Gammalmodig och hård, eller mjuk med nytänkande?

Skärmavbild 2015-06-02 kl. 07.34.04

Bilden är tagen från en av mina böcker.

På fredag morgon då lilla Nymo och jag besöker tv4 ska vi gå igenom detta med kloklippning. Det som är ett enormt problem för många hundägare och inte minst hundar.

Frågan man kan ställa sig först är varför man måste klippa klorna på en hund?

Det beror på att klorna växer, och inte alls slits ner i samma utsträckning. Extremt hårt arbetande hundar kan ibland slita ner sina klor, så att kloklippning inte behöver ske lika ofta. Men det är relativt ovanligt.

Långa klor kan innebära ömhet i tassar, och framförallt ökad skaderisk. Ett klobrott, som sker lättare om klorna är långa, är väldigt smärtsamt för hunden och tar lång tid att läka.

Det här går vi igenom på fredag är det tänkt. Hoppas du tittar då!  🙂

 

Hej Fredrik.
Jag har följt dig länge, och kommer att fortsätta följa dig och ditt fantastiska arbete, men jag har en fråga. Du är en stor inspirationskälla.
När du blev ”känd” så klassades du mer som en ”hård” dressör, medan du nu är mer känd för dina mjuka metoder.
Har du själv någon förklaring på denna förändring, är det medvetet, är det teve som påverkat dig, eller vad?
Jag tycker du är så duktig, men jag är nyfiken på förändringen.
Med vänliga hälsningar X

Hej, vad kul att du följer mig. Hoppas jag kan fortsätta inspirera dig i det du gör.
Jag har hört detta förut, och jag vet också att i vissas ögon klassas jag som gammalmodig och hård, medan andra har en helt annan uppfattning om mig.
Jag tror inte alls det har med varken teve eller mig själv att göra. sannolikt har det med den hund jag arbetar med att göra.
Jag arbetar inte efter specifik metod, utan individanpassar mig efter hunden, vad jag vill åstadkomma och vad jag har framför mig.
Jag har hela tiden arbetat med tron om att skilja på inlärning och uppfostran, och lite beroende på vad jag arbetar med, så uppfattas jag olika.
Arbetar jag med en schäfer som vill bita grannen, då kan jag nog uppfattas som hård. Men arbetar jag med att försöka lära en hund något, klassas jag nog som mjuk.
De personer som ofta eller jämt försöker lägga mig i ett specifikt fack, eller påstår att jag förändrat mig, har nog sannolikt inte riktigt den förståelsen över vad individanpassning innebär. Kanske har dessa personer inte heller samma syn på mig då det gäller att skilja på inlärning och uppfostran, nya felaktiga beteenden och djupt sittande beteenden.
Jag vill också passa på att bara nämna, att allt nytt är inte bra (eller mjukt), att allt gammalt är inte dåligt (eller hårt).
Detta tror jag är svaret på din fråga // Fredrik Steen

5 svar på ”Gammalmodig och hård, eller mjuk med nytänkande?”

 1. Jag har en fråga jag gärna skulle vilja ha svar på..

  Har en tollare på 8 månader som lätt blir stressad i nya miljöer/ när hon ser andra hundar/ barn. Du pratar om att ligga steget före hunden och du förklarar i någon video att hundens stressnivå är från skala 1-10. Men vad ska vi göra när vi vet att vi möter en hund och hon går fint (1a) för att sedan öka till en 10a där hon ställer sig på bakbenen och bara vill fram? Hon stänger av totalt, dessutom är hon ingen godistok utan det bästa hon vet är lek – men det ökar ju bara hennes stressnivå ännu mer…. Tränar mycket passivitet på bruks/ lekplatser osv för att få henne mer avslappnad, men det känns inte som att vi kommer framåt. När hon är stressad så drar hon iväg i kopplet, nosar hela tiden och skakar av sig stressen (lugnande signaler, jag vet). Vad ska jag göra? Träffar en grannhund som vi brukar träna med. Då står vi bara och pratar med varandra och går i 8:or för att träna på att ”tappa fokus” från grannhunden.. Vet inte om det är rätt metod eller ej.

  Det känns som att alla förespråkar att man ska leka och ha roligt tillsammans med sin hund. Men tyvärr har vi använt detta vid fel tillfällen tror jag. På t ex valpkursen fick vi instruktioner om att använda oss av lek som belöning, vilket jag tyvärr tror har ökat hennes stressnivåer ännu mer vid olika situationer. Varför skriver du inte så ofta om lugna metoder? Eller det kanske du har gjort bara att jag missat det 🙂

  För övrigt så inspirerar du mig å min vovve – men lugna metoder hade varit intressant att läsa mer om 🙂

  1. Jag har exakt samma problem med en cockerpoo på 9 månader. Han är annars rätt lyhörd för om jag ”talar om” att något inte är ok, men sedan bara några veckor tillbaka når jag inte fram till honom vid hundmöten. Och godis ser han inte ens, jag har försökt förekomma med både kommunikation och distraktion. Stressbeteendet är identiskt med det du beskriver, J, så jag hoppas någon har lite klok input vi kan få hjälp av :o)

 2. Ett litet tips till er som har problem med kloklippning . Slipa med en fotfil och se om er hund är mer bekväm med det . Vi har köpt scholl nya eldrivna fotslip och nu använder vi den på hundens klor och det fungerar superbra !

  1. Det finns även elektrisk klofil med sandpapper speciellt för hundar. Jag använder mig av en sådan till mina killar.

Kommentarer inaktiverade.