Varför?

Skärmavbild 2015-04-19 kl. 15.42.17

På min instagram har jag bland annat lagt ut en film på när jag lägger ner min hund utan kommandon och med bara fysisk kontakt.
Några undrar vad detta ska vara bra för, en del andra sänder mig hatmejl och kallar mig djurplågare, många förstår poängen…

 

Mitt spontana svar på frågan varför man ska göra så här, är en motfråga – Varför inte?

 

Den som ger mig ett bra svar på frågan – Varför inte? –  får tusen kronor av mig 🙂

 

Hur ”leker” hundar?
Hur gör tiken mot de små valparna?

Ser du hundar som kliar andra hundar bakom örat, ser du hundar som stryker andra hundar medhårs?
Att jag som kompis, ledare, och en individ hunden har en nära relation med, ”brottas” med hunden är något som hundar gillar, något som hundar gör med varandra, och något tiken tredan från början gör med sina valpar.

Varför skulle hunden gå miste om denna fina hantering bara för att det är du som råkar köpa den?

Nej, säger du! ”Min hund hatar när jag brottas med den…”

Hatar den att leka och brottas med andra hundar, eller är det bara med dig?

Att på olika sätt, här på klippet med fysisk kontakt, leker med sin hund (om hunden gillar det)stärker er relation. Dessutom ökar det på era möjligheter att kommunicera.

Jag kan hamna i en situation där min hund blir svår att kontrollera, exempelvis att det kommer en annan hund springande mot oss, om jag då inte ens kan ”göra min hund passiv” i en lugn och fin leksituation – Hur tror jag då att jag kan göra det i ett skarpt läge?

För mig är den fysiska hanteringen med mina hundar en av de viktigaste ingredienserna för en fin relation.

Har jag problem att belöna ett rätt beteende då min hund/hundar gör något jag gillar? – NEJ!
Har jag problem att kontrollera mina hundar i situationer som kan uppstå?
NEJ!
Har jag lätt att styra mina hundar?
JA!

För mig har det till stor del med att göra, att jag har en fin relation med hundarna, samt att jag har flera olika sätt att kommunicera med hundar.

Det är upp till var och en, att göra vad de vill med sina hundar. Men för mig är denna del, att vara fysisk, att kommunicera med fysisk kontakt, en lika naturlig del i mitt hundägande som att ge hunden mat varje dag.

17 svar på ”Varför?”

 1. ”Min hund hatar att brottas”,säger en del. Ja,kanske har med rasen att göra(?)
  Jag ser en stor skillnad på den fysiska leken mellan boxer och spaniel. Boxerhundar leker även sinsemellan mer hårdhänt,än vad ex spaniels gör.
  Så alla hundar/raser gillar inte att brottas.

  Även om jag håller med dig i att vara fysisk med hunden,så håller jag inte med i argumenten att ”tiken gör så”. För att även om hundar i lek och kommunikation,eller uppfostran,brottas och är fysiska,så gör dom aldrig det för att den andre ska vara ”passiv”.
  Du kan lika gärna träna din hund att vara passiv ståendes.

  Hit med 1000 spänn 😉

  1. Håller med dig, jag har aldrig heller sett en balanserad flock lägga ner varandra för att göra den ene passiv.
   Däremot kan mina hanar slänga ner sig av egen fri vilja i lek. Men dom skulle aldrig lägga ner varandra, då hade det blivit irritation istället, så mycket respekt har dom här hemma så dom gör saker av egen fri vilja med varandra och har respekt för varandras spejs.

 2. det är lätt att skylla på rasen….. Men det är fel.
  Alla mina hundar har älskat fysisk kontakt – blandisar, chihuahuas, schäfer, dobber, löwchen osv…. Så jag behåller mina pengar. Relation, det är svaret.

  1. Nej,jag skyller inte på rasen. Jag menar att raser har olika ’sätt’ att leka. Ex är en whippet mer ’försiktig’ än en schäfer.

   Men svaret att inte behöva lägga ner hunden,är att hundar inte gör det sinsemellan för att skapa passivitet. Iallafall inte ’positiv passivitet’.

   1. Och ja,alla mina hundar har gillat fysisk kontakt,allt från spets till boxer. Att raser har olika hårdhet/mjukhet i sin lek var bara en parentes.

    Du missade tydligen mitt svar. Eller så vill du inte se det.

 3. Ja, varför inte?! Att det beror på ras tror jag inte alls på, det handlar om vem som äger hunden och om man redan från början är fysisk med sin hund.
  Jag tror på att skapa god kontakt genom fysisk närhet och när jag är nära mina hundar är det lättare att berömma det som är bra och visa på vad som inte är ok vilket i sin tur gör att det blir lättare att göra det även på avstånd. Vi är på golvet/marken tillsammans och leker (stångas, knuffas, brottas mm), jag trivs med våran relation och jag tror att mina hundar gör detsamma!

 4. Hej
  Jag har ett väldigt fysiskt språk med min schäferhane. Vi brottas, kelar, busar om vartannat. När jag ska få honom att koppla av så använder jag alltid fysisk beröring! Detta gav mig problem när han var ett år! En person anmälde mig till SKK då hon ansåg att jag kränkte honom… Hon tog händelsen helt ur sitt sammanhang då vi först brottades somuppskattning av arbetet och därefter låg vi på appellplan och kopplade av ihop. Tråkigt med folk som har ett trångsynt sätt att se på relationen. Idag är min hane 7 år och vi har ett underbart förhållande ihop, han är så lyhörd över vad jag menar och jag läser honom som en öppen bok, vi busar med varandra genom att ”stänga av vägen” , buslekar, han busnafsar mig i rumpan eller vadet för att bjuda in till lek,lägger tassen på min arm om jag slutar klappa honom för tidigt ( främst när vi säger godmorgon eller godnatt) osv. Detta gör han inte mot någon annan än mig.
  Han har en underbar ”personlighet” som jag älskar och kommer sakna den dagen han tackar för sig.

  1. Så svaret skulle vara att det handlar om relationen? Om man har en bra relation med sin hund BEHÖVER man inte lägga ner den för att den ska vara passiv. (Nu menar jag i skarpt läge. I lek och avslappning kan nog de flesta ’lägga ner’ sin hund.)

   Men återigen,Fredrik skriver ’ser du hundar som kliar varannan bakom öronen’,ser du hundar som stryker varann medhårs’? Nej,det gör man inte. Men ser man hundar som lägger ner varann för passivitet-i skarpt läge? Nej,då börjar vi hamna i argument som närmar sig CM.

 5. Eeh? Vilka hundar har ni tittat på när de leker och visar sig på styra linan.
  De lägger ner varandra hela tiden, hunden som ligger underst kommer inte upp förrän den visar att den är helt lugn.
  Är de jämnbördiga kan det bli bråk i detta läge om den ene inte ger sig.
  Så, jo! Hundar lägger ner varandra för att få passivitet!

  1. ’Passiv’ ’underlägsen’ eller vad man nu kallar det. Då har ju CM gjort rätt hela tiden som lägger ner hundar.
   Eller hur vad det nu,kör Fredrik och Cesar samma ’metod’ … 😉

  2. Jag har 5 hundar dom måste då med andra ord veta sin flockordning. När dom leker slänger sig den ena och den andra på rygg av egen fri vilja. Finns inte en chans att Pirata skulle trycka ner Enzo eller tvärt om, för att göra varandra passiva.
   Den respekten för ett personligt spejs och för varandra har dom.

   Om du sett hundar som bär sig åt så! Då har du sett hundar som har noll respekt mot varandra som individer och hela tiden måste ifrågasätta ”vem är större än vem”

 6. Nu kommer du kanske vilja ge mig tusen kronor, men det är lugnt, du kan behålla dem.

  Hahaha…

  Varför inte? – Det finns så många som inte kan läsa och tolka hundars språk och signaler, så många hundägare som är alltför stressade för att låta en sådan övning ta den tid som behövs… Många kan inte ens läsa sin egen hund, de kan tro att en hund ler när hunden egentligen visar underkastelse med bakåtdragna mungipor..Denna uppmaning kan leda till att veka hundar känner sig nedtryckta, stressade hundar får ett spel, många hundar tappar förtroendet för sin ägare, och att ägare blir bitna.

  Bara en tanke..

  1. Har sett hundar lägga ner varandra för att få den andre passiv, men inte ofta. Första gången var det min livs första hund – en långhårig schäfertik som mötte en bordercollietik i samma ålder. BC-tikens ägare varnade mig innan vi släppte ihop dem, hon sa att hennes hund brukade knäcka andras hundar genom att trakassera dem på ett vallhundsvis (hunden flög på bakifrån och nöp och for iväg igen) tills de blev helt perplexa och stod helt stilla. Vi skulle jobba ihop och jag tyckte att det vore bäst att hundarna fick möjlighet att funka ihop och springa lösa när de nu hade den chansen, så vi släppte ihop dem (på BCns revir – inte optimalt) BCn nöp min hund i örat, min hund svarade med en ”öppna käftar”-tackling (utan att bita ihop), de for runt varandra och vips så låg BCn på rygg under min schäfertik som stod över henne och såg henne i ögonen. Min tik klev undan och BCn for upp och nafsade henne bakifrån igen, samma grej upprepades… Och igen, tills vi gav upp då vi inte fann något hål i någon av hundarna och inte ville vänta på det ”riktiga” slagsmålet… Min hund fick sitta bunden i närheten av mig (annars kunde inte BCn låta henne vara), och BCn fick totalförbud att närma sig henne – blev lösningen.

   Annars har jag bara sett beteendet utföras av tikar med sina valpar och det jag vill kalla för ”felinformerade hundägare”. Personligen skäms jag när min veka hund lägger sig på rygg självmant om hon märker att jag säger ifrån med undertryck vid ett total-nej (som då hon tänkt rulla sig i träck eller jaga), jag skäms för det kanske ser ut som att jag ägnar mig åt detta som uppfostring (när hon gör det självmant som sagt). Jag lägger inte ner hundar i uppfostringssyfte, men de ligger ofta på rygg när vi gosar 🙂

   Var och en blir salig på egen metod, eller hur det heter..

 7. Ja det kan jag om jag vill men är ingen sån som person att jag brottar ner dem.
  Men skulle jag vilja så är det inget bekymmer,
  Är ju skillnad på att leka än att lägga ner sin hund för en sk ”nu Ska du lära dig att du gjorde fel”

 8. det jag tror e anledningen till att hundarna får panik o avskyr att läggas ner på sidan med enbart kontakt, är att de inte känner förtroende för sina ägare.. o att ägarna har fel energi bakom sig när de gör det.. oavsett ras så e de alla hundar.

 9. Hej.
  Det har kanske lite att göra med vilken ras du har. Men framför allt har det ju att göra med vilket förtroende din hund har för dig. Ska du lägga en rottweiler hane ner så behöver den ha ett större förtroende för dig än tex en cavaljer som lägger sig ner för vilken främmande som helst som böjer sig ner för att klappa den.
  Sen är det ju så att Fredriks hundar vet sen alltid att det absolut inte är något farligt att lägga sig för Fredrik. Tvärt om något trevligt. Om alla som aldrig har gjort det med sina hundar plötsligt skulle kräva det av sina hundar så kan det nog hända grejer som inte är särskilt roligt för antingen hund eller ägare.

  Sen Fredrik skulle jag kanske inte kräva att min hund låg ner om det kommer en främmande lös hund springande mot mig och min hund. Om jag inte var säker på att jag själv kan ta hand om den lösa hunden utan att den når fram till min hund. För det är inte det bästa för min hund att ligga ner om det kommer ett hot.

  Samma gäller om man vill kalla till sig sin hund under ett spänt möte med en annan hund. Man kan inte kräva av sin hund att den ska vända och springa till dig omedelbart utan att först retirera snyggt. Så den andra hunden kan ”gå och pinka ”medan min hund kommer tillbaka till mig med ena örat åt den andra hunden. Jag kanske inte får några 1000 kr för detta men lite tankar från mig. Lena

Kommentarer inaktiverade.