Någon tycker jag är vårdslös, jag anser att jag stärker hunden självförtroende och driv framåt.

Skärmavbild 2015-06-16 kl. 16.32.44

Sånt blir man glad över……..     🙂
(Och – ”semester i rädsla” – är kraftigt underskattad anser jag)

 

Skärmavbild 2015-06-16 kl. 16.31.54

 

 

 

 

Det är någon som tycker jag är lite oförsiktig med LillaNymo. Dels har jag fått några mejl angående detta då LillaNymo sprang in i tv4 studion och välte en papperskorg i direktsändning – ”Hon kunde ha fått den på sig, den kunde ha vält på henne”

Sedan har det blivit lite reaktioner då jag la ut en kort film på min instagram (@hundcoachen) från ett tillfälle jag och LillaNymo var och lekte/testade/tränade på agilitybanan.
Hon sprang villigt upp på ”gungbrädan” och utan att känna sig för, sprang hon så långt så att den slog över/ner väldigt fort. När brädan slog ner i marken så tappade hon balansen och ramlade lite åt sidan – ”Hon kunde ha skadat sig, hon kunde bli rädd för höjder….”
Jag ska tillägga att jag inte ska börja köra agility med LillaNymo, utan bara använder mig av banan i bland för dels träning av hunden, men i det här fallet som en typ av kontroll i ”miljöer”.

Idag gick hon på kanten av en swimmingpool. Hon balanserade och var väldigt nyfiken på vattnet. Jag förstod att hon skulle trilla i, och det gjorde hon….

Om någon utav mina hundar skulle gå ut på tunn is, med risk för att trampa igenom, så skulle jag låta hundarna göra det (om jag visste att det var grunt vatten). Och när hunden ramlat i, då skulle jag dessutom avvakta för att se om den kommer upp själv.

Om jag tränar spår med mina hundar och de går av från spåret i en vinkel, då skulle jag låta hunden hitta tillbaka själv, och lyckades inte hunden med det, då skulle vi avbryta spåret.

Givetvis skulle jag aldrig låta henne ramla i en pool om jag inte är i närheten, givetvis skulle jag inte låta hunden fara genom isen om jag inte visste det var grunt vatten, givetvis hade jag hindrat LillaNymo från att gå ut på ”gungbrädan” om det var högre höjd…..

Men med ett stort säkerhetstänkande, anser jag ändå att detta med att pröva sig fram är oerhört viktigt. Inte minst för den hunden man i framtiden förväntar sig mycket av (tjänstehundar, arbetande hundar).

Hunden måste helt enkelt få lära sig själv. När hunden får göra detta (inom rimliga gränser), då får hunden erfarenhet, den lär sig, den får självförtroende, den tar egna initiativ, den lär sig balans och koordination, hunden lär sig hantera plötsliga/annorlunda/stressiga situationer – Det är ju så hunden blir en trygg och bra individ, dessutom med rejäl framåtanda som jag vill ha på mina hundar.

Lek med tanken att LillaNymo faktiskt blir en vårdhund. Då hon ska arbeta med en patient är hon tvungen att sitta på en pall/stol för att patienten ska nå henne. Av någon anledning agerar patienten på ett sätt som gör att stolen välter….. Ska detta då vara första gången hon upplever något sådant?
Det skulle kunna vara slutet för henne som arbetande hund.
Nä, LillaNymo ska klara detta galant och hoppa upp på stolen igen och fortsätta sitt arbete! Och hon ska göra det med självsäkerhet och med stor glädje. Då måste man träna/förbereda/lära henne detta.

Säkerheten för din hund är du ansvarig över, det ska man som ägare vara och ha stor respekt för. Men jag tycker också att du är ansvarig för hundens utveckling, ansvarig för att det blir en initiativtagande och självsäker hund.

Att ”curla” en hund så att den inte behöver lära sig hålla balansen, så att den inte behöver lära sig att isen aktar man sig för, så att hunden inte behöver finna ett borttappat spår… anser jag till och med kan vara farligare för din hund. Framför allt så gör man, kanske omedvetet, hunden passiv och lär den inte att ta egna initiativ.

Så, mitt budskap till dig med det här blogginlägget är – Ha ett stort säkerhetstänkande och se till att din hund inte skadar sig på något sätt (det kan hända ändå, peppar, peppar, ta i trä…), men låt hunden lära sig själv, och tänk lite mer – ”det där får du komma över och lära dig leva med”.

Jag älskar alla hundar, men jag blir särskilt förtjust i hundar med ett driv framåt och stort initiativ…. 🙂 Så vill jag ha det med mina hundar i alla fall, och då måste jag skapa förutsättningar för det.

Hjälp din hund att bli mer erfaren, hjälp din hund till ett större självförtroende 🙂

17 svar på ”Någon tycker jag är vårdslös, jag anser att jag stärker hunden självförtroende och driv framåt.”

 1. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv 😀 Skämt åsido så håller jag med dig fullständigt, jag har förstått att du vet vad du håller på med. Hoppas du uppdaterar hela tiden med utbildningen/utvecklingen.

 2. Att låta hunden prova/testa/vara nyfiken/utforska m.m. är väl super att bygga upp ett självförtroende hos den. Att man sedan är med som ”stöd” bygger väl enbart upp en trygg relation där man litar på varandra. Ser inga som helst tokigheter i det. Hare Jösses, om en del visste vad småttingarna här kommer få uppleva :O :D:D

 3. Nymo verkar vara en väldigt ”trygg och balanserad” valp med mycket självförtroende,vilket du sett och jobbar efter.
  Och även om jag personligen inte skulle göra som du (första gången) med ”gungbrädan” så märktes det att hon inte tog skada,blev rädd.

  Tror dock det är viktigt att du förmedlar att man kanske inte bör göra så med ALLA valpar/hundar,då mentaliteten på dom avgör hur mycket man kan ”utsätta dom för”.
  En försiktig/osäker valp skulle nog bli rädd för gungbrädan/poolen/isen.

  Förstår vad du menar med att valpen själv får upptäcka och utsättas för ev fara och lite otäcka upplevelser. Dom lär sig,dom mognar,dom får självförtroende. Har alltid gjort liknande med mina hundar,MEN olika pga individ/mentalitet.

  Och om vi tänker efter så överlever gatuhunden pga att ingen ”curlat” dom. 🙂

 4. Haha jag tog med vår nyblivna valp till gamla stan , behövde göra ett ärende där. Vi hade haft valpen i två dagar och den fick åka både pendeltåg och buss. Vi lät den gå i koppel på ställen där det var lite lugnare men bärde hunden på de flesta ställen. Kände mig lika elak men samtidigt hur många har inte skaffat valp som bor i huvudstaden? Och har man en hund och inget körkort ser jag det alldeles utmärkt att åka pendel tidigt och få en tidig bra erfarenhet, inte ska den få det när den är 6 månader. Det är alldeles för sent enligt mig. Jag testklippte även klorna på denna under helgen det ska även detta göras tidigt. Gjorde det även tidigt på min andra hund som jag fick vid 9 månader. Många påstår sig att man behöver ge hunden mycket tid, man behöver ge hunden tid i att få landa såklart men att vänta för länge och dalta för mycket med rutiner och saker man alltid måste göra är fel enligt mig 😉

 5. Jag står fast vid att du hanterar Lilla Nymo vårdslöst. Vatten, is, gungbrädor, fyrverkerier, skott, höjder, oavsett så måste en valp lära känna all detta varsamt första gången.
  Huruvida Lilla Nymo ens har gått i vattnet själv från en strandkant/simmat först får vi aldrig ens veta – att låta en valp falla huvudstupa ned i en pool är i n t e rätt sätt att låta den lära känna elementet vatten. Ej heller att gå igenom isen.

  Att utsätta en valp för sådana här dumdristiga saker kan skada den för livet. Men Steen låter väl sina barn ramla i poolen och gå genom isen också första gången? Eller tappar dem i golvet som ren miljöträning? Han hävdar ju att likheterna är stora i hund- och barnuppfostran.

  1. Jasså Hanna tycker du FS är vårdslös å utsätter Nymo för Faaarliga saker det får ju stå för dej!! Nymo är en livs levande hund !! INTE gjord av Porslin !!
   Jag Har haft Vattenappoterande raser å där gick vi ned till stranden när valpen var 10 v Slängde ut en Dummie som hon glatt simmade ut efter……
   Skott tränade vi oxså vid 12-14 v
   Hon ”överlevde” å blev en MYCKET duktig jakthund
   Man SKA börja tidigt å det FS gör är HELT i sin ordning
   Vad kan Nymo ta skada AV utav det Fredde utsätter henne för ? Hon ska bli vårdhund å då ska hon vara med precis ÖVERALLT där det smäller trillar saker på henne en brukare kan vara lite oförsiktig så att Nymo får nå´t på sej / över sej då MÅSTE man träna på det å det är DEET Fredde gör ALLT Till Nymos FÖRDEL för att bli en så bra å fungerande vårdhund

  2. Njaaa… Fredrik är allt väldigt go med Nymo i sina klipp han lägger upp, sen hade kanske inte jag låtit en hund ramla genom is även om den bottnar. Men jag förstår hans poäng att han menar att skydda dom mot allt stärker dom inte i självförtroende 🙂 och vad gäller Nymo och även Fredriks övriga vovvar så tycker jag det syns dom lever ett gott liv. 🙂

  3. Hanna….
   Hade dagens unga (90-talister och yngre) fått lära sig i Fredriks skola (då barn ej hundar) hade vi kanske haft barn med lite driv och lite framåtanda. Inte bara unga som sitter på rumpan och tror att jobb ska ramla i knäet på dem.
   De kanske hade haft vett att arbeta ordentligt också att våga arbeta och förstå att om man lägger manken till så lönar det sig.
   Livet kan inte alltid serveras på guldfat!
   Mer Steenuppfostran till valpar och till barn och unga så kanske det finns en framtidstro för dessa med 🙂
   HEJA FREDRIK!

  4. Vårdslöst är att inte förbereda hundar och barn för saker som kan hända i världen, dvs skydda dem mot allt.

  1. Menar du Hannas? Tycker hon förklara hur hon menar,även om hon inte tycker som Steen.
   Tillförde hennes åsikt.

   Småskratta när jag läste sista raderna 🙂

   Tack johan,längre upp 🙂

 6. Kom ihåg när jag var ute och gick med min syster. Vi såg en lekplats med massor av skydd. Min syster som hade små barn då blev svart i synen. Hon sa om barn inte lär sig vad som är farligt kan de råka riktigt illa ut. Jag frågade henne vad hon menade. Jo svarade hon om de klättrar upp en bit och ramlar ner och slår sig kanske till och med bryter armen lär de sig att det är farligt att klättra högt upp. Lär de sig inte det klättrar de ännu högre upp ramlar ner och slår ihjäl sig. Lek är bland annat till för att lära sig vad som är farligt.
  Antar att det är det du vill lära din valp. Jag lär iaf mina hundar på det viset. Har en omplaceringshund som inte lärt sig hon har sår överallt. Hoppas hon lär sig snart.

 7. Stakars Dej vad mycké skit då får ta !!!
  Fattar att du blir lessen å Fb .
  Men dom som skriver sån´t här har INTE så stora kunskaper själva !!
  Dom kan bara kritisera å frågar man dom om andra tips så har dom inget å komma med !
  DU vet vad DU kan å vad dina kunskaper leder till håll fast vid det ! Tänk på hur många supportrar du har i stället det uppväger ju ALLT !!
  Ett råd : Bli arg ett par min gå ut å slå på nå´t å vråla ut din frustration det bruka hjälpa !!
  Kram På Dej

Kommentarer inaktiverade.