hundar. De som blir feta är ju de som endast får motion som att gå runt hörnet.
  Om godis är det som ger hunden mer foglig i samhället är ju det en utmärkt lösning:)

 15. Man blir lätt osäker efter alla tips och kommentarer man får från olika håll. Har nu varit hund ägare i 1.5 år och känner fortfarande ibland att jag inte har en blekaste aning om vad jag gör.

  Vi har en labrador. En tik som förlorade sin mor kort efter födseln (om det kan vara relevant)
  Hemma har vi kontroll över henne. Hon vet vad hon får göra och inte, hon leker snällt med barnen och oss vuxna och allt man kan önska. Tills det plingar på dörren. Då skäller hon som en tok och vi vet inte hur vi ska hantera det. Min man och jag är oense, jag tycker hon ska ignoreras helt, inte ens ögonkontakt, medan han tycker att man bestämt ska säga nej och visa att hon gör fel.

  Andra problemet är promenaderna. Så fort vi kommer ut så lyssnar hon inte alls. Är hon pigg och busig drar hon i kopplet och slutar aldrig. Har provat promenader på en timme där jag stannat varje gång hon dragit i kopplet för att visa att hon inte kommer framåt på detta sätt, men jag vet inte om jag gör nåt fel.

  Ute har hon också ”attackerat” mig många gånger. Oftast har hon tagit något i munnen som jag inte vill att hon äter (saker som kan va farliga för henne) och eftersom hon inte lyssnar är det enda sättet för mig att få ur det ur munnen att med händerna plocka ur det. Vilket resulterar i dessa uppror där hon hoppar upp mot mig och springer runt jättefint, snurrar och hoppar igen. Det känns inte aggressivt, mer som trots.
  Det som funkat bäst är att vända ryggen mot, då fortsätter hon bara en kort stund innan hon tröttnar, men ett par veckor senare kan hon göra samma sak igen. Hittills har hon bara gjort det mot mig. Det är oftast jag som tar ut henne och så, eftersom jag pluggar hemifrån. En bekant sa ”hon har bara mycket energi, det kommer gå över när hon blir äldre” men det är ett beteende jag inte står ut med och jag vet ju att jag är ansvarig för att det händer.

  Vill gärna ha kontakt med dig!

Kommentarer inaktiverade.