Undergivenhet – är det bra, är det dåligt, hur funkar det?

Skärmavbild 2015-06-22 kl. 16.24.45

Undergivenhet, vad är det?

När det handlar om hundar, så anser jag det är en hund som är inställsam och utstrålar – ”tyck om mig” till allt och alla.
Som ett litet exempel är det enligt mig vanligare med tydlig undergivenhet hos exempelvis labradorer än hos rottisar.

Att kunna visa undergivenhet är enligt mig en del av kommunikation. Hundar som aldrig visar undergivenhet mot någon i någon situation, är ofta en hund som är svår att kommunicera med.

En hund som aldrig visar undergivenhet, eller en hund som alltid visar detta, är lite besvärligt båda två. För mig passar det bäst om hunden visar det, när det finns skäl för det. Precis som du och jag visar det om det finns skäl för det.

En del hundar har lättare eller svårare att visa undergivenhet, men det är också något man kan träna. Helt enkelt lära hunden att ”öppna upp för kommunikation” även om den inte riktigt vill.

Som i all träning av hunden så bygger även denna träning på att ge fördel i då hunden gör rätt, i det här fallet visar undergivenhet.

Jag tycker personligen inte att undergivenhet är speciellt viktig för inlärning (mot belöning) men väldigt viktig i den normala relationen, därför att jag anser att undergivenhet är en stor del av kommunikation.

Är jag som hundägare undergiven mot min hund någon gång?
I mitt fall är svaret – ja – dessutom ganska ofta. När jag exempelvis vill gosa och mysa fast hunden inte vill, då fjäskar jag och vill visa mig snäll, som bara ett exempel.

Jag anser inte att undergivenhet från motparten har direkt med min ledarskap att göra, däremot anser jag att två individer som tycker om och litar på varandra kan visa undergivenhet i vissa situationer utan att det betyder mer än så.

Om jag själv är undergiven mot min hund vid ett tillfälle, då anser jag inte att mitt ledarskap har försämrats för det. Snarare anser jag att vår relation blir bättre, och därmed också mitt ledarskap.

En balanserad undergivenhet anser jag är bra för mig som hundägare, jag anser också att en balanserad undergivenhet skapar en bättre relation mellan två individer. Jag anser inte heller att detta med undergivenhet är helt direkt kopplad till ledarskap.

Hur tänker du omkring detta?