Får man vara arg eller sur på sin hund?

Skärmavbild 2015-06-14 kl. 21.21.41

Hemma efter en härlig kväll på hundklubben. Där har jag bland hjälpt till med skyddsträningen av polishund. Alltid kul och utmanande 🙂

 

Får man vara sur eller arg på sin hund?
Förekommer ”arghet och surhet” i flockar och mellan hundar?

Absolut är mitt svar på båda frågorna!

Sen kan man diskutera terminologin, men den diskussionen hoppar jag över just nu.
Jag vågar nog påstå att det finns något vi kan kalla arg och surhet i alla typer av familjer. Allt i från då det gäller människor, till hundar och giraffer…..

Att bli arg eller sur (kalla vad du vill) på en annan individ, det är en del av det sociala spelet i en familj. Dels kan det bero på att en individ mår mindre bra just nu, och är mer lättretlig, men det har också med att göra att individerna i familjen/flocken söker efter lugn och harmoni.
När någon individ i flocken gör fel, då måste andra ”berätta” det för individen, hur ska den annars veta(?).

Men det som människor brottas med, som jag inte ser hos hundar, är långsinthet. Alltså att någon gör fel, och även om individen anpassar sig och istället gör rätt, då kan en människa fortfarande vara sur – Detta tror jag inte finns hos hundar i samma utsträckning.

Så självklart vill jag påstå att det absolut kan vara helt rätt att vara ”arg och sur” på sin hund då den gör något den inte får göra, men det är absolut viktigt att inte vara långsint. Så fort hunden anpassar sig, då måste man vara lugn och harmonisk igen.

Att vara ”sur eller arg” på sin hund, på riktigt eller bara som någon typ av teater mot hunden, det anser jag är en viktig del i det jag kallar uppfostran.
-Jag blir arg och sur på dig när du jagar bilar!
-Jag blir arg och sur på dig när du biter grannen!

Och så vidare……

Men som sagt – Aldrig vara långsint, ”svart eller vitt” är det som gäller.  🙂

 

 

 

52 svar på ”Får man vara arg eller sur på sin hund?”

 1. Tycker du har rätt. Men har tyvärr träffat flera som är arga och sura pä sin hund i princip hela tiden. Jag tror att det är viktigt att man bara blir sur när det verkligen behövs och inte nejar och fyar hunden för minsta sak. Jag tror att hunden behöver få känna att den gör någonting bra ibland också. Annars slutar den säkert tillslut att lyssna på ägaren som är arg hela tiden.

 2. Det håller jag fullt ut med dig om 🙂
  Att hundarna i en flock kan säga ifrån till varandra och sen släpper dom de 🙂
  Skillnaden är vell att jag inte ser mig som en hund så om jag blir ”sur ” på mina hundar är inte min sinnesstämning den sinnesstämning dom använder sig av då dom säger ifrån till varandra. Därför får den inte samma effekt. Utan skulle i min flock skapa mera obehag än behag. Och nej jag tror inte på köttbullar 😉
  Jag tror på att hundar lär sig konsekvens av handling, 🙂 och jag tror mera på att jobba tyst, konsekvent, upprepande och med en stor portion LUGN ENERGI DVS SINNESTÄMMNING 😉
  Och jag skulle aldrig kunna bli arg på Pirata då han jagade bilar då han kom och jag skulle aldrig kunna bli arg på Enzo då han gjorde utfall mot allt och alla då han kom, jag tror att det är väldigt viktigt att ta reda på varför hunden gör det den gör och jobba utifån de. Du skulle kunna tagit Enzo i nacken, kört lydnad, etc och använt kommandon, men han hade suttit i ditt ben eller din arm om man gjort så eller där han kom åt 😉
  I hans värld snackar man rätt! eller så snackar man inte alls 🙂
  Tror alltid man måste lära sig förstå varför något sker och jobba utifrån de 🙂
  Och jag tror det är väldigt viktigt att jobba med sig själv 🙂

 3. Ja, det är vi som leder flocken som måste kunna förutse vad som skall hända och ligga steget före. Om man bryter innan det ens händer och avleder hunden att fokusera på något annat så ges hunden aldrig chansen att göra fel. De ska inte ens hamna i det läget.

  En grej jag därför inte gillar är Steens uttalande att ”ja bara Lilla Nymo får vara frisk och håller så ska allt gå bra..” och sedan får vi se filmer och bilder på hur han placerar henne uppe på diskbänkar och hala bord, och nu senast lurar upp henne på en gungbräda och kallar det ”hon är helt obekymrad” då hon ramlar ner.
  – Om den hunden inte håller fysiskt så är det helt och fullt Steens fel som utsätter henne för allehanda livsfarlig miljöträning hon inte är redo att hantera fysiskt. Bara för att en hundvalp är stabil och orädd betyder inte det att den ska behöva utsättas för livsfarliga situationer och kanske skadas för livet.

  Det ser oerhört obegåvat ut. Jag hoppas uppfödare och vårdhundsinstruktörerna uppmärksammar detta för du behöver bevisligen hjälp med att vara mer rädd om Lilla Nymo.

  1. Hur många månader är lilla Nymo?
   Det är mycket som hänt i huvudet på Den valpen under kort tid :p
   Mycket information för en liten vovve hjärna :/
   Man får hoppas allt blir bra till slut ändå. jag håller med dig om att brädan var vell inte det smartaste draget. Går ju bra Fredrik att hålla i brädan om du vill lära henne gå på den 😉
   Du som uppfödare vet ju hur benen är på unga hundar, dom går lite hur som :p

 4. Vore onekligen intressant o få se på film vad ni har för raser, hundindivider samt hur ni tränar, Hanna H o Hanna. För lite filmer på det har ni VÄL 😀

  1. Har du någon synpunkt i ämnet själv Annica? Eller bara tragiska kommentarer om oss som törs framföra verkliga åsikter i saken?

 5. Jodå, jag har synpunkter, men då går ju ni bara till personangrepp o det handlade väl inte tråden om ? 😀
  Tragiskt vet jag inte….men skulle verkligen vara kul o få se hur ni tränar !

  1. Jag jobbar stegvis. Med en helhet i vardagen. Är inte så ologiskt som man kanske kan tro 🙂
   Tränar kan vi göra 🙂 fast vi gör det den dagen hunden är stressfri och redo för de. Har hunden inget bagage så tränar vi från start men samtidigt håller vi en balans mellan träning och vardag.
   Jag kan inte lägga upp något då jag ingen dator har. Utan allt jag skriver på denna blogg skriver jag från min telefon. Vilket jag förklarat för dig flera gånger.
   Från min telefon kan man inte lägga upp filmer på denna blogg. Så då får man försöka förklara bitvis i text!!!!
   Jag har flera hundar från Sos animals du får vell ringa Nina Ihrner och fråga henne vad jag gjort och vad jag gör :p
   Jag har hundar i detta hem som ALDRIG någonsin skulle få ett hem just för att dom är för komplexa för gemene man.
   Men om du nu är så intresserad så ring Nina ä 🙂 du hittar henne lätt på Google då hon är ordförande för Sos. Hon berättar säkert för dig vad jag gör för ägare och deras hundar. Vem vet du blir nog förvånad 😉
   Jag har inga problem att visa vad jag gör och vad jag kan men jag kan omöjligt göra det från min mobil då det inte går. Men referenser går ju alltid att ringa 🙂

  2. Och vad är det som är så himla märkligt att LÄRA SIG FÖRSTÅ VARFÖR HUNDEN GÖR DET DEN GÖR?!
   Är det så långt bort ifrån din värld så du inte skulle kunna tänka i de banorna. Du tjötar ju om att individ anpassa!!!!
   Att FÖRSTÅ SIN HUND ÄR VELL VERKLIGEN INDIVID ANPASSNING!

   1. Googlade på det där, så….det är gatuhundar ni tar in i Sverige då ? Uj, ja, tanken kanske är fin, men det finns ju redan så många hundar i vårt land som letar nya hem som man i första hand kan ta hand om, eller ?
    Gatuhundar som levt ett ”fritt” liv o som sedan ska ”tvingas” in i vårt hundsamhälle, koppeltvång, mat på bestämda tider, inte skälla..hmm, kanske ha med sig en o annan parasit, .ja, saliga äro de religiösa….då hajar jag vad ni är för ena 😀
    Btw, VÄL stavas det, inte vell 😀

    1. Nä jag jobbar inte för Sos. Ella Pirata och canelli är inga gatuhundar 🙂 dom kommer från familjer i Spanien. Jag sa jag hjälpt sos 🙂

    2. Fattar inte vad du drabbal om!!!???
     Religiösa?
     Du är verkligen en störd människa som bara vill vräka ur dig, tragiskt!!
     Jag jobbar inte för dom! Kan du inte läsa text Annica?
     Jag sa om du vill ha en referens så ring Nina. Sen omplacerar jag svenska hundar!!!!. Och canelli Pirata Ella bor hos mig och ska ingenstans. Fullt friska!! och kommer ej från gatan. Läs, fråga. Och förstå.. OM du KAN innan du vräker ur dig skit. skärp dig! Eller fråga inte alls!

    3. Inte skälla? Jag lär aldrig mina hundar att inte skälla!
     Du pratar ju som du har vett till!
     Jag börjar snart undra vad ditt stora bekymmer är i livet!
     Fattar inget av ditt inlägg.
     Mat på bestämda tider. Vi har inte mat på bestämda tider här hemma. Och min flock ät lös den mesta tiden då vi bor på stor gård på landet. Du verkar ju galen människa.
     Och tror och religion vad i hela friden har det med Nina Ihrner och sos att göra och att dom är referens. Men visst vi ska till dom i juli och bo. Jag kan ju fråga nina då om hon e religiös på hundarna :p
     Hjälp så korkat svar av dig.
     VELL VELL VELL 😉

    4. Parasit? Nä mina hundar är inga parasiter och har inga heller 🙂
     Men tack för ett inlägg florerat av okunskap och fördomar mot människor du aldrig träffat.
     Vilka jag fortfarande inte jobbar för 🙂
     Men annars är allt bra 🙂
     Hjälper nämligen svenska hundar jag 🙂
     Vilket du hade vetat om du bara frågat 🙂
     Däremot så har jag även hjälp nina då det ena för mig inte utesluter det andra. Men visst du kan få polisen som referens då jag hjälpt flera svenska hundar. Men du vill nog inte veta vad jag gör utan du är bara ute efter att vara elak människa. Och dom finns de ju tyvärr gott om idag 🙁
     Önskar dig en fin måndag iallafall 🙂
     Ha de fint Annica 🙂

     1. ”Jag har flera hundar från Sos”…hm…ja, då får du vell 😀 förklara då så man förstår o inte svamla en massa trams !
      Nä, har inget behov av dina referenser¨, anser bara att om man nu har så jävla starka åsikter som du är det lite upp till bevis.
      Tja, det om religiös…det är ett gammalt svenskt ordspråk, serru 😀
      O fördomar har jag inte….skrev bara att jag nu förstår vad ni är för ena 😀
      O nä, jag önskar dig inte en bra månd. Tycker du är allmänt otrevlig, men det kanske är som så….du visar ju inga känslor för hundarna o någonstans (typ här) bubblar vell de icke önskvärda känslorna ur dig :D:D Suck…

     2. Bespar dig att svara 🙂
      Visst visar jag känslor men jag är däremot inte sur mot mina hundar. Läs om läs rätt. Ja jag har flera från sos. Och det är inte detsamma som att jobba för dem.
      Det är väldigt ömsesidigt från mitt håll jag tycker inte du verkar vara en jättetrevlig människa direkt heller så då har vi jämnat ut detta 🙂 känns skönt 🙂
      Och ja jag har starka åsikter och jag står för dom 🙂
      Du själv har inte kommit med ett enda svar på vad du gör, vilka hundar du har och hur du tror på din träning. Utan du går under våra inlägg och vräker ur dig påståenden om än det ena än det andra.
      SÖRRU 😉
      Är det inte bättre att inte skriva alls då, eftersom vi inte gillar varandra. Och du tror jag inga känslor har till mina djur Hahahahahahahaha hahahahahahaha den var bäst idag förresten 🙂
      Bättre inte skriva alls ju mellan oss 🙂 du behöver inte önska mig en bra måndag 🙂
      Jag gör det för jag är inte på din nivå i sandlådan av att orka fortsätta kasta skit. Du påstår väldigt mycket som inte står och du läser det du vill läsa 🙂

     3. Sen bubblar det allt väldigt bra ur din mun och ditt känsloregister också Annica 😉
      Så ”suck suck” på den 😉
      Du är precis lika ofullkomlig som jag 🙂

    5. Sen lever inte en gatuhund ett fritt liv! Oj vad lite kunskap du har om vad spanjorer gör med sina podencos och vad en gatuhund utsätts för!
     Det är ju ett jätteproblem att dom inte har har den djursynen vi har här, och hundarna plågas i dessa länder. ” Ett fritt liv” hahahahahahaha ja käre tid än är inte den siste…….. @!!#@ FÖDD…
     Sen handlade ju inte alls mitt inlägg från början om ämnet gatuhundar. Utan du ville ha filmer och det kan du inte få så då fick du en referens. Men strunt i vilket du fattar ju inte och du vill inte fatta. Och det gör inget, ingen idé att ödsla mera text och energi på dig, nästa gång du frågar så svarar jag bara inte 🙂

     1. Bra, för du är ju för f-n helt störd. du skriver ju mot dig själv i varje inlägg, så…läs själv vad du skriver !

     2. Själv brukar jag inte skriva till någon jag hatar och tycker är störd 🙂
      Skälet till jag från början svarade dig var att du skrev mitt namn med en fråga. Men nästa gång gör jag inte om de 🙂
      Begriper inte varför du frågar om du nu anser jag är galen störd osv. Bättre inte fråga alls. Du kan ju bara acceptera att du anser jag är en idiot vilket inte berör mig alls nämligen då jag inte har en aning om vem du ens är 🙂

 6. Att ”berätta” för en hund att den har ett oacceptabelt beteénde är inte detsamma som att bli ”sur” på den.
  Det är bara att bestämt ”tala om” att den gör ”fel”, med det menar jag inte att man behöver vara arg utan lugn och bestämd och behålla sin behärskning. Vilket man bäst gör genom att bara visa hunden med kroppsspråk, mimik (rynkad panna, allvarlig blick) och tystnad att den ska upphöra med det den gör.
  Inom sig kan man vara hur sur som helst, det förstärker de yttre signalerna. Men aldrig höja rösten eller slita i hunden.

  Håller med om att när hunden förstår och ändrar sitt sätt, så ändrar man själv kroppsspråk och mimik, då förstår hunden vad som är rätt.

  1. Precis man kan vara lugn och jobba TYST och konsekvent och stegvis!!
   Jag är hellre lugn och lär mig hålla käft 😉
   Än att använda rösten och tro allt handlar om träning krav och kommandon!!
   Kommunikation är inte detsamma som lydnad, kontroll och cirkus konster.

  2. Är du hur sur som helst inombords så känner den av det som att du är ostabil och inte går att lita på. Jag vet många som tänker som du att det är det du gör som betyder något men det stämmer inte. Hundens viktigaste sinne är luktsinnet.

   1. Fast problemet är ju att du vet ju inte alls hur jag tänker, eftersom du läser inte vad jag skriver.. Hur många gånger har jag inte skrivit att sinnesstämning är A OCH O????!!!! Jo massor av gånger. Fattar du inte att allt hänger ihop. De tror jag du fattar bara det att du läser inte vad jag faktiskt skriver 🙂
    Självklart håller jag mer dig att det du sänder ut är viktigast 🙂

     1. Skriv vem du tilltalar Anna så slipper vi det missförståndet då 🙂
      Då vet jag nu att det inte varit till mig utan A&F 🙂

   2. Ostabilitet är att skrika, stampa med foten, rycka i koppel, känna oro och rädsla.
    Att inom sig vara ”sur” hjälper till att förmedla en känsla, likadant som att man inte tjoar och tjimmar och utbrister ”braaaa” i tid och otid, utan att man blir glad inombords och förmedlar det till hunden via kroppssignaler.

    I det stora hela är det bara ord, som vi människor använder. Hundarna vet inte vad ordet ”sur” är.
    De känner av en energi som talar om att ”det där var inte bra att göra”.

    (Det är svårt att översätta ”hundiska” till människouttryck) 🙂

    1. Precis hunden vet inte vad sur är, den bara känner av den sinnesstämning och kroppsspråk vi utsöndrar och upphör pga obehaget vi förmedlar.

    2. A&F det är verkligen sant: det är svårt att översätta hundiska till människouttryck ”
     Bättre jobba med en lugn energi och vägleda sin hund och fatta bra beslut runt situationen.
     Förstår inte varför man måste VISA MAN E ARG och sen plötsligt gå tillbaka till ett lugn som fredrik skriver.
     Bättre är det vell att jobba med ett lugn hos sig själv så gott det går och bygga relation genom sund vägledning, jag tycker det är gör skönt att slippa ”gå igång ” på min flock, jag vet bättre idag det gjorde jag inte förr.
     🙂

     1. Sen är det ju så att man blir inte arg på sin hund, för att den i våra ögon har ett beteende som den inte borde. Då hjälper man ju hunden istället.
      Man blir inte heller arg för att man har en dålig dag, för att hunden ”springer framför fötterna på en” eller annat bagatellartat.

      Jag har aldrig anledning att bli arg eller sur.
      Är jag själv ur balans, dvs jag känner mig på dåligt humör (arg/sur) så håller jag mig undan från hundarna.
      De är aldrig någonsin orsaken till att jag ibland är retlig. Att vara retlig, arg eller sur är mänskligt men det har helt andra orsaker än att hundarna skulle utgöra den retligheten.

    3. Jag vet några fler saker som skulle passa in på listan över instabila beteenden…

     Men visst är det väl ändå så att man t.ex. kan stampa i backen och ändå vara hur stabil och lugn som helst inombords precis som man kan vara lugn som en filbunke utåt sett men helt bananas på insidan…!?

     Mvh,
     Johan

     1. Fort. sej åt att kolla vad som är ok, om det Inte är ok och om himlen ramlar ned i skallen på honom om han testar igen. Livet blir inte läskigt av en tillsägelse från oss, han fattar budskapet och hittar på nåt annat istället.

 7. Jag tror att många enbart ser sin hundvärld och har svårt att föreställa sej andras och därför reagerar på det som inte passar in i deras värld. Antingen anser man att det är fel att använda en hund till arbete eller som tävlingshund eller så förstår man inte vad det handlar om. Helt ok att ha egna åsikter.

  Jag har en sak att tillägga angående sur/arg. Om man blir ilsken på riktigt så ska man hålla sej ifrån hunden även om man inte ”ger sej på hunden”. Är man förbannad så pumpas hormoner runt i kroppen och det känner hunden. Tex adrenalin betyder fara för en hund och kombinationen husse-adrenalinlukt är inge bra.

  1. Detta är just det som är energin vi alla har – en hund känner den även om du försöker behärska dig och inte visa den utåt.
   Fastän Steen och många andra inte vill kännas vid att vi alla utstrålar energi varje vaken minut, så är det just det vi gör – och framförallt hundar känner direkt av hur vi mår och de håller avstånd om du föröker fejka läget. Inte förrens vi verkligen har släppt taget om känslan törs hunden känna full tillit till dig igen, vilket de tydligt visar genom att verkligen slappna av.

   Att ”vara sur” på är att hålla fast vid det som upprört och innebär alltså att vara långsint. Är man ”arg & sur” på sin hund så hänger det alltså kvar en smocka i luften och den kan man lita på att hunden känner av!
   (Googla ordet sur: tjura, vara på dåligt humör, trula, trilskas. osv)

   1. Nu anser ju jag att det är skillnad på det som vi kallar energi/kroppspråk mm och ett hormon..

  2. Angående att vara rasande inombords. Det är inte att bli småsur/arg på sin hund jag menar utan när man är uppstressat arg så man får anstränga sej för att agera behärskat.

 8. Nåja nu kan ju hundar sura rätt bra de också. Jag slängde ner min ena hund från sängen härom dagen ( han låg mitt i sängen så jag hade ingen plats). Efter det tog det någon timme innan han ville kännas vid mig. Sedan om folk inte anser att min hund surar så skiter jag i det. Jag ser och märker hans beteende.
  Ramla ned från en gungbräda livsfarligt?? Suck. Har haft valpar som på eget bevåg ramlat ner från högre höjder, de lär sig att det inte var så smart och undviker att göra om det. De dör inte blir inte skadad mer än möjligen stoltheten.

   1. Att ramla ner på eget bevåg och bli hålld i kopplet är ju två skilda saker. När hunden gör något på eget bevåg styr den över det själv.

Kommentarer inaktiverade.