Det är ju en icke-fråga.

Skärmavbild 2015-12-23 kl. 13.45.27

Lite julpynt hemma hos mig….. 🙂

I morgon bitti, julafton, är jag och LillaNymo med i Nyhetsmorgon typ hela morgonen bland tomtar och annat. Dessutom blir det en liten årskrönika över LillaNymos år.
Missa inte detta!  🙂

 

Sele, respektive halsband på hunden!

Diskussionerna är heta, man tycker det ena eller andra, och det blir nästan krig om detta.
Låt mig säga följande – Stryphalsband är i huvudsak värdelöst, är i huvudsak meningslöst, och kan det skapa en strypande känsla (så klart) hos hunden. Varför vill man ge hunden en känsla av att inte få luft/blod?

Men…… sen ska man komma ihåg att strypande länk kan handla om säkerhet. Ett vanligt halsband, där kan hunden i olika situationer ibland krypa ur halsbandet. Det går inte med strypande länk. Och det finns en mängd olika situationer i vardagen, i tjänstesammanhang, där detta är viktigt – För hundens säkerhet.

Så, när vi diskuterar halsband eller sele, då vill jag hädanefter endast diskutera sele vs halsband UTAN att det är strypande.

Jag reflekterar aldrig, bryr mig aldrig, om en hundägare har det ena eller det andra på sin hund. Jag tänker inte ens på det. Men när någon ”tvingar” mig att tänka på det så är det en absolut självklarhet för mig att – Ju mindre remmar, anläggningsytor, det finns mot hunden – desto bättre måste det vara.
Att det skulle vara en belastning för hundens nacke med halsband, eftersom hunden drar i kopplet, är att sikta fel. Då skulle jag lära hunden att INTE dra i kopplet.
Det kan knappast vara bra för en hund att varje dag på varje promenad gå att belasta kroppen med någon typ av dragsele heller……

Då jag hjälper hundägare, då jag tränar i våra privata träningsgrupper, då har vissa hundägare sele, andra har halsband. Detta är något jag eller någon annan ens diskuterar.
Detta är en ”ICKE-SAK”och jag har därför väldigt svårt att argumentera om saken.

”Det är inte bra att rycka hunden hårt i ett halsband”….    – Eeeh, nä verkligen inte!
Men jag anser nog att det inte är så vettigt och bra att göra det i ett sele heller………..

Gillar du sele, verkar hunden gilla sele – kör på det!
Gillar du halsband, verkar hunden gilla halsband – kör på det!

Från mig kommer du aldrig få en kommentar om det. Men om du gör hunden illa, vare sig det är i sele eller i halsband, då blir jag arg.

7 svar på ”Det är ju en icke-fråga.”

 1. Stryp sele är inte säkert det heller. Jag hade den där vanliga helkjedja strypkoppel och min tjej lärde sig ganska snart hur man tar sig ur en sån. Hon tog ett skutt rakt upp i luften och på nervägen knyckte hon till med huvudet, sen var hon fri. Samma knyck som när hunden backar kryper ihop och knycker till med huvudet. Så att lära ut att dom är säkra tycker jag är lite fel.
  Annars så håller jag med dig till fullo. Använd sakerna rätt och gör inte illa hunden.

 2. Jag kör mest halsband, sele för mig = nosarbete för hunden. Skulle vara snäll och sätta sele på gammeltiken då hon är lite ”känslig” om kopplet råkar spänna, snacka om olycklig hund den promenaden, hon ogillade det till max, hennes lösning blev koppel med resår längst ner vid haken och fortsatt snyggt halsband 😉

 3. Hej!
  Jag har en 2årig samojedhund som kan äta vad som helst när han är ensam eller när vi bjudit hem folk. Problemet är att han tar något och smyger förbi oss och sen när man försöker ta det ifrån honom blir han hysterisk. Och fastän jag tagit objeket ifrån honom så kan han hugga mot mig. Ibland släpper han objektet direkt om jag tar fram godis men ibland vägrar han.
  Hur ska jag lösa detta? Går alltid ut och går med honom långt när vi ska ha gäster men ändå måste man ha ständigt koll på honom. Samma problem händer när vi tar med honom till andra folk och det är ju väldigt jobbigt. Så då får jag oftast tvinga honom att ligga jämte mig hela tiden så jag ständigt kan ha koll på honom..

  När vi är hemma själva så ligger han oftast och sover och detta problemet finns knappt då.

Kommentarer inaktiverade.