Underskatta inte ”harmoni i flocken”

Detta med att belöna ”icke beteenden”….

 

Vad skulle kunna hända om –

– Du belönar rikligt varje gång din hund kissar ute? Det skulle kunna bli så att din hund inte ”har tid” att kissa klart eftersom den har förväntan på en belöning då den är klar.

– Du belönar rikligt varje gång din hund passerar en annan hund utan engagera sig i den mötande hunden? Det skulle kunna bli så att du ”väcker” hunden vid hundmöten istället för tvärtom… ”Å.. en hund, då händer det något”.

– Du belönar hunden rikligt då hunden lägger sig ner och varvar ner? Den varvar helt enkelt aldrig ner. Eftersom den lär sig att det händer något varje gång den ska lugna sig.

Jag tror att vi ibland funderar lite för mycket över detta med belöningar och underskattar både hunden och själva harmonin mellan er eller i flocken.
Tänk på din egen relation i din familj…. vissa saker görs naturligt i familjen, inte för en belöning, utan mer för harmonin som du och din familj uppskattar och mår bra av.
Jag är övertygad om att hunden söker efter harmoni i flocken/familjen även den, och är därför säker på att det i sig många gånger är belöning nog.

Eller, vad tror du?

5 svar på ”Underskatta inte ”harmoni i flocken””

  1. Viktigt att inte belöna o där med skapa en förväntan i vissa övningar… kan lätt bli så om man belönar i fel stund.

  2. Tack! Vilken tankeställare. Har tänkt mycket på det här idag efter ett bakslag i en ny omgivning, en park, där helt plötsligt andra hundar var väldigt intressanta. Belöning funkade inte varannan meter medan man gick och pratade med vänner. Känns som att lugn och tydlighet oftast borde vara belöning nog efter att ha läst detta. Låter som sunt förnuft men det är lätt att glömma känsla och enkel kommunikation i jakten på att göra rätt.

  3. Jag håller också med,det är så intressant o lärorikt att ha hund,varje dag lär man sig något nytt.Tack för en bra blogg.

Kommentarer inaktiverade.