Använd dig av hundens naturliga drifter – Näringsdriften

Skärmavbild 2015-06-27 kl. 17.02.14

Världens finaste Ziegerkamp Ice chillar i soffan med sin boll 🙂

 

Som ni vet anser jag att näring/godis/mat inte alltid är den bästa belöningen för alla hundar och bästa belöningen i alla lägen. Men en av hundens starkaste drifter är ändå näringsdriften.
Och även om näring/godis/mat inte alltid är den bästa belöningen så kan man verkligen använda sig av hundens mat för att forma hunden.

De allra flesta av oss ger våra hundar mat två till tre gånger om dagen. Vid utfodringen passar vi ofta på att säga åt hunden att sitta eller ligga innan den får ta maten, och det kan vara bra. Men man kan använda sig av hundens naturliga drift efter mat på kanske ännu bättre sätt.

Istället för att ge hunden en mängd mat ett par gånger om dagen, och på så sätt få två träningstillfällen, så kan man ge hunden mat (samma mängd) under dagen.
Som några av er kanske känner till så rekommenderar jag många hundägare att istället för att ge maten i skålen, lägga maten i fickorna, för att ge under exempelvis promenaden då hunden tar spontan kontakt. På så sätt ökar man lätt intresset för sig själv under promenaden och man får ganska enkelt bara på några dagar en väldigt följsam hund.

Denna teknik kan vara bra att göra även i barnfamiljer där man som hundägare vill att barnen ska bli bättre ”ledare” för hunden.
Låt barnen ha maten i fickorna, och när hunden under dagen ”arbetar” för barnen, ”fjäskar” för barnen, så får barnen ge hunden maten.

Många hundägare hör av sig till mig med just den frågan – Hur gör jag så att vår hund respekterar barnen bättre?

Och på den frågan är just detta med hundens mat alldeles utmärkt. Barnen blir väldigt fort viktig för hunden, och istället för att endast ha barnen som lekkamrater, så blir barnen på det här sättet mer ”ledare” och viktigare för hunden på ett väldigt enkelt och odramatiskt sätt.

 

I morgon bitti, söndag, besöker jag och Nymo nyhetsmorgon igen. Hoppas du tittar på oss 🙂

 

3 svar på ”Använd dig av hundens naturliga drifter – Näringsdriften”

 1. Hej!
  Vill bara säga tack för alla program och klipp man hittar på youtube. Jag är förstagångshundägare till en schäfergoldenblandis och hon är nu 1. 5 år. En helt ok hund tycks hon bli! Mja. Du skulle väl kanske ha synpunkter men ändå. Hittade dig just på fejjan också. Kul!

  Önskar dig en fin sommar!
  Mvh Heidi Greijer

 2. Delar upp hälften av morgonmålet, så att Zita får söka rätt på resten av sin mat ute. Brukar också sprida lite på vägen när vi går och som hon får leta upp på tillbakavägen och då lös och ledig. Fungerar bra. Hon får jobba i sin egen takt.

  1. Mina hundar får ”jobba” under morgonpromenaden. Ibland med en klövjeväska och andra gånger får de göra litet hjärngympa.
   Morgonmålet får de därefter söka upp själva. Jag gömmer foder högt och lågt i ett rum.
   En hund i taget får gå in och leta upp sin mat.
   Att gömma maten går snabbt, det tar en stund för hundarna att hitta den och det är ju det som är meningen.
   Resten av dagsgivan får de i sina skålar.

Kommentarer inaktiverade.