Hunden talar om när du ska träna!

Skärmavbild 2015-12-26 kl. 12.04.08

Lilla Nymo softar i hundgården tillsammans med en märgben, när jag bloggar med er, och ungarna badar i 39 graders värme.

Detta med att träna hunden vid rätt tillfälle är något jag tycker man pratar alldeles för lite om.
Om jag åker med min hund till brukshundsklubben för att träna, och när jag är där är hunden allt annat än ”på tå”. Då avstår jag ifrån att träna.
Att träna med en hund som inte vill träna är mer dåligt än bra anser jag. Då tar jag hellre en promenad och en kaffe. Däremot så uppmärksammar jag detta tills nästa gång.

Men för att hunden ska vara ”på tå” och vilja träna då jag kommer till klubben eller till annanstans där jag brukar träna, så får jag se till att detta ställe gör att hunden ”är på tå” när vi kommer dit.
När jag utbildar en tävlingshund så är de första besöken på klubben inte någon träning. Jag åker dit och leker och lär hunden på så sätt att denna plats och miljö är bara kul, och att man får släppa loss tillsammans med mig.

Likadant tänker jag med en valp och en unghund som jag kanske i huvudsak tränar hemma. När valpen eller unghunden är som besvärligast hemma, när den är som en riktigt pissmyra, det är då man ska träna.
Då vill valpen vara engagerad, då vill valpen leka med dig, och det är då du ska passa på att lära den saker.

För att lära – Då måste det finnas motivation – och för att en hund ska vilja gå ”fot”, då måste den få en belöning. För att det ska vara en belöning, då måste hunden vilja ha belöningen.

Så har du en valp som är besvärligt ibland, som bits och snor saker – bli då inte arg, passa på att träna en stund istället!

 

3 svar på ”Hunden talar om när du ska träna!”

  1. Hej!
    Jag har en Samojedvalp på 12 veckor som är rätt rastlös av sig. Skulle behöva tips på vad vi kan träna inomhus som stimulerar hjärnan men även på hur vi kan träna på att vila. Utomhus tränar vi just nu inkallning och att stanna när jag stannar.

  2. Helt oviktigt kanske men är det grus ni har i hundgården som underlag? Vi ska bygga hundgård till våren och vet inte riktigt vad vi ska ha för underlag. Pratade om sjöplattor men ja vet inte. Vad är bäst? Hunden kommer vara där ibland bara. När vi ska vara borta några timmar max. Tack!
    Linda

Kommentarer inaktiverade.