Det finns så otroligt många oseriösa hunduppfödare(?)

Skärmavbild 2015-12-03 kl. 20.48.50

Du missar väl inte LillaNymo och jag själv på Nyhetsmorgon kl 0850 i morgon bitti?  🙂

 

Det finns så otroligt många oseriösa hunduppfödare?

Det hör man ibland, men jag tror inte det är sant. Frågan är vad man grundar detta påståendet på?
Säger man att uppfödare är oseriösa bara för att en valpkull inte blir bra, eller friska?
Säger man att en uppfödare är oseriös bara för att en valpkull inte blir tillräckligt dugliga eller bra mentalt?
Eller vad?

Jag tror väldigt många uppfödare är väldigt seriösa i sin avel. Jag tror det finns betydligt fler seriösa uppfödare än oseriösa i vilket fall.
Jag tror de allra flesta uppfödare föder upp hundar med en målsättning som är hög, med en målsättning att föda upp friska och bra djur, men att det ändå inte alltid blir som man tänkt eller önskat.
Men är man oseriös för det?

Om avel vore så lätt som det ibland låter, då borde exempelvis höftledsfel vara ett minne blott sedan länge. Detta eftersom avel på hundar med höftledsfel sedan länge är ett minne blott.
Vi har avlat på ”friska” hundar i 40 eller kanske 50 år då det gäller höftleder. Ändå finns problemet kvar.

Jag känner bland annat till en tik som parades med en hane. I kullen blev det sju individer. Samtliga sju var fria på sina höftleder, tre stycken blev polishundar, två tävlade i elitklass.
Uppfödaren parade sedan om tiken med samma hane. Då blev det fem valpar, samtliga fem hade grava höftledsfel.
Var uppfödaren seriös vid första parningen, och oseriös vid andra parningen?

Att föda upp hundar handlar om att vara seriös, om att ha känsla, men också till stor del om ren och skär tur (om man nu tror på tur)

Och när det ser ut som det gör, då kan man bara tänka sig hur svårt det måste vara att vara valpköpare………… Det tänkte jag skriva lite om i morgon.

8 svar på ”Det finns så otroligt många oseriösa hunduppfödare(?)”

 1. Jag tror inte att man pratar om rasuppfödare när man pratar om oseriösa uppfödare utan snarare om folk som parar sina hundar för att de är snälla, eller söta. Jag har själv en hemmauppfödd shih tzu/papillon-blandning som såklart är världens sötaste, men hon är nervös och väldigt osjälvständig (även om hon har blivit väldigt mycket bättre sen vi fick henne som omplaceringshund). Jag har blivit erbjuden att avla på henne otaliga gånger, för att hon är söt, men avböjt eftersom hon är som hon är.
  Jag skulle inte byta bort henne för allt i världen, men nåt avelsmaterial är hon inte, hur söt hon än är.

  Vi har flera gånger försökt kontakta uppfödaren, men hon är inte intresserad av att svara på frågor eller få veta hur hennes valp har det som vuxen.

  I våras köpte vi en bichon havanais från en SKK-uppfödare. Det är en helt annan sak. En lugn och fin balanserad tik med bra föräldrar. Vi har haft valpträffar och uppfödaren blir glad när man uppdaterar hur det går för valpen.
  Jag arbetar i en hundaffär och det kommer in så fantastiskt många blandisar, lika söta allihop, men väldigt varierande i lynne. Många köpta på annons från blocket. Det är nog där vi hittar dessa oseriösa uppfödare som det talas så mycket om.

  1. Det är inte så enkelt som att ”blocket hundar” är nervösa och har sämre lynne,medans SKK-uppfödare per automatik ger stabilare hundar. Långt ifrån.
   Vet blandraser som har mkt bra mentalitet och renrasiga utställningsmeriterade renraser som är betydligt sämre (dåliga/veka/nervösa).

   Dessutom,om det nu finns ADHD hos hundar,så borde det finnas andra psykologiska åkommor som asperger,biopolär och annat som påverkar hundens mentalitet(?!)

   Eller är det vi tvåbenta tänkande varelser som snurrar ihop allt,så det ska passa vår mall och slippa ta ansvar för vår hundavel?

 2. Det finns fler oseriösa valpköpare som gör det möjligt att avla på olämpliga hundar.
  Köper man valp Reg hos Skk så har man en uppfödare som är mån om att sköta sitt uppdrag.

 3. Min älsklingskille kommer tyvärr från en oseriös uppfödare. Detta grundar jag på att de inte ville veta av oss så fort jag hämtade hem honom som valp. De verkade bara vilja ha pengar. De varken svarade eller mailade tillbaka när jag hörde av mig om frågor eller funderingar. Min hund är frisk med felfria leder och höfter, stabil och trygg mentalt så det är inget fel alls på honom! Till våren börjar hans utbildning till patrullhund i hemvärnet, ännu ett kvitto på att han är en grymt bra hund!

 4. Tror tyvärr det ligger i betraktarens öga, vad man som valpköpare förväntar sig av sin uppfödare och vice versa. Många myter och föreställningar finns det dessutom om uppfödare.
  Vad man inte så ofta tänker på är att många uppfödare gör en kombination, inte för att i första hand få sålt valpar, utan för att man anser att man har en hund som kan tillföra rasen något framåt, eller åtminstone bevara något och att man själv vill ha kvar en valp eller två efter kombinationen.
  Men alltför ofta, särskilt på senare år upplever jag att valpköpet styrs mer av att det är rätt årstid, inte alltför långt att åka, och att uppfödaren kan marknadsföra sig väl, än att det är friska fina föräldrar med bra mentalitet.
  Sedan kan det gå fel ändå, naturen låter sig inte alltid styras när det handlar om levande varelser, så vill man ha 100 % garanti så är det faktiskt bättre att köpa en plysch hund.

  1. Bra skrivet:) vill även lägga till att det kan vara en fantastisk kombination i kullen men som inte passar alla valpköpare:) sedan finns inte den perfekta hunden men den kan absolut ha något att tillföra i aveln 🙂

 5. Oseriösa uppfödare är de som blandar och parar hut o mut. Som inte är registrerade o parar för pengar eller för att tiken de har är söt o snäll . Finns gott om dom Fredrik.

 6. Jag tycker man är oseriös som uppfödare av en ras om man struntar i rasens arbetsegenskaper(om det är en arbetande hund) och enbart avlar på utställningsmeriter. Hur många raser har tvingats delas pga av det?
  Vår rasklubb har kämpat länge för att bibehålla en enad ras, tyvärr eftersom så många hundar som det avlats på saknar rastypiska arbetsegenskaperegenskaper. Nu börjar man inse konsekvenserna och alla som är måna om att bibehålla rasen som en arbetande hund kämpar för att rädda rsen.

  Att inte hålla sej till de regler den egna rasklubben rekommenderar är oseriöst. Att sälja valpar till folk utan att berätta att det som är rasens mentalitet/arbetssätt har man inte tagit hänsyn till i aveln är oseriöst.
  Det tycker jag nästan är värre än blandrasaveln.

Kommentarer inaktiverade.