Min hund jagar katter – Lär din hund hantera intim hantering!

Skärmavbild 2015-10-14 kl. 17.38.48

Nu ska jag försöka ta upp ett ämne på ett sätt som jag hoppas blir tydligt. Jag får verkligen hoppas att det inte bara blir en massa konstiga ord i en märklig sammansättning, utan att du verkligen förstår vad jag menar 🙂

Min hund jagar katter
Min hund hoppar på folk som kommer på besök
Min hund är inte stökig vid hundmöten.

Detta är tre exempel på vanliga problem, men detta inlägg gäller även en himla massa andra problem.

RELATION/LEDARSKAP/KOMMUNIKATION

Min hund jagar inte katter, och vi har aldrig tränat på att inte jagat katter.
Min hund hoppar inte på besök, och vi har aldrig tränat på att inte hoppa på besök.
Min hund är inte stökig vid hundmöten, och vi tränar inte specifikt på hundmöten.

På desa tre problem som många hundägare söker specifika problemlösningar på skulle sannolikt – Lär hunden att klara av intim hantering, Lär hunden att du ”äger” saker, Lär hunden att när du ”höjer din svans” så måste hunden vara uppmärksam, Visa hunden att du är den individ som kan vara absolut roligast och mest spännande.

Dit jag vill komma är att många hundägare accepterar och kan leva med en riktigt pissrelation med sin hund, men man orkar inte leva med att den exempelvis jagar katter – Då vill man lösa problemet att hunden vill jaga efter katter!

Det är ett väldigt svårt problem att lösa om man inte har en fin och bra relation med sin hund, och istället för att fokusera just på det ”lilla” problemet så kanske man bör göra något åt sin totala relation med sin hund istället.

När min hund ser en katt vill han också jaga efter……….. men först frågar han och läser av mig om det är okej eller inte.
När det kommer besök hem till mig i min bostad så vet hunden att det är mina besök.
Min hund är också intresserad av andra hundar, och vissa hundar är han väldigt intresserad av. Men samtidigt läser han av mig och anpassar sig efter hur jag vill att han ska uppträda.

Många saker en hund gör kan man som ägare uppfatta som ett problem, men om sanningen ska fram är många gånger hunden som är besvärlig vid exempelvis hundmöten också en hund som drar i kopplet, eller skäller och hoppar då det kommer besök.
Jag tycker därför att det är oerhört viktigt att vara ärlig mot sig själv och mot sin hund, och verkligen ser över sin relation med sin hund innan man går in i specifika problemlösningar som många gånger blir krångliga och tråkiga.

Vill din hund kommunicera med dig, kan din hund kommunicera med dig, betyder du något för din hund – Då finns det inte så mycket hunden kan göra som du inte kan kontrollera.

3 svar på ”Min hund jagar katter – Lär din hund hantera intim hantering!”

  1. Hej Fredrik!
    Finns det möjlighet att skicka ett privat mail till dig? Det handlar om hundar så det är inget konstigt, haha. Det handlar inte heller om ett privat ”egen-hund-problem”, men jag skulle gärna vilja komma i kontakt med dig.

    Med vänlig hälsning, Anna-Karin

  2. Då har det blivit rätt hela vägen här.
    Har inte heller problem med hundar som jagar katter, Eller hoppar på besökande, eller är besvärliga vid hundmöten.

    De är med vid dörren, men de hälsar på ett trevligt sätt, med alla fyra kvar på golvet. De ”nosar in” de som kommer hit.

    De tittar på katter utomhus, men ”frågar” vad vi ska göra åt det, när mitt svar blir ”ingenting” så gör de som jag vill.

    Vi har alltså en bra kommunikation, en tyst sådan.

  3. Hej Fredrik!
    Ha en liten Sheltie tik på 1 år lite drygt.
    Är min andra Sheltie, den första vart sjuk & fick alltför tidigt somna in, så har inte så mycket erfarenheter & kunskaper.
    Det mesta fungerar toppen, men min fråga, hur får jag henne att Inte följa efter ( en jakthund som rymmer hela tiden) så jobbigt, ifall hon blir skrämd för något & går vilse.
    För 2 veckor sen sprang hon efter igen & hittade inte tillbaks till oss,
    Blir frustrerad & är rädd att hon blir likadan.
    Har du några bra tips på hur jag skall agera, antar att det är hos mig som problemet ligger, jag är totalt ointressant när denna jakthund är närvarande, inte ett dugg rolig hur jag än försöker 🙂
    Vore Innerligt Tacksam för tips & råd.

    Med vänlig hälsning / Åsa

Kommentarer inaktiverade.