Fantastiskt vilken kunskap det finns i Sverige.

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 20.22.45

Notera att detta inlägg INTE är ironiskt, notera att detta inlägg INTE är ett ”skrytinlägg”, utan läs inlägget som det faktiskt står utan några som helst baktankar eller annat 🙂

Jag har levt med två eller flera hundar hela mitt liv. Jag har inte levt en enda dag utan hund. Jag fyller i år 43, och därmed skulle man kunna säga att jag har 43 års erfarenhet av hund.
Men….. de första tio åren i mitt liv visste jag sannolikt inte vad jag höll på med, men jag vågar nog säga att jag har 33 års erfarenhet av hund, utbildning av hund, tävling med hund.

Under dessa 33 år har jag tävlat framgångsrikt i olika klasser, och på olika nivåer, med cirka 25 stycken olika hundar som jag själv utbildat hela vägen. Dessutom ett antal tjänstehundar (väktare/polis).

Uppe på det har jag stöttat och hjälpt ett tusental andra tävlingsförare och deras hundar.

Jag har arbetat som instruktör/lärare på Polishögskolan och på Rikskriminalpolisen, och utbildat polishundförare och polishundinstruktörer.
Jag har genomgått polisens utbildning för test av hund (vet ej om det finns någon mer civilist som har denna utbildning). Jag har en mängd annan utbildning av varierande art.

Jag har arbetat med så kallade problematiska hundar, i alla fall sedan jag fyllde femton år, och ingen av de hundar som levt med mig har någonsin visat upp ett problematiskt beteende.

Aldrig har jag haft en hund hemma som är besvärlig vid hundmöten, drar i kopplet, stökar eller på annat sätt varit problematisk.
En stor del av de hundar jag haft hemma, har kommit till mig på grund av att de varit problematiska, men bara efter någon dag har detta beteende aldrig mer visat sig.

Jag har hanterat tusentals och åter tusentals hundar på det ena eller det andra sättet, och det har givetvis gett mig en enorm erfarenhet.
Jag har utbildat/tränat hundar och hundförare/hundägare i Europa, Asien , Sydamerika, och därför behövt anpassa mig något till deras synsätt och kultur.

Jag är domare både på utställning och IPO, och jag dömer kontinuerligt mästerskap av olika slag.

Jag vågar påstå att min kunskap om hundar, hantering av hundar, utbildning av hundar, hantering av problemhundar, individanpassning mot hund och mot ägare, är väldigt god.

Trots min relativt höga kunskap, som jag egentligen inte kan värdera själv, så finns det alltid någon som vet mer, och bättre.

Visar jag hur jag tränar med mina hundar – Då säger någon att jag gör fel!
Visar jag hur jag tar bort ett problembeteende på någon hund – Då säger någon att jag gör fel!

Ja, du förstår vad jag vill komma….

Detta beror givetvis på, till viss del, att många är så okunniga så att de helt enkelt inte förstår bättre.
Men sannolikt är det generellt på grund av den höga kunskapsnivån som finns i vårt land. Vi är duktiga på hund i Sverige. Nästan varje hundägare i Sverige har en unik kunskap. En kunskap vi alla ska ta till oss och lära oss utav.

Att hålla på med hund, är att hela tiden pröva sig fram. Det finns inget facit, det är inte alltid rätt är rätt på en individ, eller fel är fel på en annan individ, och det är sannolikt därför hund och hundträning är så fascinerande och roligt.

Tänk om man kunde ta allas kunskap, lägga det i en gryta och koka ihop allt. Då skulle vi få en soppa, som vore fantastisk.

Jag läser allas kommentarer här på bloggen. De få inlägg som innehåller mycket personangrepp eller andra dumma saker, försöker jag glömma, men alla andra läser jag noga och lär mig hela tiden.

Tänk vad bra det skulle vara om vi bara kunde ta till oss av varandras tips och råd, och dra nytta av dessa på olika sätt.

Jag är väldigt imponerad, helt enkelt, av den fina hundkunskap vi har i Sverige 🙂

 

47 svar på ”Fantastiskt vilken kunskap det finns i Sverige.”

 1. Måste säga att du står med fötterna på jorden o du har ett tänk som jag gillar……man får så mycket råd av alla som kan hund så man vet inte vilket ben man ska stå på till slut…..så nu har jag slutat lyssna på alla råd……jag kollar igenom dina blogginlägg om jag hittar nåt jag behöver få reda på o sen har jag ett par vänner till som jag litar på…..tycker du är en stor trygghet i hundvärlden 🙂

 2. Det som skiljer oss övriga hundkunniga ifrån dig är dock att du syns offentligt. Det du uttrycker om hundar gör du i sociala medier och på TV. Därav är det många som tar efter dig.
  Och det är det som är så farligt eftersom du alltsom oftast påvisar – trots ditt ovan nämnda hund-CV – stor okunskap samt grova tillkortakommanden.

  Jag skulle önska att du tog större ansvar – med varje enskilt ord och handling – och gjorde ditt yttersta för att påvisa HUR MAN GÖR RÄTT istället för som nu så lättvindigt vifta bort dig själv ifrån just detta.

  Just detta inlägget t.ex får dig inte att verka mera ödmjuk, vilket säkert var avsikten. Du verkar bara vilja avsäga dig allt ansvar som hundcoach, förmodligen för att du inte klarar av att så många ser igenom så mycket av det du gör.
  Du blir helt transparant i TV och vi som faktiskt kan något om hundar måste istället ta på oss ansvaret att påvisa när du gör fel.

  Lite mer självinsikt skulle klä dig bättre Steen!

  1. Jag personligen tycker att du kanske borde vara lite ödmjuk !!!! Det är också alltid jäkligt lätt att döma andra. Det finns absolut ingen universal lösning på hur man ska träna sin hund. Då dessa faktiskt är INDIVIDER. Men det är bra att någon åtminstone ger lite tips som man kan pröva om man vill. Jag håller inte alltid med Fredde men han kan faktiskt hund. Detta säger jag med endast 43 års erfarenhet av hund då jag inte heller visste vad jag gjorde dom första 10 åren M.V.H Pia

   1. Finns dom som haft hund i 50 år och inte kan hantera en hund med ett stort register av problem..
    Så åren säger faktiskt inte ett skit om människan har kunskap eller inte..finns dom som gjort allt det fredrik gjort i tävlingar etc.. Och som inte heller lyckas rehabillitera en hund med ett stort bagage av problem!!
    Fredrik har ju själv avlivat och omplacerat hundar med bekymmer.så det är väldigt lustigt att säga att han då är oerhört kunnig i hund. Sen betvivlar jag inte ett dugg att fredrik inte har egna hundar som är problem fria och jag tror absolut han är kunnig i mycket. Men jag vet människor som kommit mycket längre i just HUND.
    Det är så LÄTT att kasta sten då man sitter i glashus.
    Så åren någon haft hund betyder verkligen inte att den människan KAN hund.

    1. Jag tror inte att t.ex Barbro Börjesson får såhär mycket pisk av följare/anhängare som Steen får. Att så många anser att Steen uttrycker sig/agerar fel har bevisligen sina skäl..

     Han har dessutom grava svårigheter att förmedla hur man på bästa sätt handskas med och fostrar bara en liten valp, så han bevisar ju ständigt sitt hundkunnande.

     1. Du har självklart rätt till dina åsikter, men i all din kritik har jag än inte sett dig komma med ett enda tips eller råd på hur man ska göra istället…

      Mvh,
      Johan

    2. Du menar att det är skillnad på kunskap/kompetens och erfarenhet/vana…!? 😉

     Mvh,
     Johan

     1. Tycker Hanna H kan lägga upp lite filmer här så vi får se hur någon som inte ”Kastar sten i glashus” agerar/jobbar med hund, gärna med en mycket dominant, genetiskt osocial agerande hund utan signaler !

     2. Ja du Annica jag hade gärna gjort en film på dom hundar jag rehabilliterat. Men har tyvärr inte gjort en film.
      Lustigt att det alltid är samma människor som kommenterar då man inte har exakt samma åsikt som eran stora idol fredrik. Det är ju tur Hanna iallafall vågar ha en egen åsikt.

     3. Vad gäller dina åsikter om beteenden och genetik så blandar du verkligen ofta ihop det Annica. Du tror så många problem beteenden bottnar i genetik.
      Och sen har alla hundar signaler. Dock visar dom det olika.
      Vissa beteende är mera befästa än andra beroende på hur länge hunden hållit på med det.
      Och ytterst få beteenden är genetiskt!
      Men orkar inte gå en diskussion med det igen med dig 🙂

     4. Hanna H
      När jag tittar efter en valp så försöker jag hitta så mycket som möjligt om föräldradjuren och deras släktingar. En valp som har släkt som visat någon form av aggressivt beteende går bort men också mycket annat som bevisligen nedärvs. Stress, pip, bytesmedvetenhet mm.
      Jag vill inte utbilda en hund som senare inte kan släppas med andra okända hundar eller som försvarar ett byte som en okänd människa behöver ta från hunden.

      Alla som arbetar aktivt med hundar, alltså man vill ha en hund som passar för ändamålet tittar troligen på en hel massa beteenden när dom väljer valp. Olika för olika hundraser.

      Så varför skulle inte genetiken vara viktig även för de hundar som utvecklar ett problembeteende?

     5. Jag menar INTE att ägarna har ett stort ansvar i om hunden får ett problembeteende. Ansvar att inte köpa en hund man inte klarar av. Ansvar att fostra och utbilda hunden osv.

      Det skulle vara svårt att få mina hundar att bli aggressiva men det kan bli andra problembeteenden. Är man inte beredd på att allt hunden gör går fort som blixten så får man problem..
      Välj rätt valp så blir det bäst!

     6. Annica, en hund utan signaler? hmmm, det har jag ännu inte träffat på, och då har jag ändå haft en individ som hade det ”lite problematiskt med generna” som du uttrycker det.

      En hund, mycket mycket rädslor bottnat i osäkerhet, men med en nyfikenhet utöver det vanliga. Dvs, en hund som ”tog sig fram” p g a nyfikenheten, men om något bara ”rörde sig fel”, så gick säkringen, på en tiondels-sekund, men nog allt fanns alla signaler där, men beteendekedjan rasslar lite fortare igenom på en sådan hund, så ett ”otränat öga”, faktiskt inte uppfattar det, än mindre hinner man avstyra det ÄVEN fast man ser alla signaler, för när man väl reagerat, så har kedjan löpt till sitt slut.

      Allt fanns där, frys för att utvärdera (fly eller fäkta) och såg inte individen chans till flykt vilket de oftast inte gör p g a ”tunnelseende” (misstänker jag) kom sedan morr för att öka avståndet men då avståndet inte utökades tillräckligt snabbt, och det inte fanns några flyktvägar, så fanns det bara en sak att göra, bita ifrån.

      Den kedjan finns med, i alla hundar, oavsett HUR ”genetiskt dåliga de är”, den rasslar bara igenom på en 10-dels sekund … så, det där om hundar utan signaler, det är att snacka i nattmössan säger jag 😛

    3. Hanna H : Nä alla ”problem” beteenden grundar sig inte genetiskt, MEN det finns individer som får visst beteende genetiskt !! Nä, alla hundar visar inte alltid signaler innan ett visst agerande !!. Nä, jag håller inte med allt FS skriver o tycker, MEN han har vissa poänger och han vågar skriva dem här. Du bara svamlar ju o klankar på alla som inte tycker som du, fast du inte själv skriver klart vad/hur du tycker/gör. Att ha ödmjukhet inför olika sätt att träna är väl en självklarhet ? (OM man nu är hundkunnig, vill säga ) Ja, du, den dagen jag själv säger att jag kan hund hoppas jag någon skjuter mig, för kan hund, det kan ingen, men man kan ha en öppenhet, ödmjukhet o törst efter mer kunskap om hund o olika tränings sätt. Kan väl inte vara så svårt o filma när du träna ? Har du ingen mobil o filma med ? eller kamera ? Vore SÅ intressant o se, så man vet att DU inte kastar sten i glashus 😀

     1. Glömde, Hanna H, genom dina kommentarer visar det sig klart o tydligt att du INTE träffat tillräckligt många olika hundindivider för att kunna påstå sig vara hundkunnig, pinsamt !!

     2. Annica
      Jag och du klaffar inte så finns inget mera att säga…
      Sen kan man inte från mobilen lägga upp filmer. Eller gör du dig dum.
      Tagga ner lite andas en stund 🙂

     3. Haha 🙂
      Det vet du inget om Annica 🙂
      Kan ju glädja ditt sinne att där har du fel 🙂
      Jag har träffat väldigt många olika raser och individer.
      Och den Annica som just nu börjar bli riktigt pinsam är ju du. Undra vad ditt blodtryck ligger på just nu så fruktansvärt igång som du är.
      🙂
      Jag släpper detta nu med dig.. Vill du fortsätta så skriv av dig. 🙂
      Godnatt

  2. Den skulle klä betydligt fler, dig inkluderad 😛

   Själv kan jag vara kritisk, har varit det flera gånger, men jag försöker ändå skriva hur JAG ser på saken, istället för att plumpt påstå: ”Du kan ingenting, du gör fel bla bla bla” …

   Men, idag håller jag med honom, det finns MÅNGA MÅNGA här i Sverige som är duktiga på hund, inom olika områden, ”vi” i Sverige är faktiskt helt klart BÄST på hund i hela världen, och det står jag för 😀

   1. Jag håller med dig i de att stor kunskap finns i Sverige..
    Men samtidigt ökar problemen för många hundägare.
    Jag tror faktiskt mycket på det Tony säger när han säger att vi har tonvis av videosar där ute och tusen olika tekniker men trots det så fortsätter problemen öka.
    Och ja tror på när Tony säger att det många gånger är att teknikerna blir partiska. Man fokuserar på ETT problem när det egentligen handlar om en helhet.
    Jag hade aldrig fått bukt med mina hundars bekymmer eller andra hundars beteenden om inte jag hade jobbat med mig själv, och hela bilden av dem som art.
    Jag vet att du också förespråkar en helhet för det har vi pratat om många gånger Patrik 🙂

    1. Fast, jag tror inte problemen i sig har ökat (procentuellt sett), bara det att med internet så får man höra allt istället för det som hände i sin egen lilla bakgård så att säga.

     Sedan, så ökar antalet hundar och hundägare, så fler problemhundar finns, men inte ”sett till procentuell ökning”, det ligger nog på samma

     En stor faktor, i att man tror att problemen har ökat, är ju just medias fel, och deras snedvridna bevakning om ”farliga hundar”

     1. Ja det är sant 🙂
      Som vi pratat om.. Har man inte känslan för det man gör kan man göra vilken teknik som helst utan resultat.. Väldigt mycket sitter i människan och hur den förmedlar :p

 3. Jag vill säga stort tack för det du get mig och min hund hittills! Hade verkligen inte denna underbara relation med min tidigare hund som jag har med nuvarande tack vare dig! Jag har lärt mig mycket genom att följa dig på Fb, instagram och TV! Åh vilken fantastisk resa du gjort, imponerande!

 4. ”och vi som faktiskt kan något om hundar…” Ojoj, snacka om att det finns fler som skulle klä i lite mer ödmjukhet.

 5. Tack för din blogg! Har lärt mig jättemycket av dej! Gillar att du har ett så sunt synsätt på hundar och inte krånglar till det.

 6. Om Fredrik skulle säga att jag kan ju inte så mycket om hund och jag vet ju inte så mycket… Så skulle han inte vara ödmjuk. Då skulle han vara idiot. Ödmjukhet handlar inte om att ljuga om vad man kan och förminska sig själv. Det handlar snarare om att vara öppen för nya tankar och kunna erkänna när man gör något tokigt. Det senare gör Fredrik.

 7. Till Hanna H : Du är jävligt nära personangrepp o kränkningar nu, det vet du !! Sen, OM du nu har funnit ett universalt sätt att träna hund gör du definitivt INGEN reklam för det eller dig eller dina anhängare. Den attityden du håller är enbart pinsam o barnslig ! För OM man har ett uns av hundkunskap då visar man ödmjukhet o öppenhet för olika individer o sätt (har skrivit det innan )

  1. Nu får du ger dig Annica..du har gett till personangrepp själv från första början..
   Så lägg av.
   Och dina utropstecken gör att du låter hysteriskt förbannad.
   Mina anhängare?
   Reklam?
   För att göra reklam måste folk veta vem man är och det vet ingen, ingen vet ens vem du är heller.
   Sen har jag inga anhängare här.
   Ge dig!!

  2. Du själv Annica är inte det minsta ödmjuk.
   Sen pratar du om kränkningar var någonstans har jag kränkt dig.
   Du får ursäkta men du börjar låta helt galen som människa så som du vräker ur dig. Svär och slänger ut utropstecken.
   Tycker du att pajkastningen leder någonstans? Eller känner du att det är viktigt för sig att ha sista ordet.
   Kan du inte bara sluta kommentera under mig och inse att vi två har helt olika åsikter.
   Är det så svårt?????????????

  3. En människa som skriver att alla hundar visar inte signaler den har jag inte så mycket att prata med om..
   Hundar visar singler på olika sätt men alla människor har inte öga för att se hur hunden ser ut innan den agerar!!
   Väldigt få som kan läsa av de små signalerna vissa hundar visar innan de agerar. Men visar det gör dom!
   Därför för man träna sitt öga att kunna läsa de. Och ha timing.
   Lätt att säga att vissa hundar inte visar signaler då du kanske själv inte sett signalen.
   Men vad vet jag 🙂

   1. Vad är sann och säker kunskap? Finns det? Det som är sant idag kanske är osanning imorgon! Jag tycker det är roligt att se på ny kunskap och det är något Fredrik get mig, ny kunskap som jag utforskar och som jag anser fungerar bra. Tror inte han hade varit där han är idag om han inte kan något om hund! Vi kan spekulera och diskutera i all framtid hur en hund fungerar men jag tror det är något som hela tiden kommer förändras, alltså våra kunskaper om hundar då nya kunskaper tillkommer med tiden. Allt utvecklas helt enkelt!

 8. Patrik, jo, de finns de individerna, varken skall, morr, rest ragg, öron signaler, backa undan, nada….jag vet, även de få som träffade hunden o de är MYCKET hundkunniga, MEN som alltid, det man inte sett/upplevt – finns inte. ”Lite problematiskt med generna” inte riktigt så jag uttryckte det 🙂

  1. MEN nu var det ju inte riktigt detta tråden handlade om utan hur kunnig man är på hund o hur man i så fall tränar vissa typer av hundindivider. Anser att om man inte kan vara ödmjuk o öppen för olika tränings/inlärnings metoder, visa hur man själv tränar om man nu tycker så starkt olika, kanske man ska kliva ner från sin höga häst o inse att man inte är så hund”kunnig” som man anser sig vara ! 🙂

 9. Ja de man inte kan läsa lägger man på andra…..
  Och i detta fallet då så skulle enligt ”dina experter” hunden vara signaldöv.
  Är nog flera då som borde kliva ner från sina ”höga hästar ”
  Det ni inte sett lägger ni på hunden och säger den är signaldöv.
  En riktigt unik hund 🙂
  Får gratulera till de iallafall 🙂 jag har haft hem hundar som dom sagt är genetiskt aggressiva och rädda. Då de fått en bra miljö och sunda signaler och landat fungerar de som vilka andra hundar som helst.jag har en liten dam hemma som biter på 0,1 sekund för hon har ett bagage i grunden och är under rehabilitering. Men hon ger en signal innan hon gör det. HON SPÄNNER SIG MYCKET KORT STUND.
  Det vill säga hon hamnar i ett frysläge sen kommer ett hugg om folk inte backar och låter henne vara. Dvs frys sen försvar.
  För ett otränat öga hade dom sagt hon markerar direkt och har ett genetiskt fel och är aggressiv. Men hon signalerar mycket tydligt men mycket tyst. Precis som Cm säger så är dom ”tysta hundarna svårare att läsa ” men visst sjutton signalerar dom!!
  Men många ser inte det!
  Lätt att säga folk är kunniga när de inte är tränade att läsa minsta mikroskopiska signal från en hund som signalerar ”tyst ”
  Finns så många sk ”experter ” som dömer ut hundar och kallar dom än det ena än det andra sen när man får hem dom är det inte alls så som ”experten ” sagt.
  Så signaldöva hundar, ja då får nog hunden vara bokstavligt DÖD! :p

  1. Var varken aggressiv eller osäker. Det som stör mig så in i helvete är att man kan uttala sig om en träning/inlärning/hund UTAN att ha sett. Att göra DET kallar jag för att vara icke hundkunnig. Skulle aldrig i livet uttala mig om en träning/inlärning/hund utan att först ha sett. Väntar fortfarande på en film som visar hur just du tränar

   1. Jag ska komma in här den dagen jag stöter på er sån hund som du berättar om, jag lovar de 🙂
    Inte stött på det än. Men den dagen jag gör de då ska jag säga att jag håller helt med 🙂
    Finns dom som kallar min Canelli för ”att inte visa signaler ”/ ej varna.
    Men det gör hon, fast dom ser det inte.
    Svårt att hålla med dig då man själv sett signaler på hundar, som folk sagt inte visar signaler.
    Men men träffar jag en hund utan signaler, absolut då tar jag upp det igen 🙂

  2. Alltså jag tycker det kastas lite för mycket sten på varandra här i tonen! Alltså jag kan förstå vad folk menar med att hunden inte ger signaler innan det sker något. Hade en kompis vars hund hade resurs försvar och bet andra hundar när han blev trängd. Den ena hunden kunde ligga på golvet nära sin matte och han blev biten samt bet den andra hundar när det var leksaker eller nivån på leken gick upp i en högre aktivitet. Då sa det poff från noll till hundra signalerna innan det hände något gick oerhört snabbt. Det var ju inte precis de där klassiska signalerna som uppspändhet eller morr man fick kolla efter utan det var det som skedde innan som var signalerna. Alltså att stå här kommentera vad folk har fel i utan att se vad som händer in action känns väldigt oödmjukt!

  3. Mina MYCKET hundkunniga bekanta sitter inte på några höga hästar, de har stor ödmjukhet o öppenhet istället, vilket tycks fattas många andra, serru

   1. Nä,en hund utan signaler finns inte. Däremot finns människor som inte ser dessa tysta signaler. Precis som Hanna skriver,så kan en hund bli stel och frysa till en tiondels sekund,och DET är en signal.

    Fredrik,varför inte skriva om din erfarenhet om dessa olika signaler,och olika typer av hundar.
    Skulle vara intressant att läsa din kunskap 😉

    1. Tror inte heller det finns hundar utan signaler, men i praktiken är det ju egalt om hunden inte visar en signal eller om den signalerar så snabbt och under så kort tid att vi inte hinner uppfatta den.

     Känns det inte som en icke-fråga på något sätt…?

     Mvh,
     Johan

     1. Dom visar en väldigt tyst signal innan dom agerar just de hundarna. Därför går de fort och en sån hund får man ha mycket mera koll över än kanske en annan typ av hund.
      Därför min Canelli inte ska hålla på och hälsa på nya här, då jag vet hur fort hon vänder. Och nästan ingen kan känna in när hon på en bråkdels sekund fryser för att sen direkt agera.
      Så bättre hon inte hälsar alls då hon just nu inte kan hantera den interageringen 🙂

    2. Visst e det så Thea 🙂
     Självklart visar en hund signaler.
     En hund i ett frysläge kan se ut som att den inte visar signaler eftersom den är i ett frysläge. Men den visar ändå signaler.
     Du är verkligen inte ödmjuk Annica som inte kan läsa att hundar kan visa signaler TYST som väldigt få människor ser. Du fortsätter hävda ”dina experter vet vad dom pratar om”
     Och absolut det är ok 🙂
     Men då är jag precis lika ”ödmjuk ” som dig och kommer fortsätta hävda motsatsen.
     🙂

     1. Obs ! Har inte skrivit ”experter” utan Mycket hundkunniga ! Tycker ni som leker besserwisser gentemot andra kan visa upp hur o vad ni tränar, vore SÅ intressant o även lite mer upp till bevis

Kommentarer inaktiverade.