Skilj på, när hunden morrar.

Skärmavbild 2015-05-31 kl. 20.36.55

Lilla fina Amber ligger och tar det lugnt i SVT Go’kväll soffa….

I morgon bitti hälsar jag och lilla Nymo på TV4 igen. Vi går in i sändning strax efter 09 00.
Lilla Nymos fasta dagar är för övrigt fredagar, även om hon gästspelar ibland även andra dagar 🙂

 

Några saker som några undrar över….

Socialisering…….
Det är enormt viktigt med socialisering av valpen/hunden, men jag menar på att denna socialisering inte ska ske med alla hundar. Socialisering är viktigt i en flock, och en flock är den familj hunden lever i.
Att hälsa på hundar vi aldrig mer kommer att träffa, eller kommer ha en relation med, anser jag ger absolut ingenting förutom bekymmer.
Dels är risken stor att hunden får en dålig upplevelse, risken är stor att det sker en olycka, och framförallt lär du hunden på ett skickligt men ofta ovetande sätt att andra hundar är något vi ska engagera oss i.
Vinsten i att låta valpen/hunden träffa andra hundar den aldrig ska träffa igen, kan jag helt enkelt inte se.
Hundar är som så många andra djur flockdjur. flocken är familjen, inte alla möjliga andra artfränder.

 

Hunden som morrar, eller protesterar, ska du bara nonchalera…..
Detta har jag sagt många gånger, och jag anser att det är viktigt att göra så.
Om jag tar ett tuggben av min valp, och den morrar åt mig och försvarar sitt tuggben, då tar jag tuggbenet ändå och nonchalerar hundens beteende.

För att ett beteende hos en hund ska förstärkas så måste hunden få fördel i det den gör. I det här fallet alltså få fördel i att morra. Det enda sättet du kan ge hunden fördel i att morra i detta läge är att backa undan, låta hunden ha kvar benet, bli rädd för hunden, eller ”svara” hunden på det den gör.
”Svarar” du inte, utan fullföljer bara lugnt men bestämt, då lönar sig inte hundens beteende och det kommer att upphöra.

Här vet jag att en del inte håller med mig, men det gör inget. För jag hävdar att jag har rätt.
Men samtidigt är det viktigt att skilja på om hunden ”försvarar” något då du vill ha det, eller om hunden följer efter dig och ger sig på dig.

Alltså, hunden ligger och tuggar på ett tuggben. du tar det och hunden morrar – Nonchalera!

Du sitter i soffan och äter. Hunden hoppar upp och vill ta din mat. Du hindrar hunden, men hunden ”slåss” för att ta din mat – Det ska du inte tolerera! (detta händer dock otroligt sällan, men det händer).

Ger du dig in i hundens ”område”, nonchalera det hunden gör!
Ger sig hunden in i ditt ”område”, då måste du berätta för hunden att den gör fel.

17 svar på ”Skilj på, när hunden morrar.”

  1. Här kan det lätt bli missförstånd. Om du har bestämt att du ska ta valpens tuggben – gör det. Men om du närmar dig valpen medvetet eller omedvetet, och den har fått/hittat något att tugga på och morrar… hur ska man göra då Fredrik?

    Hunden har uppenbarligen uppfattat dig som ett hot, någon att göra uppmärksam på att ”detta är mitt” (mildare uttryckt). I min värld låter man valpen vara i denna situation, visa att jag var aldrig intresserad av ditt ben. Men med resonemanget du lägger fram ovan kan du mena att man då ska bestämma sig att ta ifrån hunden det den har – annars har den fått fördel i!

    1. Finns ju ingen anledning att ändra sig och ta benet bara för att hunden morrar. 🙂
      Bättre då att gå fram och ge hunden en godis eller lite kli bakom örat (något hunden tycker om asså) och sen gå därifrån. Det enda man inte ska göra, om man inte vill riskera att förstärka det beteendet, är att gå direkt därifrån eller gå in i konflikt och ”läxa” upp hunden.

      Mvh,
      Johan

      1. Johan, håller med! Men för många kan det nog uppfattas så och det var det jag menade med att det lätt kan bli missförstånd.
        Fast ska jag vara ärlig skulle jag absolut låta min hund vara om den fick för sig att morra åt mig när den har något ben. Tror inte att det skulle uppskattas med en kli bakom örat, har hunden väl morrat och jag fortsätter fram så anser jag att det finns stor risk att rubba tilliten. Allra troligast är nog att de skulle visa väldig underkastelse, ”oj det bara slank ur mig, förlåt förlåt förlåt”, men varför ta risken? Men så gör det inget för mig om hunden morrar när den har något heller. Det har aldrig hänt, men om… vad gör egentligen det? Förutom att det kan uppfattas som läskigt för främmande människor?

        1. Aha, då är jag med. 🙂

          Jag vill dock hävda att det är i princip helt riskfritt ur ett tillitsperspektiv att gå fram till sin valp och ge den en liten klapp om den morrar åt en. Poängen med det är inte nödvändigtvis för att hunden kommer uppskatta det mer än benet. Det är för att visa för sin hund att den kan lita på en och samtidigt visa att morr inte lönar sig. Skulle vilja gå så långt och hävda att det faktiskt är bland det bästa tillfället man har att stärka och bygga upp tilliten då det är en skarp situation för hunden.

          Går man direkt därifrån när hunden morrar finns alltid risken att man förstärker det beteendet och kanske även, nu spekulerar jag bara, att det faktiskt försämrar tilliten då man på ett sätt bekräftar att hunden hade rätt i sin misstanke/osäkerhet då man svarar på hundens signal…!?

          Mvh,
          Johan

    2. Håller med Mimmi, har endast testat en gång att ta matskålen i syfte aft om han får i sig något giftigt att jag kan ta bort den. Det gick bra nu vet jag att det går, men egentligen ska man inte ta maten ifrån en precis som du säger. Jag tycket såhär i efterhand att det finns viktigare saker att träna på än att skapa en sämre relation:)

    1. Lite lustigt dock att de i valpfilmen anger att det som visas i filmen inte är applicerbart på valpar som vaktar…. 😉

      Mvh,
      Johan

      1. Varför är det lustigt? Filmen handlar ju just om att förebygga. 🙂
        Anledningen till att Emily inte gör en video om hur du hanterar redan utvecklad resursvaktningsproblematik med en valp är just för att risken är stor att en förvärrar problemet, om en inte är bra på att läsa hund och kan tillämpa principerna som visas och individanpassa på ett bra sätt. Vilket också är varför jag anser det vara väldigt vanskligt med såna här receptlösningar…

        1. Tyckte det var lite ironiskt att i en tråd om hur man hanterar hundar som vaktar länka till en film som uttryckligen hävdar att det som visas inte är applicerbart på hundar som vaktar. 🙂

          I förebyggande syfte och för att lära in släpp-kommandot kan den säkert vara bra.

          Mvh,
          Johan

        2. Däremot tycker jag att det som visas i filmerna är mer receptlösningar än det Fredrik beskriver. Dock är ju både det filmerna visar och det Fredrik beskriver i stort bara olika uttryck av samma grundprincip enligt mitt sätt att se det.

          Mvh,
          Johan

  2. Och på vilket sätt ”får hunden fördel i” att låta dig ta dess ben, menar du? Logiskt felslut?

    Det här tillvägagångssättet är anledningen till majoriteten av de resursvaktningsfall jag får arbeta med som beteendekonsult, både vad gäller hund och andra arter. Det kan absolut fungera i vissa fall, varför en nu skulle vilja göra så när det är galet lätt att lära en valp att den får fördel i att jag tar saker som just tuggben utan morr, men i många fall kommer det också att eskalera till tydligare varningar och eventuellt utfall. Vanskligt att ge så generella råd som har potential att leda till skada när de tillämpas i fel situation, imo.

  3. Att valpen morrar från första början betyder att den inte litar på dig och är rädd att bli av med sitt ben. När du kliver fram och tar benet ifrån valpen så bevisar du bara att den hade rätt. Detta kan självklart medföra att valpen nästa gång vill visa dig ännu tydligare att den inte litar på dig och inte vill ha dig i närheten av sitt ben. Lyssnar man inte på en hunds morrande så kan det till slut leda till att den istället hoppar över dessa tydliga signaler och varningar och istället hugger dig. Jag ser absolut ingen anledning till att ta ifrån hunden ett ben eller matskålen som den har fått. Man vill väl att hunden ska känna sig trygg med att ha mat i närheten av någon annan, utan att vara orolig över att bli av med det den fått.
    Ignorera morrandet – absolut! Men låt benet vara! Du måste bevisa för valpen att den inte behöver försvara sin mat, för du vill ändå inte ha den.

  4. Man kan få hunden att samarbeta, vilket är bättre anser jag. En av mina omplaceringar ville absolut inte släppa det han fått tag i. Han morrade, sprang iväg och visade på alla sätt att det var hans.
    Men efter ett tag lämnade han frivilligt ifrån sig både boll, tugg ben och annat.
    Han kan leka med en boll och jag kan begära att han lämnar den till mig frivilligt.
    Han kan ligga och gnaga på en tuggis, när jag begär den av honom så lämnar han den frivilligt.
    Det är inte så svårt att på ett lugnt och bestämt sätt få hunden att samarbeta.

  5. Att hålla på och ta ben skapar mera konflikt än det bygger upp.. Jag har aldrig tagit varken matskål eller ben från mina hundar det jag gett har jag gett.. Vilket resulterat i att dom litar på mig och skulle dom få i sig något farligt kan jag lätt ta det ifrån dom och dom skulle aldrig morra.
    Tre av dem hade resurs försvar när de kom.
    Som bortblåst idag hos mig.
    Jag är av den åsikten.. Ge respekt kommer du få respekt!!

    Med ditt tips fredrik att ignorera en hund som visar en avståndstagande handling och ändå fullfölja. Kommer inte bygga upp tilliten att hunden litar på ägaren utan tvärt om det kan resultera i en hund som vaktar allt den har runt sig.

    Jag kan plocka vad som helst från mina hundar och dom spottar direkt ut något som det inte bör äta om jag ber dem. Men jag har också visat dem respekt då jag gett något från min egna hand!
    Vilket dom lärt sig och det har byggt upp tilliten.
    Jag håller helt med Stephanie 🙂

      1. Tack!! 🙂
        Jag börjar förstå varför hundar får stora bekymmer med ett resursförsvar. Jag blir lika trött varje gång klienter ringer och vill ha hjälp och tränare lärt ut dessa råd!
        Hunden försvarar allt till slut med liv och lem

Kommentarer inaktiverade.