Vem är du……?

Skärmavbild 2015-06-15 kl. 18.09.42

 

Du tror på detta med energier, det gör inte jag!
Du hävdar att klicker-träning är det som gäller i alla lägen, det gör inte jag!
Du hävdar att jag gör fel med mina hundar, resultatet säger annat!

Och så vidare…..

På den här bloggen skriver jag om det jag vill skriva om. Jag skriver om mina åsikter och tankar, och min målsättning är att dela med mig av den kunskap jag har.

Jag blir så fascinerad över de personer som gång efter gång, vecka efter vecka säger – ”Du har fel, jag har rätt”, och uppe på det säger man detta utan att på något sätt alls visa upp ett eget resultat.

Jag tror inte på energier, jag tror att man kan sända ut ett budskap med hjälp av sitt eget sätt att vara och bete sig.
Om du tror på energier, så tycker jag inte illa om dig för det.

Jag använder mig av ”klicker-träning” då det passar mig, och då jag anser att det kan vara fördelaktigt. Vill du använda dig av denna metod jämt och ständigt, så får du gärna göra det, jag tycker inte illa om dig för det.

Jag anser att det är skillnad på inlärning och uppfostran, anser du annorlunda så är det helt okej för mig. Jag tycker inte illa om dig för det.

Du tycker överlag att jag gör fel med mina hundar, även om de resultat jag påvisar gång på gång visar annorlunda. Det är okej, jag tycker inte illa om dig för det.

Jag tror på det jag gör, och jag lär mig nya saker hela tiden. Ju mer erfarenhet jag får av hundar, desto lugnare och bekvämare känner jag mig också i dessa diskussioner.

Jag har utbildat och tävlat ett drygt tjugotal egna hundar i varierande klasser och nivå. Jag har tränat en hund som jag tog mig till VM med, jag har tävlat hundar på mer blygsam nivå.
Jag har arbetat med olika typer av tjänstehundar en relativt stor del av mitt liv.
Jag har arbetat med tusentals olika hundar, i dels problemlösning, men också då det gäller inlärning.

Jag lär mig hela tiden mer, och jag vill lära mig mer. Men det jag har otroligt svårt för, det är ”experter” som inte själv kan visa upp praktiska resultat. Dessa experter får jag sannolikt aldrig någon respekt för.

Jag har en mängd mentorer som jag lär mig av hela tiden. Det är SM vinnare, VM deltagare, polishundsinstruktörer, tävlande, hundcoacher, med mera. När jag för ett resonemang med dessa, när jag tränar tillsammans med dessa, då är vi mer än ofta inte helt överens. Vi ser olika saker, och vi har olika syn på saker och ting.
De mentorer jag allmänt nämnde ovan tillhör världseliten på det dem gör, och jag har aldrig sett och hört dessa påstå att någon gör fel, om det blir ett bra resultat.
Tvärtom så intresserar dom sig ödmjukt inför det dem ser och vill lära sig mer.

Jag tar illa vid mig då jag läser en del kommentarer på min blogg. Jag tar illa vid mig av vad några skriver, och deras kategoriska sätt att se på saker.

Skriv gärna hur du ser på saker, ifrågasätt gärna vad jag och andra skriver, men innan du sänder iväg din kommentar, kan du inte fundera ett varv till över vem du själv egentligen är, och vad du själv egentligen har presterat.

Det kan faktiskt vara så att den du skriver till, den du är otrevlig emot, inte riktigt förstår. Eller att denna person har en annan typ av hund du faktiskt aldrig stött på. Det kan vara så att personen du kritiserar helt enkelt ser annorlunda på saker och ting än vad du gör. Dessutom kan det till och med vara så att den du skriver en kommentar till har betydligt mer kunskap än vad du själv har. Och sist men inte minst – Personen du skriver till kanske tar väldigt illa upp.

Så till dig/dem, du känner säkert på dig själv vem/vilka jag menar, alltid är kritisk till vad allt och alla tycker och tänker – Starta en egen blogg, skriv dina åsikter där.

Kan vi vara överens om detta hädanefter?

126 svar på ”Vem är du……?”

 1. Tummen upp för detta!!
  Att inte kunna vara lyhörd och öppen i sinnet för ny /annan kunskap gör att man aldrig kommer vidare ☺☺
  Men, som i allt, det är alltid de med minst kunskap och självförtroende som gapar högst!!

 2. Så sant, så sant Fredrik. Mycket bra- och välskrivet inlägg. Det finns alldeles för många ”förståsigpåare” med negativ ton som gärna ser sig bättre än alla andra…

 3. ”Upptäckte” ditt sätt att se på och resonera om hund på Radio 1 tiden. Du har verkligen öppnat mina ögon med dina genomtänkta resonemang. Jag är en bättre hundägare tack vare dig. Stå på dig Fredde, du är riktigt riktigt bra.

 4. Jag tror (än en gång) att ordet ”energi” kan tokas olika. Energi är för mig,som du skriver Fredrik ”sitt eget sätt att vara,bete sig”

  Även din sinnesstämning är energi,är du glad,lessen,arg,om du rörd dig stelt,dvs du är rädd/osäker,det är en enegi hunden känner. Signaler som hunden läser.-Energi

  Du tror energi handlar om nåt hokuspokus.

  Men jag tycker inte illa om dig,Fredrik för det. 🙂

  1. Precis……allt levande är energier. Det man sänder ut är energi…från lite till mycket….det visar sig i kroopshållning….precis som hos hundar/djur. Tror många missförstår det ordet. Du kan aldrig lura en hund/djur med vad du egentligen äkta känner.

 5. Varför har du ett öppet kommentarsfält här Steen? Är det för att du verkligen vill veta vad vi tycker eller bara för att du vill få bekräftelse?

  Det hela är väldigt enkelt. Det är din blogg. Stäng ned kommentarsfältet om du inte vill ha synpunkter på det du skriver om. Du är inte mottaglig för andras synsätt ändå.

 6. Du är fantastisk. Jag vet att det är svårt att inte ta åt sig. Men vi är så många som ser upp till dig. Tänk på hur mycket du gör för oss. Resten kan väll köra på som dom gör. Om det funkar för dom och dom vill köra, på sitt sätt så är det bara för dom att göra det. Fortsätt precis som du gör.

 7. Hanna – än en gång uttalar du dig om något du inte borde eller har vetskap om. På vilket sätt kan du veta om jag är mottaglig för andras idéer eller inte? Dessutom, du tror väl ändå inte att jag föddes med den kunskap jag har om hundar (hög eller låg kunskap, det får du bestämma själv)?
  En mycket stor del av det jag kan, det har jag lärt mig av andra.
  Men en sak är ändå hyfsat säker – Du har någon typ av agg mot mig, eller i alla fall mot min kunskap eller okunskap då det gäller hundar.
  Eftersom du mer eller mindre alltid kritiserar mig, kan du inte bara kort berätta om vilken kunskap du sitter på? Vad du har gjort med hundar i livet?

  Dessutom Hanna, och detta lovar jag dig (om det känns bättre). Om jag någon gång inte kan finna lösningar på något hundproblem hos mig själv eller hos de jag tycker är duktiga – Då hör jag av mig till dig om råd! 🙂

  1. Var det en för svår fråga? Varför du har ett öppet kommentarsfält här Steen?

   Jag och vi hör ju uppenbart inte till ”de du tycker är duktiga” så varför du väljer att ta emot kommentarer här och läser dem är ju en gåta. Du kan ju inte hantera då vi ifrågasätter dina metoder eller påvisar andra kanske bättre synsätt.

   Du får den respekt du förtjänar. Och det är väl där skon klämmer gissar jag..

   1. Jag tycker det är bra att ger möjlighet till kommentarer det kan ju skapa en intressant och vettig diskussion! Men av det jag sett av dina/era kommentarer så är dom inte speciellt snällt formulerade. Om ni nu vill ha en bra och vettig diskussion kan du/ni väl läsa det en gång till och tänka ett steg längre hur mottagaren tolkar de innan ni sänder iväg det. Jag tycker det är ett tecken på d

    1. …. Tecken på dålig moral och uppförande. Hopps du/ni någonstans kan se hur du/ni kanske sårar en annan människa. Men det kanske är lätt att sitta framför en dataskärm och leta fel hos andra och sedan skriva ut de som man stör sig på utan att tänka efter hur den man skickar till upplever det!

  2. Mycket märkligt att hundarna inte fick hjälp då om nu kretsen av ”experter är så stor ” fattar inte hur du kan säga så Fredrik. Om man än en expert måste man vell ändå kunna göra en hund stressfri så den inte får bekymmer på grund av sin stress. Visa ett sånt program istället på tv. Hur hunden hamnar i balans då ska jag titta 🙂

  3. Dessa karismatiska trevliga männen i tv, man borde få in lite mera hundtränare in i svensk tv vi har ju bara dig och Barbro, tycker tv 4 skulle sälja in Tony och Nigel med lite konkreta tips på hur man skulle kunna jobba, men man får ringa om det igen bara och tipsa tv 🙂
   Enligt mig så betyder det inte att man kan hund bara för att man vunnit VM och har en merit lista inom lydnad. Säger tyvärr inget om människan. Däremot håller jag med dig i vissa bitar men jag håller även med CM i vissa bitar 🙂 och jag får ge dig och CM kredit för att ni är karismatiska män som är utåtriktade och väldigt trevliga 🙂

  4. Du skriver du vill se resultat… Då får du respekt.. Ja varsågod hör av dig och kom till Göteborg, ta med dig en hund vilken som 😉 du vill ju ofta ”mäta ” dig i resultat. Ta med ”dina experter ” så kör vi en dag i hundens tecken 🙂 jag är lätt på 😉 du kan få låna mina två hanar och ta en sväng på stan med dom, se om dom lämnar över till dig vid möten av andra flockar etc. Jag har sagt det förr, jag hänger på DIREKT men då säger du ”jag har inte tid.” Nä men snacka då inte om att du inte kan få ” respekt,” för något du aldrig någonsin sett 🙂
   Om du hänger på my dog ska jag nästa gång dyka upp och hälsa i hand 🙂
   Lovar 🙂

 8. Jag tror som så många andra angående detta med ”energier”… att det handlar om sinnesstämning, kroppsspråk med mera.
  Men jag själv tycker det är viktigt att inte ”hokus pokus” omkring detta med hundar, och därför håller JAG mig till de jag i alla fall förstår, och det är INTE energier 🙂
  Sedan anser jag faktiskt att man kan ”lura” en hund med vad man känner. Jag vill till och med påstå att man KAN det.
  Jag har själv gjort det vid ett antal gånger då jag faktiskt varit rädd. Genom att kontrollera mitt kroppsspråk, mimik och rörelseschema, så har jag inte avslöjat min rädsla för hunden. Det sistnämnda tycker jag för övrigt är en mycket spännande och intressant diskussion.

  1. Precis det handlar om sinnesstämning och kroppsspråk osv.
   Sen kan hundar veta om en människa har cancer, dom kan även känna av innan en människa får ett EP anfall etc. Om du nu har en vårdhund i din ägo så borde denna kunskap nått även dig 🙂 så om du verkligen lurade hunden den gången ja det vet jag inte riktigt, med tanke på hur fruktansvärt lyhörda hundar är i att läsa av människor.
   Sen att du gärna säger att du hör av dig till Hanna då du får bekymmer med en hund är ju endast ironi. Jag vet fredrik att du omplacerat egna hundar till hem där dom inte fungerat och att hundens stressnivå då varit hög. Om du nu har dina meriter så borde du kunnat göra hunden stressfri och även där kunnat hjälpa ägaren att kommunicera med hunden så det fungerar. Den hunden Patrik hade, hade oerhört hög stress mycket tråkigt att se, och hon borde kunnat fått hjälp med sin stress tiken.
   Jag tycker du säger mycket bra och du verkar vara en väldigt trevlig person. Men då det kommer till kommunikation anser jag du själv också skulle kunna bli ödmjuk inför de. Allt handlar inte om lydnad och kontroll. 🙂

   1. Till Hanna. Smaken är som baken och vi har alla olika erfarenhet och ofta olika synpunkter i livet. Men måste endå hålla med Fredrik att han försöker förmedla och lära ut och du måste ju må riktigt dåligt som måste hacka. Sluta läs istället ! Trist med tiken men tror du det gör saken bättre! Energibov är vad du är!

    1. Jag heter Hanna. H så antar du menade mig 🙂
     Fast du skrev Hanna.
     Jag vet inte om ja tycker det är så trist när tränare idag inte kan jobba med hundar som har stress. Jag tycker det faktiskt är sorgligt att man inte kan de.
     Merit listor kan man i allt yrken slänga sig med idag men det säger ju inget om människan har kompetens för sitt jobb 🙂
     Så ja det är som du skriver ”trist ”
     Eller så är det skrämande hur många vovvar som har stress men inte blir hjälpta. Och tur är det ju att någon pratar för dom som ingen röst har.
     Och inte klappar människor på huvudet så det känns bra 🙂

  2. Det där med att lura hunden är jäkligt intressant tycker jag också. 🙂

   Jag har oxå gjort det ett par gånger, men frågan är ju om man verkligen lurar hunden. Om jag får tillåtas att tänka högt lite så verkar ju hundar uppfatta väldigt små och diskreta signaler som vi sänder ut. Nästan som viskningar. Om vi då med överdrivet kroppsspråk istället ”skriker” till hunden så är det kanske möjligt att ”viskningarna” drunknar i ” skriket” och att vi därmed faktiskt lurar hunden?!

   Men det kan kanske oxå vara att hunden uppfattar både och men då ”skriket” är mer dominant så väljer hunden att agera utifrån det istället för ”viskningarna”?!

   Om man däremot ”skriker” rädsla så blir det naturligtvis svårt att överrösta det med något annat, vilket kanske förklara varför vissa har svårt att lyckas med att lura hunden?!

   Jag har ingen aning om vad som är rätt svar, men om jag ser på mig själv i mer mänskliga sammanhang så tycker jag mig både ibland tydligt ha uppfattat motstridiga signaler hos andra medan jag ibland inte alls uppfattat det men personen i fråga efteråt medgett att så var fallet.

   Det var lite tankar om det så här på kvällskvisten iaf… 🙂

   Mvh,
   Johan

  1. Använd samma kroppsspråk och tugg som t.ex. James Bond eller Pippi Långstrump bara. 🙂
   Det kan t.o.m. bli så att du på lite sikt faktiskt blir av med, eller åtminstone minskar, rädslan om du upprepar det frekvent vid dessa tillfällen….helt allvarligt asså.

   Mvh,
   Johan

 9. Jag läste igenom ditt förra blogginlägg + kommentarer och jag hade ärligt talat inte godkänt alla kommentarer om jag vore dig!

  1. Varför inte?

   Är man, eller vill vara, transparant utåt, med det man gör och inte gör, så är det första att ha en HELT öppen blogg …. dock, har jag inte läst förra inlägget och dess kommentarer, men vissa saker KAN man kanske ”radera” i efterhand, beroend på vad som skrivs.

   1. Absolut ska man vara medveten om att alla inte tycker lika, men jag tycker vissa kommentarer börjar likna trollkommentarer. Därför hade inte jag accepterat alla inlägg oavsett hur offentlig jag är, man är ändå människa!

 10. BRA skrivet Fredde
  Skaka av dej skiten å gå vidare vi vet att du kan din sak å vad du kan prestera med dina otroliga kunskaper fortsätt så
  KRAM på dej

 11. Hanna varför skulle kommentarsfältet stängas!? Vi är många här som är tacksam för den kunskap många så generöst delar med sig av. Förundrad över din drivkraft att följa en blogg som uppenbarligen inte tillför något i ditt hundägande.

 12. Vi är sams! 😉

  Respekt är något som är väldigt svårt inom alla ämnen, men störst är nog både hund och häst världen. Där är attityden ”jag kan bättre än dig” betydligt större än i något annat ämne. Vilket är synd, då det är djur och framförallt individer det handlar om. Precis som människor så är dem olika och lär sig på olika sätt.

  1. Just det, det är många som tror sig veta allt hund bäst – men i detta fallet är det en ”hundcoach” vi talar om som får en massa utrymme på TV4 och i media och det är folkets förbenade plikt att påtala om han uttalar sig/agerar fel.

   Och vad som är rätt eller fel tycker såklart alla olika om – själv har jag påtalat att han hanterar Lilla Nymo ovarsamt och att han slarvar och lär ut onödiga och också farliga sätt att träna hund på.

   Det är just det han inte tål då det gäller mig. Att jag ser rakt igenom – i hans egna ögon – så felfria fasad. Steen har ännu a l d r i g uttalat att han faktiskt gjort fel eller tagit till sig att han borde kunna gjort något bättre/annorlunda. Han tror sig göra 100% rätt och vara 100% felfri. Varje j-a gång. Och frågar här ”Vem är du…?”

   Jag ser ingen som helst ödmjukhet eller vilja till bot eller bättring – och avsaknad av självinsikt är kanske det farligaste av allt då det gäller att utbilda andra i uppfostrande och hanteringen av en valp.
   – Vi har sett alltför många prov på oaktsamhet och diverse ”tappande av valpen i golvet” hittills för att det ska kännas betryggande..

   1. I så fall kan jag lugna dig. Om du går tillbaka lite och kollar gamla inlägg så kan du se att Fredrik flertalet gånger skrivit att han inte är ett facit och att han ibland gör fel.

    Däremot behöver man ju, som du själv är inne på, inte tycka att man har fel bara för någon annan tycker det. 🙂

    Däremot tror jag man får svårt att nå fram till den man vill rätta om man börjar med att hävda att personen har tokfel och uppenbarligen dum i huvudet…. 😉

    Mvh,
    Johan

    1. Han skriver också många gånger att han har rätt 😉
     Så läs lite mellan raderna Johan 🙂
     Det är inte fel att tro på det man gör det gör jag också och är stark i mina åsikter. Men fredrik är precis lika stark och inte ödmjuk. Ingen är direkt ödmjuk idag med tanke på hur ofullkomliga vi är!
     Och det är ett ord fredrik gillar att använda, ordet ödmjuk!
     Fint ord men innebörden är ju något annat.
     Sen är inte alls fredrik öppen för nya tankar utan återigen handlar det om lydnad och kontroll. Men han är inte öppen för att lyssna på andra. Utan precis som alla andra har fredrik ”sina experter ” som han lyssnar på :)sen
     Skulle jag nog vilja påstå att ödmjukhet är inget ord man Använder då man verkligen är ödmjuk vilket ofta fredrik använder.
     Jag tycker nog i sådana fall att vi är lika oödmjuka gemene man! 🙂

     1. Men du kan väl inte på riktigt mena att han borde skriva ”så här tycker jag och det är helt fel…”. Vem skriver så på sin egen blogg!?!

      Personligen tycker jag helt klart att Fredrik tillhör de mer ödmjuka i hund-Sverige. Upplever oxå att han tar tills sig saker som skrivs här och på andra håll. Däremot verkar en del blanda ihop ödmjukhet med undervärdering och velighet eller att man ska ändra uppfattning bara för någon tycker något annat. Men det är ju faktiskt något annat…

      Mvh,
      Johan

     2. Johan en öppen blogg med en medial person. Den bloggen får tyvärr ris och ros.
      Och nej jag tycker inte alltid fredrik själv är så ödmjuk i sina inlägg, och nej jag definierar inte honom som en av de ödmjukaste i hundsverige. Jag har träffat flera som är mera öppnare i sinnet.
      Jag tycker att det är ett intressant ord ödmjukhet och ex empati vilket också ibland har använts. Två väldigt kraftfulla ord och väldigt få förstår innebörden i orden. Någon som är ödmjuk och har empati använder inte orden som en påminnelse för andra.
      Då är man inte ödmjuk eller har empati.
      Och som sagt, oerhört få människor idag
      ÄR ödmjuka då det är något ALLA måste jobba på!
      🙂 och nej jag tycker sällan fredrik är ödmjuk i sina inlägg ocv det är ofta samma tugg men inga konkreta lösningar.
      Sen däremot håller jag med honom i grund av mycket av det han skriver 🙂 och jag får uppfattningen av att han är en väldigt trevlig person 🙂
      Så tycker jag 🙂

     3. Så hur ska man tolka att du använder ordet ”ödmjuk” 7 gånger i 1 inlägg där du kritiserar Fredrik för att använda det (för ofta) som en påminnelse åt andra..? 😉

      Mvh,
      Johan

     4. Johan jag skrev aldrig att JAG var ödmjuk. Jag är långt ifrån ödmjuk. Den dagen jag är ödmjuk är jag fullkomlig.
      Jag använder aldrig i mina inlägg då jag tycker något att ”jag önskar mera ödmjukhet av min omgivning ” skulle aldrig falla mig in då jag själv inte är det 🙂

     5. Självklart upprepar jag ordet i ett inlägg Johan. Och pratade inte om mig själv då jag aldrig tycker min omgivning borde bli mera ödmjuk, då jag själv inte är det. Men du förstod inte vad jag menade 🙂
      Studera ödmjukhet och blygsamhet.. Om du tycker vi inte är det, då lovar jag när du studerat det att INGEN av oss är det. Så även inte kära Fredrik Steen 🙂 livet på en pinne de se 🙂

     6. Nej, jag förstod inte vad du menade, men då är jag med på vad du menar.

      Dock är inte ödmjukhet normalt något som bara fullkomliga människor kan ägna sig åt utan det är fritt fram för oss alla, våra övriga brister till trots. Vissa vill t.o.m. hävda att en definition av ödmjukhet är att vara medveten om och acceptera sin brister…

      Mvh,
      Johan

     7. Det är sant det är något vi alla får jobba på hela tiden 🙂
      En fullkomlig person, vilket vi aldrig träffat 😉
      Är ödmjuk. Men inte vi. Men fullkomlighet är ju ett annat ämne 🙂

     8. Ja det är nog både ödmjukhet och blygsamhet att acceptera sina brister Johan 🙂 håller med dig 🙂

     9. Det var det jag menade att VI ALLA får jobba på vår ödmjukhet. Inget man behöver skriva ut som FS gör att ”jag skulle önska det av omgivningen ”var bara det lilla jag ville få fram, vilket blev långt från mig 😉

    2. ”Uppenbarligen dum i huvudet… ” är dina ord Johan. Jag har aldrig skrivit så. De orden får stå för dig.

     1. Nej, det stämmer. Det var bara min tolkning av vad jag läste mellan raderna. Men jag hoppas poängen gick hem ändå…

      Mvh,
      Johan

 13. Man är ju till viss (stor) del anonym när man kommenterar här. Man kan ju ha fingerat namn och fingerad mailadress. Visst, du har IP-numret, men hur enkelt är det att få ut något av det om det inte är en polisanmälan bakom osv. Att blockera ett viss IP-nummer räcker ju inte särskilt långt om man har ett dynamiskt IP, med mera…

  Ändra tekniken bakom kommentatorsfältet så att man måste vara inloggad på FB eller liknande för att kunna kommentera. Att ta bort anonymiteten borde reducera respektlösheten i ton en del. Kan jag tro.

  1. ha ha ha … så du menar att man inte kan vara anonym via Facebook?

   Precis som här, kan man det, om man vill.

   Dock, tror jag inte jag är speciellt anonym, och jag har både hållt med Fredrik och sagt ifrån när jag tycker det är ”uppåt väggarna” det han skriver …

   Respekterar jag Fredrik? Absolut! Det är hans åsikt, jag försöker ”förklara min åsikt”, som så klart är bättre än hans 😛

   1. Vad jag menar är att öka tröskeln för att anonymiteten. Klart det går att vara anonym om man vill med ett falsk konto, dra det via ett gäng vpn-tunnlar mm. Men det gör inte majoriteten av folk. Men det förstod du säkert, trots ditt svar.

    Sen är jag rätt övertygad om att detta inlägg från Fredrik inte är riktat mot dig. Läs igenom tidigare inläggs kommentarer så handlar det inte om vem som har ”rätt eller fel”. Det är hur man levererar i diskussionerna som är rätt skev. Personangrepp, förlöjliganden mm, nästan i en systematisk form från vissa.

   2. Hahahahahahahaha ”som så klart är bättre än hans ” underbart 🙂 haha 🙂 typiskt Patrik 😉

 14. Jag började läsa bloggen för några år sedan och har därefter haft långa perioder då jag egentligen bara ögnat igenom inlägget och sedan med glädje läst kommentarerna. Jag var inte ointresserad av det Fredrik skrev, ibland håller jag med och ibland inte precis som med de flesta andra jag känner eller pratar med, men det var kommentarsfältet som var ”grejen”. Har lärt mig mycket av de som skrivit här och har även deltagit i några diskussioner och fått tips som funkat fint. På senare tid har jag märkt att det endast är i undantagsfall jag öppnar kommentarerna, är inte så intresserad av att läsa verbal skit som kastas hit och dit… Det har väl alltid funnits i viss mån, men upplever att det blivit mycket värre.
  Som sagt, jag håller inte heller med Fredrik i allt men man kan ju välja hur man framför sina åsikter… Jag hoppas kommentarsfältet kan återgå till att handla om intressanta hunddiskussioner!

  1. Kommer du ihåg den där väldigt roliga diskussionen vi hade om hunden med påse på huvudet? 😀

   1. Jag kommer ihåg den! Det blev så rörigt(roligt) så tillslut skrev jag ett plojinlägg för att knyta ihop påsen..

    1. Ett klockrent sådant! Läser det där ibland bara för att få skratta 🙂 Och förresten ”Knyta ihop påsen”. Det var väl för väl att inte det hände. 😀

     1. Eller hur, om man har påsen över huvudet så blir det problem..
      Angående att vara expert på sitt område så var det superkul när du berättade om Bento och träningen i livräddning. Jag ska försöka hitta ett sånt prov och åka och titta för att se alla fantastiska hundar!

 15. Jag förstår ingenting. Om jag är missnöjd med ALLT som FS skriver så skulle jag sluta läsa bloggen. Det är väl självklart att alla inte tänker och tycker lika i alla avseenden. Det kan väl vara bra att ge både ros och ris. Så tycker i alla fall jag 😉

 16. Hur många har inte reagerat på Barbro, CM, och alla dom som gör tv… Du älskar ju media bruset Fredrik och står gärna i centrum. Du tror också på det DU gör och är stark i dina åsikter, du är själv inte heller ofta speciellt ödmjuk utan väldigt självsäker i din uppfattning och många gånger anser du dig bättre i hur du skriver och att du har rätt. Vilket inte är fel. Men viktigt att du själv ser att du också har en karaktär som heter duga 😉
  En medial person blir ifrågasatt och inte bara medhålld i allt den gör. 🙂 så funkar media livet, så länge du florerar i de livet kommer folk att reagera på saker de ser i tv 🙂
  Så var det när hundcoachen gick och så kommer det fortsätta, jag tror faktiskt du är så smart så du förstår att det är så de livet fungerar 🙂 speciellt då det handlar om djur och ex vis barn eftersom det berör många.

 17. Kan du inte bara stänga av den där Hanna? Hon kommer ju aldrig med några egna idéer eller någon konstruktiv diskussion. Hon öser ju bara ur sig en massa personangrepp. Börjar bli tröttsamt…

  1. Håller med dig. Hannorna verkar mest ilskna och sura över att de inte få vara med i tv.
   Jag håller inte med Fredrik i allt men nu har vi fått en problem hund. Det mesta har jag kunnat lösa med Fredriks ord i huvudet. Hundar gör bara vad de tjänar på.

   1. Hahahahahahaha hahahahahahaha 🙂
    Pia 🙂
    Jag har /gör flera glada munnar, jag har även sagt jag tycker fredrik är trevlig och att jag håller med honom i grund 🙂
    Alltså är jag inte ett dugg sur 🙂
    Och skulle jag vilja skulle jag kunna starta upp klipp och även medverka i program. Men jag vill inte vara i media då jag inte gillar deras syn på hur program ska gå till. Det är tittarsiffror och inte djuren som ställs i fokus. Jag har åsikter om CM och Barbro också och deras syn på hund i dominans och bestraffning etc.
    Så om jag ska vara helt ärlig anser jag Fredrik kommit längre än dom och att han blivit bättre och bättre 🙂
    Så allt är inte skit och piss i mina inlägg, men du läser inte helheten 🙂
    Så nej Pia jag är inte sur eller avundsjuk 🙂
    Klarar mig bra med det jag gör och är supernöjd med de 🙂
    Lycka till med nya vovven 🙂

    1. Ja just det du kan såklart få vara med i TV hur mycket som helst men du vill inte, Så måste det ju vara.

     1. Nä Ella jag har redan kollegor som gör det och det anser jag räcker gott 🙂 att vara med i tv är verkligen inget som lockar mig överhuvudtaget.

   2. Jag vet att Hanna H inte vill synas i rutan … men men … ska nog lägga lite ”tryck på Hanna H”, så hon ”viker ned sig” i frågan 😛

    1. Lol 🙂
     Ja de tycker de 😉 Hahahahahahahaha
     Låter Tony ochhjälper dom ta den biten 😉 så tarmarna jag in hundarna istället 😉
     Ska vi göra klipp till media då får du övertala mig bra du 😉 hahahahahahaha
     Du vet vad jag tycker om media 😉

     1. Haha fyyyy vad felstavat det blev då 🙂 haha 🙂
      TAR skulle det stå och inte tarmarna 😉 lol 🙂
      Och jag vet DU vill de skulle det stå 😉 osv… Kan ju tro jag e full nu också :p

 18. Du är jättebra Fredrik! Du har en enorm kunskap om hundar så försök att inte bry dig
  om allt det negativa som skrivs.Tummen upp för dig!

 19. Hanna. Det skulle vara så roligt att läsa ett konkret råd av DIG, utan att klanka ner på någon annan! I nästa kommentar du skriver prova att lämna ute alla andra människor och ge tips och råd själv så får alla välja vilket råd de vill följa. Det är ju det som är trevligt med den här bloggen.
  Mvh Karin

  1. Hej Karin,
   jag har skrivit massor av tips och inlägg om hur man kan gå till väga vid uppfostran och kommunikationen med en valp. Om du läser tidigare inlägg så hittar du dem.

   Men jag framför också som synes mina åsikter om Steens ovarsamma hantering av Lilla Nymo – vilket är just det vi ser på TV4 just nu och vad Steen skriver om här – så jag håller mig till ämnet/ämnena. Vart ska man annars tycka till om detta?

   Har du själv någon åsikt i ämnet eller är du här bara för att elda på bloggbrasan?

   1. men Hanna man kan göra det på ett snyggare sätt! Vi alla tycker olika inget fel med det, men sättet du lägger fram dina åsikter på är inte speciellt snällt alla gånger

    1. Det är möjligt, men jag anser det nödvändigt att påtala de brister och tillkortakommanden Steen ständigt uppvisar – man får inte vara så ovarsam då man i en av de största TV-kanalerna i landet har fått ansvaret att utbilda svenska folket i valpfostran och hundkommunikation.
     Det borde han ta på större allvar, det är min bestämda uppfattning.

     1. Hej Hanna! Jag tycker det är viktigt om man talar som medlem i en hjälporganisation att man gör sitt bästa för att få folk intresserade att hjälpa till.
      Att på en hundblogg tala om organisationen samtidigt som man spyr ut förakt och galla över alla andra ger knappast nån bra reklam.

     2. Anna du förstås hoppas jag att det är två olika hannor här inne?
      För Hanna har aldrig nämnt hon är i en hjälporganisation. Inte vad jag läst. Om du syftar på mig så är inte jag heller i en hjälporganisation medlem.
      Eller vad menar du med ditt inlägg? 🙂

     3. Hanna H.
      Jag förstod att du har adopterat 2 hundar och ? hjälpt till med några andra, oklart med vad men att du inte jobbar för organisationen.
      Om du är nöjd och anser att den organisationen jobbar på ett bra sätt så skulle jag undvika att nämna dom samtidigt som jag ”skäller ut” någon på ett otrevligt sätt i inlägg efter inlägg och ännu värre på en blogg många läser.
      Den du skäller ut eller någon som håller med den personen kanske funderade på att adoptera en hund eller brukade ge den organisationen ett bidrag varje månad..

      Läs igenom det du skrev och tänk till om du ev. skadade organisationens rykte.

     4. Anna du har skrivit under Hannas inlägg.
      Nej jag varken jobba för dom eller är medlem.
      Jag är min egen 🙂
      Dom var en referens inget annat 🙂
      Så hur du får ihop det med mig och dom är ju vansinnigt långsökt på en karta. Vad jag skriver vet jag redan har full koll på de 🙂
      Sen vad du läser in är ju något annat 🙂

     5. Aha, miss av mej med fel Hanna! Men det var HannaH jag menade, det var du som skrev igår antar jag?
      Jag är oxå min egen men har många både företag, organisationer och privatpersoner som jag vill allt väl. Jag skulle inte blanda in dom i mina åsikter på en en blogg.

      En sista fråga där jag tror att det var HannaH som skrev. Vad menade du med att man bör veta att/hur en hund spårar efter tex cancer om man har en vårdhund? Jag har klurat hela dagen på det och får inte ihop det så jag blir glad för ett förtydligande.

     6. Det inlägget handlade om en hund som fredrik ansåg sig kunna lura.
      Och då skrev jag att hundar kan känna om en person har cancer dom kan också känna om en person är påväg att få ett EP anfall. Med det menade jag på att om en hund kan de, så tror inte jag den är så lätt att ”lura ” 🙂

      Jag anser inte mina inlägg säger ett skit om sos, det är du som drar den parallellen och det kan inte jag ändra på. Jag kommer fortsätta tycka det jag tycker, jag kommer fortsätta reagera, och jag kommer fortsätta hålla med när jag håller med 🙂

     7. Anna jag blandade aldrig in sos i mina åsikter. Det var en referens. Inget annat. Sen var dom aldrig med i mina åsikter, mina åsikter är mina Och dom kan jag stå för alldeles själv 🙂 jag står fullt fast i vad jag tycker och står upp för de. Både praktiskt och teoretiskt och tar fullt på mig det själv 🙂 då jag är min egna 🙂

   2. Ja Fredrik är hemsk. Jag menar flera tusen hundar dör ju varje dag av fallande papperskorgar…

 20. Men Fredrik, jag trodde vi var överens om att uppfostran ÄR inlärning det också 😉

  Fanns det ingen inlärning i uppfostran, varför uppfostra om de inte lär sig något? 😀 😛

  1. Visst är uppfostran inlärning, men inlärning är inte uppfostran. 😉

   Alltså finns det fler dimensioner till detta, eller..?’ 🙂

   Mvh,
   Johan

   1. Inlärning, är ett stort område, där ingår även ”uppfostran” 😉

    Det handlar väl mer om hur man ser det, om man ser det utifrån ett positivt sätt eller negativt sätt, jag ser allt utifrån det positiva, och då är inlärning klart mer ”positivt laddat” än vad t ex ”uppfostran” är 😉

    1. Säger inte emot att uppfostran oxå handlar om inlärning. Allt hunden gör som inte är medfödda beteenden är ju inlärt.
     Men då det är väldigt många olika saker en hund lär sig, och lär sig på, så är det i min värld ganska praktiskt att dela in inlärningen i olika fack/grupper för att förtydliga vad man menar. Att bara hävda att allt handlar om inlärning blir ju inte särskilt användbart när man ska förklara något. Lite som att säga att hunden gör si eller så för att den lever. Helt sant, men saknar ju praktisk relevans.

     Sen hade jag själv kanske oxå valt en annan benämning än just ”inlärning vs. uppfostran” för tydlighetens skull, men så länge andra förstår vad man menar så är det ju ingen ko på isen…lite som ” Klickerträning vs. Klickerträning”. 😉

     Mvh,
     Johan

     1. Om man ser ”allt som inlärning”, så angriper man saker från ett annat perspektiv, man lägger ”krav” (kriterier) efter vad hunden kan och inte kan.

      Ofta när jag ”hör personer” som delar upp ”inlärning” vs ”uppfostran”, så ligger kraven SÅ HÖGT STÄLLDA när det kommer till uppfostran, att hunden inte har en chans att ”klara uppgiften”.

      På det viset ”tränar”/”uppfostrar” man hunden där ”kraven” ligger precis vad just denna individ klarar av och ”inlärning”/”uppfostran” går så mycket snabbare.

      OM man ”tränar något”, oavsett om det är för tävling (cirkuskonster) eller uppfostran, så gäller regeln att kraven ska ligga på 8 rätt av 10.

      Varför 8 rätt av 10?

      För om hunden har 10 rätt av 10, så ligger ”kravet fel”, det är för lätt och ingen ”inlärning sker”, man ligger kvar på samma nivå.

      Har man lägre antal rätt, så blir det längre mellan belöningarna, och hunden får svårare att lära sig.

      Många säger att ”klickerträning”/”belöningsträning” är helt ”kravlös” vilket inte alls stämmer, det är LÅNGT FLER KRAV man har på en sådan hund, ja … det är inte så att man ”alltid” kommer att få belöna, det gäller även här att ”fasa ut belöningarna”, och det fina med detta synsätt, är att till slut blir beteendet som en ”reflex”, det sitter i ryggmärgen, oavsett belöning eller inte efter avslutat ”beteende”. Man brukar säga att beteendena i sig blir belöningen 😀

     2. Patrik. Jag har en hanhund på drygt ett år som jag enbart har tränat med en form av belöningstänk. Inte klickertänk men noga med att allt basic sitter, inga korrigeringar och mer belöning att han får jobba om han gör rätt. Calmness leads to reward.
      Mycket av vardagsuppfostran är det han tränas i så det blir ju samma sak, gå vid sidan och sitta lugnt och vänta.
      Annat som hör till uppfostran lär han sej av dom andra hundarna, han gör som dom och jag tränar inte det momentet öht.

      Men, så är han en mästare i Emilhyss. Testar saker och vet inte om det var ett hyss fören efteråt. Gräva i gräsmattan, dra upp plantor jag precis petat ner, bära ut finmattan osv. Det vore svårt att tänka ut och träna det innan han har kommit på iden, lösningen vore kanske ögonkontakt hela tiden eller hundgården men det fungerar inte hos oss. Jag löser det akut med ett NEJ och sedan gör han inte om samma sak, möjligtvis en gång till för att säkert veta om det inte var tillåtet. Hur skulle du tänka med sånt?
      En annan grej är att han då och då möter kvinnan i sitt liv och vilka tikar som blir utvalda går inte att förutse. Han tränas med andra hundar lösa och är HON där så slutar han lyssna. Hur löser du det? Jag (och oftast tiken) säger bestämt ifrån att nu skärper du dej.
      Tips?

     3. Fast det är en annan sak. Jag har också tränat in ett ”brytkommando”, i mitt fall oxå ”Nej”.

      Att det vart ”Nej”, beror på att det ”satt i ryggraden”, från +10 års ”korrigeringsträning”, och kom ”spontant”, reflexmässigt om man säger så.

      Därför tränade jag in det lite annorlunda, med krav, men betydelsen: ”Gör vad du vill, men inte just det du håller på med nu”, och enkom med belöningar …

      Det är ju bara vi ”människor” som har en ”negativ uppfattning” om vad ordet ”Nej” betyder, men lär du in det med enkom belöningsträning så finns inte det negativa, dvs OM du inte lyssnar, då jävlar … som är ”det klassiska korrigeringstänket”.

      Att träna/uppfostra enkom med belöningsträning, ja det kräver MYCKET mer av hundägaren, att verligen förekomma genom att läsa hunden, man måste hela tiden ligga ett steg framför hunden om man säger så.

     4. Jag köper att man troligen ser det från ett annat perspektiv, men jag är klart fundersam till om det är ett bättre perspektiv.

      Jag köper även helt att 100%-ig belöningsträning innehåller betydligt fler krav än det t.ex. Fredrik beskriver som uppfostran. Men det är oxå där som ena delen av min skepsism kommer in. För att du ska kunna belöna fram ett beteende så innebär det att det enbart finns ETT ENDA rätt agerande hunden kan göra i en given situation. Allt annat blir per definition fel.
      Om du nu enbart ska belöna hunden så blir det ju en hel drös med felbeteenden och i sammanhanget väldigt få rätta beteenden. I min värld är det inte att betrakta som särskilt mjukt eller snällt mot hunden.

      Den andra delen till min skepsism är kopplat till detta med att anpassa kraven efter vad hunden klarar av. Det innebär ju i praktiken att allt som vi anser problematiskt men hunden som självbelönande måste vi exkludera för hunden för att slippa korrigera. Med andra ord, ganska mycket av det som hundar normalt tycker är kul att göra måste vi se till hunden inte får chans att göra…åtminstone fram tills att det enda rätta I den situatione är tillräckligt befäst.
      Är det verkligen schysst att exkludera allt detta för sin hund bara för själv slippa det dåliga samvetet för att ha korrigerat sin hund?

      Gillar dock skarpt idéen om 8 av 10. 🙂

      Mvh,
      Johan

     5. Nja, riktigt så fungerar det inte …

      Nu talar jag utifrån mig själv, hur jag gör.

      Jag låter hunden ”göra vad den vill”, när jag ser något jag gillar, så belönar jag det, i annat fall bryr jag mig inte, förutom OM det skulle vara väldigt ”fara på färde”, att hunden kanske kan skadas, hunden kan skada något annat, då går jag in och bryter med ”alla medel jag har till förfogandes” (det gör alla som belönings-/klicker- tränar), men om detta behöver göras varje dag, kanske flera gånger per dag, då går man in och försöker lösa det, lägger upp en ”träningsplan” för att förändra beteendet.

      Men, det med att ha uppsikt över en valp och ligga steget före, det bör man ju vara oavsett ”filosofi” man tillämpar 🙂

      Jag har som Fredrik, väldigt väldigt få regler, egentligen bara en endaste regel.

      När jag påkallar uppmärksamhet, då vill jag ha den till 110% på en hundradels sekund.

      Klicker/Belönings träning kan bli väldigt sterilt, så som du förklarar det, om man tränar för tävling, men långt ifrån lika sterilt för ”vardagslydnaden” då det är först när man SER/UPPTÄCKER problemet som man ”fixar till det”, i annat fall får hunden just vara hund, men NÄR man ”fixar till”, det är då kraven blir högre (och fler) för de belönings-/klicker- tränade hundarna vs ”de mer traditionellt tränade” hundarna har 😛

     6. Tror inte heller det är så det går till i praktiken, men det beror ju inte på att det jag beskriver är fel utan snarare att de flesta inte enbart använder sig av belöningar.

      Även om man exkluderar de uppenbara nödlösningarna skulle jag gissa att minst 99% av alla hundägare använder sig av någon form av korrigering på mer eller mindre daglig basis i samspelet med sin hund. Däremot tror jag att kanske hälften av oss inte är medvetna om att de gör det för att det kanske är så små och diskreta korrigeringar eller för att det (felaktigt) beskrivs som något annat av någon upphovsperson.

      Men faktum kvarstår, ska man ENBART använda sig av belöningar så blir det så sterilt som jag beskriver det.

      Håller absolut med om att uppmärksamhet och förutseende när man har en valp är nödvändigt oavsett.

      Mvh,
      Johan

     7. Nej Johan, du har faktiskt fel.

      Det är precis lika sterilt oavsett ”filosofi” du använder dig av.

      Vill man inte att hunden ska göra en viss sak, ja då ser man till att det INTE händer igen. Svårare än så är det faktiskt inte 😉

      Undrar om du kört det fullt ut, belöningsbaserad uppfostran/träning …

      Och du har rätt, många många hundägare ”straffar” sina jyckar utan att ens veta om det, och det värsta, de gör det för samma saker, dag ut och dag in, inget blir bättre, snarare värre. Undrar varför det är så? OM nu korrigeringar skulle vara såååå effektivt 😉

      (pssst … kom ihåg, jag kommer från ”samma skola” som Fredrik/CM, så jag vet skillnaderna mellan ”korrigeringstänket” och ”belöningstänket”, och kan säga, kommer aldrig gå tillbaka till ”korrigeringsträsket” … hoppsan, korrigeringstänket mena jag 😛

      Trevlig midsommar allihopa, vi har ju svenskt sommarväder 🙂

     8. Nja, håller inte riktigt med om att alla filosofier är lika sterila. Sterilt tycker jag det blir när man är väldigt enformig eller rigid i sin filosofi kombinerat med många krav.

      Visst är det så att om något händer som man inte vill så försöker man se till att det inte händer igen. Frågan är bara hur man går tillväga för att det inte ska hända igen och det är ju där det kan skilja sig åt.

      Jag har inte kört fullt ut på belöningsträning/-uppfostran..och ärligt talat tror jag inte det är så många som gör det heller (även om många gärna hävdar det). Lika lite som enbart korrigeringar är effektivt skulle jag vilja hävda att nästan lika ineffektivt är enbart belöningar (under förrutsättning att det finns ett flertal saker som är självbelönande för hunden som vi tycker är fel).
      För att förtydliga så syftar jag på när jag skriver korrigeringar något jag gör mot hunden som den upplever som negativt ( allt från väldigt svagt negativt till väldigt starkt negativt).

      Anledningen till att jag påstår detta är för att många av de tips och metoder jag sett, hört och läst om som påstås vara enbart belönande innehåller korrigeringar (så som jag beskrev det ovan). Det kanske mest klassiska är hur man lär en hund/valp att inte dra i kopplet genom att helt enkelt stanna så fort hunden drar. Detta beskrivs ofta som att man ignorerar det felaktiga beteendet för att sen fortsätta/belöna hunden när den slutar dra. Detta är dock inte att ignorera, det är en korrigeringar då jag aktivt gör något (från gående till att stanna) som hunden upplever som negativt.

      Hade jag verkligen tillämpat enbart belöning och verkligen ignorerat hunden så hade jag fortsatt gå med hunden dragandes (=ignorera hunden beteende) och sen belönat när hunden spontant slutat dra i kopplet. Denna metod har jag dock aldrig sett eller hört någon rekommendera än. 🙂

      Det var det jag menade med att jag tror många faktiskt använder sig av korrigeringar utan att vara uppmärksamma på det.

      Så för att avsluta så skulle jag vilja hävda att de sk. mjuka metoderna inte alls har eliminerat korrigeringar utan snarare visat att väldigt små korrigeringar oftast är fullt tillräckligt om de tillämpas konsekvent och tydligt i kombination med belöningar. Något jag tror miljontals hundar är väldigt glada för! 🙂

      Mvh,
      Johan

 21. Hej
  Är så glad att jag hittade på nätet ett svar om vad jag skulle göra när min hund inte ville bli klappad av andra. ”Ta semester från sin rädsla” läste jag att du gav som råd.
  Det lät vettigt så det började vi med. Nu ett år efter har vi en trygg och glad kille. Stort Tack ,-)))

 22. Hejsan! Ja gillar ditt sätt att se på hundar och är mycket imponerad av ditt fina sätt med dina hundar.
  Jag har en fråga angående min 10 veckors dansk/svensk gårdshundvalp. Hon är INTE intresserad av godis (eller sin mat heller för den delen) och jag vet ärligt talat inte hur jag ska kunna lära henne sitt namn. Jag får ju ingen kontakt med henne!
  Blir så frustrerad!!! Har provat ALLT men hon bara vänder sitt ansikte åt andra hållet.
  Har du något bra tips till mig?
  Med vänlig hälsning Anne

 23. Aaa men verkligen!! Stäng av den där Hanna!! Upplevs som en mycket dryg och bitter människa! EnegiTjuv 😉 !!

 24. Det jag tycker är bland det värsta är när högsta vinsten på triumflotteriet är om det skulle hända Lilla Nymo något. Helst då en olycka så det går att förfölja Fredrik med det resten av livet.
  Så himla bra att den personen som har kontrakt med tv belyser vikten av hundar i vården. Så bra att han samtidigt kan lära ut det han anser är bra när man har valp och göra det på ett sätt som är trevligt även för dom som inte kan ha hund själva!
  Det som jag hört hitills av upprörd kritik är ju enbart för att kritisera. Det jag har sett av valpen så verkar hon vara en lugn och trygg labbevalp, om någon är bekymrad över hennes tillvaro så finns det otaliga valpar som det är bättre att bekymra sej för..

  Jag hoppas att Nymo inte får några som helst problem och att tv fortsätter att visa hennes karriär som vuxen. Hoppas även att det leder till fler hundar i vården!
  Jag har även ett personligt tack till henne och Fredrik. Min man kom hem från ett besök hos en äldre släkting och sa att hon yrade om en gul labrador som var så söt och rolig. Han fattade inte att valpen var på tv.. Visa gärna mer inslag när valpen gör bus, det uppskattas!

 25. Allvarligt! Jag gillar din blogg och använder den lite som en handbok. (Har en valp, ej min första hund men har glömt lite vad gäller nybröjarträning osv). Både bloggen och kommentarsfältet är ofta till stor hjälp. Men snälla Fredrik. Kan du inte bara stänga av ex Hanna H!!!!?!!! Hon stör! Verkligen stör! Tror att du faktiskt gör flickstackarn en tjänst om du blockar henne…
  Tack!

 26. Allvarligt! Jag gillar din blogg och använder den lite som en handbok. (Har en valp, ej min första hund men har glömt lite vad gäller nybröjarträning osv). Både bloggen och kommentarsfältet är ofta till stor hjälp. Men snälla Fredrik. Kan du inte bara stänga av ex Hanna H!!!!?!!! Hon stör! Verkligen stör!
  Tack!

 27. Problemet med dem som på ett aggressivt vis vill visa på fel och brister är att ingen lyssnar. De kan mycket väl ha rätt men fel ton/energi gör att man tappar i trovärdighet. I stället för att läsa och ta till sig andra idéer så tänker folk nu är de igång igen. Så vill man kritisera var mildare i tonen än den man kritiserar.

  1. Ibland har jag sett inlägg på denna blogg som är att man ska fullfölja tills det ger resultat i ett felbeteende. Det är ofta så Fredrik Steen skriver, jag har alltid undrat vad exakt han menar och hur exakt han gör. Jag vet även att Patrik ställt honom frågan. Men aldrig fått se eller fått en förklaring. Då börjar man undra om det är samma träningsform de utför på klubbarna! Då de rycks och trycks tag rejält in hunden.
   Jag har sett hundcoachen serier och flera CM serier och det finns inget som gör mig så förbannad som när hundar sätts i situationer de ännu inte är redo för och när stressnivån är så hög så det bara eskalerar. Kan man läsa hund så ser man detta tydligt. Jag kommer aldrig, aldrig hålla tyst då jag läser ELLER ser någon hantera sin hund på ert helt onödigt sätt.
   Men absolut om han någon gång visar hur han fullföljer kanske min syn ändras i det ämnet, vem vet det kanske är utifrån hunden han jobbar. Inte en aning, jag har bara ibland läst och sett program som varit katastrof. Jag reagerar på alla sådana program vem det än är som gör dom. Jag skulle reagera om jag såg det på gatan också och jag skulle aldrig dra mig för att säga till. Jag håller faktiskt med i mycket som FS skriver men jag blir så trött ibland på att läsa om ”90 talets sätt att hantera hund ”
   Då reagerar jag och tyvärr kommer jag inte sluta reagera på sånt heller. Jag skulle alltid stå upp får en hund och inte människorna runt om. 🙂

 28. Saknar fredagsbidragen.
  Saknar också den trevliga tonen som har varit här, läser ofta, kommenterar ytterst sällan.
  Har haft stor nytta av det Fredrik och flera andra skrivit här på bloggen och i kommentarsfältet.
  Dock, tonen från en del, har en obehaglig klang – blir mer och mer tveksam till att gå in och läsa kommentarerna. Tyvärr.
  Det ska vara bra diskussioner, alla behöver inte vara överens, men… måste tonen vara så ”hård” bara för att man inte håller med.
  Det ska vara kul att gå in och läsa, få tips och be om råd.

 29. Tänk att det ens ska behövas, ett helt blogginlägg kring grunderna i respekt, medmänsklighet och vanlig (som borde vara enkel) hederlig hövlighet.

  Suck.

  Men det är ju bra, får man tänka, att någon tar sig tiden.

 30. Tack, Cicci och Patrik B för två härliga ”tisdags” bidrag.
  Johan, tisdag fredag… asch, kul med musik 🙂
  Trevlig midsommar önskar jag er alla

 31. Väldigt bra skrivet, och sanning i varenda ord du skriver. Folk verkar ha väldigt svårt att förstå att hundar är individer precis som människor och även de måste bemötas och arbetas med, inte allt för sällan, på ett individuellt plan. På samma sätt som människor är stöpta i olika former och som förstår, lär ut och lär in på olika sätt. Målen kanske ser likadana ut, en uppfostrad, kontrollerad och icke aggressiv hund, men vägen dit är oftast så olik från den ena till den andre. Som jag ser det finns det en grund man ska följa, oftast mer en riktlinje än ett krav, men att inte snöa in sig på att just det ”experten” lär ut är rätt för dig eller din hund. Nu tänker jag på från det lilla så som ”potträning” till det stora som exempelvis spår, sök eller skydd.

  Än en gång, bra skrivet och jag hoppas folk kan ta till sig och visa lite ödmjukhet och släppa lite på sina expertutlåtanden.

Kommentarer inaktiverade.