Lite virriga tankar bara….

Skärmavbild 2015-06-17 kl. 16.03.43

I programmet ”Hundcoachen” arbetade vi uteslutande med så kallade problemhundar. Många utav hundarna hade dessutom allvarliga problem och i vissa fall hotades av avlivning.

Men i det program på tio avsnitt vi håller på att spela in just nu arbetar vi med unga hundar. Jag ger enkla små råd och tips på träning med mera, för att det INTE ska bli en problemhund.
Ett väldigt positivt och trevligt program tror jag det blir. Väldigt intressant och lärorikt är det i alla fall.
Programserien kommer att visas under hösten i någon av TV4’s kanaler.

 

Hunden vi spelade in med idag var en Flat på 8 månader. En busig flat som hoppar på besökare/personer, och som gärna stjäl mat.
Anledningen till att hunden gör detta är enkel – Den har inte lärt sig att ägarens ”nej” betyder något, samt hur ägaren faktiskt vill att hunden ska uppföra sig då man möter besökare/personer.

Vi inriktade oss på två övningar. Dels en övning som bygger på att när ägaren ”säger” något, då gäller faktiskt det. Det är en bra övning både för hund och ägare. Sedan tittade vi på hur jag anser att man ska hjälpa hunden då det kommer besökare/möter personer.

Generellt vågar jag påstå att när en hundägare har någon typ av problem med sin hund, då vill man gärna snöa in just på det som stör, och glömmer ofta orsaken till varför hunden gör på ett visst sätt.

Hunden stjäl från matbordet – Då vill man träna vid matbordet!
Hunden hoppar på besök – Då vill man träna på att hunden ska hälsa men inte hoppa!

Det finns en rad fler exempel på detta där man gärna bara vill ”punktträna” ett visst problem. Det blir sällan bra.

Vi kan aldrig lära en hund att den goda kakan på bordet inte är god, för den är ju god. Det vi kan lära hunden är att när jag vill att den ska gå där ifrån, då gör den faktiskt det. Då ska faktiskt det jag säger till hunden gälla.

Då anser jag med fördel att man kan ”lära” hunden detta, på annat ställe än vid fikabordet. Lära hunden att när jag säger åt sig att sitta, då ska du sitta. Lära hunden att den här leksaken är min, inte din…..
Då kommer budskapet – Nej, gå ifrån bordet – bli tydligare och framförallt kommer hunden förstå att det ägaren ber hunden om gäller!

Då det gäller hunden som hoppar på besök/personer man som hundägare hälsar på, så är det 99 gånger av 100 något man faktiskt lärt hunden. Ofta gör man det utan att tänka på det, men för hunden blir det väldigt konstigt. Man möter en person som vill hälsa på hunden. Jag som ägare säger att det är okej, och släpper därefter fram hunden. Det man då lär hunden är – Personer vi möter ska du ta kontakt med.
När det kommer besök hem, den första som är i hallen, och den första som tar någon typ av kontakt, det är hunden….
Man lär hunden mer eller mindre hela tiden att besökare/personer är något hunden ska ta hand om.

När hunden börjar bli ”duktig” på ta hand om besök, då tycker ägaren helt plötsligt att det är ett problem, och så ska man på olika sätt börja arbeta bort detta.

 

Ja, det var några tankar…… och på något sätt kan jag tycka att man många gånger är väldigt respektlös mot hunden.
Detta är jag inte så förtjust i 🙂

9 svar på ”Lite virriga tankar bara….”

 1. Ang hoppande hundar,hur gick det med Suzanne Reuter’s hund?
  Blev det ingen inspelning eler har jag kanske missat det?

 2. Läste en av dina böcker då vi skaffade vår fjärde hund och tänkte att denna gång ska det bli rätt. Inget mer hoppande och gläfsande på besökare som kommer. Helt enkelt uteslutet då den nya hunden är en stor Vorsteh. Satte en lapp på dörren och förbjöd alla att vare sig titta eller hälsa på valpen med påföljd att vi idag har en 2-årig hund som inte bryr sig om besökare. Han kliver upp efter en stund och hälsar lugnt och sansat. Så tack Fredrik!!!

 3. om några dagar får vi i familjen hem en valp och då har jag funderat över en sak och de är om de spelar någon roll vem som tränar valpen? om de ska vara samma person som tränar hela tiden eller om de blir för mycket för valpen och t.ex två personer tränar valpen!
  tacksam för svar

  1. Spelar ingen roll vem/vilka som tränar valpen,det är kommandot/ordet/tecknet som valpen svarar på.
   Det viktigaste är att vara tydlig och använda samma ord osv.

  2. Jag skulle vilja säga att alla som ska ha något att göra med hunden på mer eller mindre daglig basis bör vara med och ”träna” på något sätt. Sen behöver kanske inte alla vara med samtidigt och alla behöver inte göra/träna samma sak. Det viktiga är väl att man tränar på det som man själv kommer göra med hunden. Sen tror jag som Thea skriver att det nog är bra att undvika olika kommandon för samma sak så det bör man göra upp om innan tycker jag. 🙂

   Mvh,
   Johan

 4. Hur lär man en liten valp det här då? De flesta säger ju att man ska bygga relation och inte fya. Hur länge ska man vänta med att uppfostra en liten valp?

  1. ”Fya” kan vara en lite överskattad lösning tycker jag, så lätt att bli tjatig och otydlig. Det går att visa en valp vad den ska göra och bygga goda vanor på ett lekfullt sätt 🙂 Här finns massor av tips att plocka ifrån. https://m.youtube.com/user/kikopup

  2. Jag tycker du svarar på det själv, fya inte valpen utan bygg en relation istället. Visa valpen hur den ska uppföra sej om och om igen, se till att du har tid så den hinner klura och belöna när den gör rätt. Öka kraven långsamt och gör ingen affär av det om den misslyckas. Ni får en relation och du slipper fya.

  3. Uppfostra gör man väl mer eller mindre från dag ett. Dock är ju fya inte synonymt med uppfostran. 🙂

   Om du söker på gamla inlägg här så har Fredrik skrivit en del om detta. Kommer dock inte på när så kan tyvärr inte länka till något. 🙂

   Mvh,
   Johan

Kommentarer inaktiverade.