Att lära hunden kommandot – Nej!

Skärmavbild 2015-06-12 kl. 22.22.27

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/lilla-nymo-blir-allt-större-fredrik-har-lärt-henne-nya-trick-inför-möten-3185423

 

Att lära en hund – Nej! – med positiv förstärkning/belöning.

Nästan alla hundägare är överens om att det kan vara bra med ett kommando, typ – Nej!, som hunden förstår och omedelbart lyssnar till när ägaren säger kommandot.

När hunden av någon anledning gör något farligt, där är ett exempel på när kommandot kan komma väl till pass.

Hur lär man då in detta kommande, och kan man göra det med hjälp av enbart belöningar?

Utan tvekan så är det fullt möjligt, och dessutom väldigt enkelt att lära en hund – nej – med hjälp av belöning.
Väldigt förenklat är det bara att säga – nej – och lära hunden att det då kommer en belöning.
Men då är frågan vad kommandot betyder för hunden, och vilken nytta man har av kommandot. Istället för – Nej – kan man istället säga – Godis.
Och jag personligen skulle aldrig lära in kommandot – nej (eller liknande) med hjälp av belöningar. Detta eftersom detta kommando för mig inte behöver vara speciellt positivt.

Så fort man lär en hund något, och belönar/byter med hunden, så ger man hunden möjlighet att värdera och välja. Just när det gäller ”nödkommandot” – Nej – vill jag absolut inte ha det så.
För mig betyder – Nej – upphör omedelbart, oavsett om du vill eller inte, och det är inte valfritt, och så vill jag ha det. Annars betyder inte kommandot det jag anser att det ska betyda.

Jag går inte in i en specifik träning då jag lär mina hundar detta. Det får komma då det kommer, det får ta den tid det tar.
När mina hundar gör något de absolut inte får, och när jag blir ärligt ”sur” på hunden, och visar det för hunden, då lägger jag också in kommandot – Nej!
Mina hundar vet att jag är ”sur” och att jag menar ”allvar” när jag säger – nej – och så vill jag ha det.
Detta innebär att det kan dröja långa perioder innan jag ens säger det första gången till en hund, och det kan dröja långa perioder mellan tillfällena. Jag missbrukar aldrig kommandot, och jag är väldigt konsekvent då jag använder det.

Nu spelar det verkligen ingen roll vad man säger och vilket kommando man använder (bara man använder samma kommando) och att lära hunden vara uppmärksam på ett kommando med hjälp av belöningar, det gör jag gärna, och gör hela tiden.

Så har du lärt in kommandot – nej – med belöningar, så kan det bara vara bra. Men vill du ha ett garanterat ”nödstopp” på hunden, då är min uppfattning som jag beskriver ovan.

Det har varit en lång dag idag, med mycket att göra, så nu säger jag G’natt 🙂

 

11 svar på ”Att lära hunden kommandot – Nej!”

 1. Nej har jag aldrig lärt in… Däremot STANNA, OCH KOM. Om jag skulle hamna i en situation som är farlig. Vilket ytterst sällan händer, typ aldrig nästan, skulle jag vilja säga i våran vardag. 🙂 plus att jag blir inte ”sur ” på mina hundar, skulle inte vilja ha det så. Brister jag i humör, vilket kan hända, så anser jag att det ligger hos mig, och jag behöver bli bättre på att lyfta på röva och gå dit till dom 😉 vad det nu än må vara som händer 🙂

  1. Ännu en gång håller jag med dig. 🙂
   Jag blir inte heller ”sur” på mina hundar, de förstår inte det.
   Lär inte heller in ordet ”nej”. Däremot kan det komma ett spontant ”appans” vilket de har lärt sig att lyssna till och stanna upp på.

   1. 🙂 eller hur samma här 🙂
    Egentligen tror jag inte det handlar så mycket om orden i sig jag skulle lika gärna kunna ropa tomat.. Det handlar nog mera om vilken typ av sinnesstämning och tonläge och kroppspråk man sänder ut som gör hunden lyhörd 🙂

 2. Först och främst, en riktig flockledare går aldrig runt och är sur eller långsint på någon flockmedlem. För en hund räcker det att ledaren morrar till – alltså säger Nej! med låg arg röst – i precis rätt ögonblick de första gångerna så fattar valpen att man menar allvar och avbryter. Sedan tar man till detta e n d a s t i skarpa lägen och hunden tar då aldrig miste på vad du menar.

  Missbrukar man detta och ständigt gapar på hunden för minsta lilla så blir responsen precis som hos ett barn; den slutar snart lyssna på och respektera dig. Liksom när man fostrar ett barn måste man istället lägga all fokus på att uppmuntra då valpen gör r ä t t – då kommer den också självmant välja att göra rätt framgjent.

  1. Håller med..
   Ingen blir ”sur ” i en balanserad flock!
   Och det än väldigt mänskligt att använda ord som ”nu e matte sur och detta förstår min hund”
   Ingen hund som förstår det, utan snarare reagerar på obehaget av en dålig sinnesstämning från husse /matte.
   Blir jag sur här hemma skulle Jag skapa en väldigt dålig atmosfär i min flock och tillslut få obalans. För mig är det väldigt viktigt att öva på en bra sinnesstämning i vardagen och jobba mera tyst och lungt med hundarna 🙂

 3. Kan det inte vara så att det kan vara bra med ett ”nödstopp” om hunden tex vill jaga en hare över vägen samtidigt som du ser en bil komma? Eller den hittar ett dött djur på promenaden? Eller vill mumsa i sig en härlig hög med hästbajs? Skulle det inte kunna passa med ett ”nej” då?
  Så uppfattar jag att Fredrik vill att ordet ska användas – när man menar allvar. Inte att man ska gå omkring och vara sur på hunden.

  1. Så uppfattar jag det som oxå iaf. 🙂

   Har faktiskt lite svårt att förstå mig på alla dessa teorier som cirkulerar om att man inte ska visa sina känslor för sin hund. Man får inte vara sur, man får inte vara arg, man får inte vara för glad…måste man verkligen vara som en zombie för att kunna ha hund…!? 😀

   Mvh,
   Johan

    1. Beror väl på vad man menar med ”sur”. Alla kan ha en dålig dag och tror nog hunden läser av det,och ”accepterar” det utan att relationen förstörs.
     Det betyder ju iof inte att majoriteten av dagarna ska bestå av ”dåliga dagar”,men som sagt,hunden tar inte illa vid sig av att ägaren visar känslor.
     Även hundar kan ha ”dåliga dagar”.

     Ang kommandot ”nej” så har jag aldrig lärt in det,utan det har kommit automatiskt med kroppsspråk och ljud.
     Och som Hanna skriver,att inte använda ”nej” kommando/ljud för ofta.

 4. Jag vill gärna lära min hund att utföra beteenden/ avstå beteenden för att få glädjen att få en belöning av mig. Min erfarenhet är att belöningen alltid måste vara mer åtråvärd än det som lockar i omgivningen. Att leka med en boll är T.ex bättre än att rusa fram till andra hundar. Kan någon ge mig ett tips på en belöning som kan få en terrier att avstå från att rusa efter en katt i rörelse? Jag har efter 4 år inte hittat någon. Gärna också ett tips på någons katt som jag kan få öva på.

Kommentarer inaktiverade.