Det är en tankevurpa.

Skärmavbild 2015-06-11 kl. 17.03.38

Denna otroligt fina vovve (Berner Sennen) och dennes underbara ägare träffade jag igår på första inspelningsdagen av den kommande teveserien som kommer i höst.

Vi tränade på tydlighet. Ägarens förmåga att kunna belöna och kunna begränsa.
När man pratar om tydlighet gentemot en hund så är det ofta ett ”negativt” laddad ord. Där man omedelbart tänker på tydlighet då det gäller tillrättavisningar. Men tydligheten är minst lika viktig då det gäller ”belöningar”.

Jag är så oerhört glad åt teamet jag arbetar med också. Hela teamet, 6-7 personer (producent, inslagsproducent, kamera, ljud, med mera) visade sig också vara ett fantastiskt gäng….. blir bra och trevligt detta 🙂

 

I morgon bitti klockan 0945 kliver jag och lilla Nymo in i TV4-studion.
Vi ska prata ”möten med personer” och hur jag anser hur man ska göra, och som jag gör med Nymo.
Vi kommer att titta på två filmklipp, och prata en del runt detta.
Jag tycker ämnet är ett viktigt ämne, och jag har en hel del synpunkter på hur detta ska göras och gå till.

Först och främst anser jag att man ska vara sparsam med att låta hunden hälsa på personer man möter på promenaden. Anledningen till detta är att jag inte vill ha ett engagemang mot människor vi möter på promenaden.
Om man vänder på det hela, och frågar sig vad vinsten skulle vara med att hunden får hälsa på människor på promenaden, så kan jag faktiskt inte hitta en enda.

Min uppfattning är, att om man har en hund som är ”öppen och tillgänglig” så behöver man inte alls träna på detta. Snarare då tvärtom – Att man inte ska engagera sig i alla.

Har man en hund som har brister i tillgängligheten och är lite osäker på främmande människor, då anser jag att träningen – Hälsa på allt och alla – snarare förvärrar ångesten/rädslan/osäkerheten hos hunden med dessa möten, än tvärtom.

Dessutom är det så, att en hund som är väldigt öppen och tillgänglig, den hunden blir inte mindre öppen och tillgänglig bara för att man begränsar hundens möjlighet att hälsa på folk.
Detta lika lite som om man har en hund som är reserverad/osäker/rädd, och man låter den hälsa på många människor, skulle bli mer tillgänglig.

Och, om man ändå av olika anledningar tycker det är okej att hunden hälsar på människor, då får denna kontakt inte tas spontant av hunden utan ska invänta ”okej” från mig.

Då det gäller lilla Nymo som i framtiden ska bli vårdhund, och som i framtiden kommer ha som arbete att spontant ta kontakt med personer hon inte känner, så har jag faktiskt samma tänk.
Det är i Nymos tjänsteutövande hon ska vara spontan och öppen, och hon kommer att förstå när hon arbetar och när hon är ledig.
Även om hon ska bli vårdhund, så behöver ingen oroa sig för att hon inte kommer att klara spontana möten, för det garanterar jag.
Dessutom kommer jag att träna detta, och träna detta rätt så mycket. Men min uppfattning är, att om man ska lära sig något, då måste man lära sig allt från grunden. Och grunden i möten med främmande personer är det vi kommer att se i morgon på teve.

”En polishund ska bita människor i tjänsten, därför måste man låta hunden bita människor även då den är ledig” – Detta är absolut en tankevurpa, och jag tänker likadant med spontana möten 🙂

Hoppas du tittar på mig och LillaNymo i morgonbitti  🙂

9 svar på ”Det är en tankevurpa.”

 1. Med mina valpar har jag alltid tagit tillfället i akt och tränat kontakt – med m i g – så fort någon eller något dyker upp. Att lära valpen att klara av att fokusera på m i g i alla lägen är viktigast. Andra hundar/flockar utgör mest störningar i vår träning och ingen energi läggs egentligen på dem alls.

  Vi har våran flock och våra egna hund- och människokompisar och det räcker, att hålla på hälsa på allt & alla är inget vi uppmuntrar. Man måste dessutom stå på sig och säga nej till de flesta som spontant vill fram och gulla med valpen – jag ser hellre att den lär sig hälsa ”på hundars vis” genom att självmant gå fram och prata hundspråk med en ny bekant, vare sig det är djur eller människor.
  – Och j a g väljer vilka valpen får hälsa på och det ska inte vara kreti & pleti ute på gatan utan kända stabila trevliga hundar och folk vi känner!

  1. så gör jag också, det räcker i början med en liten blick, pang! direkt kommer en belöning (något som hunden uppfattar som belöning), varje gång!

   Allt för att den ska förstå att hålla koll på vart jag är, vad jag gör, fokusera ”hem” istället för ”bortåt”/”utåt”, där ligger vinsten. Att fokusera utåt, ger aldrig någon vinst 🙂

   Gör man så, att varje gång man får en blick, och ger belöning, kan man sedan lägga in ”namnet” innan belöning delas ut, varje gång. Till slut blir ”namnet” en signal, på att ”ta kontakt” för den kommer att associera kontakt > namn = belöning, så när namnet kommer, frstår den: ”Namn > kontakt = belöning

   1. jo, i början kanske man kastar en godis, boll, kamptrasa etc, men sedan ökar man ”kravet”, den ska komma till handen och ta belöningen

    Nu, när man har namnet = belöning som hämtas vid föraren, så har du halva inkallningen klar 😉

   2. Jag testade det med vår hund oxå, men fick aldrig till det. Jag hittade ingen belöning hon gick igång på medan hon hittade hur många som helst när hon sökte sig utåt… 🙂

    Mvh,
    Johan

    1. Alla hundar gillar något, precis som vi människor och andra djur, något de ”går över eld” för att få/göra … men, det svåra är att hitta just den grejjen.

     Problemet är att vi är så fast i vårt tankesätt om vad som är ”belöningar”, vi begränsar oss .. de flesta tror att en godis, en boll, en klapp är tillräckligt. Ofta är det, men ofta är det inte …

     1. Visst är det så. Det svåra var bara att hitta vad…särskilt när det som fungerade igår inte fungerade idag. 🙂

      Mvh,
      Johan

     2. Ella älskar matte 😉 Enzo älskar köttbullar 😉 Pirata älskar pinnar och bollar 😉 Canelli älskar bollar, stora stockar haha 😉 och Zorro har mani på stenar så jag får la kasta en sån 😉 lol 🙂
      Håller med dig Patrik 🙂

 2. Idag var det faktiskt riktigt bra filmsekvenser och tydliga förklaringar på TV4 om ämnet att hälsa/inte hälsa på mötande. Lättbegripligt och också lätt att kopiera för nya valpägare – och man ser hur viktigt det är att bygga en god kontakt och kommunikation i början med valpen så att den väljer att följa sin flockledare istället för att vilja dra iväg åt alla andra håll. Bra där!

  1. Den kommentaren Hanna uppmärksamma ingen hahahahahahaha 😉 men åsikter som inte är exakt enligt samma tänkesätt ja då åker du /jag på skit direkt 🙂 hahahahahahaha underbart 🙂
   Den kommentaren var ju positiv. Läs denna Steen och se att allt är faktiskt inte kritik utan i mycket håller vi faktiskt med 🙂

Kommentarer inaktiverade.