Lämna valpen ensam – Just do it!

Skärmavbild 2015-08-31 kl. 12.50.08

 

Jag får extremt många frågor från människor som har problem att lämna hunden ensam en stund, jag får minst lika många frågor om hur man ska lära valpen att inte bli besvärlig då man lämnar den ensam.

Först och främst – Hunden är ett flockdjur och vill inte vara ensam. Av just denna anledning – mår inte bra av att vara ensam – upplever vi att den är besvärlig.

Att aldrig lämna en hund ensam hemma är dock något som är mer eller mindre omöjligt för folk, detta gäller även mig själv.
Det är därför oerhört viktigt att lära hunden detta. Att den lär sig att vara trygg, att den lär sig att slappna av även då den kanske är ensam.

Det finns säkert många metoder och idéer omkring detta, men så är tänker jag –

Jag börjar med detta då både jag och hunden finns i bostaden. Jag lär hunden att den faktiskt får vara bakom ett galler i köket, då jag själv är i vardagsrummet (bara ett exempel).
Givetvis är då köket ett utrymme där hunden känner sig hemma och i normalfallet känner trygghet.
Jag placerar hunden bakom gallret, gärna efter en lång promenad eller annat som gör hunden lite trött, och struntar sedan helt i hunden.

Det kan yla, den kan skälla, den kan leva rövare – Jag bryr mig inte…. Detta även om jag finns där, jag är nära, jag finns bara meter från hunden……. men jag bryr mig inte.
Inte förrän hunden slappnar av, och då menar jag verkligen slappnar av – då kan jag ta bort gallret.

I köket (eller annat rum du väljer) kan jag ”göra lugnande åtgärder” så som tuggben, mat, en mysig fäll att ligga på, men jag går ALDRIG dit.

När jag tar bort gallret och hunden skulle ”varva igång” och intensivt hälsa på mig, då nonchalerar jag hundens beteende.
Mitt tänk är – ”Jag är inte imponerad av dig då du är stressad!”

Felet många gör i denna övning är –

– Ej ”trött” hund.
– Även om du inte går till gallret eller utrymmet ger du hunden ”svar” på det hunden gör.
– Orkar inte vänta ut hunden, och hunden får istället fördel i att inte lugna ner sig.

Skulle detta vara alldeles för svårt för hunden – Ta en bok, en stol, och sätt dig alldeles utanför gallret och läs boken (Var alltså närmre, men ge dig inte).

När detta går bra, då har du kommit långt.
Nu gör jag så att när hunden är i sitt utrymme och är lugn, då går jag ut i hallen och öppnar samt stänger dörren, för att sedan lugnt vara i bostaden igen.
Sedan gör jag en mängd varianter på detta.

Det som är viktigt att komma ihåg när du läser det jag skriver här, det är att detta inte alls ska inkräkta på dig och din hunds närhet till varandra.
Du ska gosa och mysa, och vara nära precis lika mycket som förut. Men om du ska vara ärlig finns det stunder på dygnet där hunden faktiskt inte behöver vara vid dina fötter i bostaden. Passa på att träna då!

Att kunna lämna hunden ensam en stund, det anser jag är oerhört viktigt, inte minst för den stackars hunden som förr eller senare, oavsett om du inte vill eller inte, nästan garanterat kommer att lämnas ensam någon gång.
Det är ditt ansvar att hunden inte känner obehag eller stress då detta sker.

 

3 svar på ”Lämna valpen ensam – Just do it!”

  1. Tack! Detta har jag hört ”tusen” gånger. Men nu, precis NU, ramlade poletten ner! Nu gör jag det! Tack!

  2. Har kämpat jättemycket med ensamhetsträning och till slut lossnade det, vår 1-åring klarar 1-2 timmar och är lugn när jag går och kommer hem. Jag har spelat in honom några gånger nu och ser att han inte springer runt eller stressar upp sig, men han sover inte heller utan ser ut att liksom ligga och vänta med blicken mot dörren. Oavsett hur trött han är. Någon som har klok input, skulle ni se detta som ett problem? Och i så fall, några tips på hur man kan hjälpa honom slappna av ytterligare?

  3. Hej, jag ska köpa en egen valp på torsdag.
    Jag jobbar heltid på förskola och kommer lära valpen om ensamhetsträning.
    Men eftersom jag inte fått någon plats ännu och inte har körkort och bil så jag kan ha han på ett annat hunddagis så blir det svårt.

Kommentarer inaktiverade.