Var noga med att inte skapa en konflikt.

Skärmavbild 2015-04-29 kl. 17.43.39

På min instagram, @hundcoachen , kan du bland annat se klipp från dagens inspelningar hemma hos Suzanne Reuter. Där arbetar vi med hennes hund som hoppar på människor.
Inslaget kommer att visas på Nyhetsmorgon TV4 söndagen den 17 maj. Både Suzanne och jag kommer att finnas i studion.

Sen…. många frågar om vilka hundar jag har hemma, vilka hundar jag sålt eller lämnat iväg, vilka hundar jag äger och så vidare.
Tyvärr har det visat sig att jag inte kan vara öppen med detta. På grund av att jag tidigare varit öppen med detta så har jag blivit anmäld för än det ena, än det andra.
Inga av anmälningarna har det funnits grund för, men jag blir ledsen varje gång det sker.
Så därför har jag beslutat mig för att inte informera helt och hållet om detta. (tyvärr).

 

Då det gäller hundar som hoppar så måste man komma ihåg att det ofta handlar om att hunden vill visa – ”jag är snäll, tyck om mig”.
Ett vanligt fel hundägare gör är att de eller den som blir hoppad på, skäller på hunden. Det innebär att hunden vill visa ännu mer att ”den är snäll”. Ofta förvärrar du alltså situationen och felbeteendet.

Man kan också tänka sig att man kan nonchalera bort den här typen av problem. Det är delvis sant… men bara så länge hoppandet i sig inte är självförstärkande. Ofta ökar hunden i stress, och då kommer hoppandet. Då kan det vara självförstärkande eftersom hundens aktivitet gör att hunden ”mår bra” av det den gör.

Men Suzannes hund idag arbetade vi i huvudsak med att förekomma, alltså INNAN hunden hoppar, och förstärker/avleder/stressdämpar då den inte hoppar.
”Förekommandet” är något vi kan kalla krav, och när hunden gör rätt, då förstärker vi.

Som i alla problem – Förekom!

Man kan ”äga” en smörgås, innan hunden tar den!
Man kan bestämma att en hund inte får hälsa, innan den hälsat!
Man kan ”tala om” för en hund att inte engagera sig i andra hundar, innan den engagerar sig….. och så vidare.
Förekommer man, så förstår hunden.
Förekommer man, hjälper man hunden att inte göra fel.
Förekommer man så kan man ofta belöna i en situation där man alltid annars ”fyar” hunden.

Har hunden tagit smörgåsen, har hunden börjat välkomna besök, har hunden börjat engagera sig i andra hundar, då skapar jag bara en negativ konflikt mellan mig själv och hunden. Något som sällan är bra eller framgångsrikt.