Jag vill verkligen avråda från att vara kravlös mot hunden!

Skärmavbild 2015-06-09 kl. 18.28.25

I morgon är min första inspelningsdag för den programserie på tio avsnitt som kommer i höst.
Det ska bli kul att sätta igång, det har varit en bitvis kämpig resa fram till målet – Ett nytt Hundteveprogram!

 

Det som gäller redan från början med en ny hund är att skapa relation och förtroende. Att lära både sig själv och hunden att kommunicera.

Det som gäller är att skapa rätt och bra förutsättningar för att du och hunden ska trivas tillsammans, och att forma hunden så att det passar ditt liv och din livssituation.

För att hunden ska sitta, ligga eller stå, när vi säger åt den att göra det, så tränar vi detta och belönar då den gör rätt.
För att lära hunden att det är okej att klippa klorna, så tränar vi hunden och belönar den på olika sätt när det går bra.
För att hunden ska uppföra sig vid hundmöten, möten med andra personer, så tränar vi det, och belönar det då allt går väl.
Denna lista går att göra hur långt som helst.

Vi ska på alla möjliga sätt lära hunden vad som är rätt och fel, och vi gör det gärna med hjälp av belöningar.

Frågar någon – ”Jag har problem med hundmöten” – då svara vi gärna att hundägaren ska avleda hunden med något hunden tycker om, eller som hunden uppskattar.
Frågar någon – ”Jag har problem med kloklippning” – då säger vi gärna att man ska ta det lugnt och belöna då hunden gör rätt…
Även denna lista går att göra hur lång som helst.

Jag säger detta själv, jag menar detta jag säger eftersom detta är den rätta vägen, men……. för det finns ett ”men”….

Kravfasen – ”Nu gör vi så här”, ”Det här får du finna dig i”, ”Du måste göra som jag säger” – Detta får absolut inte glömmas bort, eller medvetet tas bort helt.

Jag tror inte någon innerst inne tror att en relation med en annan individ alltid är helt konfliktfri.
Jag tror inte någon förälder, helt och totalt, uppfostran barnen helt utan krav.
Jag tror inte heller att någon egentligen tror, att man kan ha en hund i tolv år, och aldrig under denna tiden hamna i en situation, som man helt enkelt inte är förberedd på. Eller en situation där det du lärt hunden (med hjälp av belöningar) alltid fungerar.

Har man då inte, redan från början, lärt hunden – I denna flock finns regler, i denna flock kan man behöva göra saker eller acceptera saker, även om jag inte är så förtjust i det – Då är risken stor att det helt enkelt ”skiter sig”.

Att leva tillsammans med en hund under något år, ett år helt konflikt och kravfritt, och sedan tro att man som hundägare helt plötsligt en dag kan få min hund att sluta slåss då den blivit angripen av en annan hund, om man inte lärt den vad ”måste/(krav/gör som jag säger” innebär…… Då får man nog en tråkig överraskning.
En överraskning som bara på en händelse kan riva ner det fina förhållande ni haft och arbetat fram, fram till nu.

Jag vill därför återigen trycka på skillnaden mellan inlärning och uppfostran, skillnaden på att lära en hund sitta på kommando, och tala om för en hund att inte jaga bilar.

Kravfasen, den måste finnas med redan från början. Detta även om den är väl avvägd i förhållande till vår relation, men jag vill verkligen avråda från att undvika den helt.

Den individ/individer du och jag älskar som mest i världen, det gör vi sannolikt inte för att dessa aldrig ställer ett krav på oss. Det gör vi sannolikt inte för att dessa individer aldrig säger att vi har fel…..

En fin relation, en bra och sund relation, det bygger på så mycket mer än bara belöningar!

13 svar på ”Jag vill verkligen avråda från att vara kravlös mot hunden!”

 1. Ser fram emot en tydlig och lättbegriplig programserie som påvisar hur man enkelt bygger en god kommunikation med sin hund. En ypperlig chans att visa praktiskt hur man gör rätt.
  Folk behöver se enkel och lättbegriplig positiv inlärning. Utan en massa jidder runtomkring.

  Bloopers i all ära men folk behöver se hur man praktiskt gör r ä t t för att fatta hundars kommunikation och inlärning. Kan man bara lära sig läsa av en hunds signaler är halva slaget vunnet!

  1. Hanna – teve är dock underhållning som bygger på att många vill se programmet. Jag skulle gärna själv se ett teveprogram utan allt annat än just bra hundträning, men det tror jag faktiskt aldrig kommer att ske. Jag hoppas dock programmet kommer falla er i smaken 😉

   1. Jag vet flera gamla hundägare som nu bor på serviceboende och inte kan ha hund längre. För dom betyder inslagen med Lilla Nymo jättemycket, så trist med alla matprogram..

 2. Frågan som alltid dyker upp: Hundar som blir ”blockerade på en hundradels sekund”? Krav på att de ska uppföra sig, eller acceptans att man inte kan nå dem, och därför istället öka avståndet till det de reagerar på?

  1. Öka avstånd är väl i princip samma sak som att förekomma, vilket i sin tur inte utesluter kravfasen..!?

   Mvh,
   Johan

   1. Förekomma om man hinner förekomma, ja. Menade om hunden redan reagerat på något och blivit blockerad, ska man till exempel i det läget kräva av hunden att den slutar med sin reaktion, eller ska man acceptera att man vid det tillfället inte lyckades förekomma, och bara öka avståndet för att försöka underlätta för hunden att avreagera?

    Men, så kan jag ha missförstått krav helt och hållet… Krav på genomförande lär man ju inte hålla på med innan man är säker på att hunden förstått vad man menar och ”lärt sig”, och hur vet man när en hund ”lärt sig”? Är det när den ”lyder ett kommando” oavsett miljö och omgivning?

    1. Jag brukar försöka få hunden att sluta även om hon är på. Ibland lyckas det, ibland inte. Tror inte det finns ett rätt svar på den frågan och man ska nog inte lägga någon prestige i det heller. Testa och se vad som funkar bäst tycker jag.
     Tror felet många gör är att när de ökar avståndet och hunden lugnar ner sig är att de glömmer bort att fullfölja kravet.

     Det går alldeles utmärkt att ställa krav innan hunden ”lärt sig”. Det handlar bara om att anpassa kravbilden/kravet efter vad hunden förstår. Ett krav kan vara vad som helst i princip så länge det innefattar en prestation och en motprestation. Tänk ”Gör du A gör jag B”…å sen är det bara att byta ut A och B mot vad man vill så länge det är något precist/detaljerat. 🙂

     Ett krav kan vara så enkelt som att om hunden tittar på mig får den en belöning (men tittar den inte på mig får den ingen belöning).

     Om hunden gör det man ber den om under samma/liknande omständigheter kan man nog säga att den kan det…under de omständigheterna. Då är det bara att gå vidare till andra omständigheter som man vill att det ska fungera under och träna på det tills hunden kan det även där osv osv.

     Lite så ser jag på det iaf. 🙂

     Mvh,
     Johan

 3. Fredrik, allt du rabbla upp, innehåller ett ”krav”. Sitt, ligg, stå, inkallning … så här uppför vi oss, bla bla bla

  ALLT! innehåller ett krav.

  För, om du inte är nöjd med ”sittet”, så utfaller ingen belöning, dvs ett KRAV finns, som ska uppnås, innan belöning faller ut.

  Här tycker jag du gör en liten ”tankevurpa” faktiskt, men trösta dig, du är inte ensam 😉

  1. Fast om belöning utfaller även om hunden missköter sig saknas väl krav…? 🙂

   Mvh,
   Johan

   1. ha ha ha … fast, då är det ju något annat som felar, och det är inte hunden 😉

Kommentarer inaktiverade.