Rätt så intressant…. hundar och ADHD

Skärmavbild 2015-12-02 kl. 14.00.28

Det kan du kan läsa på bilden ovan, det är något jag har varit inne på några gånger på bloggen. Och detta innan forskare kommit fram till samma sak 🙂

 

25 svar på ”Rätt så intressant…. hundar och ADHD”

 1. Mycket intressant, men nu kommer jag att låta lite skeptisk också…. 🙂
  Det är det ju inte bara nyfikenhet (långt ifrån alla med ADHD är direkt nyfikna, det är nog lika många utan som är det), det och (Hyper)-aktivitet de enda sakerna med ADHD. Det här med problemet med uppmärksamhetsbiten är ju ett de stora problemen för många människor med ADHD. Undra hur man kopplar det till tankar kring hundars ADHD och i förhållande till att vara en arbetande hund? Är det här för att få människor med diagnosen att få någon typ av upprättelse eller finns det några andra orsaker. Det här med brist på dopamin eller en störning i balansen inte enbart kopplat till ADHD, man kan även se det hos personer med ex Parkinsons m.m.
  I övrigt är det ju bra med forskning av olika slag. Vi ska bara tänka på vad vi gör av all den information som kommer fram, vad den ska leda till, och om det är allt igenom bra saker för både djur och människor.
  Har både barn med ADHD och en överaktiv, energisk, nyfiken och noggrann hund. Ser inte någon direkt koppling mellan dessa beteende förutom just att vara aktiv då kanske.

  1. Precis! Många säger att deras hund har ”ADHD” för hunden aldrig sitter stilla.. Det definierar inte ADHD direkt. Det är enligt mig bara en extra aktiv hund, eller en helt vanlig hund, bara det att de flesta kanske hellre velat ha en deprimerad hund som bara ligger i soffan hela dagarna.
   Har man däremot en hund som min, som både är hyper och har svårt att koncentrera sig, börjar det mer likna ADHD. Hon har svårt att lyssna på vad man säger under träning, trots att hon älskar det och jag är tydlig, så blir det många missförstånd i början av köra träningsessioner. Men likt många människor med ADHD kommer hon igång efter en liten stund och jobbar då stenhårt och är superfokuserad.

  2. Lena vilket fantastiskt svar och jag håller helt med dig <3
   Tjing Pia
   P.s att dopa hundar tycker jag är hemskt, då hundar inte kan sotera känslor som en människa. Och kan inte en människa sotera sina känslor, så kan någon berätta och tala med dom. Hur gör man med djur ?
   Hur soterar de intryck, känslor m.m. Djur går på egenskaper, inlärda betende. Och instinkter. Instinkt är ngt en människa saknar.

   1. Instinktivt vill jag nog hävda att påståendet att människor saknar instinkter är direkt felaktigt. 🙂

    Men du får gärna vidareutveckla det…

    Mvh,
    Johan

    1. Johan vilka instinkter har vi människor ?
     Vi vet ju knappt hur ett. Barn blir till om ingen berättar det för oss. Berätta gärna vilka instinkter vi har. Kan inte påstå direkt att vi är speciellt intelligenta om ingen lör oss. Att vi utvecklar ngt är inte samma sak som att ha en instinkt.

     1. Oj, det är ju väldigt lång lista. Ett par exempel är att vi söker föda när vi är hungriga, vi reagerar kraftigt på höga ljud, vi söker en reproduktionspartner etc etc.

      Med tanke på vi människor har funnits i flera tusen år så tror jag man rätt lugnt kan konstatera att vi lyckades föda barn även innan vi kände till biologin bakom det. 😉

      Dessutom är det väldigt hög dödlighet på djurungar i det vilda, framförallt om de lämnas ensamma utan att mamman kan lära de hur man klarar sig.

      Jag tror faktiskt du blandar ihop olika begrepp och att det ställer till ditt resonemang lite…

      Mvh,
      Johan

     2. Detta hör inte till blogginlägget, fast jag fick lov att lägga in en tanke. Jag är absolut inte 100% säker, men ”instinktivt” antar jag att människor har instinkter 😉 men nedtonade och inte på samma sätt som andra djur. En instinkt kan väl ses som en form av reaktion, eller ja egentligen ett ”nedgrävt beteende”. Sen har väl inte människor så stor användning av många instinkter då utveckling skett åt annat håll där dom inte behövs, i så stor omfattning iaf. Ett ex. (iaf inom kbt’n) på ngt som skulle kunna ses som en del av en instinkt är vad vi kallar ”panikångest”, dvs. flykt-/kampinstinkt, ”något är jäkligt fel, jag måste dra/kampa”. Det finns många fler. Dock så använder människor sitt förnuft för att lösa problemet, men helt klart måste vissa instinkter finnas kvar, men nedtonade.

      http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/grottmannen-inom-oss-styr-fortfarande
      (Det var vad jag snabbt hittade vid googlande, inte helt ny, men den verkar försöka förklara lite, på sitt sätt)

     3. Det gör nog inget djur, att de direkt vet om HUR avkomman blir till … däremot är sexdrift en STOR instinkt hos alla djur, ja även hos människan, för artens fortlevnad … dock indoktrineras vi i västvärlden till att andra saker är viktiga, så barnafödandet går ned, och människan är väl i stort det enda djuret som finner ”nöje” i ”reproduktion” 😛

     4. Sofi, jag tror också att en hel del av våra instinkter är nedtonade i dagens moderna samhälle, men som Patrik är inne på så finns de ändå där under ytan.

      Dock tror jag att vi i vår värld lätt underskattar våra instinkter och ibland kanske ger dem andra förklaringar som bättre tilltalar vår intellektuella sida. 🙂

      Men som sagt, det är bara vad jag tror. Att vi däremot i princip saknar instinkter har jag inte sett något vetenskapligt stöd för överhuvudtaget.

      Mvh,
      Johan

   2. INGET djur saknar instinkter … inte ens människan …

    Dock så ser man inte så mycket av människans instinkter i dagens ”trygga sverige”, men så fort du kommer i specifika situationer (krig t ex), så kommer dina instinkter att ta över, vare sig du vill eller inte …

    1. Johan – söka efter mat om man är hungrig kallar jag knappt en instinkt. Vi vet ju inte ens Vad vi skall leta efter, vad kan vi äta ! Finns ingen instinkt som säger oss hur vi matar ett nyfött barn, om ingen berättar detta för oss. Vissa människor är helt klart bättre än andra på att överleva, men det handlar nog inte om instinkt. Det handlar nog snarare om hur vi är uppväxta och vad vi har lärt oss. Inlärningsförmåga finns bättre hos vissa än andra. Jag tänker knappast på ett viltdjur som lämnas ensam som en instinkt jämför med en bebis som lämnas ensam. Självklart kan vi göra barn och ta hand om dom, men det är ingen instinkt som vi har, det är inlärt. Ett djur kan ta hand om sin unge helt utan inblandning utav någon. Sätt ut två barn som aldrig sett ett annat barn/bebis. Det är inte lika självklart för barnen att kunna själva ta hand om ett barn som djur kan. Tycker det mesta av våra instinkter är inlärda beteenden. Det går inte att jämföra människor och djur ! Helt två skillda arter.

     1. Jodå, det vet vi visst. Varför tror du alla småbarn stoppar både det ena och andra i munnen? För att instinktivt lära sig vad som är ätbart kanske.
      Varför tror du vi har en förkärlek för sötsaker? Kanske därför att om något i naturen är sött så är det i princip alltid ätbart.

      Inlärning är absolut en starkt påverkande faktor i våra liv idag, men det utesluter inte att vi även har instinkter. Bara för att vi gör något pga inlärning innebär inte att vi kanske inte hade gjort i princip samma sak av ren instinkt.
      Det är ju bara att gå på krogen för att se exempel på när inlärda mönster försvinner och instinkterna kommer fram… 😀

      Mvh,
      Johan

   3. Pia, vad menar du med att ”dopa hundar”?

    Intressanta tankar om att människan saknar instinkter. Jag tror tvärtom att vi styrs mycket mer än vi tror av våra instinkter. Hur klarade vi oss för 200 år sedan och innan det om vi saknar instinkter och vi enbart kan förlita oss på kunskap?

  3. Håller med lena, jag har svårt att se att hundar kan ha adhd. Det är ju så mycket mer än bara hyperaktivitet och nyfikenhet. Sedan är det en gåva att ha denna diagnosen om man får möjlighet att få stimuleras och använda sig av den på rätt sätt:)

 2. En egenskap som inte tas upp, men som i stort sett alla med ADHD har, är svårt att fokusera en längre tid på en specifik uppgift. Dyker något annat upp i ”peiferin”, så blir just det mer intressant, och vips så är fokus någon annanstans än vart det borde vara …

  Hur går det ihop med ”att de bästa hundarna har ADHD?”

  Just say’in

  1. Här håller jag inte med dig…. Ett ADHD barn kan focusera hur länge som helst på en sak om det intresset finns, så mkt så de bli besatt utav det. Min bror har ett barn med ADHD, tyvärr men alla är inte likadana. ADHD. Kan betyda så mkt mera.

   1. Pia har helt rätt, ser man enbart barn att barn med adhd inte kan koncentrera sig ser man mer ett intresseproblem. Sedan kan det även bli svårt med för mycket intryck , men visst har de koncentration 🙂

    1. Jo, naturligtvis kan människor med ADHD koncentrera sig, men så till den grad att de blir besatta…!?
     Det tycker jag som lekman iaf. rimmar lite illa med vad benämningen ADHD står för… 🙂

     Mvh,
     Johan

     1. Nej inte besatt på samma vis som autistiska personer kan bli insnöade. Men de kan ha koncentration för någon ting riktigt länge de som har Adhd. Men man märker ju skillnaden;)

    2. Pia, vad har du för erfarenhet av ADHD?

     Jag LEVER med det dagligen, sedan 23 år, och som Johan sa, vad står AD för?

     Just det allmänt kända fenomenet, att oavsett intresse, så sviktar just fokuseringen OM något annat ”av intresse dyker upp”.

     Det är därför t ex rutiner i vardagen är så extremt viktiga för en person med ADHD

  2. Helt riktig Patrik. Men det ligger i det här med uppmärksamhetsunderskottet som är A och D, i ADHD! 🙂

 3. Är det kanske så att forskarna har fel? Har hänt förr i historien så att säga.

  Det går inte läsa allt som står,men det verkar bara vara ett försök till ADHD-forskning.

  Anders Hallberg dissar iallafall detta med ADHD hos hundar,och jag är beredd att hålla med han.

Kommentarer inaktiverade.