Beskriv du, det vore så väldigt intressant.

Skärmavbild 2015-12-04 kl. 14.58.50

Var vänder jag mig?
Var finner jag en seriös uppfödare?
Hur kan jag lita på vad uppfödaren säger?
Hur vet jag att denna uppfödares hundar har de bästa förutsättningarna?
Och så vidare………

Att köpa en valp är ju inte så svårt. Det handlar bara om att hitta någon som är till salu, betala, och ta med valpen hem.

Ibland hittar man en alldeles perfekt valp och hund, ibland inte.

För att ha störst chans att finna en bra uppfödare bör man kontrollera att uppfödaren är med i Svenska kennelklubben, och att valparna registreras där.
Detta är inte en 100% säkerhet i och för sig, men kennelklubben har i vilket fall en hel del grundkrav man som uppfödare måste följa för att vara med i organisationen. Detta gör i sig att risken är mindre att springa på en uppfödare som är mindre seriös.

När man funnit flera uppfödare av den ras man söker ska man givetvis ta kontakt med uppfödaren. Det man ska veta då är att alla uppfödare har de friskaste hundar, de bästa hundar, och att du inte kan få en bättre valp någon annanstans.
Detta är ju egentligen en självklarhet att man som uppfödare pratar för sin egen vara. Det är ju likadant då man ska sälja en bil eller annat. Det är ju sällan man hör en bilsäljare på BMW säga att exempelvis en FORD är bättre. Inte heller tvärtom.

Man ska ta reda på så mycket som bara går då det gäller valpens föräldrar, mor och far föräldrar, syskon till föräldrarna, och så vidare. Detta kan man bland annat göra inne på Svenska kennelklubbens sidor.

Då man besöker valpen första gången hemma hos uppfödaren ska man givetvis titta så mycket man orkar på valparna, men mer intressant är nästan valparnas mamma (och pappa då den finns där).
Är valpens föräldrar inte som man önskar sig, då är risken stor att inte heller valparna blir som man önskat.
Man ska också skapa sig en uppfattning om uppfödaren, om personen.
Får man förtroende för denne?
Verkar uppfödaren helt ärlig?
Har uppfödaren en bra kunskap?
Ett varningstecken brukar vara uppfödaren som pratar illa om andra uppfödare – röd flagg på den!

Får man ett stort förtroende för uppfödaren, och bestämmer sig för att detta känns rätt, då är det dags att välja valp.
Jag brukar rekommendera valpköparen att inte fokusera på den valp de eventuellt vill ha, utan istället börja från andra hållet – Den vill jag INTE ha…….
Det brukar vara lite lättare och det brukar bli några individer man verkligen kan tänka sig. Bland dessa individer anser jag det är bättre om uppfödaren får välja ut en valp till dig. En uppfödare träffar sin valpar mer eller mindre dygnet runt i minst 8 veckor, och det lilla du hinner se på de besöken du gör i valplådan kan inte jämföras med uppfödarens kunskap om alla valpar.

Men innan man väljer uppfödare så måste man välja vilken ras man söker. Här finns en hel del att tänka på även om alla människor klarar av alla typer av raser. Men det är skillnad på storlek, det är skillnad på användningsområden, och det finns skillnader mellan raser som trots att alla hundar är hundar, kan göra skillnad för dig och det du vill göra med din hund.

Därför… vill jag att du lite kortfattat berättar vad du har för ras/blandras, beskriver just din hunds för och nackdelar…. kan du inte göra det, det vore så himla intressant  🙂

33 svar på ”Beskriv du, det vore så väldigt intressant.”

 1. En Hovawarthane på nyss fyllda två år, min första av rasen. Stor, intensiv, jobbsugen, leksugen kärleksmums! Jag har inte ångrat rasvalet en enda sekund!

 2. Jag har min första hund nu som är en svensk lapphund, han är snart 7 månader. Jag tror inte att jag har sett hans fulla potential än, men efter den här tiden tillsammans skulle jag säga följande:

  Fördelar: Positiv, energisk, följsam, arbetsvillig, kan slappna av i stökig miljö (när vi väl började jobba med bra passivitetsövningar) och (inte för att det är avgörande, men ändå..) förbaskat snygg att se på 🙂

  Nackdelar: Att han är verbal (uttrycker känslor med skall), ibland kanske lite väl energisk (har väl med åldern att göra också), osäker mot främmande hundar.

  Men precis som du brukar säga Fredrik så är väl mycket av det här lika beroende av individ som av ras 🙂

 3. Mellanpudel. Glad, rolig, lättlärd, nyfiken, kärleksfull, viljestark, kommunikativ, snabb, spänstig, uppmärksam, varmkorvälskare – sätter sig och köar när vi går förbi korvkiosker – och kan föra sig lika naturligt på t-banan som i skogen. Den enda nackdelen är att han ibland kan bli så glad/uppvarvad att han sätter igång ett ganska intensivt skällande, men vi har börjat hitta sätt att få honom att varva ner. En pinne som han kan ha i munnen avbryter det värsta skällandet.

 4. Jag har en Cavalier king charles spaniel på 3.5 år. Det är min familjs första hund. Några av hennes fördelar är:
  hon är så lättsam, det går att ha med henne på allt, hon trivs i de flesta situationer/miljöer.
  Anpassningsbar, hon kan både vara med ut och springa, köra lydnad, agility, rallylydnad, spåra, likaväl som att ligga i soffan och bara ta det lugnt.
  Supermysig och tycker om att gosa.
  Snäll mot allt och alla.
  Nackdelar:
  Jag som tycker om att träna med henne skulle vilja ha ännu mer energi och driv från henne.
  Hon har intresse för vilt, det är svårt att kontrollera henne om hon får syn på till exempel ett rådjur.

 5. Leonberger är rasen för mig. Min första leonberger Bento som jag så tragiskt förlorade förra året var nog den roligaste individ jag nånsin träffat, människor inkluderade. Han var energisk på sitt sätt och totalt orädd. Han var envis och ibland svårmotiverad, men många gånger lättlärd så länge han fick sova på saken. Bento finns för alltid med mig i mitt hjärta. Eftersom som han var först och totalägde mitt hjärta så ville jag nämna honom först.

  Nu har jag ännu en leonbergergrabb som också har humor, men på ett annat sätt. Han är positiv, glad och väldigt vänligt sinnad. Han tar det mesta med ro och är väldigt mjuk i sitt sätt. Sällskaplig och lekfull är han också. Han är en stor grabb så jag behöver liksom aldrig böja mig ner för att klappa om honom. 🙂

  Jag har svårt att se någon direkt nackdel med rasen, men om man ska nämna någon nackdel så är det väl att de tar mycket plats i bilen. 🙂

 6. Vi köpte vår andra hund i våras (har sen tidigare en omplacering). En Bichon Havanais.
  Vi ville ha en renodlad sällskapshund som var lagom stor för ett knä, inte fällde och som var frisk.
  Fördelar: Frisk ras, trevlig, sällskapshund, inte pytteliten, självständig, glad.
  Nackdelar: Inte helt lätt att få 100% rumsren, inte speciellt verbal, vit och lång päls vilket innebär mycket pälsvård.

  Jag brukar rekommendera folk som söker hund att ta med familjen och gå på Mydog och passa på att prata med uppfödare och hundägare, klappa på hundar och se vad man kan tänka sej. De stora hundmässorna är bra för att man får se många raser, och se dem i olika situationer. Agility, utställning, lydnad osv. Då kan man även få ett hum om vad man vill göra tillsammans med sin hund.

 7. jag har en Lhasa Apso tik på snart 9 månader som är helt underbar! Jag är så kär i henne!
  Det som är bra med henne är bland annat hennes storlek, det går att ta med henne överallt och i stort sett alla tycker att det är ok. Har haft större ras förr (rottis)och det blir lite mer logistik bakom det.
  Hon är också en riktig kelgris som trivs bra i soffan även om hon är pigg på lek och promenader (efter lite övertalning).
  Hon är väldigt lyhörd, följsam och relativt lättlärd. Hon älskar människor och är på det stora hela glad och trevlig.
  Det som är mindre bra är att hon markerar när hon hör något konstigt. Inte bjäbbig som många andra små hundar men markerande och det kan bli irriterande ibland.
  Sedan skulle jag önska att hon var lite piggare på koppelpromenader, får ägna de första 10 min på att dra på henne innan det lossnar. Men fritt i skogen älskar hon!

 8. Jag har en boxertik, 3 år, jättemysig och gullig. Men inte mycket motor och vilja att arbeta. Hade hon fått välja själv hade hon legat på soffan och käkat praliner hela dagen!
  Men jag vill ju ha en hund att jobba med, så jag har också en riesenschnauzer, en hane som är 7 månader nu. En rolig hund, massa motor, vilja att jobba, men samtidigt otroligt balanserad!
  Kul kombo faktiskt, jag tycker de kompletterarar varandra väl!

 9. Har en ca 7 årig kastrerad tik av mixen Jack Russell/Tax, som jag tog över när hon var ca året. Min första hund. Mitt krav när skulle skaffa hund var att den skulle vara liten, men ändå pigg och orka följa med när jag rider ut. Jack Russels hade jag erfarenhet av sen tidigare, då det alltid verkar finnas minst en av dem i häststallar. Hon är väldigt lättlärd, men när hon sen kan något så kan hon ”plötsligt” glömma av det, om hon inte tycker det är roligt. Hon är väldigt energisk, vilket kan leda till att de dagar jag är helt slut efter jobbet, ett kort ögonblick kan undra varför jag inte skaffade mig en lite lugnare hund. Men den tanken varar oftast nga få sekunder. Det där du skrev Fredrik om att låta uppfödaren välja ut en valp tror jag är ett bra tips. Min hund var inte alls den hund jag hade bestämt mig för när jag åkte till omplaceringshemmet för att titta på hundarna. Men när kvinnorna som drev omplaceringshemmet hade intervjuat mig om vilket liv jag levde, rekommenderade de den hunden jag har idag. Jag har inte ångrat mig en dag.

 10. Jag har ju fastnat i vallhundsträsket… Men nu har jag 2 bordercollies från Irland, brukar vara jourhem till hundar som kommer till Sverige och inte blivit adopterade än. För 2,5 år sedan tog jag emot Ted, som hade stått kedjad på en gård. Det visade sig att han vallade dåligt för han var blind… Förberedde mig så gott det gick, men han bara gled in i vardagen! I våras hittades Zigge i samma situation, så nu bor han också här. Lär mig massor av dessa levnadsglada killar, är så intressant att följa deras utveckling och hur dom löser olika problem. Jag vill ju att dom ska bli så självständiga som möjligt och det är aldrig någon som fattar att dom är blinda när vi promenerar. Fördelen i vårt fall: bc är lättlärda, jag hinner se ev störningar innan dom märker det. Nackdel: tja, dom är blinda… Zigge är ung, har mycket energi och vill valla! Människor, just nu. Vi jobbar med det…

 11. Jag har en labrador på 10 månader. Hon är alltid glad och full med energi. Hon är ganska självständig och envis samtidigt som hon är väldigt samarbetsvillig. Hon är lättmotiverad och väldigt lekfull men har ändå lätt för att varva ner.

  Många av de lite rastypiska egenskaperna kan nog ses som både för- och nackdelar. Den enorma aptiten t.ex. Hon äter precis allt. Det kan vara en fördel i träning då hon gör allt för en godisbit, men på promenader slinker precis allt ned.

  Hon älskar vatten, i alla dess former. Att bada i sjön är det bästa hon vet och det är ju roligt men när det kommer till leriga vattensamlingar i skogen är det inte alltid lika kul.
  Hon älskar allt och alla vilket för det mesta är en fördel men det kan också bli lite jobbigt ibland.

 12. Lagottohane 2 år. Köpte honom eftersom min familj redan har en lagotto och jag har fastnat för rasen för att den är lagom storlek, lättlärd, har humor, gillar att jobba, ”ingen” jakt i, fäller ej, är en rustik och relativt frisk ras som älskar skogen, familjär och kärleksfull vovve! Ja, man kan babbla på om hur bra sin hund är hur länge som helst 😉 Nackdelar är att det kan vara en del pälsvård, vissa individer kan vara lite väl reserverade – både för människor och nya platser så miljöträning är extra viktigt, och de älskar att gräva så man får inte vara rädd om sin trädgård 😉

  Jag håller på med rallylydnad, nosework och viltspår. Rasen behöver jobba men inte lika mycket som brukshundar.

 13. Vi har två Airedaleterrierhanar på 2 respektive 3,5 år. De är fantastiska hundar! Tillgivna, kramiga, aktiva, vakna, arbetsvilliga, envisa och positiva!
  Verkligen en ras för den som tycker om att ha med hunden överallt och är aktiv. De är inga soffpotatisar även om de kan uppskatta en tupplur.

  1. Har också en airedale. Håller med ovanstående. Härliga hundar som med rätt träning kan nå långt på tävlingsbanorna. Men de kräver sin förare, glimten i ögat 😉 nackdel: lite väl stor jaktlust hos min tyvärr.

 14. Jag har en blandras på tre år!
  Labrador/Border Collie/Sankt bernard.

  Idag skulle jag absolut inte göra som vi gjorde för tre år sedan.
  Min brors kollega hade fått valpar av misstag, deras hundar hade varit ensamma några minuter hehe..
  Och vi bestämde oss samma kväll som vi åkte och kollade. Bestämde oss för en valp, som visade sig vara tagen. Och det var tur, för då fick vi Lukas istället. Vi säger alltid hur tur vi haft då han är den perfekta hunden för
  oss OCH inga sjukdomar osv. Trots att det inte var en uppfödare vi köpte honom från.
  Vi brukar också säga att man inte har en sån tur två gånger.

  Jag brukar fundera över om
  det finns något jag behöver hjälp med men det enda jag behöver göra för att Lukas ska bli så
  bra han kan bli i t.ex. agilityn är att träna. Såklart skäller han lite mycket när folk kommer hit men det är ju trots allt instinkt, och vi försöker hela
  tiden göra övningar för att minska på det.
  Fördelar är att han älskar att lära sig nya saker, han har(oftast) fokus på mig när vi tränar och att han är den finaste hund som finns såklart 😉

 15. Hej Fredrik,

  Först och främst vill jag tacka dig för din kunskap, charm och ditt pedagogiska sätt! Jag har läst många av dina böcker, sett flera tv-program/filmklipp etc och jag bara avgudar dig och ditt sätt att se på våra hundar 🙂

  Jag har två hundar:
  En snart 16årig papillon som jag fick när jag var 10 år. Inte min direkta typ av hund egentligen storleksmässigt men passande en 10åring. Papillon är en härlig ras som är aktiv, intelligent, vill vara med på det mesta, pigg och glad. Nackdelen är väl pälsen som kräver lite pälsvård men det är bara mysigt att borsta lite ibland 😉 det är också en hund som gärna tyr sig till en person och de kan vara lite skälliga 😉
  Vi har tränat och tävlat i lydnad och rallylydnad.

  Min andra hund är en Flatcoated retriever på 2.5 år. En underbar ras som passar mig bättre storleksmässigt. ”Flatten” är en aktiv, superglad ras som kräver en hel del aktivering med meningsfulla uppgifter. En charmig ras som älskar att vara med på allt och hänger på de flesta uppgifter. Nackdelen kan väl vara att de ibland kan bli lite väl flamsiga – oftast är det charmigt men det kan bli lite för mycket av den varan ibland. De har också problem med cancer vilket är mycket tråkigt :'(
  Vi tränar och tävlar i lydnad, rallylydnad och jaktapportering 🙂

 16. Mellanpudel. Glad, rolig, lättlärd, nyfiken, kärleksfull, viljestark, kommunikativ, snabb, spänstig, uppmärksam, varmkorvälskare – sätter sig och köar när vi går förbi korvkiosker – och kan föra sig lika naturligt på t-banan som i skogen. Den enda nackdelen är att han ibland kan bli så glad/uppvarvad att han sätter igång ett ganska intensivt skällande, men vi har börjat hitta sätt att få honom att varva ner. Ibland håller vi upp en pinne som han hoppar upp och håller i munnen, så avbryts skällandet.

 17. Har en tysk schäfer med otroligt mycket energi, FM uppfödning. Ville ha en hund för att tävla IPO. Han passar mig utmärkt. Sonen har fått en Shetland Sheep Dog då den är lagom i storlek till honom och han vill hålla på med Agility, även denna har relativt mycket energi för rasen. Uppfödaren valde ut Sheltien för att passa ihop med Schäfern och oss som familj. Blev 100% rätt kan jag säga!

 18. Hej! Vi kommer snart att ha en chihuahua som hämtas lagom till jul. Har verkligen valt med omsorg och varit runt hos många uppfödare och tyvärr sett mkt ”skit”. Ett tag kände jag t o m att ”nä vi har nog valt fel ras, dom är ju små monster!” MEN så plötsligt hittade vi en seriös och bra uppfödare och vilken skillnad på hundar! 🙂 Fina, välmående och framför allt väluppfostrade hundar. Nu ser vi så framemot att hämta hem vår lilla valp och bygga vidare på detta..(Ps: Hon kommer bli en familjemedlem som kommer att få vara med på det mesta och behandlas som en hund ska behandlas, inte någon accessoar sittandes i en handväska 😉 )

 19. Labradoodlehane på 8 månader. Vår första hund och mycket research gjordes för att hitta den perfekta rasen för vår familj. Vi ville ha en glad, trygg, smart, tillgiven, lyhörd och aktiv hund som på samma gång kunde koppla av och hänga med på allt möjligt med både vuxna och barn. Var inne på labrador eller pudel ett tag men så uppenbarade sig den perfekta kombon – labradoodlen. Och det kunde inte ha blivit bättre. Han är helt fantastisk! Så läraktig och pigg på allt, fantastiskt härligt temperament, en riktig följsam drömhund. Silkesmjuka lockar och fäller inger hår alls. Visst har vi tränat och det är mycket jobb med en valp men ack så tacksamt med honom när man ser vad det ger i resultat. Det enda negativa skulle väl vara att pälsen växer så fort så man får klippa stup i kvarten. Men annars, wow! <3

 20. Vi köpte i våras en Old English Sheepdog. Vi hade dessförinnan läst om i stort sett alla lite större hundraser, men alltid hittade vi något. Vi ville ha en hund för sällskap då jag och min man jobbar hemma nästan jämt, som kan få ut oss på lunchpromenader och däremellan ligger lugn och chillar. Och vi är så otroligt nöjda! Står man ut med lite pälsvård (kanske en timme i veckan, som faktiskt är mycket mysigare än jag förväntade mig) så är OES en väldigt härlig hund! Glad, vänlig mot alla, lite lagom vaktig och otroligt charmig. Tror de är små knähundar fast de väger 40 kilo 🙂

 21. Jag har en finsk lapphund på ett år, min första hund. Han är extremt social, mycket energi, lättlärd och lekfull. Har tagit mycket träning för att få honom att förstå att inte alla människor på denna gjord finns till för att leka och gosa med just honom. Nackdelar är att han har svårt att koppla av och är väldigt verbal. Han vill gärna vara med på allt och ha koll på allt, händer det något så är han först där.

  Vi tänkte börja med agility till våren, tror han är en hund som behöver jobba och eftersom han är så lättmotiverad kan det nog vara något för oss!

 22. Jag har en dvärgschnauzer på 8 månader.

  Fördelar: Hon är väldigt glad, mysigt och älskar att arbeta. Att springa runt i skogen är en favorit och hon älskar när man slänger in lite olika aktiviteter under turen. Hon är svårflörtad hos nya människor, men när man väl ”känner henne” så älskar hon en och är oerhört trogen och följsam hund. Hon litar dock alltid mer på människor som har hund med sig! Hon är väldigt lättlärd och lekfull!
  Positivt med rasen är att de inte fäller någonting! (Dock myyycket annan pälsvård som är jobbig)

  Nackdelar: Hon är mycket reserverad till nya människor, speciellt om det är på hemma plan. Otroligt vaktig vilket jag tycker är en stor nackdel, hon skäller mycket och stressar upp sig när hon hör ljud i trapphuset. Hon går ganska lätt upp i varv när det är människor och hundar i närheten.

 23. Har en border collie på 3,5 år. En hund som mognade väldigt sent, först efter 2 år började det bli ”något att träna med”. Fruktansvärt självständig, vilket både är en för- och nackdel. Fördel då allt självständigt arbete i skogen gått plättlätt, rapporten är hennes klart bästa gren. Nackdel då det varit svårt att få henne motiverad att träna MED mig på t.ex. lydnadsplan. MYCKET vall i henne, hon har svårt att koncentrera sig fullt ut om det t.ex. är andra hundar som springer inkallningar bredvid på planen och låser lätt. Men samtidigt är det ju denna instinkt som gjort henne så uppmärksam även på mina signaler… Social och öppen och skottfast, nyfiken och kan stå upp för sig själv när hon blir arg. Enda nackdelen jag ser i henne är att hon är rädd/arg på andra hundar och gör utfall utan urskiljning på om det är tik, hane, liten, stor, gammal eller valp. Där måste jag passa hela tiden. Min BC är världens bästa tycker jag, så stor kapacitet och arbetsvilja, men mtp vallningen som ställt till en del för oss kommer jag troligtvis inte att köpa en ny BC när den dagen kommer. Då hoppas jag hitta någon ras med samma kapacitet men utan vallet, vilket det såklart finns gott om!

 24. Jag har en blandistik på 3,5 år. Hon är 97 % bordercollie och 3% polsk vallhund (PON), helt ljuvlig! Jag är uppväxt med bordercollieblandisar av olika slag, så att skaffa en egen blandis som första hund kändes faktiskt rätt. Jag jobbar inom skogsbruket och hon följer mig lös i skogen under alla ensamma arbetspass, vi tränar agility, rallylydnad och cirkuskonster, springer och cyklar mtb ihop, hon har dessutom dragit en liten pulka genom hela svenska fjällkedjan (130 mil). Jag skidade samma sträcka. Otroligt allsidig, positiv, modig, mkt will to please, lyhörd, smart, tyst, on/off. Nackdelar? Behöver prata engelska ibland eftersom hon förstår ALLT. Svårt att ta det lugnt bland mkt folk och hundar.

 25. Hej! Vi har en wachtelhund som nu är 13 månader gammal. Husse i huset ville ha en jakthund, matte en sällskapshund. Hon är båda!
  Wachtelhunden är en stötande jakthund; hon driver djuren under några minuter och vänder sedan tillbaka och söker upp oss i skogen, mycket kontakt. Vi bor vid en väg där det ofta sker hjortkrockar. Hunden har ofta flera eftersöksuppdrag i veckan och älskar det.
  Nosen är det överdrivet viktigaste sinnet och speciellt när hon var yngre var det svårt att gå i koppel, få kontakt med henne utomhus. Att leka, vara lös och få SPRINGA hårt och länge är livet. MÅSTE få arbeta! Glad, vänlig mot allt och alla. Lugn inomhus, väldigt lättlärd. Mjuk päls som aldrig känns smutsig. Jag som egentligen är allergisk mot hundar reagerar inte på henne.

 26. Har en Hovawart hane på snart 3år (fyller i mars) min första Hovawart och min första brukshund. Han är en riktig go och glad, älskar människor (vilket kan vara en nackdel ibland..) men hellre att han är glad i dem än tvärtom 🙂
  Han kan ibland vara lite egen och egoistisk när det kommer till vissa saker!
  Men jag ångrar inte en sekund att han vart min, älskar honom mer än nått annat 😀
  Så fördelarna : Go och glad, älskar människor, lyhörd, älskar att kampa, har en av och på knapp.
  Nackdelar: Lite egen, lite egoistisk, älskar människor lite väl mycket, vilket kan vara jobbigt i vissa situationer samt en aning avundsjuk på våran blandras.

  Sen har jag en liten blandras på 15år hon är papillone, cockerspaniel och tibetanskspaniel.
  Vi tog hand om henne och hennes mamma (som tyvärr inte finns med oss längre ♥)
  Hon är en väldigt speciell hund. Lite divig och bitchig. Men väldigt go.

 27. Jag har förmånen att vara extramatte åt en 8-årig ”valp” av rasen Rhodesian Ridgeback och nu också åt en 9 mån valp av blandning: Pomeranian/chihuahua/papillon.

  RR-flickan vill och orkar hur mycket som helst utomhus men lägger sig lugnt och sover inomhus. Lojal, snäll, kelig, beskyddande både mot mig och lillhunden utan att vara ilsken på främmande. Intelligent-vilket kan vara en utmaning eftersom allt ätbart hittas och hon minns precis var allt finns när man själv inte är på hugget. Negativt-ja det skulle vara att när vi möts så blir hon så glad att hon hoppar upp om jag inte är bestämd. 32 kg muskler kan välta en vuxen människa ;-). Om hon får vittring på ätbart när hon är lös funkar inte inkallning ;-).
  Lillhunden trippar på i samma takt som den stora och inte alls skällig som små hundar kan vara. Ingen accessoar utan får vara hund på riktigt. Tar liten plats i bilen;-). Negativt-det är väl skaderisken i samspel med stora hundar. Kommer nog inte vara en joggingpartner.

  Dessa två flickor trivs mycket bra ihop

 28. Hej
  Har min första hund nu som är en tvåårig tik Parson jack russel. Pappan hade lite inslag av dvärg schnauser o dvärg pinaler.
  Hunden är helt underbar. Snäll med oss alla o barnen. Verkar fatta tycke för dem hon träffar flera gånger . Väldigt lättlärd o lätt att ha med.
  Det som är utvecklingsområden hos oss är att jag måste lära mig att lära henne att inte skälla på andra hundar vi möter (trots att hon är mycket hundvakt då hon går på ett bra hunddagis ) och andra människor. Sen är hon feg. Rätt för stat blåst o mörker :). Men uppfödaren sa oxå att hon var den valp som var mest vaksam.
  Tack för en bra blogg som jag hittat först nu
  Helen

 29. Jag har tre hundar: en Chinese crested på snart tre år, han är glad,väldigt klängig, lättlärd. En Beagletjej på fem år, hon är soffpotatis, får sina busryck, otroligt härlig. Samojedhane på snart tre. Han är så snäll,så söt och tror han är lika liten som mina andra två verkar det som ibland. 🙂 skillnaden mellan dessa raser är storleksmässig enligt mig. 🙂 De kunde annars varit av samma ras alla tre. Dock kan jag våga påstå att samojeden är mer känslig, det är min andra samojed jag har nu. Å de är otroligt bra med barn, jag blev väldigt förvånad hur min hoppiga å Busiga samojed förändrades när barn kom i närheten, det är en egenskap som gällt mina båda samojeder, likaså känner de av min epilepsi och kan varna mig innan jag själv märker. helt utan träning. Mvh Sara God Jul

 30. Hej. Fick precis hem min lilla tjej som är rottweiler/riesen. Är superlycklig och mycket förväntansfull. Hade hela kullen hemma och det gick snabbt att hitta min tjeja, med viss konkurrens från hennes bror. Hon kom in med stora valpvågen, viftade lugnt på svansen och satte sig ner och tittade nyfiket på allt. Jag hade bestämt att jag inte ville ha en mini, att det skulle vara en blandis och att jag skulle välja en lugn individ. Men jag hade aldrig valt en så stor korsning om inte hon hade funnits. Kolugn, självsäker, vänlig och nyfiken. Perfekt!

 31. Jag har en tysk schäferhund på 11 månader. Vi valde rasen först, sedan hittade vi uppfödaren , träffade deras hundar och bestämde oss för en valp från nästkommande kull, då vi gillade tiken som skulle ha valpar. Schäfer är en fantastisk hund och vår första hund i familjen. Just nu har hon sin värsta tonårsperiod och gör ofta uppror, men är en hängiven, följsam hund som vill gärna jobba med nosen. Nackdel med en schäfer är väl att det finns många förutfattade meningar om hur rasen är.

  vi köpte en hund från uppfödaren som bor inte så långt från oss och som har valpträffar/hundträningar en gång i vecka. Det är en stor fördel med en uppfödare som engagerar sig i sina valpar och erbjuder livslång support! Även om jag gått kurser på en hundskola så är dessa träffar ovärderliga – man kan bestämma innehåll själv, man har en figurant som kan de flesta bruksgrenar, känner min hund och vet vad jag vill få ut ur träningar.

Kommentarer inaktiverade.