Hundar kan ha AD/HD

Skärmavbild 2015-04-17 kl. 09.28.55

https://www.youtube.com/watch?v=KgUJK2m1TlQ&feature=youtu.be

 

Agrias nya teve-reklam…. så himla gullig tycker jag 🙂

 

Igår var en hektisk dag. Började förmiddagen med ett möte med Agria och med Nyhetsbolaget, inför vår kommande tv-serie. Vi ska börja spela in redan inom en månad.
Jag tror faktiskt det blir en fantastisk fin serie för oss hundälskare.

Sedan avlöste den ena efter det andra, och jag var inte hemma förrän vid 21 tiden……
Därför slarvade jag med bloggen igår 🙂

 

Jag har den senaste tiden, av olika anledningar, varit del av ett par AD/HD utredningar. Jag har på så sätt blivit rätt så insatt i detta och vad det handlar om. (även om jag kan lära mig mycket mer)

Det finns många likheter på en AD/HD utredning av person, och på en mentaltest av hund. Man ställer ”frågor” som individen ska ”svara” på, sedan gör en expert en beskrivning av individen….

Jag har under åren fått många frågor om detta med AD/HD och hundar.
Kan en hund ha AD/HD?

Jag har inte kunnat svara eftersom jag inte varit tillräckligt insatt, men nu har jag faktiskt en uppfattning och ett svar.
Om…. jag säger – om – diagnosen AD/HD finns på människor (detta faktum diskuteras en del efter som det handlar om en bedömning), i så fall är min uppfattning att denna diagnos även finns på hundar.

Hos människor pratar med om AD/HD, och kopplar det till personens begåvning. Enkelt och amatörmässigt beskrivit kan man ha AD/HD och vara normalbegåvad, eller vara över normalbegåvad. I många fall är det just beroende på detta en individ ”lyckas” i livet, eller inte ”lyckas” i livet, trots att man har diagnosen.

När vi testar hundar anser jag att man kan få samma ”svar”…..

Min uppfattning – tills jag blir överbevisad – är att även hundar kan ha AD/HD

Vad tror du, vad tänker du om min slutsats?

13 svar på ”Hundar kan ha AD/HD”

 1. ADHD står väl för ”Attention Deficit Hyperactivity Disorder” och det finns väl inte en hund som inte stämmer in på den beskrivningen.. 😀

  Mvh,
  Johan

 2. Allvarligt talat så kan jag tycka att det är fullständigt betydelselöst. Jag har tappat räkningen på hur många hundägare jag har hört säga ”Min hund har ADHD”, där bekymret mest ligger i att hundägaren själv inte besitter kunskap som krävs för den hunden. Lätt att skylla på hunden då istället för att skaffa sig kunskap eller söka hjälp. 🙁 Detta inlägg gav såna folk vatten på sin kvarn. Tyvärr ska jag tillägga.

 3. Jag är benägen att hålla med Cicci, att befästa ADHD begreppet i hundvärlden kommer bara att leda till en del självdiagnosticerande hundägare. Genom mentaltest kan man istället se VAR i hundens mentala förmågor det brister o bygga på dessa. Det finns visst ”omöjliga” hundar, jyckar som mår så mentalt dåligt att själva livet är en plåga men det räcker med de beskrivningar som redan finns för att förklara det. När det gäller ADHD på människor kan man, i vissa fall, se små förändringar på hjärnan då den röntgas. Tills dess att liknande resultat kan påvisas hos hund gör jag tvärtemot dig Fredrik, min uppfattning, tills jag blir överbevisad, är att vi hoppar över ADHD-begreppet när det gäller hundar.

 4. Det är väl bra med ett ord på ett beteende ?
  Om man nu har en hund som klassas med AD/HD borde det ju vara lättare o få hjälp med det än att få höra man är en dålig hundägare ?
  OM man då hittar en bra hundinstruktör som kan se hundindividen med AD/HD 🙂

 5. Undrar vad för ADHD-information du fått som du grundar följande på: ”
  Hos människor pratar med om AD/HD, och kopplar det till personens begåvning. Enkelt och amatörmässigt beskrivit kan man ha AD/HD och vara normalbegåvad, eller vara över normalbegåvad. I många fall är det just beroende på detta en individ “lyckas” i livet, eller inte “lyckas” i livet, trots att man har diagnosen.”
  ??? Heter BTW inte AD/HD, det är en förkortning, ADHD; Attention Deficit Hyperactivity Disorder.
  Är iallafall inte några utav de kriterier jag är van att man pratar om alls när man pratar om ADHD/ADD. Det handlar inte om begåvning eller att lyckas utan ens koncentrationsförmåga, precis som du kan höra på namnet. Finns både lågt begåvade, normalbegåvade och överbegåvade personer som kan ha ADHD.

  Gissningsvis är det mkt svårt att göra koncentrationstester på hund eftersom hundar är avlade på att fokuser på ett anorlunda vis än människor. Har du varit med och gjort utrednignar bör du vara medveten om att bland de viktigare delarna av utredningen är att göra tester där man mäter koncentrationsförmåga, hur pass överaktiv personen är när den ska sitta still och koncentrera sig, hur personen svarar på droger som stimulerar fokusering.

 6. Eftersom jag inte tror att människor har ’ADHD’,utan jag tror helt enkelt att vissa personer har mycket energi och/eller koncentrationssvårigheter,så tror jag inte heller att hundar kan ha ADHD. Man har olika personligheter.
  Skrämmande att sätta såna ’diagnoser’ på hundar. Blir lätt en bortförklaring för hundens uppförande,när det eg är ägaren som misslyckats.

  Och du,som ’hundexpert’ borde inte skriva sånt,när man faktiskt inte vet,till 100%,hur riktigt det är.

  Och inte ’normalbegåvade’? Du menar att utvecklingsstörda oftare skulle ha ’ADHD’?

 7. Jag tror att även hundar kan ha någon typ av ”ADHD” å för mig handlar det inte om intelligens dom vissa skriver här utan om koncentrationssvårigheter.
  Jag klassar min tik på 17 mån som ”adhd-hund”. Hon är snabb som sjutton & intelligent men blir det mycket på en gång så blir hon splittrad och vet inte riktigt hur hon ska få utlopp av allt. Allt ska gärna ske på en gång.
  I koncentration ligger hon lika med vår 6 mån valp. Han har lättare att koncentrera sig.
  Nu tänker säkert flera av er att det är en ursäkt men nej.
  Vi kör på å fortsätter att träna & hon blir duktigare och duktigare. Jag har bara varit tvungen att hitta andra tillvägagångssätt med hennes träning mot hur vi annars brukar träna. Så länge jag ger henne tid & inte stressar på henne så tror jag att hon kan gå lika långt som vilken annan hund som helst (trots sina ”koncentrationssvårigheter”) 🙂

 8. Ytterst tveksam till att hundar ska förmänskligas ytterligare på detta sätt men det understödjer alla gånger att man även kan utöka medicineringen till våra husdjur nu när olika antidepressiva är kutym när det gäller våra fyrfota vänner, skrämmande framtid som väntar känner jag….

  1. Våra husdjur medicineras med lugnande medel, inte antidepressiva.
   t om veterinärer ordinerar o skriver ut lugnande medel till överaktiva hundar.
   Skrämmande!

Kommentarer inaktiverade.