Två underbara projekt – Check!

Skärmavbild 2015-04-23 kl. 17.40.20

Som jag ser ut på bilden, så känner jag mig…. vill bara sträcka ut mig, vill bara sova. Skulle nog vilja påstå att jag just nu har lite för mycket runt omkring mig, och att jag just nu arbetar för mycket.

Men…. två av de projekt vi arbetat med under lång tid är i hamn. Det kommer att hända, det är alltså helt klart.
Det ena projektet är alltså en ny teveprogramserie som kommer att sändas i höst, 10 avsnitt. Jag tror det blir ett underbart fint och givande program.

Projekt två som kommer att vara dig tillhanda inom några veckor, är ett superhemligt projekt fram till premiären.
Detta är faktiskt ett helt unikt projekt, och det ska bli så underbart roligt att göra det.
Men det är som sagt superhemligt, men inom några veckor är det helt officiellt och kommer att kunna följas så mycket du vill och orkar 🙂

 

Idag har jag varit kallad som vittne/sakkunnig i en rättegång. Rättegången handlar (tycker jag) om två saker. Dels vad som räknas som tjänstehund, samt ett skadestånd.
Jag ”håller” inte på någon, och som alltid är mina uttalanden under ed och straffansvar. Men det ska bli oerhört intressant att se vad tingsrätten kommer fram till.
Då kan jag berätta mer om det hela.

 

Sen….. måste jag säga att ett av mina tidigare inlägg, som bland annat handlar om ”Nolltolerans” är intressant. Eller i alla fall alla kommentarer i inlägget.

Några menar på att jag förordar bestraffning, och att bestraffning och det jag kallar ”tillrättavisning” är samma sak.
Jag är i princip helt emot bestraffning, och hur mycket jag än försöker förstå hur mina kritiker menar, så går det bara inte.

Bestraffning är för mig en sak man som hundägare gör mot sin hund, efter att den gjort något den inte får.
Medan tillrättavisning/förekomma, mer handlar om att hjälpa hunden att inte göra fel.

”William har redan tagit en glass – Då straffar jag honom för det – Bestraffning!” (för mig helt värdelöst)
”William är på väg att ta en glass – Jag säger då att han får vänta till efter maten – Tillrättavisning!” (för mig det bästa sättet)

Ja ja….. jag kommer garanterat skriva mer om just detta längre fram. Men nu måste jag ta en lång och helt tyst skogspromenad, varva ner, och sen gå och lägga mig.
Jag känner mig faktiskt helt slutkörd!

10 svar på ”Två underbara projekt – Check!”

 1. Du säger att man ska tala om hunden att det inte är ok, du säger att använda godis är inte att vara tydlig. Du säger att det är ok med godis om det fungerar men de som gör detta gör ändå fel för att de inte är tydliga och säger nej? För att vi förväntar oss att alla ska säga nej till våra hundar för att bevisa att vi inte tycker nått är ok?

  Jag gav ett tips på vad som fungerade för oss, bara för att metoden anses som mer mjuk än din metod. Betyder ju inte det att det är mindre ok för att min hund skulle stressa upp sig. Eller du kanske tycker så?

 2. Det jag sagt om godis/belöning/avleda är – även om hunden väljer detta, å därför upphör m felbeteenden, så innebär det inte att du berättat för hunden att den gör fel.

  1. Jag hoppas du kan ta kritik, men jag skriver inte detta för att hoppa på dig. Jag har sett dig tillsammans med din hund och har en jättfin relation. Du skriver att du tycker det är fel att använda sig av endast ett spår gällande metodväg och jag själv tycker inte man gör helt fel om man gör det som fungerar. Men felet blir när du ska hjälpa människor som har problem med sin hund och du gång på gång skirver det du skriver nu, att med godis talar man inte om för hunden att den gör fel. Om man skirver så kommer de flesta testa att köra på nolltolerans. Du menar inte bestraffning säger du och jag har ju sett att du är oerhört skicklig när du är tydlig mot hunden. Men felet blir här när folk kanske tolkar detta fel och det blir en konstant bestraffning istället för att bygga upp relationen. Felet blir även när folk som kanske skulle behöva en mjukare metod använder sig av din sk nolltollerans för det är ju det enda rätta fast det är fel metod för dessa. Förstår du hur jag menar?

 3. Bestraffning är en term inom inlärning. Det finns positiv och negativ bestraffning. Positiv bestraffning innebär att man lägger till något, oftast något obehagligt, för att ett beteende ska upphöra, t.ex. att man vidrör hunden eller lägger till ett ljud. Negativ bestraffning betyder att man tar bort något från hunden, t.ex. tar bort hundens leksak då den skäller. Bestraffning innebär alltså inte nödvändigtvis att man på något sätt skadar hunden.

 4. Om jag tillrättavisar min hund att inte springa rakt ut i den trafikerade vägen, bita någon som kommer för nära, gör utfall, är jag elak då ? eller gör fel ? I min lilla värld gör jag ju detta för att jag tycker om min hund o vill att den ska leva lite till

  1. Bestraffning handlar inte om att vara elak. Det är grundläggande inlärningsterminologi. Positiv bestraffning = något hunden ogillar läggs till. Negativ bestraffning = något hunden gillar tas bort.

    1. Bestraffning är en term inom inlärning, medan tillrättavisning inte är det. Tillrättavisning är dock en form av bestraffning eftersom det innebär att man t.ex. säger till hunden eller tar i hunden för att den ska sluta utföra ett beteende. Självklart rycker man tag i sin hund om den springer ut på gatan eller biter någon. Sedan är ju detta något man får jobba med i förebyggande syfte för att förhindra att det upprepas.

 5. Jo, jag förstår 🙂 Vad jag ville komma till är varför det för en del är så ”farligt/elakt ” med en tillrättavisning. Man gör det ju för att skydda/hjälpa hunden, eller ?

  1. Absolut! 🙂 Jag tycker också att man ska tala om för hunden när den gör fel, men det gäller att göra det vid rätt tillfälle och på rätt sätt.

Kommentarer inaktiverade.