Den bits, och den vill inte gå i koppel – I morgon Malmö!

Skärmavbild 2015-06-22 kl. 20.16.15
Jag och schäferhunden Rocky under inspelningarna av sista säsongen av Hundcoachen.

I morgon finns jag nere i Malmö för att spela in till vårt kommande program som visas i höst. I Malmö ska jag träffa ett par som har en bitande valp, då man rör vid den, som dessutom inte vill gå i koppel.

Det ska bli kul!

Eftersom jag inte träffat valpen tidigare så vet jag inte riktigt hur problemet ser ut, jag har inte riktigt fått det klart för mig. Ska bli spännande och se vilka övningar vi kommer att göra.

Då det gäller bitandet så verkar det inte vara det vanliga valpbitandet, utan mer bita för att få vara ifred.
Sannolikt hamnar vi på övningar där ägaren ska nonchalera att den bits, och kanske till och med ge den en godis så valpen får annat att tänka på än att vara ”sur”.

För det är viktigt att komma ihåg – Du kan inte belöna aggressivitet med exempelvis en godisbit.
Om hunden morrar, ge den en godis, det brukar vara det bästa. Alternativt fullfölja och nonchalera att den morrar.

För det är verkligen så att man inte kan förstärka ett beteende som ”morr” genom att ge en godis då den morrar. Belöningen ”passar” inte med beteendet.

Om du är jättearg på mig, men varje gång vi träffas får du en tusenlapp av mig. Då kommer din ilska att rinna av, och du kommer bli glad över att träffa mig.

I värsta fall kommer du spela arg, och i värsta fall har du lärt hunden att ”morra”, men även om hunden lär sig att morra för att få en godis, så är det inte samma anledning till att den morrar som tidigare.
Då var den ”arg”, därför morrade den. Nu vet den att den får en godis om den morrar, och det är bara positivt och handlar om inlärning.

Detta enda sättet att ”belöna/förstärka” aggressivitet på, är att antingen låta hunden ”trycka undan dig/du retirerar, eller ge hunden en konflikt – Du kan INTE förstärka ilska/surhet/aggressivitet med en godis 🙂

5 svar på ”Den bits, och den vill inte gå i koppel – I morgon Malmö!”

  1. Tack för dina fantastiska bloggar! Vi har fått ett problem här hemma. Har 2 labbegossar på 2 år. Aldrig varit något problem eller tävlande mellan dem. Bara harmoni o glädje. Sista 2 v är de totalt tokiga! Vet inte vad som flugit i dem! De morrar o försöker ryka ihop så fort de får syn på varandra ena stunden. Å nästa så kan de busa, leka, bara va, sova bredvid varandra… Hur får vi bort detta? Tack för alla tips som du delar med dig överallt!:)

  2. Tack Fredrik för att du använder en bild som verkligen högg tag i mitt hjärta. Vad fina ni var.

    Och vad roligt att höra att du ska göra flera program. Du har lärt ut så mycket. Jag kommer garanterat att vara en av tittarna. Vi har ingen hund nu men dina kunskaper tar vi gärna del av

Kommentarer inaktiverade.