Konsekvens – Kanske förstör det mer än vad du tror!

Konsekvens – Sannolikt det vanligaste ordet då det gäller hundträning och hunduppfostran..
”Du måste vara konsekvent”…. ”Du är inte konsekvent”….

Men frågan är då vad konsekvens är och när det ska användas, och varför?

 

”Min hund får aldrig gå upp i soffan, där är jag konsekvent!”
Vad är syftet med detta, och vad ger detta?

Är du konsekvent med att hunden aldrig får gå upp i soffan, så är chansen stor att hunden aldrig gör det….
Det kan vara alldeles utmärkt i sig, och jag har full acceptans för detta, men vad har det med hunduppfostran att göra.
Vad ger det dig och hunden, hur uppfattar hunden detta?

Jag anser att det ger en fräsch soffa, inget annat! Och det kan vara bra i sig, även om det inte har med dig och din hund att göra.

Jag har fått frågor och kritik för att jag ibland säger ”kom” när jag ropar på mina hundar, eller ”hit”, eller hundens namn.
En del går verkligen in på djupet i frågan – ”varför har du olika kommandon, förvirrar det inte hunden?”

Jag har funderat över detta och tänkt på det då jag ropar på en person jag har en relation med. Ibland säger jag ”älskling kan du komma”, ibland använder jag hennes namn, ibland endast kroppsspråk eller fysisk kontakt, eller något annat ord….. ändå förstår personen.
Samma sak med mina hundar.
Ja – jag är nog väldigt inkonsekvent, men jag upplever det inte alls som ett problem. Tvärt om, så har jag en fin relation med mina hundar, och jag har så vitt jag vet aldrig eller otroligt sällan några problem med mina hundar.

Någonstans djupt inne i mig, så tror jag också på konsekvens… men jag vet själv inte riktigt hur och varför.

Kan det vara så att ”konsekvent-tänkandet” mer handlar om att det är skönt för mig som hundägare, och att det inte alls handlar om just uppfostran eller för hundens bästa?

Om jag med den lilla valpen redan från början är konsekvent med att – den inte får tigga, inte får gå upp i soffan, inte får ta maten för än jag sagt varsågod, inte får gå före mig genom dörren, inte får hälsa på andra människor, inte får hälsa på andra hundar, inte får ta egna initiativ, inte… inte… inte…. inte…. inte…. inte….

Kan det då vara så att jag slipper ha en relation med min hund, slipper tänka på att ha en fin relation och kommunikation med min hund, och att det i själva verket är det konsekvens handlar om?

Om min son vet att han bara får glass på lördagar, och verkligen har insett det… då slipper jag ju frågor om glass andra dagar. Det kan väl vara skönt?
Men och andra sidan stör det inte mig om min son frågar mig om glass varje dag…..
Om min son frågar mig om glass varje dag, då kan jag säga nej, eller ja. Och jag kan förklara varför, och på så sätt både lära min son mer, och dessutom kommunicera bättre med min son.

Kan det vara så att ju mer konsekvent jag är mot min hund, desto mindre kommunikation behöver jag göra med min hund?
Och i så fall, är det något bra i så fall?

Jag själv brukar säga att jag är konsekvent inkonsekvent, och det fungerar bra för mig och mina hundar.

Hur tänker du?

9 svar på ”Konsekvens – Kanske förstör det mer än vad du tror!”

 1. Jag vänder på dina påståenden gällande ”inte”:
  Min hund FÅR maten när den kommunicerar med mig
  Min hund FÅR gå ut när den kommunicerar ned mig
  Min hund FÅR hälsa på andra när den kommunicerar med mig o.s.v
  Så tänker jag

 2. Jag bor ju med en åsiktsmaskin 🙂 Han frågar om allt möjligt, varje dag. För mig gör det ingenting, det viktiga är ju att han lyssnar på mitt nej – ja är det ju aldrig några bekymmer med liksom 🙂
  När jag säger Kom, då vi är ute, betyder det att han ska komma – men det gör inget om han nosar lite på vägen. Säger jag däremot Hit – då är det nu direkt som gäller. Klart de vet skillnaden.
  Och jo… det händer att han tjatar.. och får som han vill.. 😉 och andra dagar skiter det sig helt och hållet vid tjat.. och då ger han sig.

  Man ska ju inte gämföra barn och hundar, men ibland är det lite likadant… Klart dottern frågade om saker och tjatade ibland… men i grund och botten visste hon ju att det var jag som bestämde. Likadant med hunden.

 3. På här räcker det för mig att hunden kommer tillbaka annars är det hit som gäller. Skillnad på röstläge i båda fallen också. Eller att jag ropar hennes namn och klappar mig på låret, det fungerar också. Är det så, att hon ser mig, så räcker det att jag klappar mig på låret, behöver inget kommando då.

 4. Du resonerar som jag gör, använder också kom, namnet, kroppsspråk jag struntar i resonemang om konsekvens, har aldrig haft problem med förståelse från mina hundar och då har jag dessutom hjälp av hundarna vid andningsproblem ute, hämtat medicin, hjälpt mig upp och ner i skogen måste vila blir andfådd, mina hjältar, litade, alltid på hundarna

 5. Som vanligt gillar jag Fredriks tankar och resonemang. Men att jag faktiskt inte skulle lyckats formulera mina liknande tankar i ord beror på normen om hunduppfostran.

  Jag hade en hund som för mej var perfekt, den relationen vet jag inte om jag någonsin får uppleva med ett djur igen. Men vi typ läste varandras tankar.

  Hursomhelst, den hunden frågade oftast om lov, får jag jaga, får jag ligga i soffan, får jag sitta i ditt knä trotts att jag väger 30 kg. Så med han var ingen dag den andra lik, jag kunde efter mitt å hundens humör bestämma om han skulle få va i soffan, eller ”rymma” ut på en åker. Med han fick vi båda mental harmoni. Hur vi fick denna relation har jag ingen aning om..

  Idag önskar jag samma med mina 2 hundar… Men att ena dagen låta hunden göra en sak å nästa dag inte anser många som elakt å att hunden blir just förvirrad.. Normen säger att man ska vara konsekvent. Så jag har ofrivilligt men aktivt försökt vara konsekvent med ALLA regler. Detta till TROTTS att jag nu nyss skrev om hur jag vill ha min vardag tillsammans med hundarna. Och jag vet faktiskt inte varför jag å många andra följer normen och faktiskt rent ut sagt, inte tänker med eget huvud.

 6. Personligen upplever jag att du blandar ihop konsekvens med onödiga regler lite i detta inlägg.
  Att vara konsekvent är i princip bara samma sak som att vara pålitlig och altergångernaär ju faktiskt att vara inkonsekvent, men det har jag nog aldrig hört användas i någon särskilt positiv bemärkelse.
  Det du beskriver handlar i min värld mer om vilken nivå man lägger sig på med sina regler. Men testa att ropa på din älskling som du brukar men låt bli att följ upp det hälften av gångerna och se om du märker någon skillnad. Den skillnaden är skillnaden mellan att vara konsekvent och inkonsekvent. 🙂

  Däremot köper jag att konsekvens i kombination med många och/eller onödiga regler eliminerar mycket av behovet av direktkommunikation. Men även om man har femtioelva tusen regler så hade det nog varit värre om man då samtidigt vore inkonsekvent.

  Så min slutsats är att vara konsekvent enbart är av godo…och det blir än bättre om man skippar alla onödiga ogenomtänkta regler man ska ha bara för att…

  Så går mina tankar iaf. 🙂

  Mvh,
  Johan

  1. Håller med till fullo!

   Sedan måste jag bara påpeka att du Fredrik, nog är en av dom få som kan stå ut med samma fråga dag ut och dag in som du förklarar dag ut och dag in 😉 Syftar på jämförelsen med sonen och glassen. Visst kan man få förklara en gånger, två gånger, tre… men när jag har visat för hunden att JAG går först ut genom dörren så vill jag slippa förklara det varenda gång.

 7. Mina hundar ligger aldrig i soffan, utom när de får lov att göra det.. Det är ju inte konstigare än tvärtom, mina hundar får alltid ligga i soffan utom när jag bestämmer att de inte får göra det.. eller?

  En del tycker att man är elak för att hundarna inte får ligga i soffan och sängen men både soffan och sängen är mina, där får man ligga ibland.. om man ber om det eller matte är på det humöret.
  Mina hundar har minst 2 sängar var hemma, där ligger aldrig jag, men ibland sitter jag bredvid och gosar med hundarna.

  Jag är bara konsekvent när jag har en ny valp i huset, men bara med vissa saker som hunden inte har ett alternativ till. Bestämmer jag att vi ska klippa klorna så klipper jag klorna, finns inget alternativ. Bestämmer jag att det ska badas så badas hunden, finns inget alternativ. Serveras maten så sitter valpen annars blir det ingen mat, finns inget alternativ (förrän man blir lite större, då spelar det inte så stor roll).

  I övrigt ”övar” vi på att kommunicera, hela tiden, kommunicerar med mina vuxna hundar hela tiden. En del tycker att jag har så lydiga och trevliga hundar, det har jag för att vi är bra på att kommunicera och har skapat en bra relation..

 8. jag tycker att jag har fått en fantastisk relation till min hund, sedan jag har tänkt över vilken typ av relation jag vill ha till henne.. eftersom hon är min allra bästa vän, så behandlar jag henne där efter.. gör hon det som jag ber henne om, så gör jag det hon ber mig om.. dock med gränser såklart, men hon lyder mig till 90% o det e jag rätt glad över, hon har slutat dra i kopplet, slutat att brösta upp sig för andra hundar o är helt ointresserad av andra hundar, just för att jag e hennes ljus o glädje på rundorna o inne i hemmet 🙂 ibland behöver jag inte ens prata med henne, utan hon vet direkt vad hon ska göra, bara jag tänker på vad jag vill att hon ska göra.. jag tränar mycket med tecken till henne.. vilket e väldigt bra, för då slipper jag höja rösten lite. tack för en fantastisk bra blogg! må gott! // Christian

Kommentarer inaktiverade.