Du är skyldig att ta över efter tiken (valpens mamma)

Skärmavbild 2015-04-24 kl. 08.57.25

 

En intressant frågeställning!

Vad är ett krav?
Jag har inte slagit upp ordets betydelse, men för mig innebär att krav – att individen måste göra något även om den inte vill.
Ibland för individens bästa (ex vis vaccination), ibland för att andra runt omkring oss (samhället) sätter upp regler som vi, och individen, måste följa.

Ska man belöna efter det att man ställt ett krav?
För att svara på den frågan måste man först reda ut vad en belöning är. Och det är inte alls så lätt alla gånger.
Men det jag vill understryka då det gäller belöningar, är att vi hundägare många gånger underskattar en belöning i form av lugn och harmoni i flocken. Många gånger likt ett lugn och harmoni i familjen.

Exempel -”Jag ställer krav på att mina barn ska sitta ner då de äter sin middag”
Belöningen är inte en glass, inte en godisbit, inte pengar – Belöningen blir stämningen i familjen.
Samma sak menar jag ofta gäller med hundar. Hundar strävar förmodligen lika mycket, eller kanske till och med mer, efter lugn och harmoni i flocken/familjen.

Då det gäller kravställning på valp, eller för den delen vuxen hund, så tycker jag en grundregel är att man kan ställa krav på saker som är naturligt för hunden att göra.
Exempel på detta kan vara –

-Du får inte ta min mat.
-Du får inte bita grannen.
-Du får inte jaga bilar.
-Du måste acceptera att jag tar i dig (fysisk kontakt).
Och så vidare……

Exempel på saker man inte kan ställa krav på då det gäller en hund, kanske kan vara –

-Du ska gå på lina (cirkus).
-Du ska ”sitta vackert”.
-Du ska gå ”fot”.
-Du ska sitta på kommando.
-Du ska komma när jag ropar (även om man kan ställa krav på att du ska uppmärksamma då jag kommunicerar)

De första exemplen är naturligt för hunden, de andra exemplen är inte naturligt för hunden.

Det jag skrivit ovan är något jag kan kalla ”grundregler” även om inte detta stämmer till 100% jämnt och ständigt, men ungefär så.

Vill jag att min hund ska göra något som inte är naturligt för hunden att göra – Gå på lina – då kan jag bara vädja/lära hunden att göra detta mot en belöning.
Sen kan det givetvis ändå smyga in lite krav i utförandet, men på ett helt annat sätt.
Ex – ”Du måste gå längre på linan innan du får din belöning”

Så, då det gäller att ställa krav på en valp, så anser jag det är viktigt att göra det redan från början. Men kraven måste vara rättvisa, sunda, och naturliga för hunden.

Exempel på krav man kan/bör ställa på en valp kan vara –

-Du måste acceptera att jag tar i dig.
-Du måste acceptera att jag vill ha min mat ifred.
-Du måste acceptera att i den här flocken inte jagar bilar.
-Du måste acceptera att jag hanterar dig.
-Du måste acceptera att ”det här är mitt, inte ditt” (jag äger)

Men, hur ställer jag det kravet, och vad gör jag om hunden inte vill acceptera mitt krav?

Egentligen inget alls, förutom att fortsätta med det jag vill göra!

Ex – Jag ska torka av min valp med handduk efter en promenad. Valpen protesterar, den gnäller, står inte still, den bits……
Jag nonchalerar det valpen gör, och fullföljer det jag tänkt göra! (svårare och mer märkvärdigt är det inte.

Då undrar någon – Men istället för att ”bråka” med valpen, så lär jag valpen med hjälp av belöningar (ex vis godis) att acceptera avtorkning, är det inte lika bra eller kanske till och med bättre?

Och det är här det blir lite mer klurigt kan jag tycka.
Det gör väl ingenting alls om man löser avtorkningsproblemet på det sättet, men…….. Om man hela tiden ”rundar” kravbiten i en relation med en annan individ, och bara mutar och belönar sig fram – Hur bra relation i flocken/familjen får vi då?

Tänk dig din egen familj – mamma pappa barn. Inga krav ställs, inga relationer byggs, utan all kommunikation i familjen hanteras med belöningar av olika slag.
Enligt min mening blir det en ”fattig” relation.

Sen anser jag det viktigt i kommande relation med hunden, att hunden faktiskt lärt sig att ”man kan tvingas till saker även om man inte vill”.
Tänk dig en stor stark ras, som man under två års tid har haft en kravlös relation med. Man har rundat problem och krav enbart med hjälp av fin inlärning och belöningar.
Den hunden, nu två år gammal, tvingas du nu ställa ett krav på.
Den lilla valpen gnäller och valpbiter då du ställer ett krav, den stora och starka två åriga hunden gör samma sak. Men nu är det morr och angrepp (eftersom den blivit starkare).

Jag anser att det är hundägarens skyldighet att ta över tikens (hundmammans) roll i uppfostran redan från början så det inte blir några tokerier eller problem längre fram.
Tiken tvättar sina valpar – Fast de protesterar.
Tiken ger inte mat (diar) – Fast valparna vill.
Tiken äger saker – Fast valparna vill ta del.

Och så vidare…………

Att ställa krav på en valp eller en vuxen hund, är INTE att vara elak, är INTE att bruka våld. En kravställning på en hund, på en människa, på ett barn….. det är en naturlig del i ett djurliv och även i ett människoliv.
Allt annat anser jag är lögn, och en farlig romantisering omkring detta med uppfostran.

Så tänker jag 🙂

35 svar på ”Du är skyldig att ta över efter tiken (valpens mamma)”

 1. Jag funderar på det här att inte låta hunden springa fram och hälsa på folk när de hälsar på hemma.
  Tycker själv att det ät jobbigt att komma hem till såna hem.
  Kan man ställa det kravet på en 8 veckors valp? Eller är det inte naturligt för den?
  Hälsningar Mariella

 2. Krav? det infekterade ordet … som får många ”att gå i taket”.

  Inom ”klickerträningen” så snacka rman ”kriterier”, dvs VAD som ska uppfyllas först för att hunden (individen) ska få fortsätta/få belöning/????

  Helt enkelt, så är ”krav” och ”kriterier”, samma sak. Skillnaden är väl mer i HUR man införlivar ”kravet” 😉

  Oavsett vad vi gör, vart vi ställer krav, så blir det en ”belöning” alt. ”bestraffning”, det går inte att komma undan. Utan de premisserna, så lär man sig aldrig något.

  Hund, människa … djur överlag … kommer antingen fortsätta med det de gör, för det är ”belönande” eller så slutar de upp med det för det ”gav ingenting” …

  Så, Fredrik, oavsett hur du ser på det med ”belöning” eller ”bestraffning”, så finns de där ändå.

  När du håller valpen, valpen sprattlar och har sig, du torkar färdigt och troligen släpper du inte valpen förrän den är lugn (lugnat ned sig). I det ögonblicket du släpper valpen, kommer ”förstärkningen”, valpen går från ”kanske det lite obehagliga” till ”det mer behagliga” och den kopplar detta direkt. OM jag blir lugn (lugnar ned mig) så blir ”jag fri” 😛

  Det är inte svårare än så 😀

 3. Och, alla exempel du tog där uppe, innefattar ”krav du ställer” … även om hunden ska gå på lina, så blir det ändå ett ”krav” som ska uppfyllas, för att den ska få ”belöningen” (det som gör att hunden vill fortsätta gå på linan) 😀

 4. Jag skulle oxå vilja hävda (efter att ha slagit upp ordet för säkerhetsskull 😀 ) att ett krav enkelt uttryckt är en fast/orubblig regel som innefattar prestation och motprestation. ”Gör du A gör jag B”.

  För att göra det enkelt för sig innebär det att i princip vad som helst kan vara ett krav så länge det är orubbligt och det finns en motprestation med i bilden. Sen om det görs via belöning eller bestraffning, eller hurivida det är naturligt för en hund eller inte spelar ingen roll i sammanhanget (om man följer den vedertagna definitionen).

  Att bara ge sin hund en belöning om den sätter sig när man säger kommandot ”sitt” är ett krav. Säger man ”sitt” och även ger hunden en belöning om den hoppar istället för att sätta sig ned så är det kommandot inget krav. 🙂

  Den stora frågan tycker jag är vilka krav kan man ställa på en valp/unghund eller vuxen hund…och där går nog åsikterna isär beroende på vem man pratar med.. 😀

  Sen anser jag oxå att man kanske ska hålla isär begreppen ”naturligt” och ”normalt’ för att undvika onödiga missförstånd. Det är i min värld stor skillnad på vad som är naturligt för en hund att göra (eller inte göra) och vad som normalt kan/bör förväntas att en hund gör (eller inte gör)…if that makes sense..?!

  Mvh,
  Johan

 5. Fredrik,fortsätt gärna förklara din ”lägga ner hunden” grej. Att tiken gör så,osv.

  Jag kanske inte förstår din förklaring,men det verkar som du menar att man ska/kunna lägga ner sin hund i skarpt läge,ex vid hundmöten.

  Menar du,helt seriöst,att det skulle vara naturligt beteende??

  Har du någonsin sett en flock hundar som trycker ner en flockmedlem när en främmande hund närmar sig? Skulle inte tro det..
  Den egna flocken håller ihop,och skulle någon trycka ner en flockmedlem så är det inte en ”positiv reaktion”. Att det sker uppgörelser och bråk är en annan sak. Men när jag läser dina argument så verkar det som du menar att ”har man en bra relation,så ska man kunna lägga ner sin hund i skarpt läge”

  Att lägga ner sin hund i lek och gos är en sak,men vid ex hundmöten?
  Varför??

  1. Jag håller med Thea, när vi köpte valp första gången såg jag ingen mamma som la ner sin valp, snarare lekte tillsammans med sina valpar. Den andra hunden jag har tog jag när han var 9 månader här var det ingen mormor som la ner heller. Kanske visade när han var för på med ett skall men inte la ner direkt.

  2. Rolig fråga!
   Om jag är ute och går med min hund kopplad och möter Fredrik och hans hund så skulle han knuffa runt sin hund på sidan framför oss? Om jag i min tur läst hans blogg och uppfattat det som att det är så man gör vi hundmöten så gör jag samma sak med min hund. Hm…undrar hur länge hundarna ska ligga framför varandra innan vi går vidare?
   Nu tror inte jag att Fredrik menar så eller att så många som läser eller lyssnar på honom har uppfattat det så men jag håller med dej Thea. Förstår man inte vad någon menar så är det bra att fråga!

   Om Fredrik och jag är ute och går med lösa hundar i samma skog och hundarna springer på varandra och ryker ihop så blir det lite annorlunda. Då är det bra om jag kan ta min hund och Fredrik sin så vi får slut på slagsmålet. Är våra hundar vana vid att vi tar i dom så går det lättare att få isär hundarna och lugna ned situationen efteråt. Har man en hund som det inte går att brottas med under lek för hunden försvarar sej mot mej som ägare så vad gör man då för att stoppa ett slagsmål? Jag skulle inte vilja hamna i den situationen att min hund slåss med en annan och den andre ägaren säger att jag vågar inte ta i min hund..

   Så Fredrik, hur menar du med hundmöten mellan våra hanhundar? Är det så att vi dänger dom i backen när vi möter varann med kopplade hundar eller är det exemplet två som gäller?

 6. Ang. ordet ”krav”, kan man inte använda ordet ”konsekvent” istället ? Kanske lättare o förklara då 😀

 7. Att du får ha en blogg och kalla dig hundkunnig och raljera all denna smörja är en fara för alla landets hundägare. Med den bästa viljan i världen går det inte att fatta något av dina så kallade resonemang.
  Beklagar, men att din hjärna sitter helt bak och fram är tyvärr det enda man kan konstatera.

  Gör oss alla en tjänst Steen. Sök hjälp.

  1. Du får nog tala för dig själv. Och inte blanda in alla landets hundägare. Om fler lyssnade och förstod vad Fredrik försöker förmedla skulle många hundar få det bättre i sina liv. Jag däremot fattar inte hur Fredrik orkar och hade det inte varit för att han hoppas kunna hjälpa fler hundar till ett bättre liv skulle han nog lägga ner denna blogg omedelbart tror jag. Heja Fredrik!

  2. Man behöver ju inte älska alla Hanna. Men det där var vell änna att ta i, det blir ju personangrepp.
   Mvh 🙂

 8. OK Lena, om det ens gick att lyssna/läsa och förstå vad Steen försöker förmedla så skulle vi alla eventuellt kunna få hjälp eller lära oss något. Men det går ju som synes inte.

  1. Klart att Fredde går att förstå. Klart och tydligt dessutom. 😀 Att du inte gör det är en annan fråga, men den kan du nog bäst diskutera med dig själv…

    1. Enligt min åsikt är han det i det mesta han skriver, så det är bara att läsa bloggen eller nån av hans böcker. Om du gör ett försök att förstå så tror jag du gör det. Dock inte sagt att du behöver hålla med, det gör inte jag heller allla gånger. 🙂

     1. Som sagt, det går inte att plocka fram ett enda exempel av tydlighet någonstans. Inte ens av dig Cicci.
      Övervägande delen av alla kommentarer påvisar hur förvirrade de flesta blir, folk skriker efter klarhet och förtydliganden av Steens uttalanden men istället kommer han bara med ytterligare nya inlägg om allt och ingenting i en enda soppa.

     2. Hanna, det finns ju hur mycket tydliga tips som helst att läsa här. T.ex:

      Lek fysiskt med hunden.
      Vikten av att skapa en god relation med sin hund.
      Det går inte att belöna icke-beteenden.
      Vikten av att förekomma.
      Etc
      Etc

      Sen att det blir komplext och ibland även komplicerat när man grottar in sig på detaljfrågor ligger ju bara i saken natur…å det drabbas ju alla hundexperter av.

      Men är det något särskilt du inte förstår är det bara att fråga så finns det nog många här som kan hjälpa till. 🙂

      Mvh,
      Johan

     3. Hanna,vi får inget förtydligande av Fredrik ,enligt han så VÄLJER man att missförstå.
      Fredrik,jag väljer inte att missförstå. Tycker det var oklart när exakt du menar att man ska ,ska/kunna,lägga ner hunden.
      Har man dyslexi så har man svårare att förstå text och innehåll. För mig är det så iallafall.

     4. Nej Thea, du kan så mycket hund att du vet vad Fredrik menar även om du inte anser att han har rätt.

     5. Anna,helt seriöst så tycker jag det var oklart i hans text hur han menade.
      Han skriver om skarpt läge,ex hundmöten,att man då ska kunna få sin hund passiv. Menar han att lägga ner hunden då,eller att få hunden passiv på annat sätt?

      Har flera gånger skrivit att jag kan ha missförstått,men jag VÄLJER ej att missförstå.
      Jag kanske kan hund,men jag kan ej tyda all text. Kanske jag kan inse att han har rätt om jag får en förklaring ala förstaklass.

      Inte lätt att vara lite dum 😉

     6. Hanna,
      Det har du nog alldeles rätt i. Vi tenderar få vad vi förtjänar i det långa loppet… 🙂

      Mvh,
      Johan

  2. Man behöver ju inte hålla med om allt men finns dom är är betydligt okunnigare än vad FS är.
   Om du har tips Hanna så delge dom istället för att kasta skit. 🙂

 9. Man behöver ju inte hålla med om allt. Men det finns dom som är betydligt mer okunnigare än vad FS är.
  Om du har tips Hanna och kan hund delge dom istället för att kasta skit.
  Mvh Hanna H.

   1. Verkar finnas ett par Hanna här så jag får börja skriva Hanna H. 🙂 :p
    Jag håller nog inte alltid med om mycket, men jag förstår inte varför man ska vara rent elak mot Fredrik. 🙁 Vissa saker han framhåller håller jag med om och vissa inte 🙂

 10. Jag har funderat på ordet nolltollerans som Fredrik skrev om. Är det inte så att vi hundägare måste tänka nolltollerans om väldigt mycket? Våra hundar får inte jaga cyklister, slänga sej på andra människor eller stå och skälla på en allmän plats. Det är vår skyldighet att se till att det inte händer så kanske det blir mer riktigt att skriva att övriga samhällsmedborgare, människor och djur, kräver nolltollerans mot de hundbeteendena av hundägaren? Lite invecklat men då går det inte att missförstå?
  Vi hundägare måste förklara för vår hund att vissa saker är förbjudna eller så får vi träna in ett alternativt beteende så hunden väljer det framför det förbjudna(alltid) eller så får vi ha hunden hemma. Nåt annat att välja på finns inte?

 11. Läste också nyligt att om en hund orsakar att någon ramlar omkull av ren rädsla, så blir ägaren skadeståndsskyldig, även fast hunden inte varit i närheten.
  Så om ett barn, t. ex. vill hälsa på hunden men snubblar och ramlar omkull, kan man i princip bli anklagad för det.

  Om en hundägare som ser en annan ha problem med att mötas men fortsätter att gå rakt på, så kan den senare bli skadeståndsskyldig om den andre hundägaren dras omkull.

  Vet inte sanningshalten bakom dessa påståenden, men det verkar ju logiskt.

Kommentarer inaktiverade.