Är din hund modig eller feg?

Skärmavbild 2015-08-05 kl. 07.51.48

När man pratar om hundens mod, eller rädslor, så blir det alltför ofta lite fel.
Man kan se lite olika typer av tester där testledaren kommer fram till att hunden har ett bra mod, eller dådkraft.
Dådkraft är en fackterm som enkelt kan översättas till mod, eller i alla fall hundens förmåga att komma över något som skrämt den.

Det finns hundar som genomgår en mentaltest helt utan att få ”frågan” – ”hur hanterar du din rädsla?”

Då är det viktigt att komma ihåg att man som testledare faktiskt inte kan uttala sig om det. För att kunna avgöra hur hunden kommer över sin rädsla, då måste man först skrämma den. Det säger sig själv egentligen, bara man tänker efter.

Blir man inte rädd, då sätts inte modet på prov.

Vissa individer är mer ”lättskrämda” än andra. Reagerar på mindre saker, och visar dessutom stora reaktioner. Men det har snarare med temperament och nerver att göra, inte mod eller dådkraft.

Lite beroende på vad man ska hunden till så kan hunden som reagerar starkt på olika saker vara betydligt bättre än hunden som inte reagerar på någonting.

Men bara för att en hund inte blir rädd för något, så innebär inte det att hundens mod är stort.
Det är viktigt att komma ihåg – Ska man avgöra en hunds mod, då måste man först se rädsla.

Andra facktermer som ibland blandas ihop är förighet, viljan att samarbeta, och vekhet.

En hund som är väldigt samarbetsvillig uppmärksam och följsam klassas lätt som vek. Det är så i vissa fall, men jag har sett flera fall där så inte är fallet. Det finns hundar som under test visar upp en viss hårdhet (motsatsen till vek), men som ändå är väldigt förig och följsam.

Hårdhet/vekhet kan man översätta till hundens förmåga att komma ihåg. En vek hund som går in i ett elstängsel går aldrig nära stängslet igen. En hård hund kan gång på gång göra samma misstag.

Om en hund är hård eller vek, är inte bra eller dåligt. Det är bara en beskrivning av individen.
Det finns exempelvis en uppsjö av ”veka” polishundar som är alldeles utmärkta polishundar.

Försvarslust och skärpa är ytterligare två facktermer som lätt blandas ihop. Det har jag lite större förståelse för. Dels för att jag menar att det finns ett visst samband mellan dessa två.
Skärpa är enkelt förklarat hundens förmåga att bli arg. Skärpa är dessutom ett sinnestillstånd hos hunden där flykt ligger nära till hands.
Försvarslust brukar man säga är hundens aktiva del av aggression. Där förekommer attacker mot det hunden är arg på, och då det gäller renodlad försvarslust – Där står hunden där den står och har ingen tanke på att fly.
Tillsammans med skärpa finns alltid en osäkerhet hos hunden, något som inte normalt sett finns i begreppet försvarslust.

Det är enligt mig väldigt sällan en hund har exempelvis hög försvarslust, men obetydlig skärpa. Detta har som sagt ofta ett visst samband.

 

Att testa hundar på en testbana, att få ”ställa olika frågor” till hunden, det är för mig kanske det mest intressanta som finns.

 

God morgon!

19 svar på ”Är din hund modig eller feg?”

 1. Vart kan man testa sin hund då så man får veta vad det är för en liten prick man har här hemma? :):) Mvh josefine

 2. Intressanta saker, jag gillar också de här bitarna.

  Det som är intressant med ”mod”/”dådkraft”, är att även där hittar man olika egenskaper, där nyfikenhet är en stor beståndsdel, där den nyfikna hunden MYCKET lättare kommer över rädslan (det den blivit skrämd av).

  Det med ”min hund är förarvek” men ”tuff och hård utåt”, är också något jag aldrig får ihop, just för att antingen är hunden vek (har lätt att komma ihåg saker) eller så är den hård (har svårt komma ihåg, skapa minnesbilder) … eller något där emellan.

  ”Förarvek”, är för mig en hund, oavsett om den är vek, hård eller något däremellan, en hund som bara ÄLSKAR att samarbeta med sin förare/ägare, den får UT något GOTT av det samarbetet (eller, kommer undan massa obehag) 😛

  Bra intressant inlägg idag Fredde, fler sådana 🙂

  1. Gillar också såna här inlägg.
   Men det där med att ’en vek hund som går in i ett elstängsel gör aldrig om det,men en hård hund gör det flera gånger’
   Har inte det med att göra att en ’vek’ hund inte vill vara med om det ’otäcka’ igen. Medans den ’hårda’ hunden skakar lätt av sig och bryr sig inte direkt om det ’otäcka’?

   1. Det är med minnesbilder, de veka hundarna kommer ihåg ”smällen” de får från elstängslet, de hårda hundarna ”minns inte lika bra”.

    Däremot är det heller inte sant, för min hund är inte direkt ”hård”, inte ”vek” heller, utan ligger där de flesta brukshundarna ligger, ”något vek” > ”måttligt hård”. HON går igenom el-stängsel utan vidare, första gången hon gjorde det var det en häst på andra sidan, en häst som hon gilla och hästen gilla henne, de hälsade alltid på varandra … där drog hennes ”belöning” att träffa hästen längre strå än obehaget från el-stängslet. ALLA, människor eller djur, gör det beslutet OM behaget är större än obehaget, så tar man gärna det där ”snabbt försvinnande” obehaget för att få det man gillar 🙂

    1. Dock, första gången hon gick mot elstängslet, tog det en minut kanske 2 innan hon klev igenom igen, det var tiden hon behövde för att bestämma sig OM behaget var värt det där obehaget hon nyss fick 🙂

     1. Intressant.
      Finns det nån vetenskaplig forskning kring vekhet/hårdhet’?

      Dom ’veka’ hundarna har alltså bättre minne än de ’hårda’? 😉

      Hade en hund som inte backade för nåt. Han var lugn och stabil och skulle kallas ’hård’ i samband med mental-test. Även polisen var imponerad av hans mentalitet. (Var blandras,så korades aldrig)
      Han hade nog bara gått igenom elstängslet om det belöningen på andra sidan var värt ’obehaget’.

      Men då var han alltså dum,och hade dåligt minne? 😉

     2. Thea, de riktigt HÅRDA hundarna, finns inte idag, av en anledning.

      de går inte att utbilda effektivt! p g a deras taskiga minnesbild …

      Det torde finnas någon form av forskning bakom, just för att dessa tester först togs fram av Statens Hundskola i Sollefteå (om jag minns korrekt) för att utvärdera hundar som var lämpliga som tjänstehundsmaterial (militär eller polisiär tjänstbarhet)

    2. Intressant detta med minnesbilder du nämner. Kan inte en påverkande faktor vara vad hunden de facto associerar som orsaken till det som skrämde den!? Är det möjligt att det vi ibland tolkar som en hård hund egentligen kanske är vek men att den såg en annan orsak till det läskiga än vi…?

     Mvh,
     Johan

     1. Absolut kan det vara så, dessa tester är ju ”beskrivningar av vad testledarna/bedömarna” ser/uppfattar, men är med andra ord inte 100% säkert ATT det är så som beskrivarna ”säger” 😮

      Sedan, en ”hård hund” kan skrämmas, t ex när man går ”i skogen” och ”rasslet av kedjor” kommer helt plötsligt, reagerar de flesta hundarna väldigt mycket (uppvisar rädsla/rädslor) det är vad som händer EFTERÅT, när man går förbi, om hunden har ett ökat intresse för ljust där ljudet kom tidigare så ”beskriver man den” som ”vek”, den har fortfarande det som skrämde den i minnet, medans den lite ”hårdare” hunden inte alls har ett ökat intresse för det stället ljudet kom ifrån, dvs den har ”tappat minnet” för händelsen 🙂

    3. Om en hund går på ett elstängsel och får en smäll och därefter räknar ut hur den ska ta sej över utan att gå på tråden, är den då hård eller vek?

     Antingen kryper man eller hoppar, plättlätt…

    1. Anna
     Kanske svårt att förklara,men om du tänker dig ’spöket’ eller nåt som plötsligt dyker upp på mentaltest,så skulle han stanna upp en bråkdels sekund och sen gå fram,’stor och säker’ och lukta. Han backade inte en millimeter.
     Säkert skulle han lyfta på benet och pissa på faran.

     Har väldigt svårt att hålla med Fredrik i detta ämne.

     1. Jag har också svårt att hålla med om allt men jag har inga brukshundar..

      En fråga, hur ser man på en hund om den är vek eller hård på ett MH? Det är ju inget moment med som liknar erfarenheten av att gå på en eltråd?

     2. Nä,att gå genom elstängsel finns såklart inte på ett MH 😉
      Det kanske kan liknas vid hundens mod (och dåliga minne?)

      Ett MH och liknande tester har flera moment och de tillsammans ger ett resultat vilken ”hård/vekhet” hunden har.

      Vet inte vilken ras du har,men det går alltid kontakta SKK om du vill testa din hund. 🙂

     3. Jag har gjort många MHn men med icke brukshundar och det är nog därför jag inte ser logiken med allt.

 3. Så då var min fjantiga malle helt plötsligt den modigaste!! Han flyr långt så fort han blir rädd men kommer tillbaka direkt situationen lugat ner sig.

 4. På 70-talet fick man genomföra något som kallades BOK-prov. På en promenad i skogen kunde det hoppa fram gubbar, någon sköt med gevär och annat som kunde skrämma hundarna. Mina två första schäfrar klarade av det, men däremot blev den ena skotträdd några år efter, då några busfrön i ett obevakat ögonblick smällde av en smällare bakom svansen på honom. Det gick inte att ta ur honom den rädslan sedan, tyvärr.

  1. BOK provet gjorde jag med min första hoffe mitten av 90-talet, det ”testet” var inget bra då de flesta hundarna klarade av det och ersattes senare med det bättre MUH (MentalUngHundsbeskrivning), idag kort MH 🙂

 5. Jag kan inte avgöra om min hund är modig eller feg. Jag vet att han, om han blir överraskad av att en utomstående öppnar ytterdörren och kliver in, skäller och skäller och rör sig lite fram och tillbaka en halvmeter till en meter framför denne. Är det modigt (modigt att inte fly in i hemmet?), eller fegt (fegt att inte kasta sig över inkräktaren?).

  Hans första instinkt i många situationer är att springa fram till det han reagerar på (kan vara en halv fotbollsplan emellan), och flyga på det. Är det för att han blir så rädd på avstånd så att han får en jättestark reaktion som gör att han agerar så, eller?

  Feg, behöver inte vara människans ”feg” heller, det kan vara en sund självbevarelsedrift som gör att man håller ett visst avstånd i många situationer, och flyr i andra. Det är nog ett bättre sätt att klara sig och överleva på, om man är en hund, och därför skulle jag säga att ”feg” i dessa fall är ”smart”.

Kommentarer inaktiverade.