Rädd men väldigt nyfiken

Skärmavbild 2015-06-20 kl. 20.12.49

Jag får en hel del brev med frågor gällande hundar som är rädd för människor, men som ändå väldigt gärna vill gå fram och är nyfikna.
Vad ska man göra med den hunden?

Det första som slår mig är hur hundägaren faktiskt vet att den är rädd, och nyfiken.
Den kanske är rädd men inte nyfiken. Den kanske inte är rädd, men bara nyfiken och försiktig…. och så vidare.

Kanske är den rädd och nyfiken som hundägaren faktiskt påstår.
Men om man glömmer bort alla beskrivningar på vad hunden är, och istället ställer sig frågan – Är möten med främmande personer något din hund uppskattar?
Ytterligare en fråga som kan vara intressant är – Varför ska din hund ta kontakt med främmande personer?

Gör man så blir det genast lite enklare, tycker jag.
Hunden mår inte bra av att träffa främmande personer, och jag vet inte varför hunden ska träffa främmande personer.

LÅT DEN DÅ SLIPPA DET!

Jag är rädd för getingar…. Är jag mer rädd för getingar under sommaren då det finns getingar, är jag mer orolig för att äta ute på sommaren än på vintern?
På vintern då jag inte träffar några getingar, blir jag räddare för getingar då, eller glömmer jag kanske till och med bort getingar under vinterhalvåret?

Om en hund är orolig för främmande personer, så blir den inte mer orolig om den inte får träffa främmande personer. Tvärtom så slipper hunden gå och oroa sig för att behöva ta kontakt, och mår garanterat bättre av det.

Om en hund är rädd/orolig/ängslig för främmande personer, då anser jag att lösningen är att inte låta hunden utsätta sig för detta.
Möter vi en främmande person på gatan, eller annanstans, då tar jag kontroll på situationen och placerar min hund bredvid mig, säger åt personen att denne inte får ta kontakt med min hund….

Jag ger min hund ”semester i rädsla”.
På så sätt behöver min hund inte vara rädd flera gånger om dagen, dessutom har ”rädslan” en tendens att försvinna om man gör så.
Tänk dig själv att känna stark oro inför något du varje dag, kanske flera gånger om dagen, blir utsatt för. Din välmående försämras, rädslan verkar växa inom dig, inget blir bättre, snarare tvärtom.

Rädslor på hund är alltid svårt, och man måste alltid vara extremt uppmärksam när man tränar detta (om man tränar detta) En träning för att få bort rädsla (hälsa på personer fast hunden är rädd som ett exempel) kan många gånger istället förvärra rädslan.

Som regel arbetar jag, oavsett rädsla, men just ”semester i rädsla”. För mig och de hundar jag hanterat och hjälpt, så har det absolut varit den mest framgångsrika ”träningen”.

10 svar på ”Rädd men väldigt nyfiken”

 1. Kan hålla med dej i det du sejjer till viss mån.
  Men i detta fallet Med Lilla Nymo som ska bli en ”vårdhund” å ska träffa en massa människor i tid å otid hur gör du med henne om du skulle märka en tendensen att hon är rädd / osäker vid möte / umgänge med människor?
  Tränar du bort det då ?
  Men hon har ju inga tendenser det ser man ju men det var bara en hypotes hon är ju en ”skitgo” liten vovve tuff å framåt……

  1. Skulle tro att Fredrik inte skulle ’träna bort’ rädslan. Nymo skulle däremot inte passa som vårdhund om hon visar rädsla/osäkerhet.

   För mig är det en självklarhet att inte tvinga en osäker hund att hälsa på folk den inte känner.
   En rädd/osäker hund som märker att den slipper folk blir betydligt säkrare med tiden. Den slappnar av och får bättre självförtroende. Och kan njuta av promenaden 🙂

 2. Ja, så himla glad att jag hittade svaret på det här hos dig, min lilla kille tyckte det var väldigt obehagligt att bli hälsad på av främmande, men så var han ju så söt så barn och vuxna ville klappa honom, och vad var det här för konstig hund som inte ville bli klappad , kommenterade dom.
  Han var ju kavat annars.
  Tack och lov letade jag efter ett sätt att hjälpa honom, hittade det hos dig Fredrik ,-)
  Semester mot rädsla, så skönt det lät tyckte jag, vi satte igång direkt.
  Nu är han en glad kille, 1 år har gått.
  TACK ,-))

  1. Hej Eva. Bara av nyfilenhet, tycker han fortfarande det är läskigt att hälsa på främlingar eller har det gått över? 🙂

   Mvh,
   Johan

   1. svarade på fel ställe!
    Vissa väljer han att inte hälsa på, andra vill han verkligen hälsa på och går självmant fram och visar glädje.
    Eva ,-)

  2. Vilken lycka för din kille att hans matte bryr sej!
   Kanske han inte var rädd men tyckte det var olustigt att behöva hälsa på folk. Du såg det och lät honom slippa och talade garanterat om för honom att han är bäst när han är sitt rätta jag.
   Det roliga är hur du beskriver den hunden du lever med. Han är kavat och glad och säkert lycklig i sin flock så varför ska han ändra på sej?

 3. Hej Johan.
  Vissa väljer han att inte hälsa på, men många vill han hälsa på nu och går självmant fram och visar glädje ,-)
  Eva ,-)

 4. Det jag tycker är nästan mest frustrerande, är inte att min hund inte tycker om att hälsa på främlingar, utan att många inte respekterar ens Nej eller ens frågar.

  Jag har en hund som ser väldigt kramgo ut, men hon är väldigt reserverad av sig och är en rätt så osäker tös.
  Men nästan dagligen är det folk som kommer fram, och faktiskt rent ut sagt springer fram och ska hälsa. Eller så kan jag bara få möte av en person som jag ska gå förbi, och människan viker in mot min hund och sträcker fram handen, varpå min hund hoppar i sidledes och morrar.

  Har numera börjat ta betydligt större avstånd när jag ska gå förbi människor, men jag tycker det är bedrövligt att det ska behövas. Så länge folket ignorerar min hund och bara går förbi så går det galant. Men alltid är det någon som vill snuttigulla med henne.
  //Inte alls irriterad 😛

 5. Logiskt. Och det enda rätta enligt min egen ”dyrköpta” erfarenhet.

  Varför är det andra sättet mer spritt, där man till varje pris ska vänja hunden av med rädsla och övertyga den om att den ”inte behöver vara rädd”? Jag tror att det är för att de flesta tror att en rädd hund är rädd för att den blivit skrämd, om det till exempel handlar om rädsla för främmande personer, att hunden mött en eller ett fåtal personer som varit elak mot den, och då är det nog rätt allmänmänskligt att vilja visa den att människor egentligen är snälla och går att lita på. … … …

Kommentarer inaktiverade.