LillaNymo kissade inne

Skärmavbild 2015-12-25 kl. 11.19.38

Hoppas du hade en fin julafton. Min egen började alldeles utmärkt på morgonen med besök på TV4 Nyhetsmorgon tillsammans med min äldste son och LillaNymo. Sedan blev faktiskt julafton till en mindre katastrof mitt på dagen, men det redde upp sig och slutade bättre än på riktigt länge.
Så sammanfattningsvis var denna julafton den bästa jag haft på länge trots allt 🙂

Nästa gång LillaNymo och jag besöker Nyhetsmorgon är nu den 28 december (om jag inte minns fel) Missa inte det!

 

Rumsrenhet, lätt ibland, svårare i andra fall.

Rumsrenhet, att hunden kissar och bajsar ute, är nästan det första en nybliven hundägare tänker på. Det är ju inte så konstigt i och för sig, men man måste i normalfallet vara medveten om att detta med absolut rumsrenhet kan ta en liten tid. Dessutom måste man vara medveten om att det blir bakslag ibland.

Grundprinciperna är enkla – Varje gång din valp vaknat, lekt, så kommer den att vilja kissa. Ungefär 20 minuter efter den har ätit, då vill den bajsa.
Men även om man gör detta och har varit duktig med detta, så kan det vara lite svårt ibland att trots detta få hunden helt rumsren.

Min första egna schäfer tog jag hem till mig 10 veckor gammal. Jag var ung, och förmodligen duktig. Dessutom hade jag förmodligen tur. Iwan som min valp/hund hette gjorde inte inne en enda gång under hela hans liv.

Om vi ska ta LillaNymo som ett exempel så är det inte lika lätt. Hennes bajsande har hon full kontroll på, men faktum är att det fortfarande kan hända olyckor med hennes kissande. Hon har helt enkelt, eller jag har helt enkelt inte lyckas lära henne att ”säga till” när hon är nödig. Och hon är faktiskt tio månader. Något som många skulle se som ett problem och känna oro över.

Men jag har en teori byggt över år då det gäller detta. En alldeles glad, sprallig, och lekfull hund, har enligt min erfarenhet lite svårare med rumsrenheten. Om jag har rätt så tror jag det är enkelt att förklara varför.
Varje gång vi går ut, då är hennes inställning lek och bus. Detta går före allt annat, och hon sätter det före att kissa. Sedan när det blir lugnt igen, då kissar hon. Det är ofta i inomhus miljö. (nu ska tilläggas att som regel är hon rumsren, men det kan hända olyckor).

Det jag gör nu för att få stil på detta är att dela upp – ”ut och kissa” – ifrån – ut och leka eller ens gå en promenad.
Även om jag ska gå ut på en långtur alldeles strax, då ser jag till att hon kissar ute i närheten av bostaden först. När hon kissat, då går vi in och gör oss i ordning för att gå ut på en längre promenad.
Nu får det alltså vara slut på – ””Jippie, vi ska gå i skogen men på vägen dit kissar jag lite och tänker inte ens på att jag gör det”””
Nu gör jag själva ”kissandet” till en procedur i sig, och isolerar just det en tid.

Har du några erfarenheter och tankar omkring detta, berätta!!!   🙂

 

14 svar på ”LillaNymo kissade inne”

 1. Även en stressad/rädd hund kan kissa på sig inomhus. Nu när det okynnessmäller lite överallt för att vissa vuxna inte förstår det här med att inte släppa ut sina barn med raketer, så blir vår hane på 5 årmer nervös och har kissat inne två gånger efter att det smällt.
  Samma med vår tik, 4 år gammal, nu under löpet, hon blir JÄTTEkissnödig men kan missa att säga till för hon flamsar runt mycket även i vanliga fall. Då har det hänt olyckor.

  Man gör sitt bästa, och för en del individer (små raser tar tex oftare längre tid av nån anledning) tar de helt enkelt längre tid.

  10månader är ju ingen ålder heller, men det behöver jag inte säga till dig Fredrik. 🙂
  God fortsättning, och ett gott nytt år!

 2. Hej Fredrik!
  Det är tack var dig och dina böcker som jag inte varit helt husterisk vid alla bakslag!
  Min tik på 1 år och 4 månader är just en sprallig och hyper tjej som har svårt att slapna av!
  Den 28 då du ska vara med igen är det om raketrädsla då eller ? Min 1 åriga tik har aldrig varit med om det och nu bor vi i ett tätbebygt område igen efter lantliv och är lite orolig för nyår med henne. Mvh Åsa

 3. Hej, min sheltie på sex månader är inte alls som mina tidigare valpar. Han kissar bara i trädgården, aldrig på promenad, vi går ut när han har lekt, ätit eller sovit, men han gör ingenting, han kan hålla sig i 5-6 ända upp till 10 timmar, det är ju frustrerande att stå i regn och rusk, och han ingenting gör. Vi är ute i skogen tre ggr om dagen, han har fortfarande efter 4 månader inte kissat i skogen. När vi åker iväg o besöker folk försöker vi få honom att kissa där, men det slutar med att vi får åka hem för att han ska kissa i sin egna trädgård. Mycket märklig valp 🙂

  1. Det är inte ovanligt om man har börjat med att låta dom kissa i trädgården. Det blir en vanesak och även en trygghet. Du måste öva henne på att kissa på annat ställe än trädgården. Får du till att hon kissar utanför trädgården så gå tillbaka till samma ställe flera ggr och få henne att kissa där. Sedan utökar du platsen till andra platser i närheten. Jag har haft hundar som har varit vana att kissa på tidning bla. En hund sprang ute i trädgården men så fort han kom in, såg en tidning på golvet kissade han på den. Jag flyttade ut tidningen i trädgården till att senare ta bort den. Då flöt allt på…. När jag var barnflicka om väldigt ung hade dom en brun labbe tik på 4-5 mån. Hon kissade bara i deras trädgård. Jag tog henne till en och samma ställe hela tiden, till slut kissade hon där efter mkt väntande. Sedan gick jag dit varje gång och hon slutade med att kissa i deras trädgård.

 4. Jag tror på din nuvarande teori. Så har jag gjort från dag 1. Kissa är det första man gör när man kommer ut, vi har inte kul eller busar eller tränar förrän man är ordentligt rastad. Det har gjort att min tik kan kissa och bajsa på kommando, utan att jag egentligen haft för avsikt att träna in det. Men det blev ändå att vi gjorde en grej av det hela…

  Varje gång efter vila, lek, måltid så givk vi utanför huset och då var det ”gå och kissa” eller ”gå och bajsa” som gällde och det har fortsatt. Det första man gör när man kommer utanför dörren är att gå och kissa.

  Sen har jag tränat på att man måste vänta lite och kunna hålla sej också. Hon ska lita på att även om hon är nödig så kommer hon få komma ut inom kort. Det började smått, om hon sa till att hon var nödig så berömde jag henne men gick och satte mej i en 5 min innan jag släppte ut henne för att få kissa. Och så ökade jag det när hon var liten. Jag vill inte att det ska vara en snabbkoppling mellan ”ooops – jag är nödig” till ”jag sätter mej/lyfter på benet där jag är”.

  Min tik är 3 år nu och har alltid haft energi i kvadrat. Buset sprutar ur öronen på henne och har alltid gjort. Så jag tror inte på att livligare hundar skulle vara svårare att få rumsrena, hon var väldigt enkel. Eller ja, kanske är det så som du säger… men att jag bara ständigt varit konsekvent med min träningsmetod.

  Anywho, lycka till! Tror det kommer funka galant så som du gör nu!

 5. Jag är lycklig ägare till en 13-veckors bichon havnaisvalp. Det har gått förvånansvärt smidigt med ”rumsrenheten” dvs han är bra tränad från uppfö

 6. Oj, telefonen ringde och kommentaren kom iväg innan jag var klar…
  …han är bra tränad hos uppfödaren och vi passar honom noga.
  När han precis kom hem gjorde han vad han skulle direkt när vi kom ut, men nu ska det ju tittas på folk och fä som går förbi, löv ska jagas och det ska busas.
  Jag har med gott resultat provat att medan jag bär ut honom, säga ”nu ska vi gå ut och kisssssa och bajssa…”, sätter ner honom mitt på gräsmattan medan jag upprepar meningen. Det verkar som att han kopplar ihop orden med sin handling, för då brukar han göra det han ska direkt. Börjar han busa innan, lyfter jag upp honom igen och upprepar orden. Och såklart beröm.

 7. En liten undran … Kan det vara lite rasbundet också?

  En väninna med labbar har haft ”problemet” med kissande inne på sina tikar ganska långt upp i åldrarna. Jag med schäfer har aldrig haft några problem med det, varken på tikar eller hanar.

  Eller är det som så att labbarna är gladare och busigare 😉

 8. Skönt att läsa din inställning till rumsrenhet. Jag har en lancashire heeler kille på 8 månader. Han fixar detta med att kissa o bajsa ute för det mesta. Men vissa dagar (särskilt nu när vi är jullediga) vill han gå ut 6-8 ggr/dag. Då kissar han ordentligt varje gång. Vi går 10-20 minuter varje gång och en långpromenad 1,5 timme med mycket fri lek. Jag känner mig lite lugnare nu när jag läst ditt blogginlägg. Min valp är (ungefär som du veskriver) glad, nyfiken, energisk, pigg o snabb.

 9. Hej Fredrik, vad tror du om att lära hunden (tiken) att kissa på kommando?
  Jag har alltid lärt mina tikar att kissa när jagsagt till, helt enkelt genom att säga kissa under tiden de har kissat.
  Så skönt att veta att de kan rasta sig innan någon annan aktivitet.
  Kan du se någon nackdel med det?

  Vänliga hälsningar
  Marie

Kommentarer inaktiverade.