Det är bra, men det är ”istället för”.

Skärmavbild 2015-08-22 kl. 12.26.38

LillaNymo njuter av solen på bryggan efter ett härligt härligt morgondopp

 

Relationen är så viktigt!

Om du sänker rösten och pratar med din hund, lyssnar den då?
Om du pekar åt ett håll och säger tyst – ”titta” – vad gör din hund då?
När du ler, hur svarar din hund på ditt leende?
När du blir sur, hur agerar din hund då?
Är du beroende av bollar och leksaker för att göra din hund glad?

Ju bättre relation du och din hund har, ju mer små saker kommer du att märka.
Sen kan man fråga sig vad det är för nytta med att hunden tittar åt det hållet du pekar, men det är större än så. I alla fall om du ska lära din hund saker.

Ju bättre relation och kommunikation du och din har, desto lättare är det att lära den saker som du vill att den ska göra, eller också det motsatta – Saker du inte vill att den ska göra.

Du har säkert en partner eller bästis där du och denne knappt behöver prata med varandra för att förstå varandra. Det räcker med en grimas eller en viss typ av kroppsspråk för att ni ska förstå varandra. Det måste vara målsättningen med dig och din hund också. Inte minst för att din hund inte kan svenska eller för den delen något annat språk heller.

En boll eller godis är guld värda i bland då man ska belöna sin hund. Jag använder det själv. Men man måste komma ihåg att det trots allt är ”istället för”.

Glöm inte bort att röra vid din hund, att flirta med din hund, att agera mot din hund som på många sätt påminner om en relation med en människa du tycker om.

Det ger så otroligt mycket, mycket mer än vad någon kanske tror 🙂

8 svar på ”Det är bra, men det är ”istället för”.”

  1. Förstår inte, va då ”istället för”? Istället för vad? en klapp? en ”mjuk pipig röst”?

    De där ”klapparna”, ”den pipiga glada rösten”, är EXAKT samma sak som ”bollen”, som ”godiset” … så, varför är det SÅ ”fel” i vissa ”kretsar” att använda ”boll”, godis etc.

    Same shit, but slightly different …

    1. Det är väl att det är något externt istället för sig själv man är beroende av.
      Sig själv har man ju alltid med sig men det externa kan man råka glömma hemma och då har man plötsligt ingenting att komma med.

      Så tolkar jag det som iaf…

      Mvh,
      Johan

      1. jag tolkar det som att ”bollar och godis” inte är lika bra, oavsett! och att man ”inte får samma sak” som med ”klappar” etc. …

        Kan säga så här. MIN jycke GILLAR INTE att man ”kladdar på henne”, hon uppskattar det inte, har aldrig gjort … hon tolerar att jag ”kladdar på henne”; men hon blir inte överlycklig … så, med FS synsätt, så kan vi inte få en bra relation, för ”det vi använder” är ”istället för” 😮

        WFT lixom! spelar ju ingen roll, både klapp/kel används ju i samma syfte som boll/godis, så hur kan det ena ”vara bättre än det andra”?

        Visst, vissa hundar uppskattar det, absolut! men vissa (många) gör det inte, de ”tolererar” bara att man klappar och gosar med dem, men de skulle lika gärna kunna vara utan 😛

  2. Jag förstår inte.

    Fredrik,menar du lydnad/cirkuskonster när du skriver ”en boll eller godis”?

    Jag har hundar som viftar på svansen när jag ler mot dom.Om jag vill att de ska stanna eller komma så ger jag ett tyst tecken med arm/hand. Det fungerar bra så.

    En av dom gillar absolut inte att jag/min sambo klappar på henne,ger henne ”kramar”-utan vidare,när som helst. Det passar inte henne!

    Den andra hunden älskar att få uppmärksamhet genom klappar.
    Den tredje bryr sig nada,och är allmänt nöjd,oavsett..

    Fredrik. När jag sett dina ”hundcoachen”-avsnitt”,så har jag märkt hur du gärna vill bli kompis med hunden genom påtvingad fysisk kontakt.

    Jag tror du glömt detta med INDIVIDER!

    1. Den filmsnutten var riktigt bra. Hoppas många ser den.
      Jag har själv gjort testet för längesen, då det också ingår i Ttouch metoden.
      Det viktiga är att läsa av vad hunden säger.
      Att tvinga sig på en hund och ”krama” den och den säger nej, skapar ingen bra kontakt alls.
      Mina killar ”kramar” mig självmant, då jag säger ”kram” de kommer då och trycker lätt nosen mot min hand. Det är en av belöningarna jag använder.
      Andra belöningar består av både boll och godis, alltså jag varierar dem med kroppslig kontakt och externa belöningar.

      1. Håller med, att lyssna på vad hundarna säger och respektera det skapar verkligen starka band.
        Jag har gjort testet till en lek med min nya (skygga men också superkeliga) omplaceringshund. Jag klappar några sekunder och slutar och då får hon åla sig och gulla med tassarna och visa om hon vill ha mer. Känns som att det skapar mersmak och jag slipper riskera att hon känner sig trängd. 🙂

  3. Själv är jag världens sämsta godis tant, glömmer jämt godiset hemma :p
    Så jag har jobbat mycket med att göra mig själv till den absolut bästa belöningen för mina hundar 🙂 känns skönt då alla idag kan vara lösa och funkar bara genom min attention och uppmuntran 😉

Kommentarer inaktiverade.